De Gordon Setter: een intens toegewijde hond

Alles wat je wilt weten over de Gordon Setter

Over de Gordon Setter

De Gordon Setter komt oorspronkelijk uit de ruige Schotse hooglanden en berggebieden, waar hij door de Hertogen van Gordon bekend werd gemaakt. Hoewel het ras ook wel de Schotse of Black and Tan Setter wordt genoemd, kreeg hij uiteindelijk de naam van zijn beroemde familie. De Gordon Setter is de enige jachthond onder de Schotse hondenrassen, althans volgens onze huidige definitie van een jachthond. De oorsprong van deze black and tan setter is niet helemaal duidelijk, maar we weten wel dat soortgelijke honden al in 1600 in Schotland voorkwamen.

Over het algemeen wordt aangenomen dat de vierde Hertog van Gordon in 1827 de grondlegger van het ras was. De setters van Gordon Castle waren voornamelijk black and tan of black and tan met witte aftekeningen. Deze setters stonden bekend om hun werkcapaciteiten en opvallende verschijning. Er wordt gezegd dat de Duke of Gordon gebruik maakte van een Collie die betere jachteigenschappen vertoonde dan zijn eigen setters, maar dit verhaal wordt door sommigen als onzin afgedaan en door anderen als waarschijnlijkheid beschouwd. Wat wel zeker is, is dat in die tijd de werkcapaciteiten van de honden voorop stonden. Na de dood van de vijfde Hertog van Gordon in 1835 werden de setters van Gordon Castle in het openbaar verkocht en kwamen ze in Engeland terecht.

Wat kost een Gordon Setter

De kosten voor een Gordon Setter kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Gordon Setter ergens tussen de € 800 en de € 1.000 zal liggen.

Karakter van een Gordon Setter

Gordon Setters zijn steviger en robuuster dan de andere Setter rassen. Ze hebben een elegante en waardige uitstraling, en beschikken over de kracht om voor een langere tijd te kunnen jagen. 

De Gordon Setter is een erg actieve hond, vooral als hij nog jong is. Het is belangrijk om deze energie in goede banen te leiden. Hoewel hij vriendelijk is tegen vreemden, kan hij soms wat terughoudend zijn. Vooral jonge Gordons kunnen verlegen zijn, dus het is belangrijk om ze op jonge leeftijd aan verschillende mensen, situaties, dieren en dingen te laten wennen. Over het algemeen gaat hij goed om met andere honden en kinderen. Hij heeft wel een sterke wil en gedraagt zich nogal zelfstandig, dus een geduldige en consequente opvoeding is belangrijk. Je moet niet te streng zijn, want daar luistert een Gordon Setter niet naar. Natuurlijk heeft hij veel beweging nodig, vooral als hij nog in de groei is, maar overdrijf niet.

Temperament van een Gordon Setter

Dit ras is beleefd, aanhankelijk en vrolijk, sociaal, vriendelijk en gevoelig. Het is echt een intens toegewijde metgezel, een prachtige huishond. Vanwege hun omvang en de neiging om te luidruchtig te zijn, worden ze niet aanbevolen voor gezinnen met kleine kinderen. Ze zijn gereserveerd tegenover vreemden. De Gordon zal goed opschieten met andere honden, hoewel ze dominant kunnen zijn bij honden van hetzelfde geslacht. Van pup af aan moeten ze groot worden gebracht bij katten voor een goede omgang met deze huisdieren. Gordon Setters worden graag betrokken bij hun familie en kunnen jaloers worden als ze niet genoeg aandacht krijgen. Dit moedige en indrukwekkende ras is erg beschermend tegenover hun familie. Ze kunnen er slecht tegen als ze voor een langere tijd alleen gelaten worden.

Verzorging van een Gordon Setter

De Gordon Setter heeft een dagelijkse borstelbeurt nodig om de schoonheid van de vacht goed te onderhouden en knopen te voorkomen. Professionele verzorging kan nodig zijn. Het is belangrijk om regelmatig hun nagels knippen net als het haar aan de onderkant van de voeten. Gordon Setters zijn gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals een opgeblazen gevoel, juveniele nierziekte, heupdysplasie, kreupelheid, schildklier deficiëntie en cysten.

Vacht van een Gordon Setter

De Gordon Setter heeft een mooie vacht die van gemiddelde lengte is. Er is overvloedige bevedering op het onderstel, poten, staart en oren. De kleur van de vacht van de Gordon Setter is altijd zwart, met duidelijk omschreven aftekeningen.

Trainen en opvoeden van een Gordon Setter

Door hun hoge intelligentie en een bereidheid naar de baas toe is de Gordon Setter relatief makkelijk te trainen. Echter, dit ras heeft de neiging om een geest van hun eigen te creëren en daardoor is vroege socialisatie en gehoorzaamheid van cruciaal belang. Ze zijn af en toe erg koppig. Ze zullen niet reageren op hardheid, maar doen het het beste met vastheid, eerlijkheid, liefde en een consequente opvoeding. Ze blinken uit in het opsporen, aanwijzen, en de jacht.

Activiteit en bewegen van een Gordon Setter

De Gordon Setter gedijt op lichaamsbeweging in de buitenlucht. Een groot stevig omheinde tuin of landelijk plek heeft de voorkeur. Gordon Setters genieten van een breed scala aan activiteiten zoals zwemmen, jagen, familie speelsessies, wandelen met hun baas en het spelen met de bal.

Kenmerken van een Gordon Setter

  • Rasgroep: Voorstaande honden
  • Leeftijd: 12-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 61-69 cm. Teef: 58-66 cm
  • Gewicht: Reu: 25-30 kg. Teef: 25-30 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Gordon Setter

De Gordon Setter is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Gordon Setter is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test