Rasbeschrijving van de Shih Tzu

De Shih Tzu wordt vaak aangeduid als een "kleine leeuw". Ze ontstonden in Tibet, maar worden het meest geassocieerd met China. Hier werden ze sterk vereerd als een paleis huisdier en een gewaardeerde kameraad. De Shih Tzu is een actief, blij en aanhankelijk ras.

Karakter

De Shih Tzu is klein, stevig en intelligent, zijn nobel en hebben een trotse houding die past bij hun aristocratische afkomst. Een van hun meest gewaardeerde kenmerken zijn de ogen. Deze stralen warmte uit en hebben iets mensachtig. De Shih Tzu is de minst fijne van de toy rassen.

Temperament

De Shih Tzu is voornamelijk een metgezel. Ze houden van niets meer dan binnen bij de familie zijn. Dit ras kan goed opschieten met oudere kinderen en andere huisdieren. Ze zijn extravert en zelfverzekerd, scherp en alert en zijn uitstekende waakhonden. Ze kunnen er niet goed tegen als ze voor een langere tijd alleen gelaten worden. De Shi Tzu is volgzaam en rustig, maar ze houden er ook van om te spelen. Zo nu en dan kunnen ze pittig en koppig zijn.

Verzorging

De Shih Tzu vergt veel verzorging. Dagelijks moeten ze geborsteld worden om knopen, klitten en matten te voorkomen. Ze moeten maandelijks gewassen worden. Ze zijn niet geschikt voor vochtige klimaten. Het is belangrijk om hun ogen en oren schoon te houden. Hun ogen zijn bijzonder gevoelig. Qua gezondheidsproblemen kunnen ze volgende dingen voor komen: nierziekten en losse knieschijven. Door hun korte snuit is de Shih Tzu's gevoelig voor snurken en een piepende ademhaling. Mondhygiëne is van cruciaal belang om het verlies van tanden te voorkomen. Ze hebben de neiging om gemakkelijk dik te worden.

Vacht

De Shih Tzu heeft een lange, dichte en overvloedige dubbele vacht. De ondervacht is wollig en zacht van structuur. De lange haren op de top van het hoofd wordt meestal in een staartje gedaan om irritatie van de ogen te voorkomen. De vacht van de Shih Tzu varieert in kleur. Ze verharen minimaal en zijn wat dat betreft ideaal voor mensen met een allergie.

Trainen en opvoeden

De Shih Tzu kan moeilijk zijn om zindelijk te krijgen. Hoewel ze staan te popelen om te behagen en snel te leren, kunnen ze koppige zijn en is doorzettingsvermogen en consistentie een must tijdens de opvoeding. Ze reageren niet op hardheid of bestraffing.

Activiteit en bewegen

De Shih Tzu heeft korte dagelijkse wandelingen nodig. Ze zijn zeer geschikt voor appartement of flat. Echter, ze houden ervan om buiten te spelen, dus een kleine omheinde tuin is ideaal.

Kenmerken

Rasgroep: Gezelschapshonden
Leeftijd: 14 jaar
Schofthoogte: -
Gewicht: 3-4 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

Thea

geplaatst op 8 november 2021 | 08:25

onze shih Tzu was gisteren de hele dag aan het likken, overal aan likken. Proberen af te lijden lukte ook niet. Het is altijd al een lebbertje geweest maar nu was het wel heel erg. Maak me zorgen

Geert

geplaatst op 15 april 2021 | 22:53

hoi, onze puppy is 6 maanden. Sinds we hem van de fokker hebben overgenomen begon hij geleidelijk zijn 2 pootjes op onze 2 voeten te leggen en naar ons gezicht te kijken. Het is niet om eten te krijgen want er stond eten. Soms krapt hij ook op onze voeten (schoen of kous). Alsof hij iets wil vertellen. Ik heb er al filmpjes van gemaakt. Sinds een maand komt hij ook op onze voeten liggen of tegen onze voeten, waar we ook gaan zitten.

Nima

geplaatst op 13 februari 2019 | 07:20

@paul, mijn ventje had ook heel veel last van jeuk. Bleek dat hij allergisch was voor kip. Sindsdien geven we hem zalm brokjes, Vigor Sage. Probeer dat ?? bij ons heeft het geholpen.

