Rasbeschrijving van de Jack Russell Terrier

De Jack Russell Terriër of Parson Jack Russell Terriër vindt zijn oorsprong in Engeland in de 19e eeuw. Hun naam is afgeleid van de dominee John Russell, een jachtliefhebber. John Russell was de eerste persoon die ze ging fokken om te gebruiken voor de vossenjacht. De Jack Russell Terriër is zeer bedreven in het graven in de schuttersputjes en holen.

Karakter

De Jack Russell Terriër is robuust, sterk en heeft een robuust uiterlijk. Ze hebben een levendige uitdrukking en een onderzoekende aard. Dit compacte ras is erg vocaal. Ze zijn onbevreesd en zijn zich volledig bewust van hun kleine gestalte.

Temperament

De Jack Russell Terriër is een liefdevol, intelligent, moedig en toegewijd ras. Ze zijn temperamentvol, levendig, grappig en energiek. Ze worden niet aanbevolen bij kinderen onder de acht jaar en vaak kunnen ze niet erg goed opschieten met andere huisdieren. Hun natuurlijke jachtinstinct brengt hun agressieve aard naar boven. Hun moed leidt ze vaak in gevaarlijke situaties die kunnen leiden tot fatale resultaten. De Jack Russell Terrier vraagt om een buitengewone hoeveelheid menselijke aandacht. Ze kunnen er slecht tegen als ze voor een lange tijd alleen gelaten worden.

Verzorging

De Jack Russell Terriër vereist minimale verzorging. Regelmatig kammen met een stevige borstel wordt aanbevolen om de losse haren te verwijderen. Het is belangrijk om hun nagels regelmatig te knippen. Ze zijn gemakkelijk over-gevoerd en hebben de neiging tot overgewicht. De gezondheidsproblemen die bekend zijn bij dit ras zijn doofheid, glaucoom, epilepsie, allergieën en huidproblemen.

Vacht

De Jack Russell Terriër heeft een dichte dubbele vacht die in drie varianten voorkomt: glad, ruw, en gebroken. De gladde vacht is kort en stijf. Bij de ruwe vacht is de buitenste laag langer. Het gebroken ras wordt gebruikt om zowel honden met buitenste lagen van verschillende lengte of honden die langer haar op specifieke delen van het lichaam te beschrijven. De Jack Russell Terriër is voornamelijk wit met zwarte, tan, of tri-color markeringen. Ze verharen voortdurend.

Trainen en opvoeden

De Jack Russell Terrier kan moeilijk zijn, is doordacht en erg eigenzinnig. Ze vereisen stevige en consequente begeleiding omdat ze snel zijn afgeleid. Het is belangrijk voor hen om te weten wie hun baas is. Als ze namelijk geen duidelijke leider hebben, dan zullen ze de leiding over gaan nemen. Gehoorzaamheidstraining is sterk aanbevolen. De Jack Russell heeft talenten op gebieden zoals de jacht, tracking en behendigheid.

Activiteit en bewegen

De Jack Russell Terriër bloeit op als ze mogen spelen. Ze zijn zeer actief binnen en vereisen een constante stimulatie. Ze hebben het vermogen om zich aan te passen om in een appartement te wonen op voorwaarde dat ze voldoende beweging krijgen. Toch is de beste pek voor de Jack Russel op een gemiddelde groot erf die goed omheind is. Ze genieten van lange wandelingen en pittige speelsessies.

Kenmerken

Rasgroep: Terriers
Leeftijd: 13 - 14 jaar
Schofthoogte: 25-30 cm
Gewicht: 4-7 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

vilmar den heijer

geplaatst op 1 maart 2020 | 22:30

Zeer waardevol artikel, vooral het kopje dat gaat over het hebben van een Jack Russell als je in een apartement woont. Dit is te doen, maar doe moet je je wel aan bepaalde regels houden. Een zeer waardevol artikel vind je op: https://jackrusselopvoeden.nl/het-houden-van-een-jack-russell-in-een-appartement/

DJ Bijl

geplaatst op 30 december 2018 | 20:18

Onze Jack Russel is 9 jaar.... bij zijn rechter voorpoot zit een flinke bobbel..... (wij denken vetbult) nu beginnen de andere 2 jacks heel veel aan zijn anus te snuffelen onophoudelijk.... ook heeft hij als hij alleen is heel vaak urine verlies op de bank (wat hij nooit heeft gehad en nu sinds 1.5 week doet) iemand idee wat er aan de hand kan zijn...

