Cognitief Disfunctie Syndroom (dementie) bij de hond

Cognitief Disfunctie Syndroom (dementie)

Cognitief Disfunctie Syndroom (CDS) ofwel dementie bij de hond

Cognitief Disfunctie Syndroom bij de hond, ook wel bekend als CDS, is een aandoening die steeds vaker voorkomt bij oudere honden. Deze aandoening wordt veroorzaakt door de veroudering van de hersenen, waardoor de cognitieve functie van de hond afneemt. Dit kan leiden tot symptomen zoals verwarring, desoriëntatie, en vergeetachtigheid. In dit artikel zullen we de oorzaken, symptomen en behandelingsopties van CDS bij honden bespreken.

De exacte oorzaak van CDS bij honden is nog niet volledig begrepen, maar het wordt vermoed dat het verband houdt met het verouderingsproces. Naarmate honden ouder worden, sterven hersencellen af en kan hun hersenfunctie afnemen. Dit kan leiden tot veranderingen in gedrag, geheugenverlies, en andere symptomen van CDS.

Verschillende rassen van honden lijken vatbaarder te zijn voor het ontwikkelen van CDS dan anderen. Zo hebben kleinere rassen zoals toy poedels en miniaturen-schnauzers meer kans om CDS te ontwikkelen dan grotere rassen zoals Duitse herders en Golden Retrievers. Andere factoren die het risico op CDS kunnen verhogen, zijn obesitas, slechte voeding en gebrek aan lichaamsbeweging.

Symptomen van cognitief disfunctie syndroom (dementie) bij de hond

De symptomen van CDS bij honden kunnen variëren, maar enkele van de meest voorkomende tekenen zijn:

  • Verwarring of desoriëntatie: honden met CDS kunnen verward of gedesoriënteerd lijken, vooral in bekende omgevingen.
  • Geheugenverlies: honden kunnen bekende mensen, plaatsen en routines vergeten.
  • Veranderingen in slaappatronen: honden kunnen overdag meer slapen en 's nachts minder, of andersom.
  • Verlies van zindelijkheidstraining: honden kunnen in huis beginnen te plassen, zelfs als ze eerder zindelijk waren.
  • Verminderde activiteit: honden kunnen minder actief worden en minder interesse hebben in spelen of wandelen.
  • Veranderingen in sociaal gedrag: honden kunnen prikkelbaarder, angstiger of agressiever worden.

Diagnose van cognitief disfunctie syndroom (dementie) bij de hond

De diagnose van Cognitief Disfunctie Syndroom (CDS) bij honden kan lastig zijn omdat de symptomen ook bij andere medische aandoeningen kunnen voorkomen. Daarom is het belangrijk om een grondig onderzoek uit te voeren om andere medische oorzaken uit te sluiten voordat de diagnose CDS kan worden gesteld.

De dierenarts zal beginnen met een lichamelijk onderzoek van de hond en vragen stellen over de medische geschiedenis en de symptomen van de hond. Vervolgens kunnen er aanvullende tests worden uitgevoerd, zoals bloedonderzoek en beeldvorming van de hersenen, om andere oorzaken van de symptomen uit te sluiten.

Als er geen andere medische problemen worden gevonden en de symptomen wijzen op CDS, kan de dierenarts de diagnose stellen op basis van de klinische verschijnselen en de leeftijd van de hond.

Behandeling van cognitief disfunctie syndroom (dementie) bij de hond

Hoewel er geen genezing is voor CDS bij honden, zijn er manieren om de aandoening te beheersen en de kwaliteit van leven van de hond te verbeteren. Enkele van de meest effectieve behandelingsopties voor CDS zijn:

  1. Medicatie: Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar die de cognitieve functie bij honden met CDS kunnen verbeteren. Deze medicijnen werken door de bloedstroom naar de hersenen te verhogen en de neuronale activiteit te stimuleren.

