Rasbeschrijving van de Border Collie

De Border Collie werd geprezen vanwege hun uitstekende vaardigheden in het hoeden van elk soort vee. Vandaag de dag is de Border Collie niet alleen een populaire werkhond maar ook een heerlijke familiehond. De Border Collie is een zeer getalenteerd ras.

Karakter van een Border Collie

De Border Collie is middelgroot, zeer atletisch en dit ras beschikt over een groot uithoudingsvermogen. Boordevol energie, vol van vertrouwen en vastberaden. Ze staan licht op hun poten en hebben vloeiende bewegingen.

Temperament van een Border Collie

Dit ras is intelligent, gevoelig en toegewijd aan hun baas en werk. De Border Collie is extreem gevoelig en gedijt op menselijke interactie. Ze worden niet aanbevolen voor beginnende hondenbazen. Ze kunnen er niet goed tegen als ze voor langere tijd alleen gelaten worden en kunnen verlatingsangst krijgen of sloopgedrag vertonen. Border Collies komen het beste tot hun recht in een huis met oudere kinderen. Ze kunnen doorgaans goed opschieten met honden bij wie ze zijn opgegroeid. Het wordt afgeraden om deze honden alleen te laten met katten of andere kleine huisdieren, aangezien hun instinct erg aanwezig is om alles bij elkaar te drijven.

Verzorging van een Border Collie

De Border Collie heeft een wekelijkse borstelbeurt nodig. Speciale aandacht moet worden besteed aan de vacht tijdens de perioden van rui. Dit ras is gevoelig voor heupdysplasie , epilepsie, doofheid en allergie voor vlooien.

Vacht van een Border Collie

De Border Collie kan ruwharig of gladharig zijn. Beide soorten hebben een dubbele vacht die weerbestendig is. De buitenste laag is of golvend of recht en grof van structuur. De ondervacht is dicht, kort en zacht. De ruwe vacht is van gemiddelde lengte. De kortharige vacht heeft over het gehele lichaam korte haren. De kleur van de vacht is er in allerlei kleuren of een combinatie van kleuren en markeringen.

Trainen en opvoeden van een Border Collie

Vroege socialisatie en gehoorzaamheid wordt aanbevolen. De Border Collie is makkelijk te trainen en doet het het beste met lof, consistentie, eerlijkheid, respect, en stevigheid. Door hun zeer gevoelige aard mag dit ras nooit hardhandig opgevoed worden. Ze zijn zeer getalenteerd in het schapendrijven, politiewerk, concurrerende gehoorzaamheid, zoek-en reddingsacties. Border Collies worden ook met succes gebruikt als therapie honden en blindengeleidehonden.

Activiteit en bewegen van een Border Collie

De Border Collie heeft een buitensporige hoeveelheid energie en vereist meer dan alleen lichamelijke oefening. Ze gedijen op het werk, het spel, een mentale stimulatie en nauw contact met hun eigenaar en familie. Ze worden niet aanbevolen voor een appartement of woning in de stad. Ze doen het best op een boerderij of in een landelijke rustige omgeving waar ze kunnen ravotten, rennen en vrij kunnen zwerven.

Kenmerken van een Border Collie

Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
Leeftijd: 12-15 jaar
Schofthoogte: -
Gewicht: 12-20kg
Grootte:
3
Beweging:
5
Waakhond:
4
Onderhoud:
3
Sociaal:
3
De volgende ziektes zijn bekend bij de Border Collie Vlooien   Artrose   Heupdysplasie   Epilepsie   Doofheid  

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test