Dobermann

Alles wat je wilt weten over de Dobermann

Rasbeschrijving van de Dobermann

Van oorsprong komt de Dobermann uit Duitsland en tijdens de jaren 1860 werd de Dobermann gebruikt als een persoonlijke beschermer en waakhond, ongedierte bestrijder, schaapherder, en gun-hond.

Karakter van een Dobermann

De gespierde, elegante en gracieuze Dobermann is middelgroot tot groot in omvang. Dit ras is moedig, vindingrijk, zwaar en zeer intelligent en ze zijn een van de meest gerespecteerde en populairste hondenrassen, die bekend staan om hun diepe toewijding en beschermende karakter.

Temperament van een Dobermann

Veelzijdig, onverschrokken, en assertief, de Dobermann gedijt op menselijk gezelschap en stimulatie. Ze zijn uiterst loyaal en beschermend voor hun familie en huis. Dit ras doet het het beste met oudere kinderen en meestal kunnen ze niet goed opschieten met andere huisdieren. Ze zijn afstandelijk en gereserveerd tegenover vreemden en zijn uitstekende waakhonden. Dit mensgerichte ras kan een nauwe binding hebben met een bepaald familielid. De Dobermann vereist constante aandacht en kan niet goed tegen lang alleen zijn. Dit ras wordt niet aanbevolen voor de beginnende, onervaren eigenaar.

Verzorging van een Dobermann

De Dobermann vereist minimale verzorging. Af en toe borstelen of het vegen van de vacht met een vochtige doek zal losse haren minimaliseren. Mondhygiëne is van cruciaal belang om vroege verlies van tanden te voorkomen. Het is ook belangrijk om hun nagels kort geknipt. De Dobermann is gevoelig voor Wobbler syndroom, ziekte van von Willebrand, heupdysplasie en aangeboren hartafwijkingen. Ze doen het niet goed in koude klimaten.

Vacht van een Dobermann

De vacht van de Dobermann is dik, glad, kort en stug. De kleur van de vacht komt in beige, rood, blauw, black en tan, en zwart. Er zijn meestal roestkleurig aftekeningen boven de ogen, op de snuit, keel, benen, voeten, borst en onder de staart.

Trainen en opvoeden van een Dobermann

De Dobermann is gemakkelijk te trainen, maar vereist een dominante baas. Vroege socialisatie en gehoorzaamheid zijn cruciaal om verlegenheid tegen te gaan, aangezien dit zou kunnen leiden tot agressie. Ze zullen niet reageren op ruwe of hardhandige opvoedingsmethoden. Dit ras luistert het beste met positieve benadering, consequente opvoeding en respect. De Dobermann blinkt uit in gehoorzaamheid, zoek-en reddingsacties, politie werk en als therapie hond.

Activiteit en bewegen van een Dobermann

Ze zijn zeer energiek. De Dobermann vereist dagelijkse uitgebreide oefeningen en stimulatie. Ze genieten van gezinsspelen en het maken van wandelingen. Dit ras zal het goed doen in een appartement op voorwaarde dat zij voldoende uitgelaten wordt Echter, een veilige omheinde tuin is het beste, zodat ze vrij kunnen ravotten en bewegen.

Kenmerken van een Dobermann

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd:ca 12 jaar
  • Schofthoogte: Reu 68cm, Teef 65cm.
  • Gewicht: Reu 40-45 kg, Teef 32-35kg
Grootte:
5
Beweging:
3
Waakhond:
5
Onderhoud:
1
Sociaal:
1

Welke ziektes komen voor bij een Dobermann

Van een Dobermann is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:
Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Fokker Engelse buldoggen bestraft, snuiten zijn te kort
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een fokker van Engelse buldoggen gestraft voor het fokken met honden waarbij de snuit te kort was.
NVWA neemt honden in bewaring bij hondenfokker Kwispel Enzo
Inspecteurs van de NVWA hebben op donderdag 22 december bij een hondenfokker in Brabant rond de 30 honden in bewaring genomen.
Welke honden hebben het guiness book of records gehaald?
Er zijn veel honden die het Guinness Book of Records hebben gehaald en wij hebben de 5 meest bijzondere voor je opgezocht
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test