Geriatrisch Vestibulair Syndroom bij de hond

Geriatrisch Vestibulair Syndroom

Bij het vestibulair syndroom treden evenwichtsstoornissen op welke er heftig en eng uit kunnen zien voor de eigenaar. De hond met een vestibulair syndroom houdt vaak de kop scheef en loopt alsof hij of zij dronken

Wat de oorzaak is van een geriatrisch vestibulair syndroom is niet bekend. Over het algemeen komt dit het vaakst voor bij oudere honden en de grotere rashonden. Het Vestibulair syndroom is een aandoening van het evenwichtsorgaan en kan zeer plotseling ontstaan. Eigenaren vrezen vaak dat de hond een TIA of hersenbloeding heeft, maar dit komt maar zelden voor bij honden. Het vestibulair syndroom komt wel regelmatig voor. De symptomen kunnen heel heftig zijn maar gelukkig zullen de meeste dieren goed van deze aandoening herstellen.

Symptomen van geriatrisch vestibulair syndroom bij de hond

Er treden bij een geriatrisch vestibulair syndroom evenwichtsstoornissen op. Je kunt hierbij de volgende symptomen zien:

  1. De hond houdt de kop scheef
  2. De hond staat instabiel op de poten
  3. De hond lijkt wel dronken bij het lopen
  4. De hond draait rondjes
  5. De ogen van de hond gaan snel en ongecontroleerd heen en weer
  6. Slechte eetlust en niet willen drinken vanwege misselijkheid
  7. De hond komt slecht overeind

Diagnose van geriatrisch vestibulair syndroom bij de hond

Het is belangrijk dat de hond uitgebreid lichamelijk onderzocht wordt aangezien er namelijk ook o.a. ontstekingen in het middenoor, hormoonziekten, tumoren en beschadiging van buitenaf voor dit soort klachten zorgen. De diagnose van een geriatrisch vestibulair syndroom wordt gesteld door andere oorzaken van evenwichtsproblemen uit te sluiten.

Behandeling van geriatrisch vestibulair syndroom bij de hond

Een medicijn die het vestibulair syndroom tegen kan gaan is er niet. De dierenarts zal medicijnen voorschrijven die de misselijkheid tegengaan bij de hond. Het kan zijn de de hond tijdelijk geholpen moet worden met eten en drinken aangezien staand eten problemen kan geven. Probeer bijvoorbeeld als de hond rustig ligt een bordje voor te schotelen met wat natvoer of brokken en een ondiep schaaltje met water.

Prognose van geriatrisch vestibulair syndroom bij de hond

Normaal gesproken nemen de klachten niet toe in ernst en zullen de meeste honden binnen enkele dagen opknappen. Wel kan het weken duren voor de scheve kop weer recht komt te staan. Heel af en toe blijft de hond voor altijd last houden van een scheve kop. Het komt maar sporadisch voor dat een hond twee keer last krijgt van een vestibulair syndroom. Mocht herstel uitblijven dan is uiteraard nader onderzoek nodig

Preventie van geriatrisch vestibulair syndroom bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Geriatrisch Vestibulair Syndroom bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Beierse Bergzweet pups te koop!

Geboren op 11 mei, 7 prachtige pups! Gawra Z Grodziskich Borow (Kees) X NL kamp Swagger-Brawura Tr

Centraal- Aziatische herdershond (puppyĆ 

Sterk, benig, heldere vertegenwoordiger van het ras met karakter niet agressief, maar moedig, in st