Rasbeschrijving van de Labradoodle

De Labradoodle is een kruising tussen de standaard poedel en de Labrador. Deze hond is zeer populair geworden en is een geweldige metgezel voor veel gezinnen. Een gedegen onderzoek moet plaatsvinden als u geïnteresseerd bent in een gemengd ras aangezien de afkomst en het temperament onbekend kan zijn.

Karakter

De Labradoodle is zeer makkelijk te trainen is zeer intelligent. Ze zijn erg intuïtief, maar kunnen ook zeer energiek zijn. Deze hond wordt steeds zeer populair in de gemiddelde woonomgeving. Van de Labradoodle wordt gezegd dat ze zeer intelligent zijn dankzij de karaktereigenschappen van zowel de Labrador als de Poedel..

Temperament

Ze zijn vriendelijk, loyaal en energiek en mede hierdoor is de Labradoodle erg populair geworden. Aangezien er raseigenschappen van een Poedel aanwezig zijn bij de Labradoodle, kunnen het goede waakhonden zijn. (Een Poedel slaat aan bij vreemde geluiden.) De Labradoodle is geen waakhond om erf of huis te beschermen, maar het zijn honden die alarmeren. (Dit is overigens zeer goed te trainen en indien nodig af te leren) De Labradoodle kan goed opschieten met kinderen mits ze goed gesocialiseerd zijn, maar het temperament van de Poedel kan blijven hangen wat kan leiden tot problemen in de toekomst. De Labradoodle kan ook goed opschieten met andere honden mits ze goed gesocialiseerd en opgevoed zijn in de puppy-tijd. Toch kunnen ze onvoorspelbaar zijn bij kleinere dieren.

Verzorging

De Labradoodle moet regelmatig worden geborsteld om klitten of vervilten van de vacht te voorkomen. Deze hond verliest weinig tot geen haar, dus moet ten minste eenmaal per jaar worden geknipt. Let wel, verharen kan plaatsvinden, dit is afhankelijk van de bloedlijnen.

Vacht

De Labradoodle is een zeer populair gemengd ras die niet beschikt over een rasstandaard, maar het heeft de voorkeur dat de hond een wollige en gekrulde vacht heeft met behoud van veel kenmerken van de Labrador met weinig haarverlies.

Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat er geen bewijs is dat de Labradoodle hypoallergeen zou zijn. De Labradoodle blijkt meer allergie-opwekkende stoffen aan te maken dan bijvoorbeeld de Labrador. Hoewel eigenaren aangeven minder dan wel nihil klachten te hebben, is hiervoor geen oorzaak aan te wijzen. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat deze hond minder haren verliest en de allergenen zich daardoor minder snel verspreiden dan bij andere rassen. Wie flink allergisch is voor honden kan maar beter helemaal niet aan honden beginnen.

Trainen en opvoeden

De Labradoodle is een zeer intelligente hond door het combineren van de extreme trainbaarheid van zowel de Poedel als de Labrador. Ze doen het goed in behendigheid sport en zijn zeer makkelijk te trainen. De trainingstechnieken moeten regelmatig veranderd worden om het trainen leuk te maken en de aandacht erbij te houden. De Labradoodle is makkelijk zindelijk te krijgen indien er consequent mee getraind wordt en deze hond doet het erg goed in veel verschillende sporten.

Activiteit en bewegen

De Labradoodle vereist regelmatige lichaamsbeweging en moet ten minste een middelgrote tuin hebben om regelmatig te kunnen ravotten en spelen. Deze hond houdt van lange wandelingen met zijn eigenaar en het is een uitstekende metgezel voor een eigenaar die houdt van het buitenleven. De Labradoodle moet elke dag minstens twee uur kunnen bewegen.

Kenmerken

Rasgroep: Niet erkend
Leeftijd: -
Schofthoogte: 32 tot circa 55cm
Gewicht: 11-40kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

anoniem

geplaatst op 9 april 2019 | 16:13

ik heb een doodle vna 11 maanden oud (geboorte datum: 30-4-2018) hij is heel schattig en soms doet hij dingen waar je om moet lachen en je dag gelijk weer goed is. ik heb autisme en hij is nu in opleiding voor autismegeleidenhond, hij helpt mij heel goed als is boos of verdrietig ben, hij gaat mijn tranen oplikken als ik verdrietig ben en als ik boos ben gaat hij op mijn schoot zitten en MOET me dan kussen/likken, daar kan je niet onder uit komen!!! het is een schatje. hij zit nu wel in de puberteit fase, dat is soms heel vermoeiend vooral bij het uitlaten, ik kan hem dan bijna niet meer houden omdat hij zo hard trekt!! tip voor alle baasjes die een hond in de puberteit hebben: LAAT JE HOND NIET LOS LOPEN ZONDER RIEM!!

