De Jack Russell Terriër: klein, maar voelt zich super groot

Alles wat je wilt weten over de Jack Russell Terrier

Over de Jack Russell Terrier

De Jack Russell Terrier is een klein, energiek en dapper hondje dat oorspronkelijk gefokt is voor de vossenjacht. Het ras is vernoemd naar zijn bedenker, de Britse dominee John "Jack" Russell, die in de negentiende eeuw een passie had voor het fokken van terriers.

De Jack Russell Terrier is ontstaan uit een aantal verschillende terriersoorten, waaronder de Fox Terrier. Het doel was om een kleine, wendbare en sterke hond te creëren die in staat was om de vossen uit hun holen te jagen en te vangen.

De eerste Jack Russells waren vooral wit van kleur, zodat de honden goed te onderscheiden waren van de vossen. Door de jaren heen werden er steeds meer kleuren toegestaan, zoals zwart, bruin en rood.

Het duurde niet lang voordat de Jack Russell Terrier ook populair werd als gezelschapshond. Tegenwoordig zijn er dan ook veel Jack Russells die niet meer worden ingezet voor de jacht, maar gewoon als huisdier worden gehouden. Het is wel belangrijk om te beseffen dat de Jack Russell nog steeds veel energie heeft en voldoende beweging nodig heeft.

Verschil  tussen een Parson Jack Russell en een Jack Russell

Het verschil tussen een Parson Jack Russell en een Jack Russell kan soms verwarrend zijn. Beide rassen zijn ontstaan uit het werk van Dominee John Russell in de 19e eeuw en hebben dezelfde levendige en moedige eigenschappen. Het belangrijkste verschil zit hem in de grootte en lichaamsverhoudingen. De Parson Jack Russell is groter en heeft een meer gestrekte lichaamsbouw, terwijl de Jack Russell kleiner is en meer gedrongen.

Wat kost een Jack Russell Terrier

De kosten voor een Jack Russell Terrier kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Jack Russell Terrier ergens tussen de € 1.000 en de € 1.300 zal liggen.

Karakter van een Jack Russell Terrier

De Jack Russell staat bekend om zijn energieke, speelse en slimme karakter. Het is een hond die van actie houdt en nooit stil lijkt te zitten. Hij is dapper en zelfverzekerd en lijkt soms geen angst te kennen. Hoewel het geweldige gezelschapshonden zijn, hebben ze wel een sterke persoonlijkheid en kunnen ze soms wat eigenwijs zijn. Dit is niet verwonderlijk als je bedenkt dat het ras oorspronkelijk gefokt werd voor de jacht op vossen en dassen. De Jack Russell moest namelijk wel een pittig karakter hebben om zijn taak uit te kunnen voeren.

De Jack Russell Terriër is een levendige, alerte en actieve hond die veel beweging nodig heeft. Het is een jachthond in hart en nieren, met een moedig en onbevreesd karakter. Hoewel hij klein van postuur is, is hij nergens bang voor en kan dit hem soms in de problemen brengen.

Maar ondanks zijn jachtachtergrond is de Jack Russell ook een uitmuntende gezelschapshond en een echt familiedier. Hij houdt ervan om bij zijn baasjes in de buurt te zijn en kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren, mits hij goed gesocialiseerd is.

Temperament van een Jack Russell Terrier

Het temperament van de Jack Russell Terriër is best wel uniek. Deze kleine hondjes zijn energiek, levendig en alert. Ze hebben een sterk karakter en zijn zeer moedig en onverschrokken. Ondanks hun kleine postuur zijn ze niet bang voor veel dingen en zijn ze altijd klaar voor avontuur. Dit maakt ze een geweldige metgezel voor actieve eigenaren die graag met hun hond wandelen, rennen en spelen. Ze zijn ook erg intelligent en kunnen snel leren. Het is wel belangrijk om ze goed te socialiseren, anders kunnen ze soms wat eigenwijs en dominant zijn.

Het is wel belangrijk om te weten dat ze van oorsprong gefokt zijn voor de jacht en daardoor een sterk jachtinstinct hebben. Dit kan soms botsen met het samenleven met andere huisdieren en kinderen onder de acht jaar. Ze hebben ook veel menselijke aandacht en stimulatie nodig, en kunnen moeite hebben met alleen gelaten te worden. Echter, met de juiste opvoeding en socialisatie kunnen ze prima als gezelschapshond fungeren.

Helaas komen er redelijk wat Jack Russels in een asiel terecht. Het is nu eenmaal een hond die een redelijk pittig karakter heeft en als ze niet de juiste opvoeding krijgen dan ontstaan er gedragsproblemen.

