Nierinsufficiëntie

Nierinsufficiëntie bij de hond

Als we spreken over nierinsufficiëntie, dan kunnen de nieren hun normale werk, het filteren van het bloed en uitscheiden van afvalstoffen in de urine, niet meer goed doen. Diverse oorzaken zijn er voor het nierfalen.

Er is een onderscheid gemaakt tussen twee vormen:
 1. Acute nierinsufficiëntie of plotseling optredende nierinsufficiëntie:
  Dit komt door een duidelijke reden die zorgt voor de belemmering van de nier functie. Te denken valt aan bijvoorbeeld:
  het tot zich nemen van toxische stoffen (antivries vloeistof), een blokkade van de urinewegen door een niersteen, hele erge uitdroging waardoor er weinig bloed door de nieren vloeit/stroomt,
 2. Langdurige nierinsufficiëntie of chronische nierinsufficiëntie:
  Een aanslepende ziekte waarbij denefronen (dit zijn de functionele delen) van de nieren langzaam aan het afsterven zijn. De oorzaken zjn niet echt bekend. Deze vorm komt het meeste voor.

Symptomen

 1. Acute nierinsufficiëntie;
  plotselinge lusteloosheid die erg is, geen urine meer produceren

 2. Chronische nierinsufficiëntie
  Het meest typische symptoom is polyurie/polydipsie. Dit houdt in dat de nieren het water niet meer kunnen resorben uit de urine. Het dier moet hierdoor veel drinken om zijn water gehalte op een goed peil te houden. In het eind stadium zal de productie van urine stilvallen.


Andere symptomen van chronische nier insufficiëntie zijn:
 1. Braken
 2. Lusteloos
 3. Gewicht neemt af

Diagnose

Een bloedonderzoek zal plaats moeten vinden. Ook kan een echografie of radiochrafie nodig zijn

Behandeling

Bij de Acute nier- insufficiëntie hangt dit af van de oorzaak. Als het mogelijk is moet de oorzaak weggenomen worden

Bij Chronische nierinsufficiëntie: Deze geneest niet meer. Speciaal voedsel is de behandelingen die genomen moet worden . Nier beschermende, eiwit-arme voeding kan zorgen voor een remming van de evolutie, maar het kan deze niet stoppen. Eventueel kan het aangevuld worden met medicijnen

Prognose

Bij acute nierinsufficiëntie hangt het af van de oorzaak

Bij Chronische nierinsufficiëntie: Een behandelingen kan de ziekte wat remmen, maar niet stoppen. Op den duur zullen er zo veel functionele deeltjes van de nier sterven met als gevolg dat de nieren niet meer goed kunnen werken. Uiteindelijk is de ziekte fataal. Dit proces kan met een behandeling toch maanden tot jaren duren. En het dier heeft een comfortabel leven tot die tijd.

Preventie

Het is niet bekend wat je kunt doen om Nierinsufficiëntie te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden je te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Heb jij vragen of tips? Meld ze dan gerust

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook