Degeneratieve myelopathie DM (aantasting ruggenmerg) bij de hond

Degeneratieve myelopathie DM  (aantasting ruggenmerg)

Degeneratieve myelopathie DM (aantasting ruggenmerg)

Degeneratieve myelopathie bij de hond is een aandoening van het ruggenmerg. Hierbij vervallen de zenuwvezels langzaamaan. De verschijnselen worden vaak zichtbaar vanaf een leeftijd van 5 tot 8 jaar, maar ook al op veel jongere leeftijd kunnen verschijnselen in meer of mindere mate optreden. In enkele maanden tot een jaar tijd ontstaat een ernstig verminderde functie van de achterpoten en kan de hond deze nauwelijks meer gebruiken. Een ander gevolg van degeneratieve myelopathie (DM) is dat de hond incontinent kan worden door uitval van zenuwen die betrokken zijn bij de blaas en darmen.

Symptomen van degeneratieve myelopathie dm (aantasting ruggenmerg) bij de hond

De symptomen van degeneratieve myelopathie zijn met name een dronkemansgang of zwalken door spierzwakte in de achterpoten. Deze aandoening worden steeds erger.

Diagnose van degeneratieve myelopathie dm (aantasting ruggenmerg) bij de hond

Het stellen van de diagnose is lastig en gebeurt op basis van uitsluiting van andere aandoeningen met dezelfde symptomen. Op basis van uiterlijke verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijke onderzoek kan een diagnose worden gesteld. Deze wordt aangevuld met röntgenfoto’s, een MRI-scan en of een CT-scan om andere aandoeningen uit te kunnen sluiten. Er is een DNA-test beschikbaar voor deze aandoening bij diverse rassen.

Behandeling van degeneratieve myelopathie dm (aantasting ruggenmerg) bij de hond

Er is helaas geen behandeling mogelijk voor degeneratieve myelopathie en de prognose voor de hond is dan ook zeer slecht. De aandoening is voor de hond niet pijnlijk. Dit is een reden voor de meeste eigenaren om hun hond in leven houden. Vaak wordt pas tot euthanasie overgegaan als de invaliditeit ondraaglijk wordt.

Progonose van degeneratieve myelopathie dm (aantasting ruggenmerg) bij de hond

De prognose is slecht aangezien er geen behandelingen mogelijk zijn

Preventie van degeneratieve myelopathie dm (aantasting ruggenmerg) bij de hond

Er zijn geen middelen bekend waarmee degeneratieve myelopathie voorkomen kan worden behalve het uitsluiten van honden bij de fok die bekend zijn met degeneratieve myelopathie

Bron foto:I, Joelmills, Degenerative myelopathy stance, resized, CC BY-SA 3.0

Welke rassen zijn vatbaar voor degeneratieve myelopathie dm (aantasting ruggenmerg)

Van de volgende rashonden is bekend dat ze aanleg hebben of gevoelig zijn voor degeneratieve myelopathie dm (aantasting ruggenmerg)

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Anderen bekeken ook