Rasbeschrijving van de Jack Russell Terrier

De Jack Russell Terriër of Parson Jack Russell Terriër vindt zijn oorsprong in Engeland in de 19e eeuw. Hun naam is afgeleid van de dominee John Russell, een jachtliefhebber. John Russell was de eerste persoon die ze ging fokken om te gebruiken voor de vossenjacht. De Jack Russell Terriër is zeer bedreven in het graven in de schuttersputjes en holen.

Karakter van een Jack Russell Terrier

De Jack Russell Terriër is robuust, sterk en heeft een robuust uiterlijk. Ze hebben een levendige uitdrukking en een onderzoekende aard. Dit compacte ras is erg vocaal. Ze zijn onbevreesd en zijn zich volledig bewust van hun kleine gestalte.

Temperament van een Jack Russell Terrier

De Jack Russell Terriër is een liefdevol, intelligent, moedig en toegewijd ras. Ze zijn temperamentvol, levendig, grappig en energiek. Ze worden niet aanbevolen bij kinderen onder de acht jaar en vaak kunnen ze niet erg goed opschieten met andere huisdieren. Hun natuurlijke jachtinstinct brengt hun agressieve aard naar boven. Hun moed leidt ze vaak in gevaarlijke situaties die kunnen leiden tot fatale resultaten. De Jack Russell Terrier vraagt om een buitengewone hoeveelheid menselijke aandacht. Ze kunnen er slecht tegen als ze voor een lange tijd alleen gelaten worden.

Verzorging van een Jack Russell Terrier

De Jack Russell Terriër vereist minimale verzorging. Regelmatig kammen met een stevige borstel wordt aanbevolen om de losse haren te verwijderen. Het is belangrijk om hun nagels regelmatig te knippen. Ze zijn gemakkelijk over-gevoerd en hebben de neiging tot overgewicht. De gezondheidsproblemen die bekend zijn bij dit ras zijn doofheid, glaucoom, epilepsie, allergieën en huidproblemen.

Vacht van een Jack Russell Terrier

De Jack Russell Terriër heeft een dichte dubbele vacht die in drie varianten voorkomt: glad, ruw, en gebroken. De gladde vacht is kort en stijf. Bij de ruwe vacht is de buitenste laag langer. Het gebroken ras wordt gebruikt om zowel honden met buitenste lagen van verschillende lengte of honden die langer haar op specifieke delen van het lichaam te beschrijven. De Jack Russell Terriër is voornamelijk wit met zwarte, tan, of tri-color markeringen. Ze verharen voortdurend.

Trainen en opvoeden van een Jack Russell Terrier

De Jack Russell Terrier kan moeilijk zijn, is doordacht en erg eigenzinnig. Ze vereisen stevige en consequente begeleiding omdat ze snel zijn afgeleid. Het is belangrijk voor hen om te weten wie hun baas is. Als ze namelijk geen duidelijke leider hebben, dan zullen ze de leiding over gaan nemen. Gehoorzaamheidstraining is sterk aanbevolen. De Jack Russell heeft talenten op gebieden zoals de jacht, tracking en behendigheid.

Activiteit en bewegen van een Jack Russell Terrier

De Jack Russell Terriër bloeit op als ze mogen spelen. Ze zijn zeer actief binnen en vereisen een constante stimulatie. Ze hebben het vermogen om zich aan te passen om in een appartement te wonen op voorwaarde dat ze voldoende beweging krijgen. Toch is de beste pek voor de Jack Russel op een gemiddelde groot erf die goed omheind is. Ze genieten van lange wandelingen en pittige speelsessies.

Kenmerken van een Jack Russell Terrier

Rasgroep: Terriers
Leeftijd: 13 - 14 jaar
Schofthoogte: 25-30 cm
Gewicht: 4-7 kg
Grootte:
2
Beweging:
4
Waakhond:
5
Onderhoud:
3
Sociaal:
2
De volgende ziektes zijn bekend bij de Jack Russell Terrier Levershunt   Allergieen  Epilepsie   Doofheid   Glaucoom, groene staar, verhoogde oogdruk 

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test