Rasbeschrijving van de Poedel

Dit oude ras is er in drie varianten: Standaard, Miniatuur en Toy. De Standaard is de oudste. De Poedel was oorspronkelijk ontwikkeld als waterhond die watervogels moest halen.

Karakter

De Poedel is een wendbaar, atletisch en sierlijk ras. Ze worden beschouwd als een van de meest intuïtieve, attente en intelligentste rassen en zijn levendig en speels. Ze hebben een enorm gevoel voor humor en een echte liefde voor het leven. De Poedel is een ras van onderscheid, elegantie en waardigheid.

Temperament

Als een van de meest populaire rassen in de wereld, is de Poedel loyaal en diep toegewijd aan hun eigenaar en familie. Ze gedijen op menselijk gezelschap en zijn extreem gevoelig voor stemmingen en emoties van de baas. De Poedel kan zich erg hechten aan een bepaald familielid en dit kan lijden tot verlatingsangst. De Standaard doet het goed in een huis met kinderen en andere huisdieren. De Miniatuur en Toy rassen zijn op hun best met oudere, attente kinderen. De Poedel is gereserveerd tegenover vreemden en is een goede waakhond. Dit ras heeft de neiging om overdreven te blaffen.

Verzorging

De Poedel vergt veel verzorging. Professioneel knippen moet om de zes tot acht weken worden gedaan. De vacht kan worden verzorgd in drie verschillende stijlen: de Pet Clip, Engels zadel, en Continental. Dagelijks borstelen is zeer aan te raden om klitten te voorkomen. Het is belangrijk dat de tanden en oren op een regelmatige basis gecontroleerd en gereinigd worden. Dit ras is gevoelig oor allergieën, huidaandoeningen, diabetes, epilepsie en hart-en vaatziekten.

Vacht

De Poedel heeft een dichte, harde vacht die ofwel gekruld is of ruig. De kleur van de vacht komt in vaste kleuren als zilver, crème, grijs, blauw, zwart, wit, abrikoos, rood, caf-au-lait, en bruin. Het is mogelijk om een Parti patroon vacht hebben. Dit ras verliest weinig tot geen haar.

Trainen en opvoeden

De Poedel is zeer trainbaar en enthousiast om te behagen, maar vereist vroegtijdige socialisatie en gehoorzaamheidstraining. Door hun gevoelige aard moeten ze met zachte hand opgevoed worden. Ze blinken uit in het leren van trucjes, waaronder behendigheid, apporteren en competitieve gehoorzaamheid.

Activiteit en bewegen

De Poedel houdt van zwemmen, speelsessies en veilig aangelijnd wandelen. Poedels zullen het goed doen in een appartement of flat, mits zij voldoende uitgelaten worden.

Kenmerken

Rasgroep: Gezelschapshonden
Leeftijd: 12 - 15 jaar
Schofthoogte: -
Gewicht: 6,5 - 14 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

Lianne

geplaatst op 20 februari 2019 | 21:33

Ik vind het dom om dat men poedels te kruisen met elke andere hond om zo een hond te krijgen die niet verhaard. Vroeger noemde men dit vuilnisbakken en je kreeg er geen cent voor. Nu zijn de mensen zo dom om er veel geld voor te geven.

Sylvia

geplaatst op 7 december 2018 | 18:52

Ooit, wanneer ik niet meer fulltime werk, zouden wij graag een hond als huisgenoot willen. Tot nog toe 2 katers. Ook geweldig! Poedels zijn leuk en passen bij ons. Maar de manier waarop ze erbij moeten lopen....heel raar!!! Vandaar zeker de labradoodel e.d. Puur poedel was al ok. Poedels zijn

Irene

geplaatst op 13 november 2015 | 22:57

Ook wij zijn ontzettend blij met onze harlekijn (zwart wit) koningspoedel. Een van onze zonen is erg allergisch voor o.a. katten en honden. Daarom zijn we eerst gaan "neuzen" bij een poedelfokker. Gelukkig geen klachten. Nu hebben we ruim een jaar een heel lieve enthousiaste hond. Die graag met ons mee op pad gaat. Enorm hard kan rennen en het geweldig vindt om om andere honden hiertoe uit te dagen. Voor ons was het belangrijk een hond te hebben die goed met kinderen om kan gaan, niet weg rent bij het loslopen en dan niet meer terug komt en niet te veel blaft. Zo'n hond hebben we, hij is heel lief voor de kinderen reageert nooit geïrriteerd of agressief, kan zonder moeite loslopen in de bossen etc. En blaft alleen kort als er iemand aanbelt. De vachtverzorging kost wel veel tijd maar met een doodlebooster (grote vacht blazer/ fohn voor honden) is zijn vacht heel snel schoongeblazen en zitten er geen klitten is. Dit is echt een aanrader en scheelt veel borstelwerk. Ook hebben we een goede trimmer aangeschaft en trimmen wij een paar keer per jaar zelf (gewoon kort model) en gaat hij een keer per jaar naar een trimster. Kortom we hebben een aanwinst voor ons gezin!!!