Jose

geplaatst op 19 december 2018 | 18:59

We hebben een Jack Russel mix. een vrolijk en lief mannetje, Toch een vraagje? Wij hebben ook een chihuahua en zonder enige reden valt hij het kleine hondje aan. Hij laat niet los , wat we ook proberen. Uiteindelijk wel natuurlijk maar weet iemand of dit op te lossen is. Na de vechtpartij als het kleine hondje weer bijgekomen is slapen ze weer bijna in elkaar.

Harry

geplaatst op 18 april 2018 | 12:00

Heb mijn Jason nu bijna 15 jaar, en begint nu toch langzaam een oud mannetje te worden. Slaapt veel, met het uitlaten rent hij niet meer voor me uit en hoort alles ook niet meer. Loopt soms achter een totaal vreemde aan omdat hij mij niet ziet en denkt dat ik het ben. Maar zolang hij nog z'n mand uit springt op het moment dat er eten voor hem klaar wordt gezet of ik de jas aan doe om naar buiten te gaan heb ik het idee dat het zo best nog een poos door kan gaan. En in die bijna 15 jaar niet 1 keer bij de dierenarts geweest vanwege een ziekte. Maar besef nu wel dat elke dag dat hij er nu nog is er 1 is.

Pascal

geplaatst op 18 maart 2018 | 17:29

Wij hebben vorige maandag afscheid moeten nemen van onze vriend Chiko, 11 jaar is hij mijn beste speelkameraadje geweest. Ik mis hem en zal hem altijd blijven missen

Saskia

geplaatst op 20 november 2017 | 12:25

Onze gizmo hebben wij al 12jaar, nu ineens al bijna 6 weken ontzettende diarree. 2 antibiotica kuuren gehad, nog niet over, test ontlasting geen parasieten gevonden, nu 3e antibiotica kuur maar geen verbetering. We zijn aan het wachten op de uitslag. Iemand.hier een idee wat het zou kunnen zijn? Ik maak.me.zorgen om mn hondenkind

Peter

geplaatst op 30 juli 2017 | 21:06

Onze Jack Russel is bijna 13 jaar oud. Hij wordt langzaam blind aan 1 oog maar voor het overige is hij nog in zeer goede gezondheid.

Wiske

geplaatst op 24 juli 2016 | 00:26

Mijn ex-vriend had en Jack Russel, zeer eigenwijs maar ook heel lief, hij werd bijna 19 jaar. Morgen brengen ze mij een Jack Russel, (Rocca) zij wordt 9 jaar in augustus. Ik zag alleen maar foto's en het is een hondje van een bejaard koppel. Het hondje zat afgelopen maanden in een bench en enkel de verpleegster ging er mee wandelen, Rocca zou zindelijk zijn maar wel veel blaffen. Voor het blaffen tegen te gaan draagt ze een schokband. Ik had zo medelijden toen ik dit verhaal hoorde dat ik gezegd heb dat ze het hondje naar mij mochten brengen. Ik weet niet wat ik mag verwachten, maar alle tips zijn welkom.

Dorus

geplaatst op 12 juni 2016 | 01:53

mijn jack russel is nu 10. Ging als een levenidige hond mee op vakantie naar portugal. Ineens wilde hij niet meer eten. We zijn nu 10 dagen thuis. Hij heeft al een week 40 graden koorts. eet niet meer, drinkt nauwelijks, kan bijna niet meer lopen, al 2 dierenartsen gezien die niks kunnen vinden. Als ik zeg ga je mee springt hij van de bank en bij de voordeur stort hij weer in. Hijgt en piept. Heel zielig, en 10 is toch veelste jong om dood te gaan? Vandaag bloedonderzoek gehad, hij heeft wel bloedarmoede en te hoge leverwaarde, maar niet iets waar de DA zijn kwaal aan op kan hangen. Maandag nieuw bloedonderzoek

Romain Laermans

geplaatst op 17 december 2015 | 21:41

Ons Tineke, jack russell van 15 jaar en half is gisteren gestorven. Verdriet !! Tot voor een paar weken nog heel actief, elke dag mee wandelen en dan plots overgeven en diarree. Vergroeing in de darmen met obstructie tot gevolg. Nog operarief proberen te verhelpen maar tevergeefs. Is deze middag gecremeerd. Kan niet onder woorden brengen hoe verdrietig ik ben en hoe ik haar mis....

