Rasbeschrijving van de Dobermann

Van oorsprong komt de Dobermann uit Duitsland en tijdens de jaren 1860 werd de Dobermann gebruikt als een persoonlijke beschermer en waakhond, ongedierte bestrijder, schaapherder, en gun-hond.

Karakter

De gespierde, elegante en gracieuze Dobermann is middelgroot tot groot in omvang. Dit ras is moedig, vindingrijk, zwaar en zeer intelligent en ze zijn een van de meest gerespecteerde en populairste hondenrassen, die bekend staan om hun diepe toewijding en beschermende karakter.

Temperament

Veelzijdig, onverschrokken, en assertief, de Dobermann gedijt op menselijk gezelschap en stimulatie. Ze zijn uiterst loyaal en beschermend voor hun familie en huis. Dit ras doet het het beste met oudere kinderen en meestal kunnen ze niet goed opschieten met andere huisdieren. Ze zijn afstandelijk en gereserveerd tegenover vreemden en zijn uitstekende waakhonden. Dit mensgerichte ras kan een nauwe binding hebben met een bepaald familielid. De Dobermann vereist constante aandacht en kan niet goed tegen lang alleen zijn. Dit ras wordt niet aanbevolen voor de beginnende, onervaren eigenaar.

Verzorging

De Dobermann vereist minimale verzorging. Af en toe borstelen of het vegen van de vacht met een vochtige doek zal losse haren minimaliseren. Mondhygiëne is van cruciaal belang om vroege verlies van tanden te voorkomen. Het is ook belangrijk om hun nagels kort geknipt. De Dobermann is gevoelig voor Wobbler syndroom, ziekte van von Willebrand, heupdysplasie en aangeboren hartafwijkingen. Ze doen het niet goed in koude klimaten.

Vacht

De vacht van de Dobermann is dik, glad, kort en stug. De kleur van de vacht komt in beige, rood, blauw, black en tan, en zwart. Er zijn meestal roestkleurig aftekeningen boven de ogen, op de snuit, keel, benen, voeten, borst en onder de staart.

Trainen en opvoeden

De Dobermann is gemakkelijk te trainen, maar vereist een dominante baas. Vroege socialisatie en gehoorzaamheid zijn cruciaal om verlegenheid tegen te gaan, aangezien dit zou kunnen leiden tot agressie. Ze zullen niet reageren op ruwe of hardhandige opvoedingsmethoden. Dit ras luistert het beste met positieve benadering, consequente opvoeding en respect. De Dobermann blinkt uit in gehoorzaamheid, zoek-en reddingsacties, politie werk en als therapie hond.

Activiteit en bewegen

Ze zijn zeer energiek. De Dobermann vereist dagelijkse uitgebreide oefeningen en stimulatie. Ze genieten van gezinsspelen en het maken van wandelingen. Dit ras zal het goed doen in een appartement op voorwaarde dat zij voldoende uitgelaten wordt Echter, een veilige omheinde tuin is het beste, zodat ze vrij kunnen ravotten en bewegen.

Kenmerken

Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
Leeftijd: ca 12 jaar
Schofthoogte: Reu 68cm, Teef 65cm.
Gewicht: Reu 40-45 kg, Teef 32-35kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

Ilma

geplaatst op 12 september 2018 | 23:26

Wij hebben ook nog een gecoupeerde dobermann en die komt uit Servië en met de juiste papieren mag je die hier in Nederland gewoon hebben hoor Sem. Persoonlijk vind ik het ook mooier als ze gecoupeerd zijn maar het gaat uiteindelijk om het karakter en de uitstraling waarom je kiest voor een bepaald soort hond, en dan ga je kijken of dit soort hond wel bij je past. Omdat ik al vanaf 1986 dobermanns heb wil ik je meegeven dat het niet altijd het makkelijkste ras is om op te voeden maar het zijn intelligente honden dus met de juiste opvoeding komt het altijd goed. En in Nederland zijn genoeg fokkers die je over dit prachtige ras kunnen informeren en of deze hond geschikt voor je is, en of je toch liever er een haal uit het buitenland.

