Polyurie / polydipsie

Polyurie / polydipsie bij de hond

Polyurie is veel plassen. Polydipsie is veel drinken. Een hond die polyurie/polydipsie (PU/PD) heeft, drinkt te veel en plast te veel. Een ziekte is het niet, maar het is een symptoom van een onder liggende ziekte
Ongeveer 140 andere oorzaken zijn er bij te veel plassen/drinken bij een hond. Diabetes komt het meeste voor, net als nierproblemen, baarmoederontsteking, schildklierproblemen en  leverproblemen. Als u hond plotseling heel erg begint te te plassen en te drinken moet u zo spoedig mogelijk naar de dierenarts.

Symptomen

Het heel veel plassen en drinken

Diagnose

De hond wordt grondig onderzocht en er wordt een bloedstaal genomen. Als de dierenarts een baarmoederontsteking vermoedt, zal er ook een echografie en een radiografie plaats vinden.
Als het nodig is, wordt er ook een dorstproef gedaan. Om de juiste diagnose te kunnen stellen is vaak heel lastig, omdat er vele oorzaken zijn van PU/PD.

Behandeling

Dit hangt af van de oorzaak

Prognose

Dit hangt af van de oorzaak

Preventie

Het is niet bekend wat je kunt doen om Polyurie / polydipsie te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden je te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Heb jij vragen of tips? Meld ze dan gerust

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook