De Poedel: een ras van elegantie en waardigheid

Alles wat je wilt weten over de Poedel

Over de Poedel

De oorsprong van de poedel is niet helemaal duidelijk, maar het ras wordt over het algemeen gezien als Frans. Hoewel de poedel al in de 16e eeuw in Midden- en Zuid-Europa voorkwam, hebben de Fransen veel werk verricht aan de rasveredeling van de poedel. Hierdoor wordt het ras tegenwoordig beschouwd als een Frans ras. De poedel werd voornamelijk gefokt als jachthond voor watervogels, zoals de eend, en stond bekend om zijn goede zwem- en apporteervaardigheden. In de loop der tijd is de poedel uitgegroeid tot een populair huisdier en showhond.

Poedels zijn verkrijgbaar in verschillende variëteiten: de koningspoedel, met een schofthoogte van 45 tot 60 cm en officieel bekend als grote poedel, staat ook wel bekend als de standaardpoedel in Nederland. De middenslagpoedel meet 35 tot 45 cm hoog, terwijl de dwergpoedel tussen de 28 en 35 cm meet. De toypoedel is de kleinste van allemaal, met een schofthoogte van minder dan 28 cm (vaak rond de 25 cm).

Wat kost een Poedel

De kosten voor een Poedel kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Poedel ergens tussen de € 1.250 en de € 2.500 zal liggen.

Karakter van een Poedel

De poedel is een hond dat bekend staat om zijn bijzondere persoonlijkheid. Dit ras is attent, zeer leergierig en blijft tot op hoge leeftijd speels. Het is een vrolijke, vriendelijke en verdraagzame hond, die ook naar vreemde mensen en honden toe erg sociaal is. De poedel is zeer aanhankelijk voor zijn baas en zal er alles aan doen om deze te behagen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de poedel een van de meest populaire hondenrassen ter wereld is. Of het nu gaat om de koningspoedel, middenslagpoedel, dwergpoedel of toypoedel, alle variëteiten van de poedel hebben dezelfde kenmerken die hen zo speciaal maken. 

Temperament van een Poedel

De Poedel is ontzettend loyaal en toegewijd aan zijn eigenaar en familie. Deze honden houden van menselijk gezelschap en zijn uiterst gevoelig voor de stemmingen en emoties van hun baasje. Ze kunnen zich erg hechten aan een bepaald familielid en lijden soms aan verlatingsangst. Hoewel de Poedel gereserveerd is tegenover vreemden, is hij een uitstekende waakhond. Het ras heeft de neiging om overdreven te blaffen en kan dus ook fungeren als een alarm voor het gezin. Kortom, de Poedel is een trouwe en beschermende metgezel voor het leven.

Verzorging van een Poedel

De vacht van de Poedel is een belangrijk onderdeel van de verzorging en heeft veel aandacht nodig. Regelmatig borstelen en trimmen is nodig om klitten te voorkomen. Er zijn verschillende soorten trims mogelijk, afhankelijk van de voorkeur van de eigenaar en het type activiteit waar de hond aan deelneemt. De Poedel heeft ook regelmatige tandheelkundige zorg nodig om tandsteen en tandvleesaandoeningen te voorkomen. Het is ook belangrijk om de oren schoon en droog te houden om infecties te voorkomen. De nagels moeten regelmatig worden geknipt om te voorkomen dat ze te lang worden en problemen veroorzaken bij het lopen.

De Poedel is vatbaar voor verschillende gezondheidsproblemen, waaronder de ziekte van Addison. Deze aandoening wordt ook wel hypoadrenocorticisme genoemd en ontstaat wanneer de bijnierschors niet genoeg hormonen aanmaakt. Dit kan leiden tot symptomen zoals diarree, braken, spierzwakte en lethargie. Een andere aandoening die bij de Poedel kan voorkomen is progressieve retina atrofie (PRA), wat kan leiden tot nachtblindheid en uiteindelijk tot volledige blindheid overdag. Er is momenteel geen behandeling beschikbaar voor PRA. Daarnaast is de Poedel gevoelig voor chronische oorontstekingen, die regelmatige verzorging en preventieve maatregelen vereisen om te voorkomen dat ze terugkeren. Het is belangrijk om uw Poedel regelmatig te laten controleren door een dierenarts en op te letten op tekenen van deze aandoeningen.

Vacht van een Poedel

De Poedel heeft een dichte, harde vacht die ofwel gekruld is of ruig. De kleur van de vacht komt in vaste kleuren als zilver, crème, grijs, blauw, zwart, wit, abrikoos, rood, caf-au-lait, en bruin. Het is mogelijk om een Parti patroon vacht hebben. Dit ras verliest weinig tot geen haar.

Een poedel kan de volgende typen vacht hebben:
Kroesvacht: De kroespoedel heeft een overvloedige beharing van fijne samenstelling. De beharing is wollig, kroest goed, is veerkrachtig en biedt weerstand aan de druk van de hand;

Koordvacht: De koordenpoedel heeft een overvloedige vacht van een fijne samenstelling. De beharing is wollig en dicht en vormt kenmerkende koordjes van gelijke lengte. De koorden moeten door de eigenaar, net als bij de vacht van bijvoorbeeld de Komondor, in de vacht gedraaid worden. Ook moet de vacht regelmatig worden bijgeknipt.

Trainen en opvoeden van een Poedel

De poedel is een intelligent en leergierig ras. Poedels doen het goed met positieve versterkingstechnieken, zoals clickertraining en beloning met voedsel of speelgoed. Het is belangrijk om de trainingssessies kort en leuk te houden om de aandacht van de hond vast te houden en verveling te voorkomen.

Naast gehoorzaamheidstraining is het ook belangrijk om de poedel te socialiseren met andere honden en mensen. Over het algemeen is de poedel een ras dat het goed doet tijdens trainingen. 

Activiteit en bewegen van een Poedel

De Poedel is een actief ras en heeft dagelijks voldoende beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Hoewel ze niet bekend staan als zeer energieke honden, hebben ze wel behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging. De hoeveelheid beweging die een Poedel nodig heeft, hangt af van zijn grootte en leeftijd. Een speelse toy- of dwergpoedel heeft bijvoorbeeld genoeg aan een paar korte wandelingen per dag, terwijl een grotere koningspoedel meer tijd nodig heeft om te rennen en spelen. 

Deze intelligente honden hebben veel mentale stimulatie nodig om zich te vermaken en uitgedaagd te blijven. Poedels zijn uitstekende kandidaten voor allerlei soorten hondensporten, zoals gehoorzaamheidstraining, behendigheid en flyball.

Kenmerken van een Poedel

  • Rasgroep: Gezelschapshonden
  • Leeftijd: 12-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 25-60 cm. Teef: 25-60 cm
  • Gewicht: Reu: 3-30 kg. Teef: 3-30 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Poedel

De Poedel is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Poedel is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test