De Fox Terriër Draadhaar: een genot om om je heen te hebben

Alles wat je wilt weten over de Fox Terrier draadhaar

Over de Fox Terrier draadhaar

De Fox Terriër Draadhaar, ook wel bekend als de Wire Fox Terriër, heeft een lange geschiedenis als jachthond en gezelschapsdier. Het ras stamt af van Engelse Terriërs die werden gebruikt voor de jacht op vossen en dassen. De draadharige variant van de Fox Terriër ontstond in de 19e eeuw, toen er steeds meer behoefte was aan honden die bestand waren tegen de barre weersomstandigheden in Engeland en Schotland.

De Fox Terriër Draadhaar werd al snel populair als gezelschapsdier, vooral onder de Engelse adel. Het ras verspreidde zich al snel over de hele wereld en werd ook in Nederland en België geïntroduceerd. In de jaren 20 en 30 van de 20e eeuw was de Fox Terriër Draadhaar zelfs het populairste hondenras in Nederland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het ras echter in de vergetelheid en nam de populariteit af. Na de oorlog werd het ras langzaam weer opgebouwd en in de jaren 50 en 60 kreeg het ras weer meer aandacht. Tegenwoordig is de Fox Terriër Draadhaar vooral bekend als een levendige en energieke gezelschapshond met een eigenwijs karakter.

Wat kost een Fox Terrier draadhaar

De kosten voor een Fox Terrier draadhaar kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Fox Terrier draadhaar ergens tussen de € 800 en de € 1.200 zal liggen.

Karakter van een Fox Terrier draadhaar

Dit ras is zeer levendig en energiek en dat maakt het tot een genot om om je heen te hebben. De draadhaar Fox Terrier zal altijd leven in de brouwerij brengen. Een groot gevoel voor humor en een zeer liefdevolle metgezel. Toch kan dit ras ook op zijn hoede zijn voor vreemden, zodat de juiste socialisatie een must is. De draadhaar Fox Terrier heeft een zeer leuke, liefdevolle en energieke persoonlijkheid en dat maakt hem erg populair bij gezinnen. Maar de toekomstige eigenaar moet altijd onderzoek doen om er zeker van te zijn dat deze levendige hond geschikt is voor hun omgeving en levensstijl.

Temperament van een Fox Terrier draadhaar

De Fox Terrier draadhaar is zeer vriendelijk en alert, maar zal het niet goed doen als een waakhond. De draadhaar Fox Terrier kan goed met kinderen overweg. Bij kleinere kinderen moet hij altijd onder toezicht staan aangezien dit ras de neiging heeft snel geïrriteerd te raken. De draadhaar Fox Terrier zal het over het algemeen niet goed doen rond andere huisdieren en mag nooit worden vertrouwd rond kleinere en meer passieve dieren. Als ze gesocialiseerd en goed opgeleid zijn op een vroege leeftijd, doet dit ras het wel goed rond andere honden.

Verzorging van een Fox Terrier draadhaar

De draadhaar Fox Terrier vergt veel verzorging. Plukken van de vacht kan nodig zijn om dode haren te verwijderen, maar dit mag alleen worden uitgevoerd door een ervaren trimster. De draadhaar Fox Terrier heeft een langere baard langs zijn snuit die geborsteld en schoongemaakt moet worden om vuiligheid en matten te voorkomen.

De foxterriër kan last hebben van verschillende erfelijke ziektes. Belangrijke ziektes om rekening mee te houden zijn atopie, epilepsie en degeneratieve myelopathie.

  • Atopie is een allergische huidaandoening waarbij de hond last kan hebben van jeuk, roodheid en haaruitval.
  • Epilepsie kan bij sommige foxterriërs voorkomen en kan leiden tot plotselinge aanvallen of stuipen.
  • Degeneratieve myelopathie is een zenuwaandoening waarbij de hond problemen krijgt met bewegen en uiteindelijk verlamd kan raken.

Vacht van een Fox Terrier draadhaar

De draadhaar Fox Terrier heeft een gebroken vacht waardoor deze een ruig uiterlijk heeft. Het haar van dit ras moet draaien en is altijd langer op de snuit, waardoor hij een baard heeft. De vacht van dit ras mag nooit zacht of zijdeachtig aanvoelen, het moet altijd hard en stug zijn.

Trainen en opvoeden van een Fox Terrier draadhaar

De draadhaar Fox Terrier is zeer levendig. Dit ras verliest snel zijn interesse en moet een stevige en consistente baas hebben. Als training een spel wordt zal de de hond zijn belangstelling behouden. De draadhaar Fox Terrier moet een ervaren baas hebben, omdat ze heel koppig en eigenzinnig kunnen zijn. Als hij geen goede opvoeding krijgt, zal dit ras een tiran worden.

Activiteit en bewegen van een Fox Terrier draadhaar

De Fox Terrier draadhaar houdt van beweging en is zeer actief. Dit ras kan het goed doen zonder een tuin, maar vanwege zijn hoeveelheid energie wordt een tuin wel aanbevolen. Dit ras loop opmerkelijk goed mee langs de kant van een fiets en houdt van lange wandelingen met zijn eigenaar. De draadhaar Fox Terrier kan hoog springen en de tuin moet dan ook altijd ten minste 6 meter hoog omheind zijn om ontsnapping te voorkomen

Kenmerken van een Fox Terrier draadhaar

  • Rasgroep: Terriers
  • Leeftijd: 13-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 36-39 cm. Teef: 33-36 cm
  • Gewicht: Reu: 7-8 kg. Teef: 6-7 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Fox Terrier draadhaar

De Fox Terrier draadhaar is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Fox Terrier draadhaar is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test