Shih Tzu

Alles wat je wilt weten over de Shih Tzu

De Shih Tzu: het ras met de bijna menselijke ogen

Over de Shih Tzu

De Shih Tzu wordt vaak aangeduid als een "kleine leeuw". Ze ontstonden in Tibet, maar worden het meest geassocieerd met China. Hier werden ze sterk vereerd als een paleis huisdier en een gewaardeerde kameraad. De Shih Tzu is een actief, blij en aanhankelijk ras.

Karakter van een Shih Tzu

De Shih Tzu is klein, stevig en intelligent, zijn nobel en hebben een trotse houding die past bij hun aristocratische afkomst. Een van hun meest gewaardeerde kenmerken zijn de ogen. Deze stralen warmte uit en hebben iets mensachtig. De Shih Tzu is de minst fijne van de toy rassen.

Temperament van een Shih Tzu

De Shih Tzu is voornamelijk een metgezel. Ze houden van niets meer dan binnen bij de familie zijn. Dit ras kan goed opschieten met oudere kinderen en andere huisdieren. Ze zijn extravert en zelfverzekerd, scherp en alert en zijn uitstekende waakhonden. Ze kunnen er niet goed tegen als ze voor een langere tijd alleen gelaten worden. De Shi Tzu is volgzaam en rustig, maar ze houden er ook van om te spelen. Zo nu en dan kunnen ze pittig en koppig zijn.

Verzorging van een Shih Tzu

De Shih Tzu vergt veel verzorging. Dagelijks moeten ze geborsteld worden om knopen, klitten en matten te voorkomen. Ze moeten maandelijks gewassen worden. Ze zijn niet geschikt voor vochtige klimaten. Het is belangrijk om hun ogen en oren schoon te houden. Hun ogen zijn bijzonder gevoelig. Qua gezondheidsproblemen kunnen ze volgende dingen voor komen: nierziekten en losse knieschijven. Door hun korte snuit is de Shih Tzu's gevoelig voor snurken en een piepende ademhaling. Mondhygiëne is van cruciaal belang om het verlies van tanden te voorkomen. Ze hebben de neiging om gemakkelijk dik te worden.

Vacht van een Shih Tzu

De Shih Tzu heeft een lange, dichte en overvloedige dubbele vacht. De ondervacht is wollig en zacht van structuur. De lange haren op de top van het hoofd wordt meestal in een staartje gedaan om irritatie van de ogen te voorkomen. De vacht van de Shih Tzu varieert in kleur. Ze verharen minimaal en zijn wat dat betreft ideaal voor mensen met een allergie.

Trainen en opvoeden van een Shih Tzu

De Shih Tzu kan moeilijk zijn om zindelijk te krijgen. Hoewel ze staan te popelen om te behagen en snel te leren, kunnen ze koppige zijn en is doorzettingsvermogen en consistentie een must tijdens de opvoeding. Ze reageren niet op hardheid of bestraffing.

Activiteit en bewegen van een Shih Tzu

De Shih Tzu heeft korte dagelijkse wandelingen nodig. Ze zijn zeer geschikt voor appartement of flat. Echter, ze houden ervan om buiten te spelen, dus een kleine omheinde tuin is ideaal.

Kenmerken van een Shih Tzu

  • Rasgroep: Gezelschapshonden
  • Leeftijd:14 jaar
  • Schofthoogte: max 27cm
  • Gewicht: 3-4 kg
Grootte:
1
Beweging:
1
Waakhond:
3
Onderhoud:
4
Sociaal:
4

Ziektes bij een Shih Tzu

De Shih Tzu is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Shih Tzu is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test