Y. van Haasel

geplaatst op 27 september 2015 | 19:03

Wij hebben onze tweede poedel, dwerg, zwart van kleur. Nooit meer een ander ras, deze hondjes begrijpen alles, luisteren onwaarschijnlijk goed. Super speels tot de laatste snik, kunnen overal mee naartoe, omdat t rustige zeer goed luisterende honden zijn. En... Omdat wij m niet zo belachelijk laten knippen/scheren, vragen mensen altijd wat voor hondje we hebben omdat ze m zo ontzettend lief en leuk vinden. Een zwart wollig beertje, en blijkt een poedel! Ze kunnen hun ogen niet geloven. Stop de poedel zo toe te takelen , en je hebt de leukste hond van de wereld!!

Hiskia

geplaatst op 25 augustus 2015 | 00:41

Sinds 4 jaar woont Sammie bij ons. Een poedelkruising (kuithoog). 75% poedel en de rest is van alles. Wat een ONTZETTENDE vrolijke intelligente, atlethische, lieve hond. Hij kan een ACHTERpoot geven en houdt van zwemmen en wandelen in het bos. Vooral met 4 poten tegelijk in de lucht z;n bal vangen en het liefst in de lucht nog een halve draai maken. En dit hondje moest destijds herplaatst worden omdat zijn bazin het niet aankon (door psychische problemen). Helaas was zij zelf ook heel bang voor (vreemde) honden op straat dus Sam heeft de eerste 8 maanden van zijn leven niet veel meer gezien dan de achtertuin en de bench. Hij was dan ook bang en onzeker toen hij kwam maar met liefde, aandacht en geduld hebben we zijn vertrouwen gewonnen. Hij is zo trouw! Hij gaat 3 x per week mee met de uitlaatservice. Dat is mij destijds geadviseerd om te socialiseren. Dat is heel goed gelukt. Hij staat zijn mannetje nu wel! Ik zou nooit meer anders willen dan een poedel, ze zijn geweldig!

sonja bergs

geplaatst op 13 augustus 2015 | 10:25

Wij zijn van plan om een toypoedel aan te schaffen. Nu lees ik dat hij nogal blafferig is. Vermits wij in een flat wonen kan dat wel vervelend worden. Mijn vraag is of dit door training in een hondenschool kan vermeden of verminderd worden. Wij hebben tijd genoeg en kunnen veel naar buiten gaan.

Janna

geplaatst op 7 augustus 2015 | 21:09

Wij werden gebeld door mijn schoonvader 32 jaar geleden. jullie willen toch een hond? Ja, dat wilden we. Mijn schoonvader wist er een voor me. Een kruising tussen een poedel en een labrador. ( de labraadoodle bestond nog niet)Vier maanden oud en vals. Daarom moest hij weg. Een jonge hond vals? Ze was alleen maar aan het wisselen. Niks vals aan. Het toeval wilde dat ze een dag ouder was dan onze jongste zoon. We waren dol op haar. Drie zwarte kooltjes. Twee ogen en een gitzwart neusje. Ze was bang voor van alles. Dook in elkaar als ik opstond. Zo triest. Veel knuffels, wandelen, vertrouwen geven en krijgen. Na een half jaar werd het beter. Ze werd ondeugend. Dolde om ons heen met zo'n ingetrokken kont. Bal in de bek. Altijd in voor een geintje. Onze zwabber was bijna 18 jaar bij ons. We hebben van haar genoten!

sabrina

geplaatst op 1 maart 2015 | 23:44

Ik vind/vond een poedel altijd (sorry voor de echte poedel liefhebbers ) heel erg lelijk. Ik ben zelf heel erg allergisch voor honden , ook allergisch voor de speeksel en ik heb astmatische bronchitis. Ik wilde zo graag een hond dus ik ging kijken voor een labradoodle want met die losse wilde krullen vond ik dan wel grappig. Ik vond ze behoorlijk prijzig maar dat had ik er wel voor over. Bij 2 verschillende fokkers geweest om te testen maar helaas reageerde ik gelijk op hun. Was zo verdrietig! Een hond voor mij uit mijn hoofd proberen te zetten... na een poosje dacht ik toch anders bij te testen bij een poedel, een toypoedel. En dat ging hartstikke goed!! Nu al bijna een jaar zo blij met m!! En ik laat zijn haar wat langer, zoals bij een labradoodle. Niemand ziet en geloof dat het een poedel is. Ik vind het daarom zo jammer dat er zoveel mensen , zoals als ik eerst, geen poedel nemen maar een labradoodle voor zoveel geld omdat ze gewoon niet weten dat je een poedel ook een "gewoon" kapsel kan geven ipv zo gekapt waardoor mensen afhaken. En ze zijn net zo slim en net zo leuk en lief als een labradoodle. En hij verhaard echt absoluut niet!!!! Dus iedereen die een labradoodle neemt van 2000euro omdat hij/zij allergisch is.... probeer eens een poedel!!! Echt ik wou het eerst ook niet maar ik ben zo blij dat ik toch allergisch reageerde op een labradoodle.... :-)