Johanna

geplaatst op 19 februari 2018 | 16:04

Sem, Dan zal je er een moeten halen uit een land waar ze dat nog wel doen. Maar hier is het verboden en worden ze met de lieve oortjes en staart gelaten. Maar gaat het je om de oren of om het beest zelf?? Want om een dobermann te halen puur omdat je de puntoren mooi vind. Sorry moet je niet willen.

Sem

geplaatst op 19 februari 2018 | 15:57

Ik ben misschien een beetje laat maar ik wil ook een doberman kopen maar ik wil er een met rechtopstaande oren, zou dat kunnen zonder hem te laten couperen. Ik zou dat graag willen, maar ik vind het zielig om een stuk van zijn oor of zijn staart er af te laten halen. Ik weet ook dat dat niet meer mag. Dus kan je misschien nog reageren?

Amber

geplaatst op 2 januari 2017 | 15:18

Bedankt! En ja ik weet het dan ze eigenwijs kunnen worden en groot.Maar gelukkig hebben de mensen in het asiel veel over dit ras verteld

J.E.

geplaatst op 30 december 2016 | 19:31

Hoi, Amber, Leuk voor je dat je nu een hondje hebt! Wel goed trainen op gehoorzaamheid, hoor, want het beestje is nu nog schattig maar wordt erg eigenwijs en groot... Veel plezier met Brutus en prettige jaarwisseling!

Amber

geplaatst op 29 december 2016 | 14:06

Hey hey ik ben een paar weken terug hier dingen zitten vragen over dobermans en heb nu ingezien dat het inderdaad geen ras was voor ons gezin.Maar sinds kort hebben we zelf een puppy uit het asiel gehaald het ras is een bullmastiff brutus hebben we hem genoemd en echt een pracht van een hond.Bedankt voor de tip en nog een prettig Nieuwjaar!

Amber

geplaatst op 10 december 2016 | 13:28

Zal ik zeker doen! Bedankt voor de tip

J.E.

geplaatst op 9 december 2016 | 21:47

Amber, laat je hart spreken! Laat je nog even weten wat het is geworden?

Amber

geplaatst op 9 december 2016 | 20:31

Oke dank u voor de reactie zal ik onthouden we gaan namelijk eens naar een asiel zitten jammer genoeg heel veel honden (ik bedoel daar mee dat er vele honden geen baasjes

J.E.

geplaatst op 9 december 2016 | 19:48

Hoi, Amber, Jij wilt graag een hond. Je wilt ervoor zorgen onder alle omstandigheden? Je bent bereidt om te proberen te begrijpen hoe een hond denkt, wat hij nodig heeft, hoe hij gezond blijft? Er zullen problemen komen. Vakanties, uitlaten, ziekte, andere dingetjes.... Je hond is je maatje. Als je zo graag en hond wilt, ga naar het asiel. De 'vuilnisbakken' zijn vaak de leukste honden! Maar begin alsjeblieft NIET aan een Doberman!!! Succes met je nieuwe maatje.

Johanna

geplaatst op 9 december 2016 | 19:16

Hoi amber met een dobermann en eigenlijk met de meeste rassen moet je elke dag een paar uur naar buiten en niet zomaar even smorgens laten plassen en middags laten plassen. Een dobermann heeft ook heel sterk 1 baas waar hij naar luisterd naar de anderen zal hij minder goed luisteren. Het is zeker geen hond om zomaar mee te beginnen. Het zijn honden die uitdaging nodig hebben. En als je op school zit is een weekeind en een woensdag iet voldoende je hebt ook huiswerk of misschien een bijbaan. Dobermannen hebben hele sterke eigen wil en ook fysiek zijn ze heel sterk. En voor een hondenschool zal een rasvereniging het beste zijn. Hierin spreek ij uit ervaring denken goed na en begin er niet zomaar aan want het is niet leuk een hond. Je hebt ook de voeding. De verzorging de beweging en de dokterskosten welke niet altijd alleen maar een inenting is.

