De Staffordshire-bulterriër: een stabiel en populair ras

Alles wat je wilt weten over de Staffordshire-bulterriër

Over de Staffordshire-bulterriër

De Staffordshire Bull Terriër, ook wel Staffie genoemd, is een hondenras dat oorspronkelijk uit Engeland komt. Het ras is ontstaan in de 19e eeuw door het kruisen van de Old English Bulldog en verschillende Terriërs. Deze honden werden destijds voornamelijk gefokt voor hondengevechten en rattenvangen.

In de vroege jaren van de 20e eeuw kwam er steeds meer weerstand tegen hondengevechten en werd dit in 1835 door de Britse regering zelfs verboden. Veel Staffordshire Bull Terriërs werden toen gebruikt voor andere doeleinden, zoals de jacht op ongedierte en als gezelschapshond.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het ras door de Britse overheid ook ingezet als oorlogshond. De honden werden onder andere gebruikt als boodschapper en als waakhond.

In de jaren 30 van de vorige eeuw werd de Staffordshire Bull Terriër officieel erkend door de Britse Kennel Club. Later werd het ras ook erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Tegenwoordig staat de Staffordshire Bull Terriër voornamelijk bekend als een sociale, vriendelijke en loyale gezelschapshond. Het ras wordt nog steeds gebruikt voor verschillende activiteiten, zoals behendigheid en gehoorzaamheidstraining.

Wat kost een Staffordshire-bulterriër

De kosten voor een Staffordshire-bulterriër kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Staffordshire-bulterriër ergens tussen de € 800 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Staffordshire-bulterriër

De Staffordshire Bull Terriër is een hond met een hoge energie, die veel beweging nodig heeft. Hij is zeer vriendelijk tegenover mensen en houdt van aandacht. Deze hond wil graag betrokken worden bij alles wat er gebeurt, is alert en houdt van ruwe spelletjes. Hij heeft veel doorzettingsvermogen en is een echte doorzetter. Staffordshire Bull Terriërs hebben veel zelfvertrouwen, maar zijn wel gevoelig voor afkeuring van hun baas. Deze slimme honden leren snel nieuwe dingen.

Als ze volwassen zijn, zijn ze over het algemeen minder sociaal en verdraagzaam naar andere honden. Vooral tussen volwassen reuen kan agressie optreden. Als een Staffordshire Bull Terriër wordt uitgedaagd zal hij niet snel uit de weg gaan en kan hij flinke schade toebrengen. Het is daarom belangrijk om confrontaties te voorkomen en de hond goed te socialiseren en op te voeden. Daarnaast kan het ruwe spel van deze hond agressie bij andere honden uitlokken. De Staffordshire Bull Terriër heeft een groot jachtinstinct en zal graag achter dieren of andere bewegende voorwerpen aan willen gaan. Als hij goed gesocialiseerd is op andere huisdieren kan hij hier echter goed mee omgaan.

Temperament van een Staffordshire-bulterriër

De Staffordshire-bulterriër heeft een verleden dat niet altijd even rooskleurig was, maar tegenwoordig staat dit ras bekend als een zeer betrouwbaar huisdier. Ze zijn dol op menselijk gezelschap en zijn uiterst liefdevol, toegewijd en loyaal. Dit ras staat erom bekend betrouwbaar en zacht te zijn met kinderen en kreeg daarom de bijnaam "Nanny Dog". Staffordshire-bulterriërs zijn zeer beschermend ten opzichte van hun familie en het zijn uitstekende beschermers en waakhonden. Echter, het ras wordt niet aanbevolen voor beginnende hondenbezitters vanwege de uitdagingen in hun opvoeding en socialisatie.

De Staffordshire-bulterriër is een hond met een sterke wil en een vastberaden karakter. Het is belangrijk dat deze hond goed getraind wordt en dat hij van jongs af aan gesocialiseerd wordt om ongewenst gedrag te voorkomen. Met de juiste opvoeding en training kan deze hond echter een zeer loyale en liefdevolle hond worden.

De hond heeft regelmatige lichaamsbeweging nodig en heeft behoefte aan veel menselijke interactie en aandacht. Bovendien moeten eigenaren van Staffordshire-bulterriërs zich bewust zijn van het feit dat dit ras een hoge pijngrens heeft en een echte doorzetter is, wat betekent dat ze soms te ver kunnen gaan bij het spelen of trainen. Het is daarom belangrijk om de hond nauwlettend in de gaten te houden en de juiste grenzen te stellen.

