Rasbeschrijving van de Lhasa Apso

De Lhasa Apso is ontstaan in Tibet en werden alleen gefokt door heilige mannen en edelen. Men dacht dat dit ras geluk zou brengen en daarom werd dit ras als heilig beschouwd. Om deze reden werden de Lhasa meer dan 2000 jaar gebruikt als waakhond in de kloosters. Ze zijn zeer intelligent, met een scherp instinct en een zeer goed gehoor.

Karakter

De Lhasa Apso is een winterhard en krachtig ras. Ze zijn op hun hoede en achterdochtig tegenover vreemden. Ze ademen een sfeer van waardigheid uit maar ook komedie. Ze worden beschouwd als een van de meest aanhankelijke rassen met hun hoofdfunctie als dat van een metgezel.

Temperament

De Lhasa Apso heeft een dubbele temperament. Ze zijn zeer expressief in hun liefde en toewijding, maar hebben een eigen willetje en willen alles op hun manier. Ze zijn levendig en temperamentvol met spontane vrolijkheid. De Lhasa wordt niet aanbevolen voor gezinnen met kleine kinderen. Ze zijn uitstekende waakhonden vanwege hun zeer scherpe gehoor. Zij geven er de voorkeur aan om als enig huisdier aanwezig te zijn en gedijen op aandacht. Ze worden niet graag alleen gelaten voor langere tijd. Om deze reden zijn ze niet goed geschikt voor een gezin waar beiden werken. Ze hebben de neiging om te bijten als ze boos of verbaasd zijn.

Verzorging

De Lhasa Apso moeten de dagelijks geborsteld worden om klitten en matten te voorkomen. Hun vacht, als deze lang is, vergt veel onderhoud. Wassen mag als dat nodig is. Ze zijn zeer gevoelig voor oorontstekingen en oogproblemen, dus regelmatig schoonmaken is belangrijk. De Lhasa is gevoelig voor huidproblemen. Nierziekte is het meest ernstig gezondheidsprobleem die gevonden is bij dit ras.

Vacht

De Lhasa Apso heeft een zware dubbele vacht die gedrapeerd is over het hele lichaam. Hun lange vacht dient als een isolerende laag, waardoor ze warm blijven in de winter en in de zomer dient deze om te koelen. De vacht groeit tot aan de vloer, zelfs voor de ogen, die worden beschermd door lange wimpers. De textuur van de vacht is niet zacht of zijdeachtig. De vachtkleuren van de Lhasa zijn onder meer goud, rookachtig en leisteen. Ze verharen gemiddeld.

Trainen en opvoeden

De Lhasa Apso heeft doorgaans een arrogante en eigenzinnige houding en kan moeilijk zijn om zindelijk te krijgen. Intense vroege socialisatie en gehoorzaamheid is een must. Ze vereisen stevige, assertieve en consequente commando's en zullen reageren op belonen. De Lhasa zal de leiding nemen als hun niet duidelijk wordt gemaakt wie de baas is.

Activiteit en bewegen

De Lhasa Apso vindt het heerlijk om te spelen en is vrij onstuimig. De Lhasa is een uitstekend appartement en flat bewoner.

Kenmerken

Rasgroep: Gezelschapshonden
Leeftijd: 12 - 14 jaar
Schofthoogte: 25-28 cm
Gewicht: 4-7 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

pauwels

geplaatst op 20 april 2019 | 11:36

bezit een Lhasa apso is altijd te vroeg wakker om 4.30 of soms nog vroeger

fam. Hof

geplaatst op 9 december 2016 | 16:37

Hallo Fam. Huymans, hoop dat ik de naam goed spel :) Wat spannend dat het bijna zover is! Misschien is het inmiddels zover? Een lhasa is wel heel aanhankelijk. Onze Lhasa's heten Max en Sherry en het zijn twee reutjes. Misschien willen jullie vader, moeder of oma helpen hoe je met de pup om moet gaan. Ik zie vaak eigenaren van een jonge hond die de hond na een jaar vervelend vinden maar hebben dan eigenlijk geen opvoeding gegeven, dus geen aandacht. Mijn twee lhasa's heb ik wel maniertjes geleerd als pup, je kunt dat vinden op YouTube filmpjes wat je een pup allemaal kunt leren. Ik heb nu twee rustige, goed luisterende reutjes en heb des te meer plezier met ze. Ik wandel veel met ze, dan kunnen ze lekker hun energie kwijt, spelletjes doen en zo. Veel plezier met jullie nieuwe pup!