Verzorging van een Jack Russell Terrier

De Jack Russell Terriër vereist minimale verzorging. Regelmatig kammen met een stevige borstel wordt aanbevolen om de losse haren te verwijderen. Het is belangrijk om hun nagels regelmatig te knippen. Ze zijn gemakkelijk over-gevoerd en hebben de neiging tot overgewicht. 

Bij de Jack Russell Terriër komen helaas wel wat gezondheidsproblemen voor. Zo kan deze hond last krijgen van patellaluxatie, wat vooral bij kleinere hondenrassen vaker voorkomt. Helaas kan een operatie om dit te verhelpen behoorlijk prijzig zijn. Ook hebben Jack Russells vaak last van staar (cataract) en lensluxatie. Daarnaast komen atopie en epilepsie helaas regelmatig voor bij dit ras en kunnen deze aandoeningen zich al op jonge leeftijd manifesteren. Het is dus belangrijk om regelmatig een bezoekje aan de dierenarts te brengen en de gezondheid van je Jack Russell goed in de gaten te houden.

Voor de Jack Russel zjn de volgende DNA-testen beschikbaar:

Cerebellaire ataxie (dronkemansgang door aandoening kleine hersenen)
Lensluxatie (loslating van de lens)
Myasthenia gravis (spierzwakte door abnormale reactie van afweersysteem)
Severe combined immunodeficiency (onvoldoende ontwikkeld afweersysteem)

Vacht van een Jack Russell Terrier

De Jack Russell Terriër heeft een dichte dubbele vacht die in drie varianten voorkomt: glad, ruw, en broken (gebroken). De gladde vacht is kort en stijf. Bij de ruwe vacht is de buitenste laag langer. Het gebroken ras wordt gebruikt om zowel honden met buitenste lagen van verschillende lengte of honden die langer haar op specifieke delen van het lichaam te beschrijven. De Jack Russell Terriër is voornamelijk wit met zwarte, tan, of tri-color markeringen. Ze verharen voortdurend.

Trainen en opvoeden van een Jack Russell Terrier

Een goede training en opvoeding is essentieel voor een Jack Russell Terriër. Vanwege hun sterke karakter en onafhankelijke natuur, hebben ze een consequente maar positieve training nodig vanaf een jonge leeftijd. Het is belangrijk om vroeg te beginnen met socialisatie om te voorkomen dat ze angstig of agressief worden tegenover andere honden en mensen. Omdat ze een natuurlijk jachtinstinct hebben, is het belangrijk om ze te leren om op commando terug te komen.

Jack Russells zijn zeer intelligent en leergierig, dus houd de trainingssessies kort en interessant om hun aandacht vast te houden. Positieve bekrachtiging, zoals beloningen en lof, werken het beste bij dit ras. Het is belangrijk om te onthouden dat ze geen fan zijn van monotone en repetitieve training.

Het is ook belangrijk om hun energie kwijt te kunnen. Een gebrek aan beweging en mentale stimulatie kan leiden tot destructief gedrag en slecht luisteren. Zorg voor voldoende wandelingen en speeltijd om hun energie kwijt te raken en hun geest te stimuleren.

Tot slot is consistentie en geduld de sleutel tot een succesvolle training en opvoeding van een Jack Russell Terriër. Geef niet op en wees bereid om veel tijd en energie in hun training te steken, en je zult beloond worden met een geweldige vriend voor het leven.

Activiteit en bewegen van een Jack Russell Terrier

De Jack Russell Terriër bloeit op als ze mogen spelen. Het is een zeer energiek en actief ras dat veel beweging nodig heeft. Dit houdt in dat ze veel tijd buiten moeten doorbrengen om te spelen en te rennen. Dit ras is zeer geschikt voor eigenaren die actief zijn en graag wandelen, rennen en spelen. Jack Russells zijn zeer geschikt voor verschillende soorten hondensporten, zoals flyball, agility en obedience. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze genoeg lichaamsbeweging en mentale stimulatie krijgen om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen en destructief gedrag gaan vertonen. Een Jack Russell Terriër kan zelfs goed presteren in de hondensporten en is daarom zeer geschikt voor een actieve levensstijl.

Kenmerken van een Jack Russell Terrier

  • Rasgroep: Terriers
  • Leeftijd: 13-16 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 25-30 cm. Teef: 25-30 cm
  • Gewicht: Reu: 5-6 kg. Teef: 5-6 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Jack Russell Terrier

De Jack Russell Terrier is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Jack Russell Terrier is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test