De Basenji: een zeer intelligent maar onafhankelijk ras

Alles wat je wilt weten over de Basenji

Over de Basenji

De Basenji is een klein tot middelgroot hondenras afkomstig uit Centraal-Afrika en is een visuele jachthond, dus hij jaagt op wat hij ziet en zijn jachtinstinct is sterk. Het wordt beschouwd als een primitieve hond en is bekend om zijn aardige en speelse aard, onafhankelijkheid en opvallende gebrek aan blafgeluid. Basenjis zijn actieve en slimme honden die veel beweging nodig hebben en goed presteren in hondensporten zoals agility en obedience. Zoals gezegd is de Basenji geen blaffer, maar ze hebben wel een duidelijke jodelende klank wanneer ze opgewonden zijn of wanneer ze jagen.

Wat kost een Basenji

De kosten voor een Basenji kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Basenji ergens tussen de € 1.200 en de € 3.000 zal liggen.

Karakter van een Basenji

De Basenji staat bekend om zijn slimheid, eigenzinnigheid en onafhankelijkheid. Het zijn zeer actieve en speelse honden, maar ook rustig en aanhankelijk tegenover hun eigenaren. Basenji's hebben een sterk jachtinstinct en hebben de neiging om achter kleine dieren aan te gaan. Ze kunnen echter goed opschieten met andere honden als ze goed gesocialiseerd zijn van jongs af aan. Het zijn goede waakhonden en zullen hun gezin beschermen als dat nodig is.

Temperament van een Basenji

Ze zijn intelligent en onafhankelijk, wat kan leiden tot een eigenzinnig en koppig karakter. Ze zijn niet erg onderdanig en kunnen soms moeilijk te trainen zijn. Het is belangrijk om consistent te zijn in de training en positieve versterking te gebruiken. Basenji's zijn ook waaks en achterdochtig tegenover vreemden, maar zullen snel wennen aan mensen die ze regelmatig zien. Over het algemeen is de Basenji een liefdevolle en aanhankelijke hond met een sterke persoonlijkheid.

Verzorging van een Basenji

De Basenji is net als een kat, zeer schoon en verzorgd zichzelf veel en vaak. Het verhaard niet tot nauwelijks. De verzorging van een Basenji is over het algemeen vrij eenvoudig. De korte, glanzende vacht hoeft maar af en toe geborsteld te worden om losse haren te verwijderen.

Basenji's zijn over het algemeen gezond, maar bij de Basenji komt het Fanconi Syndroom voor. Dit is een aandoening waarbij de cellen in de nierbuisjes niet goed functioneren, wat leidt tot het uitplassen van teveel glucose en andere belangrijke stoffen.

Vacht van een Basenji

De Basenji heeft een korte, fijne en glanzende vacht die weinig verzorging nodig heeft. Ze verharen weinig en hebben geen sterke geur. Af en toe borstelen met een zachte borstel en wassen alleen als dat nodig is, is voldoende om de vacht schoon en gezond te houden.

De vacht van de Basenji kan verschillende kleuren hebben, waaronder zwart, rood, zwart met wit, rood met wit, en brindle (gestroomd). Sommige Basenji's hebben ook witte aftekeningen op hun borst, poten en gezicht. De vacht is kort, dicht en glanzend.

Trainen en opvoeden van een Basenji

De Basenji is een slimme en onafhankelijke hond, waardoor het trainen een uitdaging kan zijn. Het is belangrijk om op jonge leeftijd te beginnen met trainen en consequent te zijn in de training. Basenji's reageren niet goed op harde discipline of fysieke straffen. Positieve bekrachtiging, zoals beloningen en lof, werkt het beste bij dit ras. Het kan ook nuttig zijn om hun natuurlijke instincten, zoals jagen en rennen, te kanaliseren in activiteiten zoals behendigheid en speuren. Regelmatige beweging en mentale stimulatie zijn belangrijk om te voorkomen dat ze zich vervelen en destructief gedrag vertonen.

Activiteit en bewegen van een Basenji

De Basenji is erg energiek en heeft veel beweging nodig. Stevige wandelingen zijn dagelijks nodig. Dit ras is een jager en heeft dan ook het uithoudingsvermogen van een jager. Daarom  is een omheinde tuin het beste. Een goede afscheiding is wel nodig, want ze zijn een meester in ontsnappen.

Kenmerken van een Basenji

  • Rasgroep: Spitsen en oertypes
  • Leeftijd: 12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 42-43 cm. Teef: 39-40 cm
  • Gewicht: Reu: 10-12 kg. Teef: 9-11 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Basenji

De Basenji is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Basenji is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test