  2. Dieet: Het is mogelijk om de cognitieve achteruitgang bij honden af te remmen door middel van voeding. Sommige fabrikanten hebben speciale diëten ontwikkeld voor oudere honden met symptomen van cognitief disfunctioneren. Deze diëten bevatten ingrediënten die helpen bij het bestrijden van de veroudering van de hersenen, zoals antioxidanten en vetzuren uit groenten. Bij dementerende honden worden er extra vrije radicalen aangemaakt, wat schade aan de hersenen kan veroorzaken. Antioxidanten en andere stoffen in seniorenvoeding kunnen de vorming van deze radicalen afremmen en ze onschadelijk maken..

  3. Milieuenrichment: Het bieden van speelgoed, puzzels en andere mentaal stimulerende activiteiten kan de cognitieve functie verbeteren en de symptomen van CDS verminderen.

  4. Managementstrategieën: Er zijn verschillende managementstrategieën die kunnen helpen om de impact van CDS op de hond en de eigenaar te verminderen. Bijvoorbeeld het bieden van een consistente routine en het minimaliseren van veranderingen in de omgeving kan helpen om verwarring en desoriëntatie te verminderen.

Progonose van cognitief disfunctie syndroom (dementie) bij de hond

Het is belangrijk om te begrijpen dat CDS een progressieve aandoening is die niet kan worden genezen en is de ziekte nog steeds een levensbedreigende aandoening voor veel dieren. Dit komt doordat eigenaren zich er vaak niet bewust van zijn dat dementie kan worden behandeld. Ze wijten de symptomen aan het feit dat het dier ouder wordt en denken dat de veranderingen bij de leeftijd horen. Als de symptomen erger worden en het dier bijvoorbeeld overal in huis poept of 's nachts onophoudelijk jankt, gaan mensen vaak wel naar de dierenarts, maar soms vragen ze helaas om het dier te laten inslapen. Hoewel dit begrijpelijk is, is het jammer omdat vroegtijdige behandeling bij deze aandoening het beste resultaat geeft. Daarom is het belangrijk om al vroeg hulp in te schakelen van een dierenarts.

Preventie van cognitief disfunctie syndroom (dementie) bij de hond

Hoewel Cognitief Disfunctie Syndroom (CDS) niet volledig te voorkomen is, zijn er wel manieren om het risico op het ontwikkelen van deze aandoening bij uw hond te verminderen.

Een gezonde levensstijl kan helpen om de hersenen van uw hond gezond te houden en het risico op CDS te verminderen. Dit omvat het bieden van een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende mentale stimulatie.

Een uitgebalanceerd dieet met essentiële voedingsstoffen, zoals omega-3 vetzuren, antioxidanten en vitaminen, kan helpen om de hersenfunctie van uw hond te ondersteunen en de hersencellen gezond te houden.

Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de algehele gezondheid van uw hond te verbeteren en het risico op obesitas te verminderen, wat een risicofactor is voor CDS.

Mentale stimulatie is ook essentieel voor het behoud van de cognitieve functie van uw hond. Dit omvat het bieden van speelgoed en puzzels, het aanleren van nieuwe trucs en het bieden van sociale interactie met andere honden en mensen.

Vermijd dat je hond gestrest raakt

Oudere mensen en huisdieren zijn vaak minder flexibel en dat geldt ook voor uw huisdier. Een hond met verouderende hersenen kan wat onzeker worden en sneller angstig zijn. Het is belangrijk om hem in zo'n geval niet te straffen, omdat dit de angst alleen maar versterkt. In plaats daarvan is het beter om hem uitvoerig te belonen als iets goed gaat.

Een dementerend huisdier heeft behoefte aan structuur en routine. Grote veranderingen kunnen hem behoorlijk van slag brengen. Met name katten zijn gevoelig voor veranderingen in hun omgeving, wat een negatief effect kan hebben op zowel hun lichamelijke als geestelijke gezondheid.

Daarom is het belangrijk om de leefomgeving niet te vaak en rigoureus te veranderen. Het verplaatsen van meubels of de spullen van het dier, zoals de mand en voerbak, kan extra stress veroorzaken. Houd een vast uitlaat- en voederschema aan om een duidelijke dagelijkse routine te creëren. Dit helpt bij het voorkomen van stress en geeft het dier ook tijdsbesef. Het is wel mogelijk om de omgeving te verrijken om het dier te stimuleren, maar zorg ervoor dat de veranderingen zo geleidelijk mogelijk verlopen.

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Anderen bekeken ook