Corina Blaak

geplaatst op 28 september 2014 | 11:43

Reactie op Christina. Onze zoon heeft ook een behoorlijke allergie voor honden en we hebben nu al jaren poedels en het gaat heel goed met zijn allergie. We hebben op dit moment een toy en een middenslag en een koningspoedel en hij heeft nergens last van. Wij hebben de laatste keer ook gekeken voor een labradooddle maar er zit toch nog veel foute fok tussen waardoor je toch een allergische reactie krijgt.En dat risico wilden wij niet lopen. Dus zijn wij toch maar voor een koningspoedel gegaan.

bert van den berg

geplaatst op 10 september 2014 | 09:46

bericht voor Christina de Zoete, als een nagedacht over een golden doodle, speciaal gefokte honden voor mensen met allergie. voor info kun je ons mailen beened@live.nl

Christina de Zoete

geplaatst op 30 juli 2014 | 17:24

Hallo, Is er ook iemand die wel last van allergie heeft gehad met een poedel? Mijn dochter heeft een behoorlijke allegie maar we missen onze (door allegie herplaatste) honden zo verschrikkelijk daarom onderzoek ik of de poedel wel geschikt is. Wij willen een goeie doordachte keuze maken en niet weer een hond moeten herplaatsen of dat mijn dochter naar het ziekenhuis moet. Onze keuze gaat vooral uit naar de koningspoedel, weet niet of daar nog verschil in zit? Hoop dat iemand mij kan helpen aan informatie of evt site waar ik meer info kan vinden Alvast bedankt voor het lezen! Groetjes Christina

ARTHUR DAMSCHOTTER

geplaatst op 16 februari 2014 | 00:25

onse poedel is nu 18 jaar en 8 maanden het is en dwergpoedel kleur zwart naam proeska ze deet alles post brengen schoenen brengen papiertjes oprapen haar etenbakje brengen enz nu slaap ze veel ze is op pensioen

A.COUMANS

geplaatst op 6 januari 2014 | 15:16

Hallo Ik heb twee broetjes koning poedels moeten laten inslapen 13/5 jaar oud geworden ik en mijn vrouw missen onze jongen heel erg, ik heb 13/5 jaar met hun gewandelt de dierenarts zij tegen mij en mijn vrouw die kilometers wat zij hebben afgelegt, daar wou ik graag een euro van hebben, zij hebben al die jaren bij mekaar, 50,000 kilometers gelopen.

Monique Van Eck

geplaatst op 27 augustus 2013 | 08:41

Daar ben ik het helemaal mee eens,Ik vind het een soort Discriminatie van Het ras De Poedel is goed zoals hij is! en hoeft niet gekruist te worden, Bovendien had ik gelijk last van een Labradoodel,na het aaien ervan. Wij hebben een toypoedel ,en eendwergpoedel,het zijn heerlijke lieve hondjes,en ik zou geen ander ras meer willen!

slagmolen

geplaatst op 17 augustus 2013 | 20:42

wij hadden een 25 jaar geleden onze eerste poedel een dwergabrikoos ging geweldig hheft 14 jaar bij ons gezin gehoord nu veel jaar later hebben we weer een poedel een midden slag wit ook een super hond jammer dat de poedel niet erg geliefd is bij veel mensen heeft de naam een dames hondje te zijn wat ze er mee bedoelen ik zou t niet weten onze poedel is een stoere speelse vrolijke hond die alle mensen en dieren als zijn vriend ziet . wat ik echt jammer en kwalijk viind is dat de poedel word misbruiikt door het ras te kruisen met de labrador of de goldenretriever en die kruising noemen we dan een labr of goldendoodle voor deze kruising word dan een prijs gevraagd vam 1000 tot 2000 euro en dit alles onder het motto allergie vrij nou dat is de poedel ook hoor deze hond verliest geen enkele haar dus ik zie de noot zaak niet van deze verbastering laten we de poedel in ere houden het is een prachtig ras.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test