Rasbeschrijving van de Lhasa Apso

De Lhasa Apso is ontstaan in Tibet en werden alleen gefokt door heilige mannen en edelen. Men dacht dat dit ras geluk zou brengen en daarom werd dit ras als heilig beschouwd. Om deze reden werden de Lhasa meer dan 2000 jaar gebruikt als waakhond in de kloosters. Ze zijn zeer intelligent, met een scherp instinct en een zeer goed gehoor.

Karakter van een Lhasa Apso

De Lhasa Apso is een winterhard en krachtig ras. Ze zijn op hun hoede en achterdochtig tegenover vreemden. Ze ademen een sfeer van waardigheid uit maar ook komedie. Ze worden beschouwd als een van de meest aanhankelijke rassen met hun hoofdfunctie als dat van een metgezel.

Temperament van een Lhasa Apso

De Lhasa Apso heeft een dubbele temperament. Ze zijn zeer expressief in hun liefde en toewijding, maar hebben een eigen willetje en willen alles op hun manier. Ze zijn levendig en temperamentvol met spontane vrolijkheid. De Lhasa wordt niet aanbevolen voor gezinnen met kleine kinderen. Ze zijn uitstekende waakhonden vanwege hun zeer scherpe gehoor. Zij geven er de voorkeur aan om als enig huisdier aanwezig te zijn en gedijen op aandacht. Ze worden niet graag alleen gelaten voor langere tijd. Om deze reden zijn ze niet goed geschikt voor een gezin waar beiden werken. Ze hebben de neiging om te bijten als ze boos of verbaasd zijn.

Verzorging van een Lhasa Apso

De Lhasa Apso moeten de dagelijks geborsteld worden om klitten en matten te voorkomen. Hun vacht, als deze lang is, vergt veel onderhoud. Wassen mag als dat nodig is. Ze zijn zeer gevoelig voor oorontstekingen en oogproblemen, dus regelmatig schoonmaken is belangrijk. De Lhasa is gevoelig voor huidproblemen. Nierziekte is het meest ernstig gezondheidsprobleem die gevonden is bij dit ras.

Vacht van een Lhasa Apso

De Lhasa Apso heeft een zware dubbele vacht die gedrapeerd is over het hele lichaam. Hun lange vacht dient als een isolerende laag, waardoor ze warm blijven in de winter en in de zomer dient deze om te koelen. De vacht groeit tot aan de vloer, zelfs voor de ogen, die worden beschermd door lange wimpers. De textuur van de vacht is niet zacht of zijdeachtig. De vachtkleuren van de Lhasa zijn onder meer goud, rookachtig en leisteen. Ze verharen gemiddeld.

Trainen en opvoeden van een Lhasa Apso

De Lhasa Apso heeft doorgaans een arrogante en eigenzinnige houding en kan moeilijk zijn om zindelijk te krijgen. Intense vroege socialisatie en gehoorzaamheid is een must. Ze vereisen stevige, assertieve en consequente commando's en zullen reageren op belonen. De Lhasa zal de leiding nemen als hun niet duidelijk wordt gemaakt wie de baas is.

Activiteit en bewegen van een Lhasa Apso

De Lhasa Apso vindt het heerlijk om te spelen en is vrij onstuimig. De Lhasa is een uitstekend appartement en flat bewoner.

Kenmerken van een Lhasa Apso

Rasgroep: Gezelschapshonden
Leeftijd: 12 - 14 jaar
Schofthoogte: 25-28 cm
Gewicht: 4-7 kg
Grootte:
1
Beweging:
1
Waakhond:
5
Onderhoud:
4
Sociaal:
3
De volgende ziektes zijn bekend bij de Lhasa Apso Atopie   Oogontsteking   Oorontsteking   Nierinsufficiëntie   Glaucoom, groene staar, verhoogde oogdruk 

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test