Wobbler Syndroom bij de hond

Wobbler Syndroom

We spreken van het Wobbler Syndroom als de nekwervels instabiel worden . Er ontstaat een discus hernia , doordat er vaak een scheur optreed in de tussenwervelschijf. Als wervels afwijkingen vertonen kan dit ook tot wobbler leiden. Dobermannen en Deense doggen hebben hier over het algemeen last van.

Typisch is, dat het wobbler syndroom bij Dobermannen pas op oudere leeftijd gezien wordt en bij Deense Doggen op jongere leeftijd. Het kan zijn dat bepaalde voedings-supplementen en te veel voeding de ziekte mede uitlokken

Symptomen van wobbler syndroom bij de hond

Zenuwuitval. Dit komt door de druk die uitgeoefend wordt op het ruggenmerg. Met name ter hoogte van de achterhand.
Door coördinatiestoornissen (ataxie) waardoor de achterste ledematen overdreven onhandig en hoog worden bewogen. Het kan ook zijn dat de voorste poten zijn aangetast. Doordat de hond met de tenen over de grond sleept worden nagels  afgesleten. De spieren gaan in omvang verminderen door de zenuwuitval. Als het ergere gevallen zijn, dan zal de zenuwuitval zo erg zijn dat er verlammingen kunnen komen. Als zenuwen uitvallen ter hoogte van de kop geeft dit vaak het verschijnsel Horner syndroom:
de pupil is overdreven gesloten en de oogleden hangen af. Dit gebeurd vaak maar één  kant. Het kan zijn dat de hond ook nekpijn krijgt door de druk op het ruggenmerg.

Diagnose van wobbler syndroom bij de hond

Met radiografieën, al dan niet met behulp van contraststoffen

Behandeling van wobbler syndroom bij de hond

Door middel van een operatie, waarbij de druk op het ruggenmerg weggehaald wordt. Als het een licht geval is, kan het zijn dat men corticosteroïden om de zwelling weg te nemen geeft 

Prognose van wobbler syndroom bij de hond

Als de hond de operatie (die zwaar is) goed doorstaat, zijn de vooruitzichten redelijk goed. Het hangt er wel van af hoe snel er ingegrepen wordt.
Bron foto:anonymous, DogAxisMalformation, CC BY-SA 3.0

Preventie van wobbler syndroom bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Wobbler Syndroom bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.
De volgende rassen zijn bekend met wobbler syndroom Dobermann  Sint Bernard  Duitse (Deense) Dog  Doodleman Pinscher 
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Prachtige labmaraner pups

De Labmaraner is een kruising tussen een labrador en een weimaraner. In dit geval is de vader een zi

Prachtige korthaar collie pups zoeken nog een nieuw baasje

Deze prachtige Korthaar Collie pups, Schotse herdershonden met korte vacht, zijn nog op zoek naar ee