Verzorging van een Staffordshire-bulterriër

De vacht van de Staffordshire Bull Terriër is over het algemeen niet moeilijk te onderhouden. Met een zachte borstel kan je de hond eens per week borstelen om losse haren te verwijderen en de vacht mooi te houden. In de ruiperiode kan je een rubberen handschoen met nopjes gebruiken om de losse haren goed te verwijderen. Het is ook belangrijk om het gebit van de hond regelmatig te controleren en de tanden schoon te houden om tandproblemen te voorkomen.

Gewrichtsproblemen en huidaandoeningen zijn veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij honden, waaronder ook de Staffordshire Bull Terriër. Heupdysplasie, elleboogdysplasie en patella luxatie zijn enkele gewrichtsaandoeningen die vaak al op jonge leeftijd voorkomen en pijn veroorzaken bij de Stafford. Huidaandoeningen zijn ook veelvoorkomend bij Staffordshire Bull Terriërs. Een infectie met de demodex-mijt en voedselallergie zijn veelvoorkomende huidaandoeningen. Deze aandoeningen veroorzaken vaak jeuk en ongemak bij de hond.

Vacht van een Staffordshire-bulterriër

De Staffordshire Bull Terriër heeft een gladde, korte en dichte vacht. De Staffordshire Bull Terriër is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder rood, reekleurig, wit, zwart of blauw, of een combinatie van deze kleuren met wit. Gestroomde kleuren zijn ook mogelijk, evenals gestroomde kleuren in combinatie met wit. Echter, de kleuren Black en Tan en leverkleurig worden als hoogst ongewenst beschouwd bij dit ras.

Trainen en opvoeden van een Staffordshire-bulterriër

De Staffordshire Bull Terriër is een intelligente hond die graag voor zijn baas werkt en leert. Het is belangrijk om op jonge leeftijd te beginnen met de opvoeding en training van deze hond, om ervoor te zorgen dat hij zich ontwikkelt tot een gehoorzame en goed opgevoede hond. 

Een goede socialisatie is erg belangrijk voor de Staffordshire Bull Terriër, vooral omdat hij als ras bekend staat om zijn gevoeligheid voor andere honden. Door de hond van jongs af aan te laten wennen aan verschillende situaties, mensen en andere dieren, kan worden voorkomen dat hij angstig of agressief wordt. Het is ook belangrijk om de hond te leren omgaan met alleen thuis zijn en om hem te voorzien van voldoende mentale en fysieke stimulatie.

Het trainen van de Staffordshire Bull Terriër moet op een positieve en consistente manier gebeuren. Beloningen zoals voedsel en speelgoed kunnen worden gebruikt om goed gedrag te stimuleren. Het is belangrijk om de hond nooit fysiek te straffen, omdat dit kan leiden tot agressief gedrag. Een goede training kan ook helpen bij het voorkomen van gedragsproblemen zoals agressie, verlatingsangst en vernielzucht.

Omdat de Staffordshire Bull Terriër een sterk jachtinstinct heeft, is het belangrijk om hem te leren omgaan met andere dieren, zoals katten en kleine huisdieren. Dit kan het beste worden gedaan door middel van geleidelijke introducties en beloningen voor goed gedrag. 

Activiteit en bewegen van een Staffordshire-bulterriër

De Staffordshire Bull Terriër is een actieve hond die veel beweging nodig heeft. Deze hond houdt ervan om lekker te rennen en te spelen. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende beweging en uitdagingen om te voorkomen dat deze hond zich gaat vervelen en daardoor mogelijk ongewenst gedrag gaat vertonen. Je kunt bijvoorbeeld spelen met balspelletjes en trekspelletjes met hem doen. Het is wel belangrijk om hem vanaf jonge leeftijd te leren om op commando los te laten, zodat hij niet te opgewonden raakt tijdens het spelen.

Ook zwemmen of naast de fiets lopen vindt de Staffordshire Bull Terriër vaak leuk om te doen. Echter, niet alle exemplaren zijn even dol op water en sommige honden hebben wat meer moeite met zwemmen door hun zware bouw. Let hier dus goed op als je je hond het water in laat gaan.

De Staffordshire Bull Terriër is geschikt voor verschillende soorten activiteiten, zoals behendigheid, flyball, frisbee en zelfs speuren. Ook kan hij goed presteren bij gehoorzaamheidstraining.

Kenmerken van een Staffordshire-bulterriër

  • Rasgroep: Terriers
  • Leeftijd: 12-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 36-41 cm. Teef: 33-38 cm
  • Gewicht: Reu: 11-17 kg. Teef: 10-16 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Staffordshire-bulterriër

De Staffordshire-bulterriër is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Staffordshire-bulterriër is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test