Vlooien bij de hond

Vlooien

Vlooien

De ectoprarsiet die het vaakst voorkomt is de vlo. Als de vlo zijn levenscyclus heeft kunnen voltooien in een huis dan kan de vlo ook tijdens de winter problemen geven. De vlo scheidt eitjes uit die dan op de grond vallen. Als de vlo gerijpt is, dan springt hij weer terug op het dier. Ook buiten kan de vlo zich goed ontwikkelen. Dit gebeurd vaak in de schaduw, waar de hond veel vertoefd.

Een logische redenatie is, daar waar de hond niet graag ligt, zal er geen vermenigvuldiging plaatsvinden van de vlo.

Symptomen van vlooien bij de hond

Veel krabben door de jeuk. Met het oog zijn de goed te zien, Kleine bruine insecten in de vacht van de hond. Door veelvuldig krabben kan de hond plekken krijgen die kaal zijn en een huid die ontstoken is. Een vlooienallergie is mogelijk en de vlo kan drager zijn de bepaalde lintwormen.

Bij de mens kan de vlo zich soms ook voeden, we krijgen dan nare bultjes die jeuken. We zien dit geregeld na thuiskomst van een vakantie als er geen dieren in huis geweest zijn

Diagnose van vlooien bij de hond

Dit gebeurd naar aanleiding van de symptomen en kijken of er een vlo zit op de hond (of de uitwerpselen van een vlo). Honden die behoorlijk allergisch zijn bijten en krabben zich zo erg dat er nog maar weinig vlooien op de hond zitten. En om dan aan te tonen dat er een vlo zit, is echt een uitdaging! Door een microscopisch onderzoek van stof van de huid kan men vaak de diagnose bevestigen.

Een volwassen vlo is vaak lastig te vinden. Het beste is om te zoeken naar uitwerpselen van de vlo. De hond moet dan even op een stuk wit papier of een laken liggen. Dan goed kammen. Mochten er uitwerpselen op de ondergrond vallen en u legt deze op een nat papier, dan verkleurd deze roestbruin of donkerrood  De kleur ontstaat van het bloed wat de vlo drinkt en wat de vlo er onveranderd uitpoept. Als er geen verandering van kleur is, is het gewoon vuil. Een allergie voor vlooien kan erg lijken op andere allergieën.

Behandeling van vlooien bij de hond

Dit is meer dan alleen wat vlooienpoeder geven aan de hond. Het hele huis moet gedaan worden inclusief de dieren. En uitroeien, dat is erg lastig! 

De vlooienpoeders van vroeger werken niet meer zo goed, de vlo is er resistent voor geworden. We druppelen medicijnen op de huid en deze werkt ook langer. Er zijn ook tabletten die ervoor zorgen dat de vlo onvruchtbaar wordt.

Na 1 beet kan een hond die allergisch is al jeuk krijgen. Daarom is het van belang dat echt alle eitjes ook weg zijn. Stofzuigen helpt goed, aangezien de eitjes uitkomen door de trillingen die door de stofzuiger veroorzaakt. Ook zal het huis met speciale spuitbussen bespoten moeten worden.

De ontwikkelstadia van de vlo aanpakken is de beste aanpak. Voorkom dat de vlo zich kan vermenigvuldigen. Daar waar de hond veel ligt, zullen de meeste vlooien zijn. Veel stofzuigen en vaak het kleedje wassen. Hiermee wordt het aantal vlooien die zich kunnen ontwikkelen sterk teruggebracht. 

Honden die allergisch zijn kunnen medicatie krijgen tegen de jeuk.

Progonose van vlooien bij de hond

Vaak is deze prima. Als de hond geen allergie heeft, verdwijnen de symptomen na de behandeling. Als er sprake is van een allergie hangt de prognose af van het feit of de omgeving vlo-vrij gemaakt kan worden.

Preventie van vlooien bij de hond

Zorg ervoor dat u al uw huisdieren regelmatig behandelt (meestal elke maand, hoewel sommige producten kunnen variëren - raadpleeg de bijsluiter of vraag het aan uw dierenarts) met een geschikte vlooienbehandeling. Was bovendien regelmatig het beddengoed van uw huisdier op een hoge temperatuur om eventuele verborgen vlooieneieren te elimineren.

Welke rassen zijn vatbaar voor vlooien

Van de volgende rashonden is bekend dat ze aanleg hebben of gevoelig zijn voor vlooien

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Bronnen:

Bron foto: Dr Zak, Fleadirt, CC BY-SA 3.0

Anderen bekeken ook