De Boxer: de allemansvriend, de clown van de klas

Alles wat je wilt weten over de Boxer

Over de Boxer

De Boxer is ontstaan in Duitsland in de late 19e eeuw. De naam van dit ras is afgeleid van de "boxende" beweging die zij maakten met hun voorpoten. Boxers zijn gedrongen en middelgroot met sterke kaken en een krachtige beet. Ze worden veel gebruikt in de opsporing en redding, politie werken en militaire werk.

De Boxer is een middelgrote hond met een krachtig en atletisch lichaam. Ze zijn bekend om hun snelle bewegingen en uitstekende waakhond capaciteiten. Het ras is zeer intelligent en speels, met een goed ontwikkelde beschermende instincten en een zachte aard. Boxers zijn zeer sociaal en houden van gezelschap, ze zijn ook zeer geschikt voor gezinnen met kinderen.

Wat kost een Boxer

De kosten voor een Boxer kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Boxer ergens tussen de € 1.000 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Boxer

Boxers zijn levendig, sterk en zeer loyaal. Ze hebben een zeer hoog energie-niveau. Ze dragen zichzelf met trots, maar zijn nooit arrogant. Ze hebben een stoïcijnse houding, zijn intelligent, liefdevol en het zijn echt heerlijke metgezellen.

De karaktertrekken van de Boxer omvatten enthousiasme, speelsheid, trouw en intelligentie. Het ras is uiterst loyaal en heeft een grote drang om zijn baas te beschermen. Boxers zijn zeer gevoelig en zullen snel reageren op aandacht en liefde van hun baasjes.

Temperament van een Boxer

De Boxer is geduldig, waardig en zelfverzekerd. Ze vertonen nieuwsgierigheid, maar zijn op hun hoede voor vreemden. Dit ras is onverschrokken en moedig als ze bedreigd worden. Ze zijn erg alert en hebben een verhoogd gevoel van het gehoor, waardoor ze een uitstekende waakhond zijn. De Boxer aanbidt kinderen en andere huisdieren bij wie ze zijn opgegroeid. Ze hebben een buitensporige behoefte aan menselijk gezelschap en vinden het niet leuk om voor langere tijd alleen te zijn. Onvoldoende aandacht kan leiden tot "slecht" gedrag in een poging om opgemerkt te worden.

Verzorging van een Boxer

De Boxers strakke, korte vacht vereist minimale verzorging. Af en toe borstelen met een stevige borstel wordt aanbevolen. Baden mag alleen worden gedaan als het absoluut noodzakelijk is. De Boxer is meestal schoon en zal zich verzorgen. De Boxer is een ras dat helaas bekend staat om zijn gevoeligheid voor verschillende gezondheidsproblemen.

Rug- en heupaandoeningen, zoals heupdysplasie en hernia's, zijn veelvoorkomende problemen bij dit ras. Ook hartaandoeningen, zoals cardiomyopathie en aritmie, komen regelmatig voor bij Boxers. Allergieën en huidproblemen zijn ook bekende aandoeningen bij dit ras. Daarnaast hebben boxers een verhoogd risico op verschillende vormen van kanker, waaronder lymfoom en mastocytomen.

Een ander veelvoorkomend probleem bij de Boxer is het brachycefaal obstructief syndroom, wat kan leiden tot benauwdheid en moeite met ademhalen. Dit wordt veroorzaakt door de korte snuit wat ook kan leiden tot andere ademhalingsproblemen en snurken.

Levensverwachting

Helaas hebben Boxers ook een kortere levensverwachting dan veel andere rassen en worden ze vaak niet ouder dan 10 jaar. Het is belangrijk om de gezondheid van boxers goed in de gaten te houden en regelmatig naar de dierenarts te gaan voor controles en preventieve zorg.

Vacht van een Boxer

De vacht van een Boxer is kort, dicht en glanzend. De kleur van de vacht kan variëren tussen gestroomd en effen in verschillende tinten. Gestroomde boxers hebben een basis van geel of fawn met daaroverheen zwarte strepen. Effen gekleurde boxers zijn rood, bruin of wit. Witte boxers hebben een groter risico op huidproblemen en doofheid, dus fokkers proberen het fokken van witte boxers te vermijden. De kleur van de ogen van een Boxer kan variëren van donkerbruin tot hazelnootbruin.

Trainen en opvoeden van een Boxer

Het trainen en opvoeden van een Boxer vereist een consequente en geduldige aanpak. Deze honden zijn intelligent en hebben een sterke wil, dus het is belangrijk om vanaf een jonge leeftijd te beginnen met de training en socialisatie. Een belangrijk onderdeel van de training is het aanleren van gehoorzaamheidsoefeningen en het stimuleren van mentale uitdagingen. Het is ook aan te raden om te werken aan de socialisatie van de hond, zodat hij goed omgaat met andere honden en mensen.

Het gebruik van positieve trainingsmethoden, zoals beloning en lof, is de beste manier om een Boxer te trainen en op te voeden. Het is belangrijk om geduldig te blijven. 

Activiteit en bewegen van een Boxer

De Boxer heeft regelmatig behoefte om te spelen en lichaamsbeweging in de buitenlucht. Ze gedijen op het spelen met hun familie en doen het best met een middelgrote omheinde tuin. Het is belangrijk ze bezig te houden, zowel binnen als buiten om te voorkomen dat verveling toeslaat en ze daardoor kunnen gaan slopen. De Boxer zal het goed doen in een appartement mits ze voldoende en regelmatig hun energie kwijt kunnen.

Kenmerken van een Boxer

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 11-12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 55-60 cm. Teef: 53-58 cm
  • Gewicht: Reu: 32-39 kg. Teef: 24-32 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Boxer

De Boxer is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Boxer is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test