Jack

geplaatst op 3 september 2016 | 18:26

wel een late reactie maar ik kom nu pas op deze site. Nav verhaal dhr. van Gastel, ik heb precies dezelfd ervaring. onze doodle is nu 1 jaar en 9 maanden. maar pfoe, ik heb ook aardig wat te stellen gehad met hem. Heb hiervoor 2 honden gehad dus wel beetje ervaring. als ik met hem ging wandelen ging hij, als hij geen zin meer had, gerust in mijn mouw hangen of tegen me opspringen. Echt tot vervelends toe. broekspijpen happen. noem maar op. 2 basis cursussen gedaan. uiteindelijk laten steriliseren. heeft wel iets geholpen, maar niet veel. Toen kwam hij 2 dagen in de week bij oppas met 4 jarige hond, en sindsdien gaat het beter. komt terug als ik fluit. luistert beter naar commando,s , ben inmiddels op vers vlees over getapt en heb het gevoel dat hij van dit eten rustiger is geworden (geen darmklachten meer, echt super) leeftijd zal ook meespelen. zal combinatie van hoop factoren zijn. Hij probeert nog wel eens dominant te doen maar duik er (figuurlijk) gelijk bovenop. Wat ik wil zeggen is dat niet alle honden automatisch makkelijk zijn. Er zitten ook echt wel eigenwijze exemplaren bij waar je harder moet werken. Maar we zijn hartstikke gek op hem en het word voor mijn gevoel alleen maar leuker.

J.R.Smeets

geplaatst op 29 juni 2016 | 21:31

Ik wil weer een hond, mijn 10e!; de laatste heb ik 16 jaar gehad: een bastaard, mis tussen labrador en rottweiler. Ik heb 3e een leonberger gehad en zou er weer een willen hebben. Ik zie echter op tegen de haarverzorging ( onderhaar ) en denk aan iets anders met eenzelfde performance en karakter. Zou een australian labradoodle wat kunnen zijn?

Sandra

geplaatst op 23 november 2015 | 23:48

Wij hebben een labradoodle van 3 maand. We geven alleen vlees kvv. Nog geen enkele keer dunne ontlasting of iets dergelijks gehad. Schijnt ook beter tegen groeipijn te zijn. We gaan nog wel even door met vlees.. Misschien een idee voor de vorige schrijver?

van Steenis

geplaatst op 16 oktober 2015 | 13:54

ik heb een golden doodle. Hij heeft gevoelige darmen. Hij krijgt hypo -allergene brokken van Royal Canin. Dat gaat goed. Maar nu geef ik ook hypoallergene sticks en daar kan hij weer niet tegen. Zijn ontlasting wordt dan weer zacht. Hij vindt die sticks helemaal geweldig maar hij voelt zich de vogende dag niet prettig en eet dan haast niets . Wat kan ik hem nu geven om zijn gebit goed te houden.Wie heeft hier ervaring mee?

Martha en Arie vamn Dam

geplaatst op 6 augustus 2015 | 22:29

wij hebben een zwart krullenkopje curly fleece. Als ze nat is heeft ze rasta krullen. Ze is nu ruim 5 maanden (1 maart 2015 geboren) en weegt 16 kg. We zitten vanaf de 1e week op hondentraining wat ze erg leuk vind. Kortom een heerlijke hond . Nog niets kapotgemaakt en binnen 3 dagen zindelijk toen was ze 8 weken oud. Ze komt van Hondenkennel van Zoggen en die hebben haar opa een prachtige edele koningspoedel en haar moeder werd er gelijk bijgehaald. Lisa is een middelslag labradoodle

jeannetta

geplaatst op 24 juli 2015 | 17:31

ik heb sinds kort een blond mini labradoodle helaas toen ik heb hem 2 weken had kreeg ik een acuute hernis ( mijn 7de hernie operatie ) de pup is nu bij mijn neef en ik hoop dat ik hem over 4 weken weer kan ophalen helaas allemaal vervelend zowel voor mij als voor billy omdat mijn man helaas is overleden voor 6 maanden terug sta ik er alleen voor ik hoop dat de pup hier geen opdonder van krijgt want het is zo,n lief beestje