Oane Zwaagstra

geplaatst op 16 november 2015 | 14:33

We hebben een jack Russel, een pracht beest is nu bijna 15 jaar oud en is nog kerngezond, alleen is ze doof op afstand, slaapt wel veel, maar vind een lange wandeling nog steeds prachtig en zit dan nog vol energie. Onze Beau is in zijn leven nog nooit ziek geweest en heeft nog nooit voor ziekte een dierenarts bezocht. Als ik de verhalen zo lees is dit wel bijzonder. We hopen nog een tijdje te mogen genieten van onze Beau.

henneke

geplaatst op 26 juni 2015 | 22:41

Wy hebben onze jack russel drie weken geleden moeten laten inslapen hy was super lief rustig en luisterde als de beste heel veel plezier van gehad we missen hem vreselyk onze binkie

Lotgering

geplaatst op 15 juni 2015 | 19:13

Hai Eric , ja we zijn gelukkig niet alleen in ons verdriet. Ook sterkte gewenst

Eric

geplaatst op 13 juni 2015 | 01:07

Ik kan me voorstellen wat jullie doormaken. Vrijdag is weer passeert en reeds 5 weken nu, maar het is voor ons nog......Ik wens jullie sterkte en moed.

Lotgering

geplaatst op 12 juni 2015 | 01:23

Wij hebben onze Mooz moeten laten inslapen. Onze jack is ruim 15 jaar geworden. Een superlieve knuffel met gouden hartje. Artrose en hart ruis deden hem de das om. Erg moeilijk mee, maar hij kon echt nier meer lopen en hijgde vaak langdurig. Wat een gemis. Hij lag bij ons in bed e was het boegbeeld van onze kano. Het waren fantastische jaren met deze kleine vriend. Hij ging altijd met ons mee, ook naar restaurants en hotels . Ook zat hij graag in de fietsmand. Je kunt ze met liefde goed opvoeden want ze willen alles voor je doen als ze je begrijpen. Hij deed de pr van de zaak. Alleen had hij echt 1 baas die hij overal achterna liep en vond hij kleine kinderen eng. Hij liep voor ze weg , maar als dat niet ging haalde hij wel naar ze uit. Als ik weer aan een nieuwe hond toe ben wordt het zeker weer een jack of een kruising daarvan.

Eric

geplaatst op 1 juni 2015 | 23:16

Hallo Fam. van Laar, sterkte . ik hoop dat het jullie goed afgaat, want de onze is nu al bijna een maand weg en het gemis is nog heel groot.

Fam . van LAAR

geplaatst op 1 juni 2015 | 10:40

Vanmiddag moeten we afscheid gaan nemen van onze oude trouwe vriend Meneer Jansen, een langharige kortbenige Jack van 14 jaar. Hij heeft veel grote bulten, zn ogen zijn heel slecht, en de levensvreugde heeft plaatsgemaakt voor kwalen en veel slapen. Hoewel het ons hele gezin heel erg zwaar valt, moeten we kiezen voor onze ouwe vriend, en is zijn welbehagen nu het aller belangrijkste... pfoe..wat een impact...Hij verdient het om nu rustig en zonder pijntjes te gaan slapen..!

Eric

geplaatst op 11 mei 2015 | 23:25

We zijn nu 12mei , 4 dagen verder en na een waardig afscheid met al er op en aan, valt het verdomd moeilijk mee. Honderd keren kijken waar hij zou kunnen zijn , maar thuis komen ieder moment of elke keer en hij staat niet aan het raam of deur .............. dat is elke keer een messteek in mijn hart. Wat missen we ons Prutske (jackje)

ellen van der schans

geplaatst op 8 mei 2015 | 16:50

Eric, sterkte met het verlies van jullie vriendje.

