Degeneratieve myelopathie (aantasting ruggenmerg) bij de hond

Degeneratieve myelopathie (aantasting ruggenmerg)

Degeneratieve myelopathie bij de hond is een aandoening van het ruggenmerg. Hierbij vervallen de zenuwvezels langzaamaan. De verschijnselen worden vaak zichtbaar vanaf een leeftijd van 5 tot 8 jaar, maar ook al op veel jongere leeftijd kunnen verschijnselen in meer of mindere mate optreden. In enkele maanden tot een jaar tijd ontstaat een ernstig verminderde functie van de achterpoten en kan de hond deze nauwelijks meer gebruiken. Een ander gevolg van degeneratieve myelopathie is dat de hond incontinent kan worden door uitval van zenuwen die betrokken zijn bij de blaas en darmen.

Symptomen van degeneratieve myelopathie (aantasting ruggenmerg) bij de hond

De symptomen van degeneratieve myelopathie zijn met name een dronkemansgang of zwalken door spierzwakte in de achterpoten. Deze aandoening worden steeds erger.

Diagnose van degeneratieve myelopathie (aantasting ruggenmerg) bij de hond

Het stellen van de diagnose is lastig en gebeurt op basis van uitsluiting van andere aandoeningen met dezelfde symptomen. Op basis van uiterlijke verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijke onderzoek kan een diagnose worden gesteld. Deze wordt aangevuld met röntgenfoto’s, een MRI-scan en of een CT-scan om andere aandoeningen uit te kunnen sluiten. Er is een DNA-test beschikbaar voor deze aandoening bij diverse rassen.

Behandeling van degeneratieve myelopathie (aantasting ruggenmerg) bij de hond

Er is helaas geen behandeling mogelijk voor degeneratieve myelopathie en de prognose voor de hond is dan ook zeer slecht. De aandoening is voor de hond niet pijnlijk. Dit is een reden voor de meeste eigenaren om hun hond in leven houden. Vaak wordt pas tot euthanasie overgegaan als de invaliditeit ondraaglijk wordt.

Prognose van degeneratieve myelopathie (aantasting ruggenmerg) bij de hond

De prognose is slecht aangezien er geen behandelingen mogelijk zijn

Preventie van degeneratieve myelopathie (aantasting ruggenmerg) bij de hond

Er zijn geen middelen bekend waarmee degeneratieve myelopathie voorkomen kan worden behalve het uitsluiten van honden bij de fok die bekend zijn met degeneratieve myelopathie

Bron foto:Handicapped Pets from USA, German Shepherd in a Dog Cart (5731391896), resized, CC BY-SA 2.0
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Mooiste pommeriaantjes van Nederland

Wij hebben een nestje van 3 pommeriaantjes. We hebben 2 teefjes en een reu. De zwarte puppie is een

Mooie Duitse Herder pups

Te koop Mooie Duitse Herder pups. Zijn nu 4 weken oud en mogen per 30 juli het nest verlaten. Het z