Fam Huysmans

geplaatst op 26 november 2016 | 10:13

Nog één week!!!! Ik kan niet wachten

Fam Huysmans

geplaatst op 19 november 2016 | 13:16

Nog een vraagje mijn vriend krijgt een mopshondje heeft iemand die combinatie wij wouden eens weten of iemand raad wist of ze goed samenspelen? ik heb gelezen dat mops honden goed met andere honden zijn ?? Klopt dat

Fam Huysmans

geplaatst op 19 november 2016 | 13:11

alvast bedank ps hoe noemen jou lhasas en mijn exuses het duurt nu nog 2 weken een week geleden had ik ook al 2 gezegd het waren er toen dus drie

Fam Huysmans

geplaatst op 19 november 2016 | 13:08

dank je wel fam hof ik heb nog een vraagje over de nadelen van een teefje en wij hebben een grote tuin en hoeveel tijd besteden jullie ongeveer per dag want mijn papa werkt in het buitenland maar werkt maandag van thuisuit mijn broer en ik zitten nog op school mab moeder is woensdag de hele dag thuis en mijn oma is vrijdag mijn broer en ik zijn buiten de schooldag afwisselend aanwezig. Heb ik genoeg tijd over??? Mijn broer is 10 en ik ben 12

fam. Hof

geplaatst op 12 november 2016 | 13:56

Wat leuk dat jullie een Lhasa krijgen. Het zindelijk worden is écht per hond verschillend. Als je een tuin hebt waar je hond zo in en uit kan lopen worden ze sneller zindelijk is mijn ervaring. Die van ons waren na 2 maanden zindelijk met af en toe nog wat 'ongelukjes.' Wij hebben 2 Lhasa's. Ik liet ze vaker uit in het begin vooral na het spelen of eten. Niet in paniek raken wanneer ze 's nachts toch haar/zijn behoefte of plasjes blijft doen, de nachten zijn nog lang. Alles gelijk reinigen zoals hun moeder ook zou doen, dan komt het echt wel goed! Heel veel plezier met de jonge pup!

Fam Huysmans

geplaatst op 12 november 2016 | 13:16

wij krijgen over 2 weken een Lhasa Apso. We kunnen niet wachten tot ze komt. We wouden eens weten of ze snel zinderlijk worden, zag in de andere berichten dat dat redelijk vlot ,gaat hoelang duurt het ongeveer

Lhasa fan

geplaatst op 6 oktober 2016 | 14:42

Ik ben trotse eigenaar van een lhasa apso en heb er al meerdere gehad. Ik vind ze geweldig. Super lief en aanhankelijk, makkelijk in de omgang. Ze weten goed aantegeven wat ze niet leuk vinden. Wat mij betreft een echte aanrader!!!

Rob en Dicky

geplaatst op 28 juni 2016 | 16:01

We hebben onze tweede Lhasa Apso. Bij de eerste hebben we een insluiper gehad die het een en ander heeft meegenomen. Deze blaft beslist nooit en zal ook niemand kwaad doen. Verder veel overeenkomsten van een Lhasa, niet alleen thuis en hij heeft ook een hekel aan grotere, vooral jonge drukke, honden

Yvonne

geplaatst op 20 februari 2016 | 15:09

Wij hebben een lhasa apso van 4 jaar oud,mijn vraag is weet iemand raad op het volgende: het is namelijk zo voor het gezin is hij super lief,maar voor vreemde mensen heeft hij de vervelende eigenschap hun in de kuiten te grijpen hij bijt niet echt door maar ik vind dit ontzettend vervelend. Hopelijk heeft iemand hier een oplossing voor. Alvast bedankt Yvonne P