Paul

geplaatst op 9 januari 2019 | 12:01

Mijn Sith zu heeft jeuk wegens een huid irritatie. Slikt medicijnen elke dag om de jeuk te remmen op voorschrift van dierenarts. Niettegenstaande de medicatie blijft zij bijten in haar vacht Ze komt mij gewoon vragen om haar te helpen tegen die aanhoudende jeuk. Geef haar haar telkens een goeie massage beurt. Dierenarts stuurt mij wandelen met de boodschap dat is eigen aan Sith zu ras en blijvend is. Kan mij nu eindelijk iemand vertellen welke medicatie, voeding etc. deze continue irritatie kan weg werken

Arend

geplaatst op 15 juni 2016 | 20:24

Hallo Lara, We hebben ook 2 Shih Tzu's waarvan het meisje ook dit gedrag vertoont tot nu toe (nu 11 mnd). Wat helpt is door de knieën gaan en hem een snoepje aanbieden en zo elke keer mee laten lopen. Is ook geleerd tijdens de puppy cursus, wat aan te bevelen is. Dit helpt wel. Gr.

Lara

geplaatst op 7 juni 2016 | 21:03

Help wij hebben een geweldige pup...ze is 12 weken oud... Eerst liep ze aan de riem ,, Maar nu neemt ze in eens geen stap meer aan de riem.... ze gaat liggen en doet helemaal niks meer... Wat doen we er aan....

Gonnie

geplaatst op 22 maart 2016 | 11:02

@Dora, Dit klinkt als een Cherry eye. Je kunt hier http://www.startpunthonden.nl/ziekte/115/cherry-eye meer lezen. Een operatie lijkt me overmijdelijk....

Dora

geplaatst op 20 maart 2016 | 19:48

Ik heb een shih Tzu reutje van 5 maanden...Bij het drukke buiten spelen met andere honden heeft hij direct erna een dikke oogje [rechts], onderkant van zijn oog, het vlees gaat helemaal opzwellen, bol staan,,,heel naar om te zien. Zelf heeft hij naar mijn idee geen last van, maar normaal is het niet, weet iemand wat ik hier aan kan doen? of heeft iemand hier ook ervaring mee !!!! ben bang als ik mee naar de dierenarts ga, dat hij geopereerd moet worden alvast bedankt voor jullie reacties

brit

geplaatst op 10 maart 2016 | 20:42

He jammer geen bericht over mijn hondje....dacht het al!

brit

geplaatst op 8 maart 2016 | 12:58

Hallo , Mijn chichu/kruising chiwahwa van 15 maanden..verblijft af en toe een weekendje bij mijn zoon...waar zij het heel erg naar de zin heeft.Maar toen ik op visite wilde gaan naar mijn zoon...was daar een kleine pup ,van een kennis.Wij liepen de kamer in [mijn hondje niet aand e riem]...en ze viel gelijk de pup aan...zo heftig..schrok er enorm van...gelukkig bleef het daar na rustig met beide hondjes.Vraag mij af...wat kan dit betekenen?Hoop dat het niet weer gebeurd!

janny breuer

geplaatst op 5 maart 2016 | 15:03

Hallo, ik heb even een vraagje, misschien heeft iemand hier ervaring mee ik heb een Shih zhu van ruim 3 jaar maar ik vermoed dat hij staar aan het ontwikkelen is. Ik ga met hem naar de dierenarts, maar zijn er mensen die ervaring hebben met op zo"n jonge leeftijd staar ontwikkelen, ik hoor bij de trimsalon dat dit een veel voorkomend euvel is bij honden met bolle ogen. Heeft iemand hier ook mee te maken gehad? Graag hoor ik van jullie

Ria

geplaatst op 15 juni 2015 | 08:31

Hoi hoi ef een vraagje over Jason Vraag me af of hij het zomers niet te warm heb met die dubbelevacht en wat ik er aan kan doen voor hij het te warm heb Gr Ria

janny breuer

geplaatst op 15 juni 2015 | 08:07

beau van gestel ik denk dat je hond een epileptische aanval heeft gehad, komt vrij veel voor bij dit ras, onze hond heeft t al vanaf zijn geboorte, hij krijgt zonder medicatie meerdere aanvallen per dag, hij heeft nu medicijnen en het is goed onder controle te krijgen maar hij krijgt soms toch nog bv bij warm weer meedere aanvallen per keer de zgn cluster aanvallen dan moet ik hem valium geven en komt het weer goed.. Best wel heftig allemaal, maar volgens de dierenarts worden ze er oud mee alleen voor het baasje is het soms akelig om te zien.

B. Hardiek - Selderhuis

geplaatst op 14 juni 2015 | 12:07

Onze Shih tzu is sinds kort benauwd en kortademig, vooral als ze op haar buik gaat liggen, onze dierenarts heeft haar nu al 3 x andere medicijnen gegeven. Gek, want overal op de sites lees je toch dat dat voorkomt. Nu heb ik een vraag want het is erg vervelend wanneer ze steeds na adem hapt. Wat is het beste wat je er aan kunt doen.

