De Podenco canario: snel met een sterk jachtinstinct

Alles wat je wilt weten over de Podenco canario

Over de Podenco canario

De geschiedenis van de Podenco Canario gaat terug tot de oudheid en het ras is naar verluidt ontstaan in Egypte en Noord-Afrika. Toen de eerste menselijke kolonisten zich vestigden op de Canarische Eilanden, brachten ze de honden mee als voedselbron en om te helpen bij de jacht. De geïsoleerde ligging van de eilanden heeft ervoor gezorgd dat de Podenco Canario tot op de dag van vandaag een voorbeeld is van een van de oudste rassen.

Konijnen werden in de 16e eeuw ingevoerd op de Canarische Eilanden en veroorzaakten een ernstige plaag. De jacht op konijnen met de Podenco Canario is een sport en ook een noodzakelijk onderdeel van de bestrijding van konijnenplagen. Jachtseizoenen worden georganiseerd om de konijncontrole te maximaliseren en tegelijkertijd eventuele schade aan agrarische gebieden door jagers en hun honden te minimaliseren.

Het ras heeft zich uitstekend aangepast aan de Canarische eilanden en het klimaat aldaar. De Podenco Canario is actief van de vroege morgen tot de late avond en is praktisch onvermoeibaar. Tegenwoordig komt het ras daar veelvuldig voor en is het een zeer homogeen type.

Het verschil tussen de Podenco Canario en de Podenco Ibicenco

De Podenco Canario en de Podenco Ibicenco zijn beide Podenco-rassen afkomstig uit Spanje, maar er zijn enkele verschillen tussen hen. De Podenco Canario heeft over het algemeen een kortere vacht en een bredere kop dan de slankere Podenco Ibicenco. De Podenco Canario heeft ook een meer vierkant lichaam, terwijl de Podenco Ibicenco een langere, meer gestroomlijnde bouw heeft. Wat betreft temperament, is de Podenco Canario beschermend en aanhankelijk, terwijl de Podenco Ibicenco onafhankelijker en gereserveerder kan zijn. Beide rassen hebben een sterk jachtinstinct en hebben voldoende beweging en mentale stimulatie nodig.

Wat kost een Podenco canario

De kosten voor een Podenco canario kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Podenco canario ergens tussen de € 500 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Podenco canario

De Podenco Canario is een prachtige hond met een uniek karakter. Het is een intelligent en vindingrijk ras dat bekend staat om zijn aanhankelijke, goedaardige en liefdevolle aard richting kinderen. Met een sterke persoonlijkheid is de Podenco Canario ook zeer moedig en energiek, waardoor hij altijd alert en aanwezig is. Deze honden zijn zeer gehecht aan hun baasjes en zullen nooit agressief zijn, wat hen tot uitstekende gezelschapshonden maakt. De Podenco Canario is een half-windhond, wat betekent dat ze niet alleen hun ogen gebruiken, maar ook hun neus en oren om te jagen. Ze hebben een uitstekend reuk- en gehoorvermogen en zetten hun snelheid pas in als ze hun prooi daadwerkelijk zien.

Temperament van een Podenco canario

Het temperament van de Podenco Canario wordt gekenmerkt door zijn onafhankelijke aard en jachtinstinct. Deze honden hebben veel beweging en uitdaging nodig om hun energie kwijt te kunnen.  Het is belangrijk dat ze goed gesocialiseerd worden om hun natuurlijke terughoudendheid tegenover vreemden te verminderen. Het jachtinstinct van de Podenco Canario is sterk aanwezig en is erg lastig om af te leren.

Verzorging van een Podenco canario

De Podenco Canario heeft weinig verzorging nodig vanwege zijn korte en gladde vacht. Af en toe borstelen om losse haren te verwijderen is voldoende. Overmatig wassen wordt afgeraden, omdat het de natuurlijke oliën van de huid kan verwijderen en daardoor kan leiden tot huidproblemen. Daarnaast is het belangrijk om de oren van de hond regelmatig schoon te maken en de nagels te knippen.

Enkele gezondheidsproblemen die bekend zijn bij de Podenco Canario zijn heupdysplasie, elleboogdysplasie, progressieve retina atrofie en hartproblemen.

Vacht van een Podenco canario

De Podenco Canario heeft een korte, gladde vacht die dicht tegen de huid aanligt. Dit maakt het ras perfect voor mensen die op zoek zijn naar een hond met weinig onderhoud aan de vacht. Wat betreft de kleur van de vacht, heeft het ras een voorkeur voor een rood-witte vacht, met nuances van lichtere tot diepere roodtinten, variërend van oranje tot acajou. Naast deze kleurcombinatie zijn ook andere kleuren toegestaan, waardoor er een diversiteit aan vachtkleuren bij dit ras te vinden is.

Trainen en opvoeden van een Podenco canario

De Podenco Canario heeft een duidelijke en consistente opvoeding nodig, maar zonder harde hand. Deze honden zijn buitengewoon energiek en zelfstandig, en als ze niet genoeg beweging en stimulatie krijgen, kan verdere training weinig effect hebben. Het is belangrijk om hun jachtinstinct te erkennen en te respecteren en ze voldoende ruimte te geven om te bewegen en te verkennen. Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn cruciaal om ongewenst gedrag te voorkomen en ervoor te zorgen dat de hond goed kan omgaan met andere mensen en dieren. Door positieve bekrachtiging en geduldige training kunnen ze leren om aan de leiband te lopen en basiscommando's te gehoorzamen.

Activiteit en bewegen van een Podenco canario

De Podenco Canario is een zeer actieve hond die regelmatige lichaamsbeweging nodig. Ze houden van rennen en springen en hebben veel ruimte nodig om te kunnen bewegen. Een dagelijkse wandeling is essentieel om de Podenco Canario tevreden te houden. Ze hebben ook de neiging om te jagen, dus het is belangrijk om ze altijd aan de lijn te houden tijdens het wandelen om te voorkomen dat ze achter wild aan gaan. Het is ook aan te raden om de hond in een omheind gebied te laten rennen en spelen om aan hun behoefte tot beweging te voldoen.

De Podenco Canario staat bekend om zijn indrukwekkende springvermogen en behendigheid. Deze honden zijn in staat om met gemak grote hoogtes te bereiken en zijn in staat om behendige sprongen te maken bij het najagen van hun prooi. Hun krachtige achterpoten en slanke lichaamsbouw stellen hen in staat om grote afstanden af te leggen en hun bewegingsvrijheid te maximaliseren. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat hun springvermogen niet alleen een teken is van hun atletische vermogen, maar ook een teken van hun onafhankelijke en vindingrijke karakter. Hierdoor is het essentieel dat deze honden voldoende beweging en ruimte krijgen om hun energie kwijt te kunnen en hun natuurlijke gedrag te kunnen uiten.

Kenmerken van een Podenco canario

  • Rasgroep: Spitsen en oertypes
  • Leeftijd: 12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 55-64 cm. Teef: 53-60 cm
  • Gewicht: Reu: 15-25 kg. Teef: 15-25 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Podenco canario

De Podenco canario is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Podenco canario is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test