Amber

geplaatst op 9 december 2016 | 19:09

dank u allemaal om te reageren maar er is soms wel iemand thuis hoor want me ouders werken wisselvallig en als zij thuis zijn zouden ze met alle liefde er mee wandelen.En natuurlijk hoort er een hondenschool bij en in het week end en de woensdag zijn we altijd thuis dus ik vind het wel voldoende beweging dus zou er een ander ras zijn dat jullie goed vinden

Cindy

geplaatst op 9 december 2016 | 19:01

Ik zou überhaupt niet beginnen aan een hond als je hem/haar zo lang alleen thuis moet laten. Ook een labrador is daar niet geschikt voor, want ook dit ras heeft veel energie. Een hond is een roedeldier en is het liefst zo veel mogelijk bij zijn gezin (mensen en andere dieren). Het is heel oneerlijk om hem/haar zo veel alleen te laten, wat alleen maar kan eindigen in een hoop ellende.

J.E.

geplaatst op 9 december 2016 | 18:51

Een Doberman is inderdaad geen 'beginners' hond. Maar een Golden Retriever of Labrador vergen ook veel aandacht. Ze zijn slim en moeten een taak hebben. Eigenlijk heeft elke hond veel aandacht nodig. Bedenk dat heel goed voordat je eraan begint. Je zit er ook ongeveer de komende tien jaar 'aan vast'...

Johanna

geplaatst op 9 december 2016 | 18:11

Ze hebben veel aandacht nodig. Persoonlijk zou ik geen dobermann aanraden als je pas 16 bent. Ik zou beginnen met een ander ras. Dobermannen zijn energiek en sterk en dat kan lastig zijn vooral als je iets voldoende aandacht kan geven. Beter een golden retriever of een labrador die zijn makkelijker in de opvoeding.

Amber

geplaatst op 2 december 2016 | 17:57

Hallo, we zijn al dagen aan het kijken welk hondenras we zouden nemen.En we zouden graag een grote hond willen bv :een doberman.Maar we hebben wel een middelgrote tuin .En ik ben 16 jaar dus ik ga over dag naar school en me ouders gaan gaan werken ps ik kan altijd achter school om 16u wel de hele tijd bezig zijn met de hond.Dus zou het een aanrader zijn of niet

John Strouken

geplaatst op 23 oktober 2016 | 21:02

Hoi Johanna, niet opgeven hoor.... :) Ik heb zelf een teefje van 3,5 jaar, ze heet Wilma. Ik heb precies hetzelfde probleem, alleen ben ik waarschijnlijk iets sterker dan jou. Maar door intensief trainen, mentaal uitdagen dmv. speurwerk ( kan ook heel goed binnenshuis met bv. een oude sok) wandelen en spelen, zwemmen en ravotten krijg je haar wel rustig. Dat werkt bij mij, maar het uitvallen doet ze nog steeds, mij is ook al gezegd dat het er nooit helemaal uitgaat, het zijn en blijven nu eenmaal waak- en gezinshonden. Voor jullie is ze waarschijnlijk heel lief en beschermend, dat is ook een hele goede eigenschap. Vanwege het met de voortandjes bijten? Geen enkele hond wordt hiervoor afgemaakt, maar je moet wel een goede verzekering hebben, voor het geval dat. Als je helemaal gerust wil zijn, misschien een muilkorfje? Of een neusbandje? Een ding moet je goed voor ogen houden..... een hond doet nooit iets verkeerd.... klinkt mss. Een beetje vreemd, maar een hond kent geen verschil tussen goed en verkeerd, hij/zij handelt instinctief.... dus dit kan een hond niet aangerekend worden. Vwb. De hondenschool?? Wat een watjes!! Hier, in Zweden zijn de klubs en scholen aangesloten bij het leger, en de opleiding is daaraan aangepast. Niet hard, maar wel stevig. Slaan en zwaar bestraffen is absoluut verboden, na de derde keer wordt je eruitgemieterd en maar goed ook. Ik ben aktief in de training en geloof me, er bestaan ook heel wat agressievere retrievers, herders en vele andere soorten. Geniet elk moment van je makker, hun leven is maar kort... dus....

