Lhasa Apso

Alles wat je wilt weten over de Lhasa Apso

Rasbeschrijving van de Lhasa Apso

De Lhasa Apso is ontstaan in Tibet en werden alleen gefokt door heilige mannen en edelen. Men dacht dat dit ras geluk zou brengen en daarom werd dit ras als heilig beschouwd. Om deze reden werden de Lhasa meer dan 2000 jaar gebruikt als waakhond in de kloosters. Ze zijn zeer intelligent, met een scherp instinct en een zeer goed gehoor.

Karakter van een Lhasa Apso

De Lhasa Apso is een winterhard en krachtig ras. Ze zijn op hun hoede en achterdochtig tegenover vreemden. Ze ademen een sfeer van waardigheid uit maar ook komedie. Ze worden beschouwd als een van de meest aanhankelijke rassen met hun hoofdfunctie als dat van een metgezel.

Temperament van een Lhasa Apso

De Lhasa Apso heeft een dubbele temperament. Ze zijn zeer expressief in hun liefde en toewijding, maar hebben een eigen willetje en willen alles op hun manier. Ze zijn levendig en temperamentvol met spontane vrolijkheid. De Lhasa wordt niet aanbevolen voor gezinnen met kleine kinderen. Ze zijn uitstekende waakhonden vanwege hun zeer scherpe gehoor. Zij geven er de voorkeur aan om als enig huisdier aanwezig te zijn en gedijen op aandacht. Ze worden niet graag alleen gelaten voor langere tijd. Om deze reden zijn ze niet goed geschikt voor een gezin waar beiden werken. Ze hebben de neiging om te bijten als ze boos of verbaasd zijn.

Verzorging van een Lhasa Apso

De Lhasa Apso moeten de dagelijks geborsteld worden om klitten en matten te voorkomen. Hun vacht, als deze lang is, vergt veel onderhoud. Wassen mag als dat nodig is. Ze zijn zeer gevoelig voor oorontstekingen en oogproblemen, dus regelmatig schoonmaken is belangrijk. De Lhasa is gevoelig voor huidproblemen. Nierziekte is het meest ernstig gezondheidsprobleem die gevonden is bij dit ras.

Vacht van een Lhasa Apso

De Lhasa Apso heeft een zware dubbele vacht die gedrapeerd is over het hele lichaam. Hun lange vacht dient als een isolerende laag, waardoor ze warm blijven in de winter en in de zomer dient deze om te koelen. De vacht groeit tot aan de vloer, zelfs voor de ogen, die worden beschermd door lange wimpers. De textuur van de vacht is niet zacht of zijdeachtig. De vachtkleuren van de Lhasa zijn onder meer goud, rookachtig en leisteen. Ze verharen gemiddeld.

Trainen en opvoeden van een Lhasa Apso

De Lhasa Apso heeft doorgaans een arrogante en eigenzinnige houding en kan moeilijk zijn om zindelijk te krijgen. Intense vroege socialisatie en gehoorzaamheid is een must. Ze vereisen stevige, assertieve en consequente commando's en zullen reageren op belonen. De Lhasa zal de leiding nemen als hun niet duidelijk wordt gemaakt wie de baas is.

Activiteit en bewegen van een Lhasa Apso

De Lhasa Apso vindt het heerlijk om te spelen en is vrij onstuimig. De Lhasa is een uitstekend appartement en flat bewoner.

Kenmerken van een Lhasa Apso

  • Rasgroep: Gezelschapshonden
  • Leeftijd:12 - 14 jaar
  • Schofthoogte: 25-28 cm
  • Gewicht: 4-7 kg
Grootte:
1
Beweging:
1
Waakhond:
5
Onderhoud:
4
Sociaal:
3

Welke ziektes komen voor bij een Lhasa Apso

Van een Lhasa Apso is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Fokker Engelse buldoggen bestraft, snuiten zijn te kort
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een fokker van Engelse buldoggen gestraft voor het fokken met honden waarbij de snuit te kort was.
NVWA neemt honden in bewaring bij hondenfokker Kwispel Enzo
Inspecteurs van de NVWA hebben op donderdag 22 december bij een hondenfokker in Brabant rond de 30 honden in bewaring genomen.
Welke honden hebben het guiness book of records gehaald?
Er zijn veel honden die het Guinness Book of Records hebben gehaald en wij hebben de 5 meest bijzondere voor je opgezocht
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test