Ria

geplaatst op 14 juni 2015 | 06:52

Vraag me af hoe het zit als het erg heet is omdat ze een dubbele vacht hebben wat kan je er aan doen of kunnen ze er goed tegen

Lonneke Oonk

geplaatst op 5 mei 2015 | 17:59

Ik krijg een shih tzu puppy in november-oktober,het duurt nog heel lang,maar ja....Het wachten zal wel moeten want de moeder van de puppy is nog geen eens zwanger. Maar gelukkig woon ik dicht bij het baasje van de moeder,ik hoef alleen een straatje in te lopen en ik ben er al.Maar we hopen op een Reutje want dat is makkelijker, en ik heb al een hele leuke naam bedacht, Pepper.??? bedankt voor deze uitleg hier boven want daardoor weet ik nu veel meer!!!

janny breuer

geplaatst op 30 maart 2015 | 09:19

Ik lees hier dat men last heeft dat een shih tzu verhaart maar wij hebben ook een shih tzu maar deze verhaart totaal niet, alleen bij de dagelijkse borstelbeurt vind ik een beetje haar in de borstel maar mijn katten verliezen nog meer haar dan onze shi tzu, verder heeft hij last van epilepsie ik vermoed dat dit veel voorkomt bij dit ras hij slikt hier nu medicijnen voor dagelijks epical en phenoral, en als hij een clusteraanval krijgt geven wij hem valium met medicatie is het goed te doen de aanvallen zijn gereduceerd van enkel aanvallen per dag naar nog maar n paar per maand, helemaal zonder epileptisch aanvallen zal hij nooit zijn denk ik, heeft hier iemand ervaring mee? graag een reactie.

Thomas

geplaatst op 11 september 2014 | 00:23

@ beau Denk dat je hond lekker lag te dromen!! De eerste schrok ik ook,keek,ik dacht die heeft toch geen epilepsie,ja??ik googlen,maar dromen,snoet op en neer,rennende bewegingen met pootjes of poten,geluidjes,blub blub blub of grrrr grrrr whaf...kan van ales zijn,ik laat hem altijd even,dan leg ik alleen hand op ruggetje en is het over,beleven alles nog eens opnieuw,gespeeld etc..

beau van gestel

geplaatst op 3 augustus 2014 | 00:13

Hallo ik ben beau ik ben 18.. ik heb al 8 jaar een shih tzu en ineens deze avond kreeg hij een soort kramp ik heel zijn lichaam... niet het bende wat hij al vaker heeft maar echt een soort verkrampen.. ik tilde hem tegen me aan en praten rustig hij deed zijn nagels een soort uitzetten en klampte zich aan me vast zijn ogen gingen ook erg raar en angstig staan ik stond op het punt de dieren arts spoed te bellen dit kan 24 uur per dag bij ons. Het leek alsof het zo weg zakte.. ik schrok me rot.. wat kan dit zijn...? Ik heb het niet over het benauwde hyperventilatie want dit is anders bij hem.

ilse

geplaatst op 10 januari 2014 | 13:02

wij hebben een 4 maanden oude pup van mix van 3/4 shih tzu en 1/4 maltezer. ik had eerste week erg last, maar daarna zelden...wel soms als de vacht nat is. Gelukkig heb ik nog geen haren zien liggen, maar ik wis en dweil iedere dag. Daarnaast hebben we een uitwasbare mand die we om de week wassen. Zo beperken we allergenen in de lucht. Natuurlijk was ik de hond niet frequent, want dat stimuleert uitdroging/huidcelverlies... net zoals bij mensen trouwens. (1x gewassen toen ze echt erg vies was, verder soms een washand nodig ivm soms poep bij achterste) Borstelen doen we wel elke dag. Ik vind het nu nog te mooi wollig om te laten trimmen, maar dat zal er wel van komen denk ik... we knippen poepert, enzo bij ...

a dols

geplaatst op 22 december 2013 | 14:38

ik heb een shitzu van 3 maanden fijne hond het enige probleem is hij verhaart heel erg wat kan ik daar aandoen

jannie bouwman

geplaatst op 20 april 2013 | 19:27

wij hebben zin,s kort een pup van 5 maand inmiddels en ik heb al jaren malthesers nu heb ik allergie voor de pup.kan dat door puphaar komen .dat werd mijn gezegt en adveis om hem heel kort te knippen .wij hebben al paar keer naar logeeradres gedaan om dat niet te houden was.nu slik ik tijdelijk medicijnen voor de jeuk.maar nu wil ik graag antwoord op of door puphaar komt.,want ik wil die lieverd (toby) niet kwijt en mijn andere hond boemer is ook gek met hem merken we .helppp

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test