Blaasontsteking bij de hond

Blaasontsteking

Blaasontsteking

Een blaasontsteking (ook wel cystitis) is een veel voorkomend probleem bij honden. Blaassteen of blaasgruis is meestal de oorzaak van een bacteriële infectie. Anders dan bij mensen komt dit even vaak voor bij reuen als bij teven

 

Symptomen van blaasontsteking bij de hond

Vaak proberen te plassen en dat er dan maar een klein beetje (druppeltjes) plas uitkomt. De urine ziet er vaak troebelig uit en ook kan er wat bloed bij zitten. Als een blaasontsteking niet wordt behandeld is de kans groot dat  het zich verder uitbreidt naar de nieren en de hogere urinewegen. En een nierinfectie kan dodelijk worden.

Diagnose van blaasontsteking bij de hond

Het wordt vastgesteld door een urineonderzoek. In de urine zitten witte bloedcellen, eiwitten en is er wellicht ook bloed aanwezig. Vaak zal men ook kristalletjes zien die duiden op de aanwezigheid van blaassteen.

Behandeling van blaasontsteking bij de hond

Met antibiotica is het te behandelen. Als er kristalletjes zijn moet de hond op een dieet zetten dat deze vorming tegengaat. Bij blaassteen zal dit middels een operatie verwijderd moet worden.

Progonose van blaasontsteking bij de hond

De prognose is goed, maar bij aanwezigheid van kristallen is er een grote kans dat de infectie weer terug komt of dat er zich blaassteen zullen vormen.

Preventie van blaasontsteking bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Blaasontsteking bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Anderen bekeken ook