Blaasontsteking bij de hond

Blaasontsteking

Een blaasontsteking (ook wel cystitis) is een veel voorkomend probleem bij honden. Blaassteen of blaasgruis is meestal de oorzaak van een bacteriële infectie. Anders dan bij mensen komt dit even vaak voor bij reuen als bij teven

Symptomen van blaasontsteking bij de hond

Vaak proberen te plassen en dat er dan maar een klein beetje (druppeltjes) plas uitkomt. De urine ziet er vaak troebelig uit en ook kan er wat bloed bij zitten. Als een blaasontsteking niet wordt behandeld is de kans groot dat  het zich verder uitbreidt naar de nieren en de hogere urinewegen. En een nierinfectie kan dodelijk worden.

Diagnose van blaasontsteking bij de hond

Het wordt vastgesteld door een urineonderzoek. In de urine zitten witte bloedcellen, eiwitten en is er wellicht ook bloed aanwezig. Vaak zal men ook kristalletjes zien die duiden op de aanwezigheid van blaassteen.

Behandeling van blaasontsteking bij de hond

Met antibiotica is het te behandelen. Als er kristalletjes zijn moet de hond op een dieet zetten dat deze vorming tegengaat. Bij blaassteen zal dit middels een operatie verwijderd moet worden.

Prognose van blaasontsteking bij de hond

De prognose is goed, maar bij aanwezigheid van kristallen is er een grote kans dat de infectie weer terug komt of dat er zich blaassteen zullen vormen.

Preventie van blaasontsteking bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Blaasontsteking bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.
Fairdog, het toekomstige platform voor eerlijke hondenhandel
De wereld van de hondenhandel en de hondenfokkerij is groot en gecompliceerd. Via Fairdog kun je in de toekomst het kaf van het koren scheiden

Blue merle kruising pup

Kruising border/aussie

Leuke Duitse Dog pups te koop

Onze lieve Duitse Dog is bevallen van een mooi nestje pups. Maar liefs 10 stuks. Mamma heeft een sup