Engelse Setter

Alles wat je wilt weten over de Engelse Setter

De Engelse Setter: een pleaser met een zeer sympathieke persoonlijkheid

De oorsprong van de Engels Setter ligt in Frankrijk rond 1500 en is ontstaan door het kruisen van de Spaanse Pointer en de Franse Pointer. Het ras werd vervolgens naar Groot-Brittannië gebracht waar het werd geperfectioneerd door Sir Edward Laverack. Vandaag de dag worden ze nog steeds gebruikt als jachthonden, maar ze zijn ook een van de meest populaire show rassen.

Karakter van een Engelse Setter

De Engelse Setter is zeer zacht en heeft een zeer sympathieke persoonlijkheid. Dit ras wil graag goeddoen en ervaring als baas is een must voor dit ras. Ze zijn gevoelig voor het geluid van de stem van de eigenaar. Bij de juiste omgeving, training en socialisatie zal dit ras een geweldige metgezel zijn. Dit ras heeft een zeer sterk instinct en doet het het beste in een huis waar hij op een regelmatige basis uitdaging krijgt. De Engelse Setter is een uitstekende jachthond en/of metgezel.

Temperament van een Engelse Setter

Ze zijn enthousiast en mild gemanierd en de Engelse Setters doen het goed in een familie met kinderen. Dit ras houdt van blaffen en dit maakt hen daarom een geweldige waak- of alerte hond. Ze kunnen niet echt vertrouwd worden rond kleinere en meer passieve dieren. Wel kunnen ze goed met andere, meer voorkomende dieren zoals de kat en de hond als ze hebben de juiste socialisatie gehad. De Engelse Setter is een zeer snelle leerling, maar wedijvert voor menselijke aandacht en wil hier veel van. Krijgen ze dit niet dan zullen ze dit op een andere manier proberen te krijgen.

Verzorging van een Engelse Setter

De Engelse Setter moet regelmatig worden geborsteld zodat de vacht in goede vorm blijft. Regelmatige controle van de vacht is noodzakelijk aangezien er dingen in kunnen blijven hangen. De Engelse Setter die wordt gebruikt voor de show moet twee tot drie keer per week geborsteld worden en de vacht moet regelmatig gereinigd worden. Droge shampoo wordt vaak gebruikt, zodat de natuurlijke oliën niet worden verwijderd van de mooie en lange vacht. De vacht van de Engelse Setter die shows loopt wordt over het algemeen zwaarder en langer dan die van de veld Setter.

Vacht van een Engelse Setter

De Engelse Setter heeft een vlakke vacht van gemiddelde lengte die nooit zou krullen. Het haar op de oren, borst, buik en staart moeten soepel en zacht, zijn terwijl de overige vacht dicht en kort is. Voor de shows hebben Engelse Setters meestal een vele langere en zwaardere vacht, en ze vereisen veel meer verzorging.

Trainen en opvoeden van een Engelse Setter

Het kan moeilijk zijn om de Engelse Setter zindelijk te maken. Met de juiste behandeling en technieken, leert de Engelse Setters heel snel. Gehoorzaamheidcursussen op een vroege leeftijd worden aanbevolen. De Engelse Setter doet het het beste met positieve benadering en moet worden gecorrigeerd op een vriendelijke en zachte manier , aangezien dit ras zeer gevoelig is en zware straffen kunnen hun prachtige temperament te niet doen.

Activiteit en bewegen van een Engelse Setter

De Engelse Setter is vrij rustig binnenshuis, maar is zeer levendig en energiek wanneer dit toegestaan is. Aangezien dit ras gefokt is om hele dagen te werken, hebben ze oneindige veel energie en lopen ze erg graag. Ze hebben minstens een wandeling van twee uur per dag nodig. Een grote omheinde tuin waar ze vrij rond kunnen lopen is ideaal.

Kenmerken van een Engelse Setter

  • Rasgroep: Voorstaande honden
  • Leeftijd:12 - 13 jaar
  • Schofthoogte: Reu 63-67cm, Teef 60-63cm
  • Gewicht: 25-30 kg
Grootte:
4
Beweging:
4
Waakhond:
4
Onderhoud:
3
Sociaal:
3

Welke ziektes komen voor bij een Engelse Setter

De Engelse Setter is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Engelse Setter is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:
Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Fokker Engelse buldoggen bestraft, snuiten zijn te kort
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een fokker van Engelse buldoggen gestraft voor het fokken met honden waarbij de snuit te kort was.
NVWA neemt honden in bewaring bij hondenfokker Kwispel Enzo
Inspecteurs van de NVWA hebben op donderdag 22 december bij een hondenfokker in Brabant rond de 30 honden in bewaring genomen.
Welke honden hebben het guiness book of records gehaald?
Er zijn veel honden die het Guinness Book of Records hebben gehaald en wij hebben de 5 meest bijzondere voor je opgezocht
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test