Willem

geplaatst op 19 april 2015 | 10:44

Ik heb een Labradoodle van 16 maanden. Graag zou ik hem vrij willen laten lopen, maar dit lukt me niet goed. Ik heb geoefend moet een fluitje en als beloning lekkere hapjes, zoals worst en kaas, die hij dan krijgt als hij luistert. In het begin gaat dat goed, maar na een minuut of tien is het alsof hij zijn oren verloren heeft en reageert nergens meer op. Hij gaat dan achter konijnen aan en vliegt door de struiken enz.. Op het strand gaat het goed, dan kan ik hem in de gaten houden. Is er misschien iemand met de zelfde ervaring of iemand die mij hier tips in kan geven? Gaat dit misschien in de loop van de tijd met het ouder worden vanzelf over? Alvast bedankt voor uw reacties. Vriendelijke groet, My Way

j.van gastel

geplaatst op 14 november 2014 | 12:04

Reactie op n. Breker.

n.breker

geplaatst op 7 november 2014 | 21:40

Ik zou graag in contact komen met j. Van gastel (reaktie van januari).

j.van gastel

geplaatst op 17 januari 2014 | 23:26

Mijn labradoodle is inmiddels 2 jaar en 2 maanden. Het eerste jaar was drama. Hij hapte, was agressief en niets leek op wat ik had gelezen over labradoodles. Ik was de wanhoop nabij. Mijn hele leven ben ik omringd door honden, dus het was geen onkunde. Na gesprekken met de fokker, de hondentraining en eigenaar van een labradoodle werd mij duidelijk dat de hond mij de baas was i.p.v. ik hem. Het is dus echt een baasje dat zeer eigenzinnig is en "intelligent". Het was dus voor mij een op of eronder. Ik heb hem diverse keren op de grond moeten drukken en houden, ten koste van diverse kledingstukken. Mijn hond is een kruising tusse een llabradoodle F1 en koningspoedel. inmiddels heb ik er een superhond aan. Aanhankelijk, lief, gehoorzaam, gek op mijn (klein)kinderen, maar ik ga niet zeggen dat deze hond o zo gemakkelijk is. Ook de hondentraining vertelde me dat ze een sterke leider nodig hebben, anders zijn ze je de baas. Dus nogmaals, ik ging door een diep dal, maar uiteindeli u k heb ik een goudenmaatje.

slagmolen

geplaatst op 9 september 2013 | 18:00

ook in dit artikel staat weer een onzinnige op merking en wel deze de labradoodle heeft een tuin nodig naar mijn op rechte mening totale nonsens .bent u nou echt van gedachten dat een tuin de hond happy maakt? de meeste tuinen in dit land zijn van postzegel grootte en daat plant men dan zijn plantjes .leuk voor de hond nee hij mag achter t tuin hekje kijken naar de buiten wereld . wij laten onze hond 4 a5 keer uit per dag lekker rennen spelen met andere honden lopen naast de fiets beweging daar gaat t om samen met de baas de buiten wereld in dat en niks anders vind een hond leuk en laat t alstublieft nou eens afgelopen zijn met dat gezever over een tuin

Ellen kuijt

geplaatst op 6 november 2012 | 22:45

Sinds een kleine week heb ik een labradoodle pup, ze heeft geen stamboom maar het is zo'n bijzonder hondje (is een mini) ze is ontzettend lief, heel makkelijk en bijzonder, we zijn er dolblij mee!

Aschwin

geplaatst op 11 april 2012 | 09:47

Bovenstaand artikel behoeft wat nuancering: Er is een verschil tussen een labradoodle en een Australian labradoodle. Een ''gewone'' labradoodle is een kruising tussen labrador(s) en poedel(s), een australian labradoodle is een kruising tussen labrador, poedel, ierse waterspaniel, engelse cockerspaniel, amerikaanse cockerspaniel en hier en daar een soft coated wheaten terrier. De exacte mix is onbekend. Labradoodles zijn GEEN waakhonden, ze zijn gefokt om als servicehond te dienen. Een inbreker zullen ze daarom blij begroeten en misschien zelfs helpen door dingen aan te geven. :) Ze zijn zeer sociaal en vinden het fijn om deel uit te maken van een gezin. Ze horen niet in een hok als waakhond.(geen enkele hond vind ik maar goed dat is een andere discussie)

elke

geplaatst op 10 april 2012 | 21:40

ik denk niet dat Labradoodles geschikt zijn als waakhonden, zoals hierboven vermeldt wordt. daar zijn ze veel te vriendelijk voor...

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test