Henriette

geplaatst op 15 november 2015 | 20:22

Dank je wel voor jouw antwoord op mijn vraag. Hij gaat de laatste dagen even neuzen bij de bench, maar draait zich meteen weer om. Gisteren ging hij heel even in de bench liggen, maar je begrijpt dat hij er ook meteen weer uitging. Ik ben begonnen met een kleinigheid aan iets lekkers in de bench. Hij gaat dat eten maar blijft met een scheel oogje kijken of het deurtje ook dichtgaat. Ook wil hij, waar ik ook ga of sta. Van de ene ruimte naar de andere. Verlatingsangst zou kunnen. Hij komt uit een roedel van 16 honden. Ouders, broertje en andere Lhasa apso's. Lag altijd met zijn broertje in een bench. Hij is eerst door andere eigenaren gekocht maar die hebben hem, door persoonlijke omstandigheden, na een nacht teruggebracht naar de kennel....

Gedragstherapeut in opleiding

geplaatst op 15 november 2015 | 08:57

Heej henriette, Als ik jou verhaal lees, heeft jou lhase apso last van verlatingsangst. Hij moet leren om wat zelfstandiger te worden. Je kunt hem eerst wel meenemen in een reisbench in de auto, maar is hij dat gewent? Als ik je een advies mag geven, zou ik, het in de bench gaan overdag, heel langzaam opbouwen. Gaat hij overdag wel eens vrijwillig in de bench als het deurtje openstaat?

Henriette

geplaatst op 12 november 2015 | 09:13

Wij hebben sinds 4 weken een Lhasa Apso gekregen, maar is intussen een half jaar oud. Het is een hele dikke schat, is heel erg aan mij gehecht, waar ik loop, sta of zit, is ook hij! Hij voelt heel goed aan hoe ik mij voel (ben door ME snel vermoeid, maar er zijn helaas ook dagen bij, dat ik mijn bed haast niet uit kan) en past zich daar heel makkelijk op aan. We hebben hem binnen een week zindelijk gekregen, hij slaapt s'nachts lief in de bench, maar het lukt ons niet hem overdag in de bench te doen. Hij blaft en jankt aan een stuk door. Ik ben (in tegenstelling tot mijn man) dagelijks thuis en moet alleen voor boodschappen en therapieën uit huis. Hij is dan zijn energie totaal kwijt! Kauwt zijn kussen kapot die in de bench ligt en wat ik hem meegeef aan een knuffel of lekker gevulde kong, hij laat alles liggen en als het hem lukt gooit hij er iets uit! Hebben jullie hier ervaring mee en hoe hebben jullie dit aangepakt? De een zegt: in de bench laten, hij koet het leren, een ander zegt een reisbranche in de auto te leggen, zodat hij overal mee naar toe kan... En daarna de ben h in huis accepteert. Bij voorbaat hartelijk dank voor jullie reactie.

fam. Hof

geplaatst op 21 november 2014 | 18:13

Fam. Verhaar. Ik probeer ook een foto te plaatsen maar dat gaat inderdaad niet. Wat een leuke naam, Diva! Ben toch wel benieuwd hoe zij er uit ziet. Die van mij zijn ook zo eigenwijs.

M. Verhaar

geplaatst op 21 november 2014 | 16:42

Kan jammer genoeg geen foto plaatsen!! Gaat steeds iets fout???
Edit admin: Dan is waarschijnlijk de foto te groot. Deze dient u dan eerst te verkleinen

M. Verhaar

geplaatst op 21 november 2014 | 16:30

Fam Hof, , inderdaad deze hondjes kunnen het best alleen zijn. En ook Diva laat ik geregeld naast de fiets mee rennen. Probeer elke dag minimaal een uur met haar te lopen. Ook wel los maar heeft zo haar eigen willetje!! Een echte Diva hahaha Ze gaat ook twee x in de week mee hard lopen. Vind ze geweldig. Tong op haar voetjes en ook heel goed voor haar spieren wordt ze stevig van. Daarna lekker eten. Dat is een groot probleem met haar. Is straal verwend bij de vorige eigenaars. Als ze niet at werd ze gevoerd!! Heb nws voor Diva....... daar begin ik niet aan. Als ik zeg eten moet ze komen. NIet oke geef haar 5 minuten anders haal ik het weg. Gaat al wel wat beter hoor maar somssssssss ggggggrrrr wat een eigen willetje. Maar ik ben de baas en niet Diva

