Urine incontinentie

Urine incontinentie bij de hond

Een vaak voorkomend probleem bij honden is het symptoom urine-incontinentie. Dit houdt in dat een hond de plas niet meer op kan houden. Diverse oorzaken kunnen voor incontinentie zorgen.

Het meeste komt door:
  1. Problemen met het aansturen van de blaas door de zenuw (Dit komt frequent na een letsel van het ruggenmerg door een ongeval bijvoorbeeld).
  2. Nadat een teef  gesteriliseerd is (zeer vaak)
  3. Na het castreren van de reu (bijna nooit).
  4. Bij jonge dieren kunnen aangeboren problemen geven.
  5. Seniele of Ouderdomincontinentie komt frequent voor bij dieren die erg oud zijn.
  6. Door blaasstenen of een blaasontsteking.

Een bijzondere vorm van urine-incontinentie is de reflex dissynergie. De ccoördinatie tussen de diverse spieren die in werking treden bij het plassen is niet goed. Dit zien we met name bij grote reuen. Honden die erg emotioneel zijn, vooral jonge puppies, hebben het soms door de opwinding.

Symptomen

Uiteraard door het niet op kunnen houden van de plas, maar afhankelijk van de onderliggende oorzaak kunnen er ook andere ziekte tekens zijn. De hond kan alles laten lopen, of alleen maar druppeltjes. Het verschil hiertussen is voor de dierenarts belangrijk.

Na een sterilisatie incontinent worden hoeft pas jaren nadien naar boven te komen. Bij een reflex dissynergie begint te hond met plassen, maar dit stopt al snel, terwijl hij wel verder wil plassen. Pas als de hond wegloopt kunnen er druppels urine komen.

Als er sprake is van een letsel aan het ruggenmerg zijn er vaak ook diverse tekens zijn van problemen met de zenuw, bijvoorbeeld verlamde poten.

Diagnose

Diverse onderzoeken kunnen nodig zijn zoals radiografie, urineonderzoek en echografie.

Behandeling

Dit hangt af van de oorzaak van de incontinentie. Als het na een sterilisatie gebeurd, kan men een behandelingen van hormonen geven. Reflexdissynergie kan som goed reageren op medicijnen, maar soms niet. Bij ruggenmerg-letsel hang het af van de oorzaak.

Prognose

Deze is sterk afhankelijk van de oorzaak.Na een sterilisatie kunnen ze middels medicijnen geholpen worden
Bij reflexdissynergie wordt er niet altijd gereageerd op medicijnen.

De vooruitzichten van ruggenmergletsels is erg afhankelijk van hoe ver de schade is, vaak zijn de vooruitzichten niet goed.
Incontinentie door ouderdom is vaak onbehandelbaar.

Preventie

Het is niet bekend wat je kunt doen om Urine incontinentie te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden je te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Heb jij vragen of tips? Meld ze dan gerust

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook