Staffordshire-bulterriër

De Staffordshire-bulterriër: alles wat je wilt weten over dit ras.

Rasbeschrijving van de Staffordshire-bulterriër

De Staffordshire-bulterriër komt van oorsprong uit Engeland en werd gefokt voor stierengevechten en berengevechten. Toen in 1835 deze bloed-sport verboden werd door de introductie van de Dierenwelzijnwet, begonnen aanhangers van deze bloed-sporten met behulp van dit ras georganiseerde hondengevechten te houden. Vandaag de dag ligt deze geschiedenis als bloed-sport hond ver achter hun en is dit ras uitgegroeid tot een stabiel en populair huisdier.

Karakter van een Staffordshire-bulterriër

Ze worden vaak aangeduid als Staffie en dit gespierde en gedrongen ras straalt kracht en moed uit en ze zijn zeer atletisch. De Staffordshire-bulterriër is vasthoudend en alert en heeft een onverschrokken, beschermend, en vastbesloten karakter en dit ras is zeer wendbaar. Hun meest onderscheidende en opvallende kenmerken zijn hun brede kop en expressief gezicht.

Temperament van een Staffordshire-bulterriër

Ondanks de geschiedenis van dit ras staat de Staffordshire-bulterriër vandaag de dag bekend als een zeer betrouwbaar huisdier. Ze gedijen op menselijk contact en zijn uiterst liefdevol, toegewijd en loyaal. Dit ras is betrouwbaar en zacht met kinderen en kreeg daarom ook de bijnaam van "Nanny Dog". Ze zijn zeer beschermend ten opzichte van hun familie en het zijn uitstekende beschermers en waakhonden. De Staffordshire-bulterriër wordt niet aanbevolen voor de beginnende hondenbezitter.

Verzorging van een Staffordshire-bulterriër

Dit ras vereist minimale verzorging. Af en toe even stevig borstelen zal volstaan. De Staffordshire-bulterriër is gevoelig voor staar, heupdysplasie, patellaluxatie en epilepsie. Ze zijn ook zeer gevoelig voor vlooien en teken.

Vacht van een Staffordshire-bulterriër

De Staffordshire-bulterriër heeft een zachte, gladde, dichte en korte vacht die dicht tegen het lichaam ligt. De kleur van de vacht kan blauw, gestroomd, zwart, rood of beige zijn. Dit ras verhaard gemiddeld.

Trainen en opvoeden van een Staffordshire-bulterriër

De Staffordshire-bulterriër vereist een dominante eigenaar en moet een vroege en intense socialisatie en gehoorzaamheidstraining krijgen. Het is belangrijk dat de training van dit ras gegeven wordt met geduld, positieve beloning en consistentie. Ze blinken uit in behendigheid en concurrerende gehoorzaamheid. Ze zijn erg makkelijk zindelijk te krijgen.

Activiteit en bewegen van een Staffordshire-bulterriër

Vanwege hun atletische karakter heeft de Staffordshire-bulterriër intensieve dagelijkse beweging nodig. Ze genieten enorm van speelsessies met hun familie. De Staffordshire-bulterriër zal het goed doen in een appartement op voorwaarde dat ze voldoende beweging en stimulatie krijgen.

Kenmerken van een Staffordshire-bulterriër

  • Rasgroep: Terriers
  • Leeftijd:12 - 14 jaar
  • Schofthoogte: Reu 36 - 41 cm, Teef 33 - 38 cm
  • Gewicht: Reu 11 - 17 kg, Teef 10 - 16 kg,
Grootte:
3
Beweging:
5
Waakhond:
6
Onderhoud:
1
Sociaal:
3

Welke ziektes komen voor bij een Staffordshire-bulterriër

Van een Staffordshire-bulterriër is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.
NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup
Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.
Hondencentrum Kwispel Enzo moet per direct stoppen
De fokker Hondencentrum Kwispel enzo uit het Brabantse Eersel moet van de voorzieningenrechter per direct stoppen met de fokkerij.
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test