Dystocia (moeilijke geboorte) bij de hond

Dystocia (moeilijke geboorte)

Als de hond een moeilijke, langzame en pijnlijke bevalling heeft spreken we van een dystocia. De oorzaak van dystocia kan komen doordat de pups te groot zijn of een te grote schedel hebben, maar het kan ook aan een afwijking bij de teef liggen door bijvoorbeeld een te nauw geboortekanaal. Er zijn helaas hondenrassen waarbij deze afwijkingen in de bouw voorgeschreven wordt door de rasstandaard. Het gevolg hiervan is de de geboorte van de pups niet zonder een ingreep van een dierenarts plaats kan vinden.

Symptomen van dystocia (moeilijke geboorte) bij de hond

De symptomen die een teef kan tonen tijdens de bevalling is een ernstig ongemak tijdens de bevalling, een stagnerend geboorteproces en een aantasting van de levensvatbaarheid. De teef doet er alles aan om de pups op de wereld te zetten maar dit lukt niet

Diagnose van dystocia (moeilijke geboorte) bij de hond

De diagnose van dystocia is heel eenvoudig vast te stellen: de pups worden niet geboren terwijl de teef aan het bevallen is.

Behandeling van dystocia (moeilijke geboorte) bij de hond

Het is bijna altijd noodzakelijk dat er tijdens de bevalling snel ingegrepen moet worden door de mens om pups en moederhond te redden. De pups worden of manueel uit het geboortekanaal gehaald of via een keizersnede (operatie) ter wereld gebracht. Wettelijk gezien is het uitvoeren van een geplande keizersnede om dystocia te voorkomen niet toegestaan.

Prognose van dystocia (moeilijke geboorte) bij de hond

Indien er niet snel ingegrepen wordt tijdens de bevalling is de prognose van dystocia matig. Bij te laat handelen kunnen zowel de pups als ook de moederhond komen te overlijden.

Preventie van dystocia (moeilijke geboorte) bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Dystocia (moeilijke geboorte) bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Welke rassen zijn vatbaar voor dystocia (moeilijke geboorte)

Van de volgende rashonden is bekend dat ze aanleg hebben of gevoelig zijn voor dystocia (moeilijke geboorte)
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup
Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.
Hondencentrum Kwispel Enzo moet per direct stoppen
De fokker Hondencentrum Kwispel enzo uit het Brabantse Eersel moet van de voorzieningenrechter per direct stoppen met de fokkerij.
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.

Herplaatsing ,reeds getrainde border Collie

Isa een teefje ,10maanden ,heb ik weggehaald omdat er teveel Junior pups zaten ,ze is nu ongeveer 6

Golden Retriever-puppy's

Drie Kennel Club geregistreerde Golden Retriever Dog-puppy's. Een donkerder goud, een crème en een b