Eric

geplaatst op 8 mei 2015 | 15:41

bij deze meld ik , na mijn noodkreet vannacht, dat mijn superheld het onderspit heeft moeten delven. Hij heeft het niet gehaald. dat het op 2 à 3 dagen zo snel gegaan is , is zelfs voor dierenarts , bijna onmogelijke. Ik wil praktijk het Park van St Truiden nog bedanken voor alle hulp en ik vraag jullie even te kijken op facebook

Eric

geplaatst op 8 mei 2015 | 00:04

Wij hebben een pracht van een hond, hij is nu 8 j maar zullen hem moeten verliezen of afstaan. Hij is over 5maanden terug plots ziek geworden. Bloedarmoede. Hebben eerst met medicatie kunnen helpen dat wat geholpen heeft, dan kwam dat terug , hebben dan nieuw bloed laten geven wat enkele maanden super heeft gewerkt en hij weer de oude was maar noodlot sloeg enkele dagen geleden weer toe. Hebben medicatie opgedreven maar helpt blijkbaar niet. Ons hondje is en was een held, kind van ons. Nooit iets stuk gebeten, vragen komen om buiten naar toilet te gaan, dol om naar de vissen, konijntjes te gaan bekijken , SUPER Weet er iemand nog raad ??? of zijn er nog gelijkaardige gevallen?????

ellen van der schans

geplaatst op 22 april 2015 | 18:56

Wij hebben een Jack Russell van 12,5 jaar. Een lief en rustig beestje, blaft alleen als de bel gaat of een vreemde op de galerij loopt, op buren reageert zij niet (meer). Inderdaad bij kinderen onder de 8 jaar, en dan bedoel ik kinderen die de hond niet met rust laten en achterna lopen, is zij absoluut niet betrouwbaar. In die zin dat zij niet zal bijten, maar wel waarschuwend keffen met ontblote tanden en dus altijd op gezichtshoogte met de kindjes. Zo is onze kleinzoon geraakt door de tanden aan zijn ooglid en moest onder het mes. Maar wat anders. Onze hond heeft lange nagels waar het leven erg ver in doorloopt. Nu op 12,5 jarige leeftijd heeft zij daar last van, de gewrichtjes groeien krom en uiteraard de teentjes ook. Wat is hier aan de toen?

Natasha

geplaatst op 6 februari 2015 | 10:27

Wij hebben een Jack Russel van 6,5 jaar Deze is binnenshuis altijd rustig geweest En buiten leeft hij zich uit Dan vragen mensen altijd zo die is nog niet zo oud he ? En wat is hij enthousiast , doet hij dat thuis ook zo Maar dat doethij dus niet gaat lekker liggen op zijn plekje en je weet niet eens dat je een hond heb ??

Renate

geplaatst op 1 december 2012 | 21:32

Heb drie schatten van Jack russells, inmiddels 12 en 9 jaar. Erg lief, knuffelhondjes, soms wat eigenwijs, gek op een lange wandeling. Dit ras krijgt vaak een slechte naam, maar met een goede stamboom en opvoeding heb je een superhond, en geen hyperatieve keffer. Kameraad voor het leven. Zou ze voor geen goud weg doen. Zijn lief met andere honden en vooral met elkaar.

RP

geplaatst op 30 september 2011 | 14:26

Wij hebben twee Parson Jack Russels en met elkaar kunnen ze het prima vinden, maar op alle even grote of kleinere dieren reageren ze erg fel! Ik zou ze alleen aanbevelen als je er veel tijd in kunt en wil steken en ze erg veel beweging kunt bieden. Anders is dit echt het verkeerde soort hond.

C.Maas

geplaatst op 15 mei 2011 | 11:34

wij hebben ook een jack russel. inderdaad heel erg eigenwijs, maar heel lief en waaks. kan goed overweg met onze andere honden, een dwerg pincher en een chihuahua

Anika

geplaatst op 9 maart 2011 | 13:07

Wij hebben twee Jack Russels gehad. En als ik zo eerlijk mag zijn, ik hoef ze niet meer. Ze zijn ontzettend lief, maar oh zo verschrikkelijk eigenwijs. Je moet er echt een type voor zijn!

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test