Demodex bij de hond

Demodex

De Demodex mijt is een microscopisch kleine mijten is bij iedere hond aanwezig in de haarfollikeles zit. De mijt veroorzaakt geen enkel symptoom en wordt over gedragen van moeder op puppie na de geboorte in de eerste dagen.
Bij sommige honden kan de mijt zich plotseling massaal beginnen te vermeerderen: dit heet demodicosis. De hond heeft probleem met de immuniteit die de parasieten niet onder controle kan houden. Deze immuunstoornis komt vaker voor bij bepaalde rassen (Duitse herder, Shar Pei, verschillende soorten terriërs,  de Engelse bulldog) en in bepaalde families. Daardoor wordt er gedacht dat de ziekte voor een deel genetisch bepaald is. 
Bij ziektes die de immuniteit onderdrukken kan Demodicosis  zich ook voordoen.
Demodecosis uit zich meestal al op jonge leeftijd, als de hond tussen drie en zes maanden is. De ziekte wordt daarom ook aangeduid met de term jeugdschurft. Demodecose is niet besmettelijk.

Symptomen van demodex bij de hond

Er zijn twee  vormen van demodicosis: de lokale en de gegeneraliseerde. De lokale vorm uit zich typisch als jeukende,rode,  kale en schilferige plekken, oorontsteking of door een aangetaste poot.
De gegeneraliseerde vorm heeft uitgebreidere letsels over het lichaam. Demodicosis uit zich op zeer veel verschillende manieren en heeft vaak overeenkomsten met huidziektes, wat het moeilijk maakt de diagnose  te stellen

Diagnose van demodex bij de hond

Een diagnose kan een echte uitdaging zijn. De symptomen lijken sterk op sommige aandoeningen aan de huid en kunnen erg verschillen. Meestal zal men een vermoeden proberen te  bevestigen dmv microscopisch onderzoek van een afkrabsel van de huid. De demodex mijt is bij elke hond aanwezig, zodat men alleen de diagnose kan stellen als er erg veel mijten zijn. Een biopsie van de huid kan soms ook helpen bij het stellen van de diagnose.

Behandeling van demodex bij de hond

De behandeling is afhankelijk van de vorm die de ziekte aanneemt. De gelokaliseerde vorm zal vaak genezen binnen de twee maanden. De behandeling van de algemene vorm kan erg lastig zijn. De baas moet het nut inzien van het strict opvolgen van de aanwijzingen van de dierenarts en van de mogelijkheid tot een behandeling  die lang duurt (weken tot maanden) met anti-parasitaire middelen.

Prognose van demodex bij de hond

De prognose van lokale demodicosis is vaak goed. De prognose van de algemene vorm varieert van positief tot negatief. Soms reageren dieren goed op de behandeling, soms slecht of niet. De medewerking van de baas in de behandeling kan soms ook een beperkende factor zijn

Preventie van demodex bij de hond

Door de besmette dieren uit te sluiten van fokken kunnen deze de immuun- defecten niet doorgeven aan latere generaties
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.
NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup
Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.
Hondencentrum Kwispel Enzo moet per direct stoppen
De fokker Hondencentrum Kwispel enzo uit het Brabantse Eersel moet van de voorzieningenrechter per direct stoppen met de fokkerij.
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.

Nova Scotia Ducktolling Retriever pups

Half december zullen wij pups hebben van ons teefje en onze reu.Beide zijn onze gezelschapshonden.Pu

Herplaatsing ,reeds getrainde border Collie

Isa een teefje ,10maanden ,heb ik weggehaald omdat er teveel Junior pups zaten ,ze is nu ongeveer 6