fam. Hof

geplaatst op 21 november 2014 | 15:31

Wij hebben nu twee Lhasa Apso's. Twee reutjes. Ik vond het namelijk wel gezellig voor Sherry dat er wat gezelschap was dan kunnen ze samen spelen, dacht ik. Ik kom er nu achter dat ze het prima vinden om alleen met hun baasje of vrouwtje te zijn. Soms maken ze ruzie en moet ik er echt tussen komen. Ik moet meer 'leiding' geven met twee van die wijsneuzen. Genieten doe ik nog zeker maar heb mijn handen er aan vol. Ook zeggen ze dat deze honden prima op een appartement kunnen en niet zulke lange wandelingen behoeven. Die van mij heeft zoveel energie dat ik maar ben gaan fietsen met hem. Hij rent zijn longen uit zijn lijf maar dan is hij thuis tenminste niet zo druk.

M. Verhaar

geplaatst op 21 november 2014 | 13:06

Sinds augustus via herplaatsing Diva. Kruising tussen een lhasa en een Chiwawa. Ze is 2.5 jaartjes en NIET gesocialiseerd. Een eigen wil van hier tot en met Tokio! Is heel erg op mij gericht en alles wat vreemd is moet ze niets van weten. Je moet haar vertrouwen echt verdienen. Blaft inderdaad heel veel. Is angstig voor alles wat op haar pad komt. Aan de riem lopen? Niet haar ding. Loopt ze los? Heel eigenzinnig en bepaalt (als het aan haar ligt) de route!! Is heel leergierig en binnen een paar weken de simpelste commando's geleerd. Vind het fijn om structuur in haar leventje te hebben. Het eten is ook een probleem met haar. Wat ze niet kent eet ze niet. Hondenkoek bbbrrrr nee!!! Verder een heel lief zachtaardig moppie. Een oog probleem wat veel bij dit ras voorkomt is een Cherry EYE !! Kreeg haar dus met twee probleemoogjes. Zolang ze er geen last van heeft laat ik het zo. Opereren brengt ook veel risico's met zich mee.

j kind

geplaatst op 12 oktober 2014 | 00:58

Mijn lhasa, nou ja een kruising tibetaanse terriër/lhasa apso is echt een super geweldige metgezel ze is negen van de tien keer gehoorzaam. Ze is erg trouw en super waaks. Ze houdt niet van lange wandelingen. Ze gaat dan liever op mijn schoot zitten in de rolstoel. Ze is super slim en ze laat zich niet foppen. Ook doet ze alles voor een beloning. We houden haar wel kort omdat ze anders teveel jeuk krijgt. Ik zou haar niet meer kunnen missen.

Jacques duhamel

geplaatst op 8 september 2014 | 11:32

Mijn lhassa bijt regelmatig aan zijn voorpootje waarvan de kussen rood uitslaan. Nochtans is er niets aan te zien. Wat zou dit kunnen zijn ??

Mieke

geplaatst op 25 mei 2014 | 01:54

Mijn Lhasa Apso gromt heel gemeen tegen mijn zoon,die ziet hij niet vaak,maar toch,ik vind dat heel vervelend,zou hij hem kunnen bijten onverwachts ? Wat kan ik hier aan doen.

fam. Hof

geplaatst op 18 maart 2012 | 19:28

Sinds 26 juli 2011 hebben we een Lhasa Apso. Hij is nu 10 maanden. Iedere dag borstelen en gehoorzaamheidstraining van ongeveer 10 minuutjes is aan de orde van de dag, maar ook heerlijk wandelen en dan vooral ongelijnd. We genieten van hem. Hij is heel aanhankelijk en erg snel zindelijk. We hopen binnenkort onze tweede Lhasa Apso te kunnen adopteren.

Fam Schurink

geplaatst op 2 september 2011 | 17:15

sinds gisteren hebben wij een Lhasa-Apso en ik moet zeggen dat wij er direct verliefd op waren. Het is een reu van 10 weekjes en heeft de toepasselijke naam Rakker gekregen. Verder moet hij nog een beetje wennen aan de andere honden, we hebben nl. nog 3 Malthesers maar dat komt wel goed. Ondanks dat hij nog maar 1 dag bij ons is is het een geweldige hond echt super

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test