De Border Collie: Een atletische en intelligente hond

Alles wat je wilt weten over de Border Collie

Over de Border Collie

De Border Collie werd geprezen vanwege hun uitstekende vaardigheden in het hoeden van elk soort vee. Vandaag de dag is de Border Collie niet alleen een populaire werkhond maar ook een heerlijke familiehond. De Border Collie is een zeer getalenteerd ras.

De Border Collie is een levendige en atletische hond die bekend staat om zijn buitengewone intelligentie en vermogen om complexe taken uit te voeren. Het is een geweldige hond voor mensen die op zoek zijn naar een uitdagende, actieve metgezel. Border Collies zijn harde werkers die het beste presteren wanneer ze een taak hebben waar ze zich op kunnen richten, zoals herdershonden op de boerderij of als hulphond voor mensen met een beperking. Dankzij hun atletische bouw en snelle reflexen zijn Border Collies ook uitstekende wedstrijdhonden, en ze komen vaak voor in evenementen zoals agility en obedience trials. Het is een lieve, aanhankelijke hond die zich hecht aan zijn gezin en een geweldige metgezel is voor gezinnen met kinderen.

Wat kost een Border Collie

De kosten voor een Border Collie kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Border Collie ergens tussen de € 1.000 en de € 1.200 zal liggen.

Karakter van een Border Collie

De Border Collie is middelgroot, zeer atletisch en dit ras beschikt over een groot uithoudingsvermogen. Boordevol energie, vol van vertrouwen en vastberaden. Ze staan licht op hun poten en hebben vloeiende bewegingen. Border Collies zijn zeer sociale dieren die graag met mensen en andere honden samen zijn, maar ook veel fysieke en mentale stimulatie nodig hebben. Ze zijn bijzonder getalenteerd in het aanleren van trucjes en het uitvoeren van taken.

Temperament van een Border Collie

Dit ras is intelligent, gevoelig en toegewijd aan hun baas en werk. De Border Collie is extreem gevoelig en gedijt op menselijke interactie. Ze worden niet aanbevolen voor beginnende hondenbazen. Ze kunnen er niet goed tegen als ze voor langere tijd alleen gelaten worden en kunnen verlatingsangst krijgen of sloopgedrag vertonen. Border Collies komen het beste tot hun recht in een huis met oudere kinderen. Ze kunnen doorgaans goed opschieten met honden bij wie ze zijn opgegroeid. Het wordt afgeraden om deze honden alleen te laten met katten of andere kleine huisdieren, aangezien hun instinct erg aanwezig is om alles bij elkaar te drijven.

Verzorging van een Border Collie

De Border Collie is een hondenras met een dikke, dubbele vacht die regelmatige verzorging vereist. Het is belangrijk om de vacht minstens één keer per week grondig te borstelen om klitten en vuil te verwijderen. Tijdens de ruiperiode zal de vacht meer verzorging nodig hebben en kan dagelijks borstelen nodig zijn. Het is ook belangrijk om de nagels van de Border Collie regelmatig te knippen om te voorkomen dat ze te lang worden en pijn veroorzaken. Dit ras is gevoelig voor heupdysplasie , epilepsie, doofheid en allergie voor vlooien.

Epilepsie is een steeds vaker voorkomende aandoening bij Border Collies, die ervoor kan zorgen dat de getroffen honden niet ouder worden dan anderhalf jaar. Bovendien kunnen bordercollies een genetische mutatie hebben waardoor ze niet goed reageren op gangbare medicijnen. Het is daarom belangrijk om altijd advies te vragen aan een dierenarts voordat je je bordercollie bijvoorbeeld ontwormingsmiddelen geeft.

Vacht van een Border Collie

De Border Collie kan ruwharig of gladharig zijn. Beide soorten hebben een dubbele vacht die weerbestendig is. De buitenste laag is of golvend of recht en grof van structuur. De ondervacht is dicht, kort en zacht. De ruwe vacht is van gemiddelde lengte. De kortharige vacht heeft over het gehele lichaam korte haren. De kleur van de vacht is er in allerlei kleuren of een combinatie van kleuren en markeringen.

Trainen en opvoeden van een Border Collie

Vroege socialisatie en gehoorzaamheid wordt aanbevolen. De Border Collie is makkelijk te trainen en doet het het beste met lof, consistentie, eerlijkheid, respect, en stevigheid. Door hun zeer gevoelige aard mag dit ras nooit hardhandig opgevoed worden. Ze zijn zeer getalenteerd in het schapendrijven, politiewerk, concurrerende gehoorzaamheid, zoek-en reddingsacties. Border Collies worden ook met succes gebruikt als therapie honden en blindengeleidehonden.

Activiteit en bewegen van een Border Collie

De Border Collie heeft een buitensporige hoeveelheid energie en vereist meer dan alleen lichamelijke oefening. Ze gedijen op het werk, het spel, een mentale stimulatie en nauw contact met hun eigenaar en familie. Ze worden niet aanbevolen voor een appartement of woning in de stad. Ze doen het best op een boerderij of in een landelijke rustige omgeving waar ze kunnen ravotten, rennen en vrij kunnen zwerven.

Kenmerken van een Border Collie

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd: 12-17 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 48-56 cm. Teef: 46-53 cm
  • Gewicht: Reu: 12-20 kg. Teef: 12-20 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Border Collie

De Border Collie is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Border Collie is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test