Mitralisinsufficientie - lekkende hartklep bij de hond

Mitralisinsufficientie - lekkende hartklep

Myxomateuze mitralisklepinsufficiëntie (mitralisklepdysplasie) is een hartaandoening door een onvoldoende functionerende linker hartklep. De kleppen sluiten niet goed waardoor bloed terugstroomt in de linkerboezem en hartfalen zal optreden. De functie van de hartkleppen is er om ervoor te zorgen dat het bloed in één richting stroomt, namelijk vanuit de rechterharthelft, via de longen om verse zuurstof te verkrijgen, naar de linkerharthelft en zo naar de rest van het lichaam om de weefsels van zuurstof te voorzien. Door de afwijking aan de linker hartklep stroomt een deel van het bloed terug naar de linkerboezem. De hoeveelheid bloed in de linkerkamer neemt hierdoor toe, waardoor het hart harder moet pompen om het bloed weer weg te pompen. Aangezien de lekkage blijft zal het hart steeds harder moeten werken en raakt deze uiteindelijk uitgeput. Uiteindelijk zal dit leiden tot linker hartfalen.

Aangezien het hart niet meer in staat is om het bloed naar de rest van het lichaam te pompen, hoopt het bloed zich op in het hart. In geval van een probleem in de linkerharthelft zal het bloed zich steeds verder ophopen op andere plaatsen vlak voordat het bloed in het hart aankomt. Het bloed stroomt vanuit de rechter harthelft via vaten in de longen terug naar de linkerhelft van het hart. Het bloed zal zich ophopen in deze vaten en dit zal leiden tot vochtuittreding uit deze vaten omdat ze een groter volume krijgen en daardoor grotere druk aan bloed in deze vaten. Als resultaat zal er vochtophoping in de longen ontstaan. Men spreekt ook wel van vocht achter de longen. Door het vocht in de longen wordt de ademhaling zeer bemoeilijkt en zal de hond gaan hoesten.

Symptomen van mitralisinsufficientie - lekkende hartklep bij de hond

In eerste instantie hebben honden met lekkende hartklep geen symptomen. Er zal in het beginstadium hooguit een ruisje te horen zij op het hart. Als er uiteindelijk toch symptomen zijn dan zullen dat de volgende zijn:

 • Hoesten
 • Sneller hijgen
 • Flauwvallen
 • Benauwdheid
 • Minder uithoudingsvermogen
 • Dikke buik door vocht in de buik (oedeem)

Diagnose van mitralisinsufficientie - lekkende hartklep bij de hond

De diagnose van een lekkende hartklep wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, het horen van een hartruis en nader onderzoek van het hart (hartecho). Meestal worden er een aantal onderzoeken aangeraden

 • Bloedonderzoek
 • ECG
 • Bloeddrukmeting
 • Röntgenfoto van het hart
 • Echo van het hart

Behandeling van mitralisinsufficientie - lekkende hartklep bij de hond

Een lekkende hartklep is niet te verhelpen. Een levenslange behandeling met medicatie die de gevolgen en verschijnselen van het hartfalen deels kunnen oplossen is noodzakelijk. Meestal wordt pas met het behandelen begonnen wanneer de hond daadwerkelijk klachten krijgt en er een definitieve diagnose is gesteld door nader onderzoek (dus niet bij een beginnend probleem zonder klachten).

De medicijnen die gebruikt worden zijn onder andere:

 • Contactieverhogende middelen (pimobendan)
 • Zogenaamde ACE remmers bv. fortekor
 • Vocht afdrijvende middelen zoals bv furosemide

Prognose van mitralisinsufficientie - lekkende hartklep bij de hond

Belangrijk is het om te realiseren dat de afwijking nooit meer weg zal gaan. Maar met de juiste medicatie zal je hond niet alleen een leuker leven hebben maar ook een langer leven

Preventie van mitralisinsufficientie - lekkende hartklep bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Mitralisinsufficientie - lekkende hartklep bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Welke rassen zijn vatbaar voor mitralisinsufficientie - lekkende hartklep

Van de volgende rashonden is bekend dat ze aanleg hebben of gevoelig zijn voor mitralisinsufficientie - lekkende hartklep
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.
NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup
Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.
Hondencentrum Kwispel Enzo moet per direct stoppen
De fokker Hondencentrum Kwispel enzo uit het Brabantse Eersel moet van de voorzieningenrechter per direct stoppen met de fokkerij.
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.

Nova Scotia Ducktolling Retriever pups

Half december zullen wij pups hebben van ons teefje en onze reu.Beide zijn onze gezelschapshonden.Pu

Herplaatsing ,reeds getrainde border Collie

Isa een teefje ,10maanden ,heb ik weggehaald omdat er teveel Junior pups zaten ,ze is nu ongeveer 6