De Duitse Dog: de grote vriendelijke reus

Alles wat je wilt weten over de Duitse (Deense) Dog

Over de Duitse (Deense) Dog

De Duitse Dog, ook wel bekend als de Deense Dog, is een echte vriendelijke reus! Dit ras staat bekend om zijn liefdevolle, aanhankelijke en speelse karakter. Ondanks zijn indrukwekkende omvang, kan de Duitse Dog goed overweg met kinderen.

De geschiedenis van de Duitse Dog gaat terug tot de oudheid, waar het ras werd gebruikt voor de jacht en als oorlogshond. Het oorspronkelijke doel van de Duitse Dog was om grote dieren zoals everzwijnen en herten te jagen.

In de loop der jaren heeft het ras zich ontwikkeld tot een geliefde metgezel en waakhond. De naam "Deense Dog" komt van het feit dat het ras in de 16e eeuw werd geïntroduceerd in Denemarken en van daaruit verder werd gefokt.

De Duitse Dog heeft een indrukwekkende uitstraling en werd in het verleden vaak gebruikt als waakhond en als statussymbool voor adellijke families. Het ras werd ook vaak afgebeeld in kunstwerken en literatuur, waardoor het bekend werd bij het grote publiek.

Vandaag de dag wordt de Duitse Dog voornamelijk gefokt als een geliefde gezinshond en waakhond. Het ras staat bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter en wordt vaak beschreven als een echte "vriendelijke reus".

Wat kost een Duitse (Deense) Dog

De kosten voor een Duitse (Deense) Dog kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Duitse (Deense) Dog ergens tussen de € 750 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Duitse (Deense) Dog

De Duitse Dog staat bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter. Dit ras is heel loyaal aan zijn eigenaar en wil niets liever dan tijd met hem of haar doorbrengen. Ze zijn ook heel speels en vinden het leuk om actief bezig te zijn.

Vanwege hun grootte en energie, kan de Duitse Dog soms onhandig zijn. Het is belangrijk om hem te trainen om voorzichtig te zijn, vooral bij kinderen en andere huisdieren. Ze zijn zeer beschermend voor hun eigenaars en kunnen soms terughoudend zijn bij vreemden, maar ze zijn over het algemeen vriendelijk tegenover iedereen.

De Duitse Dog is zeer intelligent en leergierig, wat hen gemakkelijk te trainen maakt. Het is belangrijk om de training op een positieve manier te benaderen, omdat dit ras gevoelig is voor harde trainingstechnieken.

Temperament van een Duitse (Deense) Dog

De Duitse Dog heeft een rustig temperament en is over het algemeen heel vriendelijk en aanhankelijk. Dit ras staat bekend om zijn zachtaardige karakter en heeft een natuurlijke neiging om te zorgen voor de mensen om hem heen.

Omdat de Duitse Dog zo loyaal is aan zijn eigenaar, kan hij soms wat verlatingsangst vertonen. Het is belangrijk om hem te trainen om alleen te zijn en hem te voorzien van voldoende speelgoed en stimulatie om hem bezig te houden.

Vanwege zijn grootte en energie, heeft de Duitse Dog veel ruimte nodig om te bewegen en te spelen. Ze zijn ook heel beschermend voor hun eigenaars, waardoor ze uitstekende waakhonden zijn.

Verzorging van een Duitse (Deense) Dog

De Duitse Dog heeft een korte, glanzende vacht die weinig onderhoud vereist. Het is echter belangrijk om zijn huidplooien en oren regelmatig schoon te maken om infecties te voorkomen.

Wat betreft opvoeding, is het belangrijk om de Duitse Dog op jonge leeftijd te trainen en te socialiseren. Vanwege zijn grootte kan hij soms onhandig zijn, dus het is belangrijk om hem te leren voorzichtig te zijn rond kinderen en andere huisdieren.

De Duitse Dog is een intelligent ras en heeft regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om gezond en gelukkig te blijven. Regelmatige wandelingen en speeltijd zijn belangrijk om hem bezig en actief te houden.

