De Weimaraner Langharig: ruwe bolster, blanke pit

Alles wat je wilt weten over de Weimaraner Langharig

Over de Weimaraner Langharig

De geschiedenis van de langharige Weimaraner is interessant en kent een aantal bijzondere feiten. De Weimaraner werd aan het Hof van Weimar gefokt en de rasstandaard werd in 1896 vastgelegd. Echter, een Weimaraner met lange haren voldeed niet aan deze standaard en mocht dus niet officieel als Weimaraner worden beschouwd.

Dit resulteerde in extra aandacht voor het fokken van kortharige honden en het was niet tot 1935 dat de rasstandaard werd aangepast om ook de langharige honden als Weimaraner te erkennen.

Gen voor de lange haren is recessief

De Weimaraner heeft een recessief gen voor lange haren, wat betekent dat zelfs twee kortharige Weimaraners een langharig nageslacht kunnen krijgen. Dit kan zelfs enkele generaties lang niet voorkomen en dan plotseling weer opduiken in een nestje met langharige pups. Dit maakt het voor fokkers lastig om met zekerheid te voorspellen wat voor soort pups er in een toekomstig nestje zullen zitten.

Wat kost een Weimaraner Langharig

De kosten voor een Weimaraner Langharig kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Weimaraner Langharig ergens tussen de € 1.000 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Weimaraner Langharig

Qua karakter en tempemanent zijn er eigenlijk geen verschillen tussen de kortharige en langharige Weimaraner.  Deze rashond staat bekend als een intelligente hond, maar kan tegelijkertijd ook eigenzinnig zijn. Het is een zeer aanhankelijke en fijngevoelige hond die bijzonder toegewijd is aan zijn baas en het gezin. De Weimaraner kan wat terughoudend zijn naar vreemden en zal niet snel aanslaan bij normale geluiden in en om het huis. Pas wanneer hij het echt niet vertrouwt, zal hij zijn baas hiervan op de hoogte stellen door te blaffen. De Weimaraner wordt beschreven als een kindvriendelijke hond en is doorgaans gek op de kinderen die bij 'zijn' gezin horen. Vooral voor oudere kinderen kan hij een fijne stoeikameraad zijn.

Als jachthond heeft de langharige Weimaraner veel beweging nodig en is hij het gelukkigst als hij veel kan rennen en spelen. Ook mentale uitdaging is belangrijk, anders kan de hond zich gaan vervelen en destructief gedrag vertonen. Een goede opvoeding en socialisatie zijn essentieel voor deze hond. Hij heeft veel behoefte aan structuur en duidelijke regels en grenzen. Als hij goed wordt getraind en gesocialiseerd, kan de Weimaraner een geweldige gezinshond zijn die zijn baasjes veel liefde en plezier geeft.

Temperament van een Weimaraner Langharig

De Weimaraner is een hond met een temperamentvol karakter en een sterke beschermingsdrift ten opzichte van zijn baas en diens gezin. Dit ras wordt vaak omschreven als "stoer maar met een klein hartje". Het zijn ruwe bolsters, maar van binnen hebben ze een zacht karakter. De Weimaraner is een hond die sterk reageert op de gemoedstoestand van zijn baas en daarom gedijt hij het beste bij een baas die hem opvoedt op basis van positieve bekrachtiging. Dit betekent dat de hond beloond wordt voor gewenst gedrag in plaats van gestraft voor ongewenst gedrag.

Verzorging van een Weimaraner Langharig

De Weimaraner Langhaar staat bekend om zijn zachte, lange vacht met of zonder ondervacht, glad of gegolfd. Het haar aan de oorpunten is fluweelachtig fijn en hangt lang af bij de ooraanzet. De Weimaraner heeft goede bevedering en een mooie broek. De staart heeft een mooie vlag en tussen de tenen is er goede beharing te vinden. De kleur van de vacht is zilver-, ree- of muisgrijs of tinten die tussen deze kleuren in liggen. Het hoofd en de oren zijn meestal iets lichter van kleur dan de rest van het lichaam. Kleine witte aftekeningen op de borst en tenen zijn toegestaan. Zoals we hierboven ook al schreven is het gen voor langharigheid is recessief ten opzichte van het gen voor kortharigheid, dus het is mogelijk dat er langharige pups geboren worden uit een nest van twee kortharige Weimaraners, of kortharige pups met hier en daar wat lange haren. De langharige Weimaraner moet 1 tot 2 keer per week geborsteld worden

De Weimaraner is gevoelig voor bepaalde gezondheidsproblemen. Zo hebben ze een hoger risico op atopie, wat betekent dat ze allergisch kunnen reageren op hun omgeving. Ook komen oogaandoeningen zoals staar (cataract) en distichiasis (irriterende haren op de ooglidrand) voor bij dit ras. Naast deze aandoeningen kunnen Weimaraners ook last hebben van aandoeningen van het ruggenmerg, heupdysplasie en elleboogdysplasie. 