Johanna

geplaatst op 23 oktober 2016 | 15:56

Ik heb een dobermann vrouwtje, in augustus is ze 2 jaar geworden. Ik had de pech dat ik geen goede hondenschool kon vinden, de eerst hondenschool was ik met haar toen ze 8 maanden was, daar heb ik 2 lessen gevolgd en het enige wat verteld werd was dat ze agressief was en vooral ver uit de buurt van andere honden moest blijven. De tweede hondenschool waar ik was ben ik 14 lessen geweest, daarvan heeft ze 8 lessen aan een hek of boom vastgebonden gezeten. Het probleem was ik had en eigenlijk nog heb is, dat als ik andere mensen met een hond tegen kom, mijn dobermann heel hard aan de riem trekt en gaat blaffen en ik krijg haar dan heel moeilijk mee, ze is heel sterk en ik krijg haar ook niet stil. Het andere probleem wat ik nu sinds 2 weken ineens heb, is dat ze naar mensen hapt, en dan soms ook echt de broekspijp vast heeft en soms een velletje huid ertussen heeft, het is dus niet bijten, maar echt happen met de voortanden. En dat doet ze zomaar zonder enige voorwaarschuwing. en vandaag ook toen mijn zoon haar ging uitlaten dat ze het deed. Het probleem is dat mensen dan gelijk roepen dat ze de politie gaan bellen en dat mijn hond afgemaakt moet worden. Een rasvereniging zit niet bij mij in de buurt dus daar kan ik jammergenoeg niet heen en de hondenscholen en zelfs voor privé lessen al die mensen hebben geen verstand van dobermannen, en vergelijken ze altijd met een golden retriever of welk ander ras dan ook. Wie weet hoe ik vooral het happen kan afleren, want ik wil niet dat er straks ineens iemand is die ervoor zorgt dat ze bij me weggehaalt wordt, ze is namelijk een super lieve hond.

frank brok

geplaatst op 24 april 2016 | 23:34

we hebben een doberman teefje van 3 maanden ,samen met onze bull mastiff en duitse herder beide teefjes,wat goed gaat,ook hebben we een shitzu en malteser,ook teefjes ,de herder en bull mastiff en later de doberman hebben een eigen kooi,3 x3 meter die altijd open is alleen als we weg gaan dan zijn de kooien dicht.onze doberman pup is erg dominat al en gaat boven onze 2 kleine honden staan ,met de grote honden geen probleen en ze spelen allemaal met elkaar. graag wat tips over onze doberman teef pup we hebben 600 vierkante meter voor hun hier in de Filipijnen

Suradj

geplaatst op 17 juli 2014 | 22:32

EEn reactie op Goosens rosette:Het hangt er Vanaf hoe oud de dobermann van je vriend is Maar zoals u zij dat hij even op de grond ligt en na een paar sekonden weer verder gaat is het beter dat je vriend hem niet zo Vorzeerd Let wel een hond is sterk,Krachtig maar geen machine en bovendien nog gevoelliger dan de mens

Suradj

geplaatst op 17 juli 2014 | 22:24

K"Heb een Rottweiler/dobermann Mix Pincher en die is heel speels maar is soms wel erg Serieus en snel Geneigerd om te beschermen"maar met de Familie doet"ie het wel LET WEL: Deze Honden moetten altijd vanaf pup gescialiseerd [Getraind] zijn want als dat niet zo is gaat de hond zelf zijn pad op uit verveling vaak in de vorm van Agressie, Daarom is het van groot belang uw Hond te socialiseren...

