Gordon Setter

Alles wat je wilt weten over de Gordon Setter

Rasbeschrijving van de Gordon Setter

D e Gordon Setter is oorspronkelijk ontwikkeld tijdens de jaren 1600 in Schotland en was enorm populair vanwege hun uitstekende jachtinstinct. Ze kregen hun naam van de 4e hertog van Gordon, die dit ras officieel opgericht heeft. Zij zijn de enige Schotse jachthonden speciaal gefokt voor de jacht op vogels. Hun uithoudingsvermogen maakt ze geschikt voor de jacht in ongunstige weersomstandigheden, in het water en op het land.

Karakter van een Gordon Setter

Gordon Setters zijn steviger en robuuster dan de andere Setter rassen. Ze hebben een elegante en waardige uitstraling, en beschikken over de kracht om voor een langere tijd te kunnen jagen. Beschouwd als een van de meest betrouwbare, loyale en mooie van de permanente rassen, ligt het succes van de Gordon Setter niet alleen omdat het een jager is, maar ook als metgezel en als showhond.

Temperament van een Gordon Setter

Dit ras is beleefd, aanhankelijk en vrolijk, sociaal, vriendelijk en gevoelig. Het is echt een intens toegewijde metgezel, een prachtige huishond. Vanwege hun omvang en de neiging om te luidruchtig te zijn, worden ze niet aanbevolen voor gezinnen met kleine kinderen. Ze zijn gereserveerd tegenover vreemden. De Gordon zal goed opschieten met andere honden, hoewel ze dominant kunnen zijn bij honden van hetzelfde geslacht. Van pup af aan moeten ze groot worden gebracht bij katten voor een goede omgang met deze huisdieren. Gordon Setters worden graag betrokken bij hun familie en kunnen jaloers worden als ze niet genoeg aandacht krijgen. Dit moedige en indrukwekkende ras is erg beschermend tegenover hun familie. Ze kunnen er slecht tegen als ze voor een langere tijd alleen gelaten worden.

Verzorging van een Gordon Setter

De Gordon Setter heeft een dagelijkse borstelbeurt nodig om de schoonheid van de vacht goed te onderhouden en knopen te voorkomen. Professionele verzorging kan nodig zijn. Het is belangrijk om regelmatig hun nagels knippen net als het haar aan de onderkant van de voeten. Gordon Setters zijn gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals een opgeblazen gevoel, juveniele nierziekte, heupdysplasie, kreupelheid, schildklier deficiëntie en cysten.

Vacht van een Gordon Setter

De Gordon Setter heeft een mooie vacht die van gemiddelde lengte is. Er is overvloedige bevedering op het onderstel, poten, staart en oren. De kleur van de vacht van de Gordon Setter is altijd zwart, met duidelijk omschreven aftekeningen.

Trainen en opvoeden van een Gordon Setter

Door hun hoge intelligentie en een bereidheid naar de baas toe is de Gordon Setter relatief makkelijk te trainen. Echter, dit ras heeft de neiging om een geest van hun eigen te creëren en daardoor is vroege socialisatie en gehoorzaamheid van cruciaal belang. Ze zijn af en toe erg koppig. Ze zullen niet reageren op hardheid, maar doen het het beste met vastheid, eerlijkheid, liefde en een consequente opvoeding. Ze blinken uit in het opsporen, aanwijzen, en de jacht.

Activiteit en bewegen van een Gordon Setter

De Gordon Setter gedijt op lichaamsbeweging in de buitenlucht. Een groot stevig omheinde tuin of landelijk plek heeft de voorkeur. Gordon Setters genieten van een breed scala aan activiteiten zoals zwemmen, jagen, familie speelsessies, wandelen met hun baas en het spelen met de bal.

Kenmerken van een Gordon Setter

  • Rasgroep: Voorstaande honden
  • Leeftijd:12 - 13 jaar
  • Schofthoogte: Reu 65cm, Teef 62cm.
  • Gewicht: 25-30 kg
Grootte:
4
Beweging:
4
Waakhond:
4
Onderhoud:
3
Sociaal:
3

Welke ziektes komen voor bij een Gordon Setter

Van een Gordon Setter is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:
Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Fokker Engelse buldoggen bestraft, snuiten zijn te kort
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een fokker van Engelse buldoggen gestraft voor het fokken met honden waarbij de snuit te kort was.
NVWA neemt honden in bewaring bij hondenfokker Kwispel Enzo
Inspecteurs van de NVWA hebben op donderdag 22 december bij een hondenfokker in Brabant rond de 30 honden in bewaring genomen.
Welke honden hebben het guiness book of records gehaald?
Er zijn veel honden die het Guinness Book of Records hebben gehaald en wij hebben de 5 meest bijzondere voor je opgezocht
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test