Wobbler Syndroom bij de hond

Wobbler Syndroom

Wobbler Syndroom

We spreken van het Wobbler Syndroom als de nekwervels instabiel worden . Er ontstaat een discus hernia , doordat er vaak een scheur optreed in de tussenwervelschijf. Als wervels afwijkingen vertonen kan dit ook tot wobbler leiden. Dobermannen en Deense doggen hebben hier over het algemeen last van.

Typisch is, dat het wobbler syndroom bij Dobermannen pas op oudere leeftijd gezien wordt en bij Deense Doggen op jongere leeftijd. Het kan zijn dat bepaalde voedings-supplementen en te veel voeding de ziekte mede uitlokken

Symptomen van wobbler syndroom bij de hond

Zenuwuitval. Dit komt door de druk die uitgeoefend wordt op het ruggenmerg. Met name ter hoogte van de achterhand.
Door coördinatiestoornissen (ataxie) waardoor de achterste ledematen overdreven onhandig en hoog worden bewogen. Het kan ook zijn dat de voorste poten zijn aangetast. Doordat de hond met de tenen over de grond sleept worden nagels  afgesleten. De spieren gaan in omvang verminderen door de zenuwuitval. Als het ergere gevallen zijn, dan zal de zenuwuitval zo erg zijn dat er verlammingen kunnen komen. Als zenuwen uitvallen ter hoogte van de kop geeft dit vaak het verschijnsel Horner syndroom:
de pupil is overdreven gesloten en de oogleden hangen af. Dit gebeurd vaak maar één  kant. Het kan zijn dat de hond ook nekpijn krijgt door de druk op het ruggenmerg.

Diagnose van wobbler syndroom bij de hond

Met radiografieën, al dan niet met behulp van contraststoffen

Behandeling van wobbler syndroom bij de hond

Door middel van een operatie, waarbij de druk op het ruggenmerg weggehaald wordt. Als het een licht geval is, kan het zijn dat men corticosteroïden om de zwelling weg te nemen geeft 

Progonose van wobbler syndroom bij de hond

Als de hond de operatie (die zwaar is) goed doorstaat, zijn de vooruitzichten redelijk goed. Het hangt er wel van af hoe snel er ingegrepen wordt.
Bron foto:anonymous, DogAxisMalformation, CC BY-SA 3.0

Preventie van wobbler syndroom bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Wobbler Syndroom bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Welke rassen zijn vatbaar voor wobbler syndroom

Van de volgende rashonden is bekend dat ze aanleg hebben of gevoelig zijn voor wobbler syndroom

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Anderen bekeken ook