J.E.

geplaatst op 11 juni 2014 | 17:16

Beste John, Ik ga ervan uit dat je een jonge hond hebt. Gehoorzaamheid trainen is erg belangrijk. Dat kost ook mentale energie. Bovendien zijn er tal van oefeningen die je aan de lange lijn kunt doen. Een hele goede is het vooruit lopen. Dat is moeilijk voor een hond. Ik weet niet of je met haar los kan lopen? Wij lieten ons Dobertje lekker over de hei rennen en in haar jonge jaren lieten we haar over een balk springen. Maar dat is eigenlijk niet zo goed voor jonge Dobers en dat bleek, want op haar vijfde had ze beide kruisbanden gescheurd... Maar soms bedenkt de hond ook zelf een spelletje en dat kan je stimuleren. Bij ons was dat 'gooi', als ze een grote bal met haar neus de lucht in gooide. Voor een hapje lieten we haar altijd kunstjes doen, zoals om een boom heen draaien (links en rechts) met een door ons bedacht commando, en links en rechts om haar as draaien, onder een object door lopen (tafel), lig/zit/lig achter elkaar enz... Fietsen is ook een goede training en goed voor de conditie. Verstoppertje spelen is ook altijd leuk... Kijk goed naar je Dobber en je verzint zó wel wat. Succes!

John Strouken

geplaatst op 11 juni 2014 | 10:58

Hoi, Wie heeft er nog tips hoe je een dobermann mentaal kan stimuleren? Onzw Wilma krijgt 4x per dag een wandeling, en ik probeer haar ook zoveel mogelijk " na te laten denken", maar ja, hoe gevarieerder hoe beter, ze is zo intelligent dat ze snel verveeld is..... Please....Help!?,

J.E.

geplaatst op 21 februari 2014 | 16:09

Als reactie op Ivan Zaman: wat een wijze woorden! Wat jammer van je Dober. Mijn meisje leeft nog (met medicijnen), maar ik ben wel erg voorzichtig met haar. Ze geeft zelf ook aan wat ze kan en als ze weer last van vocht krijgt (dan hijgt en hoest ze), verhogen we de dosering van de plaspil iets. Dat werkt reuze goed. Ze is dan wel een paar uur wat incontinent, maar ze heeft nog zóveel plezier! Wat dat castreren betreft, dat is inderdaad niet echt nodig maar natuurlijk wel handig... Het hangt inderdaad van de situatie af. Een hengst is ook wat vuriger dan een ruin. Het is maar wat je ermee wil. Wat Rosette Goossens betreft: hoe gaat het met de hond van je vriend? Daar ben ik inmiddels wel erg benieuwd naar.

Ivan Zaman

geplaatst op 21 februari 2014 | 12:26

Reactie op Rosette, Cindy, J.E. van I.Z. Rosette, het beste lijkt mij om met de Dober naar dierenarts (hartspecialist) te gaan. Uit ervaring weet ik dat wanneer deze plots gaat liggen, te wijten kan zijn aan hartfalen. Verwacht geen wonderen van de hartspecialist, mijn Dober (reu) was ook na vaststelling van hartgeruis in behandeling, en bleek dit niet levensbedreigend, echter enkele maanden later is hij gestorven vanwege zijn hart op amper juist 5 jaar. Maar bij een eventuele vaststelling, weet je dan dat je de hond moet behoeden om in het "rood" te gaan (bv. achter balletjes,... lopen). Een reu laten castreren bied in bepaalde gevallen perspectieven, echter weet wel dat je dan een andere hond hebt. Er wordt geen testosteron meer aangemaakt, waardoor toch ook bepaalde eigenschappen van een "waak en verdediging ras" veranderen. Indien medisch noodzakelijk (prostaat) is het uiteraard evident. Zoals steeds bij het aanschaffen van een hond, moet je weten wat je in huis haalt. Zo zie je regelmatig bejaarde mensen, amper zelf nog te been, met een Jack Russel. Dan vraag je problemen, ondanks zijn kleine gestalte. Ga inderdaad naar een goede erkende fokker, maar realiseer je waar deze fokker voor staat ! Is deze vooral bezig met shows, dan zal hij ook fokken op schoonheid. Staat de fokker voor sporthonden, zal deze fokken naar werkdrift en karakter. Een groot verschil !

