Blaasstenen bij de hond

Blaasstenen

Blaasstenen worden gevormd in het urinestelsel en het ontstaat door samenklonteren van blaasgruis. Er zijn honden die aanleg hebben voor blaasstenen en blaasgruis. Het dieet heeft hier absoluut mee te maken. Het komt voor de de stenen zich ook ontwikkelen in de nieren of de hogere urinewegen.

Symptomen van blaasstenen bij de hond

Zonder symptomen kunnen blaasstenen aanwezig zijn. Blaasgruis kan een versterkende of uitlokkende factor zijn bij het proces van een blaasontsteking

Bij blaasstenen zal het dier problemen krijgen met het plassen. De stenen kunnen voor een blokkade van de urinewegen zorgen wat veel ongemak kan veroorzaken. De hond zal vaak proberen te plassen, maar er komt niks.

Als een erge blokkering van de urineweg ontstaan met en de hond kan daardoor niet plassen kan dat tot gevolg hebben dat de hond erg ziek word en kan er een blaasscheur ( blaasruptuur) komen, met ernstige gevolgen. Wacht dus nooit met naar de dierenarts te gaan.

Diagnose van blaasstenen bij de hond

De diagnose van blaassteen wordt gesteld naar aanleiding van symptomen en het onderzoek. Het kan zijn dat een extra onderzoek zoals radiografie of echografie  nodig zijn. Met een urineonderzoek zal men het type stenen of gruis bepalen

Behandeling van blaasstenen bij de hond

Indien de blokkering niet vanzelf weggaat - bijvoorbeeld door het uitplassen van de de steen  - zal de dierenarts de steen met een operatie weg moeten halen. De hond zal een aangepast dieet moeten krijgen.

Prognose van blaasstenen bij de hond

Als er op tijd behandelt wordt is de prognose positief. Erge blokkeringen die niet op tijd behandelt worden kunnen de dood  tot gevolg hebben. Honden die in het verleden al eens blaasstenen hadden, zijn vatbaarder voor nieuwe.

Preventie van blaasstenen bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Blaasstenen bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.
NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup
Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.
Hondencentrum Kwispel Enzo moet per direct stoppen
De fokker Hondencentrum Kwispel enzo uit het Brabantse Eersel moet van de voorzieningenrechter per direct stoppen met de fokkerij.
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.

Nova Scotia Ducktolling Retriever pups

Half december zullen wij pups hebben van ons teefje en onze reu.Beide zijn onze gezelschapshonden.Pu

Herplaatsing ,reeds getrainde border Collie

Isa een teefje ,10maanden ,heb ik weggehaald omdat er teveel Junior pups zaten ,ze is nu ongeveer 6