Zijn omvang zorgt voor gezondheidsproblemen

De Duitse dog,is een zeer groot hondenras dat helaas te kampen heeft met verschillende gezondheidsproblemen. Door zijn extreme grootte, bouw en uiterlijk kan hij te maken krijgen met heupdysplasie en maagtorsies, wat vaak fataal kan zijn. Ook hartfalen, botkanker en verschillende oogaandoeningen komen regelmatig voor bij dit ras. Het is daarom belangrijk om te beseffen dat je voor een Duitse dog gemiddeld per jaar ruim €900,- aan dierenartskosten kwijt bent, terwijl hij gemiddeld maar 6 jaar oud wordt. Het is dus erg belangrijk om goed te informeren naar de gezondheid van de ouders en eventuele erfelijke aandoeningen voordat je een Duitse dog aanschaft.

Vacht van een Duitse (Deense) Dog

De vacht van de Duitse Dog is kort en glanzend, en heeft niet veel onderhoud nodig. Een wekelijkse borstelbeurt met een zachte borstel is meestal voldoende om de vacht schoon en glanzend te houden. Het is echter wel belangrijk om regelmatig zijn huidplooien en oren schoon te maken om infecties te voorkomen.

De Duitse Dog komt voor in verschillende kleuren, waaronder zwart, blauw, harlekijn, merle, gestroomd, geel en wit. Merle en harlekijn kleuren worden echter niet altijd geaccepteerd door rasverenigingen.

Merle en Harlekijn kunnen gepaard gaan met gezondheidsproblemen

Merle en Harlekijn zijn twee kleurvariëteiten van de Duitse Dog. Bij Merle heeft de vacht een marmerachtig patroon van donkere en lichtere vlekken, terwijl bij Harlekijn de vacht een witte basis heeft met zwarte of blauwe vlekken.

Hoewel deze kleuren erg opvallend en mooi kunnen zijn, worden ze niet altijd geaccepteerd door rasverenigingen omdat deze kleuren soms gepaard kunnen gaan met gezondheidsproblemen zoals doofheid, slechtziendheid en huidproblemen. Daarom raden veel rasverenigingen het fokken van Duitse Doggen in deze kleurvariëteiten af om de gezondheid van het ras te beschermen.

Trainen en opvoeden van een Duitse (Deense) Dog

Over het algemeen is de Duitse Dog een intelligent en gevoelig ras dat goed reageert op positieve training. Het is belangrijk om de hond te trainen op een consistente en geduldige manier.

Hoewel de Duitse Dog een dominante baas vereist, is het belangrijk om hem niet met harde hand te trainen. Dit kan leiden tot angst en onzekerheid bij de hond. In plaats daarvan is het beter om de hond te trainen met beloningen en positieve versterking. Dit houdt het trainen leuk en stimulerend voor de hond, en vergroot de kans op succes.

Het is ook belangrijk om de training leuk en afwisselend te houden, omdat Duitse Doggen gevoelig zijn voor verveling en frustratie. Door regelmatig nieuwe uitdagingen en activiteiten aan te bieden, blijft de hond mentaal en fysiek gestimuleerd.

Activiteit en bewegen van een Duitse (Deense) Dog

Vanwege hun grootte en energieniveau hebben Duitse Doggen veel ruimte en beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Een grote tuin of buitenruimte is daarom ideaal voor dit ras.

Het is ook belangrijk om regelmatig lange wandelingen te maken om de hond voldoende lichaamsbeweging te geven. Daarnaast zijn fysieke en mentale uitdagingen belangrijk om de hond bezig te houden en te voorkomen dat hij zich verveelt.

Activiteiten zoals agility, gehoorzaamheidstraining en hondensporten zijn geweldige manieren om de Duitse Dog uit te dagen en zijn vaardigheden te verbeteren. Het is belangrijk om de activiteiten af te stemmen op het niveau en de capaciteiten van de hond om overbelasting en blessures te voorkomen.

Kenmerken van een Duitse (Deense) Dog

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 7 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 76-90 cm. Teef: 71-84 cm
  • Gewicht: Reu: 54-90 kg. Teef: 45-59 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Duitse (Deense) Dog

De Duitse (Deense) Dog is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Duitse (Deense) Dog is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test