J.E.

geplaatst op 13 januari 2014 | 07:39

Even een reactie op Rosette Goossens. De hond van je vriend lijkt verder goed gezond? Toch heeft ze al een behoorlijke leeftijd en Dobermannen hebben vaak een hartafwijking die zich op latere leeftijd manifesteerd. Het lijkt me raadzaam dat je vrienden een hartfilmpje laten maken. Heeft ze last van een vergroot hart, dan moet ze medicijnen slikken. Deze afwijking is echter niet te genezen... Mijn Doberman (teefje) is nu 10 jaar en bij haar is sinds september deze afwijking geconstateerd. Ze is vrolijk, goed gezond en actief, maar heeft inderdaad (vóór de medicijnen) opeens aanvallen gehad waarbij het leek alsof ze geen lucht genoeg meer had. Ook tijdens het fietsen stond ze dan opeens stil. Met de wond heeft het volgens mij niets te maken. Mijn hond heeft ook een grote wond gehad na het verwijderen van een tepel en haar baarmoeder. Haar hele buik lag open omdat ze de hechtingen eruit had getrokken en het kon niet meer gehecht worden. Het is helemaal genezen. Als de wond niet is ontstoken en de hond niet kan likken, geneest het vanzelf.

Cindy

geplaatst op 7 januari 2014 | 17:37

Bijna 3 jaar geleden hebben wij onze allereerste hond (Langharige Chihuahua - reu) opgehaald en 3 maanden later onze Dober (reu). We hebben al jaren 2 katten. Onze Dober is een schat van een reus, tikkie lomp en een echte blije muts. Ik herken totaal niet, dat een Dober slecht met andere huisdieren om kan gaan. Ook is onze Dober verre van afstandelijk ten opzichte van vreemden (hond of mens). En het eeuwige afraden aan mensen die niet of nauwelijks ervaring hebben met Dobers wordt ook wat vermoeiend. Nee, je moet niet voor dit ras gaan, als je niet stevig in je schoenen staat en je hem/haar niet de aandacht kunt geven die hij/zij nodig heeft. Het zijn honden die elke dag even lekker los moeten kunnen gaan buiten en die regelmatig gestimuleerd moeten worden eens flink na te denken. Kies een goede fokker, bereid je goed voor op de komst van je hond (inlezen, navraag doen bij de juiste/ervaren mensen), laat ze zsm castreren (kan vanaf 6 maanden), ga naar cursussen en doe voldoende met je hond. Maar dat geldt voor alle rassen.

goossens rosette

geplaatst op 16 december 2013 | 17:46

Een van mijn vrienden heeft een dobermann teef van 9 jaar. Een heel aktief dier dat ogenschijnlijk nooit moe wordt? Afgelopen zomer werd er een tepel geamputeerd nadat er een kwaadaardig gezwel op was ontstaan. De genezing heeft wat voeten in de aarde gehad daar de operatiewonde terug was opengesprongen, dit werd verholpen door de dierenarts(terug onder narcose) Nu, drie maanden later Tijdens de wandelingen gaat ze met regelmatige tussenpozen ineens op de grond liggen, dit gedurende enkele seconden en dan gaat ze gewoon verder. Is dit verontrustwekkend genoeg om naar de dierenarts te gaan? Voor de rest tijdens het spelen loopt ze nog achter haar bal of ze een jonge pup is inplaats van 9 jaar. Zijn er baasjes die dit verschijnsel kennen?????

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test