Blaasontsteking

Blaasontsteking bij de hond

Een blaasontsteking (ook wel cystitis) is een veel voorkomend probleem bij honden. Blaassteen of blaasgruis is meestal de oorzaak van een bacteriële infectie. Anders dan bij mensen komt dit even vaak voor bij reuen als bij teven

Symptomen

Vaak proberen te plassen en dat er dan maar een klein beetje (druppeltjes) plas uitkomt. De urine ziet er vaak troebelig uit en ook kan er wat bloed bij zitten. Als een blaasontsteking niet wordt behandeld is de kans groot dat  het zich verder uitbreidt naar de nieren en de hogere urinewegen. En een nierinfectie kan dodelijk worden.

Diagnose

Het wordt vastgesteld door een urineonderzoek. In de urine zitten witte bloedcellen, eiwitten en is er wellicht ook bloed aanwezig. Vaak zal men ook kristalletjes zien die duiden op de aanwezigheid van blaassteen.

Behandeling

Met antibiotica is het te behandelen. Als er kristalletjes zijn moet de hond op een dieet zetten dat deze vorming tegengaat. Bij blaassteen zal dit middels een operatie verwijderd moet worden.

Prognose

De prognose is goed, maar bij aanwezigheid van kristallen is er een grote kans dat de infectie weer terug komt of dat er zich blaassteen zullen vormen.

Preventie

Het is niet bekend wat je kunt doen om Blaasontsteking te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden je te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Heb jij vragen of tips? Meld ze dan gerust

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook