Rasbeschrijving van de Labradoodle

De Labradoodle is een kruising tussen de standaard poedel en de Labrador. Deze hond is zeer populair geworden en is een geweldige metgezel voor veel gezinnen. Een gedegen onderzoek moet plaatsvinden als u geïnteresseerd bent in een gemengd ras aangezien de afkomst en het temperament onbekend kan zijn.

Karakter van een Labradoodle

De Labradoodle is zeer makkelijk te trainen is zeer intelligent. Ze zijn erg intuïtief, maar kunnen ook zeer energiek zijn. Deze hond wordt steeds zeer populair in de gemiddelde woonomgeving. Van de Labradoodle wordt gezegd dat ze zeer intelligent zijn dankzij de karaktereigenschappen van zowel de Labrador als de Poedel..

Temperament van een Labradoodle

Ze zijn vriendelijk, loyaal en energiek en mede hierdoor is de Labradoodle erg populair geworden. Aangezien er raseigenschappen van een Poedel aanwezig zijn bij de Labradoodle, kunnen het goede waakhonden zijn. (Een Poedel slaat aan bij vreemde geluiden.) De Labradoodle is geen waakhond om erf of huis te beschermen, maar het zijn honden die alarmeren. (Dit is overigens zeer goed te trainen en indien nodig af te leren) De Labradoodle kan goed opschieten met kinderen mits ze goed gesocialiseerd zijn, maar het temperament van de Poedel kan blijven hangen wat kan leiden tot problemen in de toekomst. De Labradoodle kan ook goed opschieten met andere honden mits ze goed gesocialiseerd en opgevoed zijn in de puppy-tijd. Toch kunnen ze onvoorspelbaar zijn bij kleinere dieren.

Verzorging van een Labradoodle

De Labradoodle moet regelmatig worden geborsteld om klitten of vervilten van de vacht te voorkomen. Deze hond verliest weinig tot geen haar, dus moet ten minste eenmaal per jaar worden geknipt. Let wel, verharen kan plaatsvinden, dit is afhankelijk van de bloedlijnen.

Vacht van een Labradoodle

De Labradoodle is een zeer populair gemengd ras die niet beschikt over een rasstandaard, maar het heeft de voorkeur dat de hond een wollige en gekrulde vacht heeft met behoud van veel kenmerken van de Labrador met weinig haarverlies.

Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat er geen bewijs is dat de Labradoodle hypoallergeen zou zijn. De Labradoodle blijkt meer allergie-opwekkende stoffen aan te maken dan bijvoorbeeld de Labrador. Hoewel eigenaren aangeven minder dan wel nihil klachten te hebben, is hiervoor geen oorzaak aan te wijzen. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat deze hond minder haren verliest en de allergenen zich daardoor minder snel verspreiden dan bij andere rassen. Wie flink allergisch is voor honden kan maar beter helemaal niet aan honden beginnen.

Trainen en opvoeden van een Labradoodle

De Labradoodle is een zeer intelligente hond door het combineren van de extreme trainbaarheid van zowel de Poedel als de Labrador. Ze doen het goed in behendigheid sport en zijn zeer makkelijk te trainen. De trainingstechnieken moeten regelmatig veranderd worden om het trainen leuk te maken en de aandacht erbij te houden. De Labradoodle is makkelijk zindelijk te krijgen indien er consequent mee getraind wordt en deze hond doet het erg goed in veel verschillende sporten.

Activiteit en bewegen van een Labradoodle

De Labradoodle vereist regelmatige lichaamsbeweging en moet ten minste een middelgrote tuin hebben om regelmatig te kunnen ravotten en spelen. Deze hond houdt van lange wandelingen met zijn eigenaar en het is een uitstekende metgezel voor een eigenaar die houdt van het buitenleven. De Labradoodle moet elke dag minstens twee uur kunnen bewegen.

Kenmerken van een Labradoodle

Rasgroep: Niet erkend
Leeftijd: -
Schofthoogte: 32 tot circa 55cm
Gewicht: 11-40kg
Grootte:
4
Beweging:
5
Waakhond:
4
Onderhoud:
3
Sociaal:
6
De volgende ziektes zijn bekend bij de Labradoodle Vlooien   Ziekte van Addison  Degeneratieve myelopathie (aantasting ruggenmerg) 

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test