Er zijn twee DNA-tests beschikbaar voor de Weimaraner om te testen op bepaalde genetische aandoeningen. Een van deze tests is voor Degeneratieve Myelopathie, een aandoening die de zenuwcellen van het ruggenmerg aantast en uiteindelijk tot verlamming kan leiden. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij oudere honden. Een andere test is voor het Shaking Puppy Syndroom. Dit is een aandoening die leidt tot ongecontroleerde tremoren bij jonge puppy's.

Vacht van een Weimaraner Langharig

De Weimaraner is een elegante hond met een kenmerkende vacht. Het dekhaar is zacht en lang, soms gegolfd en kan zowel met als zonder onderwol voorkomen. De beharing aan de ooraanzet is lang en valt over de oren, terwijl de beharing aan de oorpunten fluweelachtig kan zijn. De beharing aan de flanken is 3-5 cm lang en aan de onderzijde van de nek, voorborst en buik doorgaans iets langer. De Weimaraner heeft een goede bevedering en broek, maar deze is naar onderen toe minder lang. De staart heeft een mooie pluim en de hond heeft beharing tussen de tenen. De beharing aan het hoofd is minder lang dan aan de rest van het lichaam.

De kleur van de Weimaraner varieert van zilver-, ree- of muisgrijs, waarbij de kleur aan het hoofd en de oren meestal iets lichter is. Een kleine witte aftekening op de borst of aan de tenen is toegestaan. Soms komt er een donkere aalstreep over het midden van de rug voor. Bij sommige Weimaraners met kort- en langharige voorouders kan een stockhaarachtige beharing met middellang dicht aanliggend dekhaar, dichte onderwol en matig ontwikkelde bevedering en broek voorkomen.

Trainen en opvoeden van een Weimaraner Langharig

Het trainen van een langharige Weimaraner vereist een geduldige en consistente aanpak. Deze honden zijn slim en leren snel, maar ze kunnen ook eigenwijs zijn. Het is belangrijk om een trainingsprogramma op te stellen dat past bij de individuele behoeften van de hond en om de training op een positieve manier te benaderen. Dit betekent dat je de hond beloont voor gewenst gedrag en hem niet straft voor fouten.

Een belangrijk onderdeel van de opvoeding van een langharige Weimaraner is het socialiseren van de hond. Het is belangrijk om de hond op jonge leeftijd te introduceren aan verschillende mensen, dieren en situaties, zodat hij leert omgaan met verschillende omgevingen en prikkels. Dit kan helpen voorkomen dat de hond angstig of agressief wordt naar vreemden of andere dieren.

Activiteit en bewegen van een Weimaraner Langharig

De langharige Weimaraner is een energieke hond die veel beweging nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven. Deze honden zijn gefokt om te werken en hebben dan ook een grote behoefte aan lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Het is daarom belangrijk dat de eigenaar voldoende tijd en energie kan investeren in het trainen en bewegen van de hond.

Een dagelijkse wandeling van minstens een uur is een absolute must voor de langharige Weimaraner. Dit ras heeft veel energie en moet deze energie kwijt kunnen door flink te bewegen. Het is aan te raden om de hond minstens twee keer per dag uit te laten, waarbij er ook voldoende tijd wordt genomen om te spelen en te rennen. Naast wandelen en spelen is het ook belangrijk om de hond mentaal uit te dagen. Dit kan door middel van speuren, gehoorzaamheidstraining of andere hondensporten.

De langharige Weimaraner is een uitstekende zwemmer en geniet van het water. Het is daarom aan te raden om de hond regelmatig te laten zwemmen als dit mogelijk is. 

Kenmerken van een Weimaraner Langharig

  • Rasgroep: Voorstaande honden
  • Leeftijd: 12-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 59-70 cm. Teef: 57-65 cm
  • Gewicht: Reu: 30-40 kg. Teef: 25-35 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Weimaraner Langharig

De Weimaraner Langharig is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Weimaraner Langharig is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test