Levershunt

Levershunt bij de hond

Bij een gezonde hond neemt het bloed in de darm alle voedings-stoffen op van de maaltijd. Als eerste gaan deze voedingsstoffen naar de lever. Daarna naar de rest van het lijf.  Een belangrijke volgorde omdat de lever de  de gifstoffen eruit haalt die in elke maaltijd zit.

Een shunt is een ader die er normaal gesproken niet is. Bij een dier met  portosystemische hunt of levershunt gebeurd het volgende:
Het bloed gaat vanuit de darm rechtstreeks naar de rest van het lichaam via de shunt. De belangrijke eerste stap, dus eerst via de lever, wordt over geslagen en lever kan de gifstoffen daardoor niet opnemen. Deze giftige stoffen worden dan naar de rest van het lichaam gestuurd met alle gevolgen van dien

Het betreft een aangeboren afwijking en komt daardoor dus voor bij jonge honden. Met name terriers zijn aangetast: Het is dus rasgebonden en deels genetisch bepaald.

Symptomen

Symptomen treden meestal op jonge leeftijd op, maar kunnen soms pas tevoorschijn komen op de leeftijd van 1 tot anderhalf jaar. Meestal zijn aangetaste honden loom, worden ze snel moe en groeien ze minder snel als normaal. PU/PD is een veel voorkomend probleem bij honden met een levershunt. Braken treedt vaak op, maar het meest typische symptoom zijn tekenen van aantasting van de hersenfunctie: zenuwsymptomen uiten zich in abnormaal gedrag, zoals in cirkels lopen, epileptische aanvallen, slikproblemen enz...

Diagnose

Het is een uitdaging om tot een diagnose te komen, aangezien de symptomen niet echt specifiek zijn. Een probleem met de zenuwen kan een aanwijzing vormen bij jongere dieren

Na een bloedtest kan een definitieve diagnose worden gegeven. Bij dit onderzoek wordt het ammoniakgehalte van het bloed bepaald: Bij een hond met levershunt is het ammoniakgehalte hoger.

Behandeling

Tot nu toe door het opereren en het dichtmaken ofwel afsluiten van de levershunt.

Prognose

De operatie is zwaar. Als deze goed gaat is de prognose heel erg goed.  Als er niet geopereerd kan worden is de prognose niet goed.

Preventie

Het is niet bekend wat je kunt doen om Levershunt te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden je te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Kromhout van der meer

geplaatst op 25 september 2020 | 11:32

Wie heeft er een pup met lever shunt

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook