Levershunt bij de hond

Levershunt

Bij een gezonde hond neemt het bloed in de darm alle voedings-stoffen op van de maaltijd. Als eerste gaan deze voedingsstoffen naar de lever. Daarna naar de rest van het lijf.  Een belangrijke volgorde omdat de lever de  de gifstoffen eruit haalt die in elke maaltijd zit.

Een shunt is een ader die er normaal gesproken niet is. Bij een dier met  portosystemische hunt of levershunt gebeurd het volgende:
Het bloed gaat vanuit de darm rechtstreeks naar de rest van het lichaam via de shunt. De belangrijke eerste stap, dus eerst via de lever, wordt over geslagen en lever kan de gifstoffen daardoor niet opnemen. Deze giftige stoffen worden dan naar de rest van het lichaam gestuurd met alle gevolgen van dien

Het betreft een aangeboren afwijking en komt daardoor dus voor bij jonge honden. Met name terriers zijn aangetast: Het is dus rasgebonden en deels genetisch bepaald.

Symptomen van levershunt bij de hond

Symptomen treden meestal op jonge leeftijd op, maar kunnen soms pas tevoorschijn komen op de leeftijd van 1 tot anderhalf jaar. Meestal zijn aangetaste honden loom, worden ze snel moe en groeien ze minder snel als normaal. PU/PD is een veel voorkomend probleem bij honden met een levershunt. Braken treedt vaak op, maar het meest typische symptoom zijn tekenen van aantasting van de hersenfunctie: zenuwsymptomen uiten zich in abnormaal gedrag, zoals in cirkels lopen, epileptische aanvallen, slikproblemen enz...

Diagnose van levershunt bij de hond

Het is een uitdaging om tot een diagnose te komen, aangezien de symptomen niet echt specifiek zijn. Een probleem met de zenuwen kan een aanwijzing vormen bij jongere dieren

Na een bloedtest kan een definitieve diagnose worden gegeven. Bij dit onderzoek wordt het ammoniakgehalte van het bloed bepaald: Bij een hond met levershunt is het ammoniakgehalte hoger.

Behandeling van levershunt bij de hond

Tot nu toe door het opereren en het dichtmaken ofwel afsluiten van de levershunt.

Prognose van levershunt bij de hond

De operatie is zwaar. Als deze goed gaat is de prognose heel erg goed.  Als er niet geopereerd kan worden is de prognose niet goed.

Preventie van levershunt bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Levershunt bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Welke rassen zijn vatbaar voor levershunt

Van de volgende rashonden is bekend dat ze aanleg hebben of gevoelig zijn voor levershunt
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.
NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup
Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.
Hondencentrum Kwispel Enzo moet per direct stoppen
De fokker Hondencentrum Kwispel enzo uit het Brabantse Eersel moet van de voorzieningenrechter per direct stoppen met de fokkerij.
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.

Nova Scotia Ducktolling Retriever pups

Half december zullen wij pups hebben van ons teefje en onze reu.Beide zijn onze gezelschapshonden.Pu

Herplaatsing ,reeds getrainde border Collie

Isa een teefje ,10maanden ,heb ik weggehaald omdat er teveel Junior pups zaten ,ze is nu ongeveer 6