De Rottweiler: vrolijke hond, kan soms wat serieus zijn

Alles wat je wilt weten over de Rottweiler

Over de Rottweiler

De Rottweiler is een van de oudste hondenrassen ter wereld. Het ras heeft zijn naam te danken aan de Duitse stad Rottweil, waar deze honden werden gefokt en gebruikt als veedrijvers en waakhonden.

De Rottweiler heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het Duitse stadje Rottweil. Vanwege de strategische ligging van dit stadje, dat vroeger een belangrijke handelsplaats voor vee was, waren lange en gevaarlijke tochten naar de veemarkten nodig om het vee te kunnen verkopen. Om deze tochten veiliger te maken, ontdekten veehandelaren dat de honden die in de omgeving van Rottweil voorkwamen uitstekend waren in het drijven en beschermen van vee. Deze honden werden "Rottweilers" genoemd en hun vaardigheden in het omgaan met zowel mensen als kuddes verklaart waarom de Rottweiler een goede gezinshond is. Het ras is immers al eeuwenlang gewend om zich dienstbaar op te stellen ten opzichte van mensen.

In de 19e eeuw verdween het gebruik van de Rottweiler als veedrijvershond door de opkomst van andere transportmiddelen, zoals de spoorwegen. Toch bleef de hond in Duitsland populair als trekdier van slagers, wat hem de bijnaam "Metzgerhund" (slagershond) opleverde. Daarnaast bleef de Rottweiler ook inzetbaar als waak- en beschermhond en vanaf 1910 werd het ras zelfs gebruikt als politiehond. Hoewel de Rottweiler later niet meer zo vaak werd ingezet als politiehond, blijft het ras tot op de dag van vandaag geliefd als gezelschaps- en waakhond.

Wat kost een Rottweiler

De kosten voor een Rottweiler kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Rottweiler ergens tussen de € 1.800 en de € 2.500 zal liggen.

Karakter van een Rottweiler

Rottweilers zijn evenwichtige, zelfverzekerde en alerte honden. Ze zijn erg gehecht aan hun gezin en zullen er alles aan doen om deze te beschermen. Rottweilers houden van aandacht en contact, en zullen graag iets voor hun baas willen doen als er een goede band is opgebouwd. Ze kunnen echter ook overheersend gedrag vertonen, vooral de reuen. Het is daarom belangrijk dat de baas geestelijk overwicht over de hond heeft.

Tegenover vreemden zijn Rottweilers terughoudend en afwachtend. Ze zijn waaks en zullen hun territorium verdedigen tegen indringers. Met de eigen kinderen kunnen Rottweilers meestal goed omgaan, mits ze van jongs af aan aan kinderen gewend zijn. Ze hebben echter wel de neiging om kinderen te willen beschermen tegen spelende vriendjes, dus daar moet opgelet worden. Laat kinderen nooit alleen met de hond!

Rottweilers hebben vaak niet zoveel interesse in andere honden. Soms komen er echter reuen voor die bazig gedrag vertonen naar andere reuen. Als er nog een andere hond in huis is bij een Rottweiler, dan is de combinatie van een reu en een teef het beste. Met andere huisdieren moet de Rottweiler goed gesocialiseerd worden. Als de hond als pup al aan andere dieren is gewend, zal dit meestal geen problemen geven. Omdat de Rottweiler vrij onafhankelijk is, kan hij prima enige tijd alleen blijven, mits dit hem goed is aangeleerd.

MAG-test was verplicht voor de Rottweiler

Helaas zijn er door verkeerd fokken ook angstige of agressieve Rottweilers ontstaan, wat bij een sterk ras als dit tot grote problemen kan leiden. Daarom is het gedurende meerdere jaren verplicht geweest voor ouderdieren om een MAG-test (Maatschappelijk Aanvaard Gedrag) af te leggen voordat er mee gefokt mocht worden. Dit strenge fokbeleid heeft gelukkig effect gehad en de gedragsproblemen zijn afgenomen. Het is dan ook belangrijk om bij de aanschaf van een Rottweiler goed op te letten en te kiezen voor een zorgvuldig gefokte pup.

Temperament van een Rottweiler

Het temperament van de Rottweiler kan variëren. Sommige kunnen zeer aanhankelijk zijn en iets van een clown in zich hebben, terwijl anderen pestkoppen kunnen zijn. 

Rottweilers zijn trouwe en loyale werkhonden die graag deel uitmaken van het gezin. Hun geschiedenis als veedrijvershond en later als trekdier van slagers heeft ervoor gezorgd dat ze gewend zijn om samen te werken met mensen en hen te dienen. Dit maakt hen goede gezinshonden, mits ze goed getraind worden en voldoende beweging en intellectuele uitdaging krijgen.

Een rottweiler is altijd op zoek naar iets te doen en wil graag deelnemen aan activiteiten met zijn baas. Ze hebben een sterk verlangen naar beweging en intellectuele uitdaging, omdat ze anders geneigd zijn om zelf op zoek te gaan naar activiteiten en soms probleemgedrag en agressie ontwikkelen. Het is dus belangrijk om hen voldoende uitdaging te bieden in de vorm van spel waarbij hun intelligentie wordt aangesproken.

Eenmaal getraind zullen rottweilers een taak nooit vergeten en deze tot in perfectie blijven uitvoeren. Door hun trouwe en loyale karakter zijn ze een geweldige toevoeging aan het gezin, mits ze op de juiste manier worden opgevoed en getraind.

Verzorging van een Rottweiler

De Rottweiler is een hond die niet veel vachtverzorging nodig heeft. Het is voldoende om hem wekelijks door te borstelen of te kammen. Tweemaal per jaar, in de ruiperiode, verliest hij wel veel haar en moet u hem dagelijks borstelen. Het is ook belangrijk om regelmatig het gebit te controleren en ervoor te zorgen dat de nagels niet te lang worden. Rottweilers hebben aanleg voor overgewicht, dus let goed op dat hij niet te dik wordt om gewrichtsproblemen te voorkomen. Het is ook aan te raden om uw Rottweiler na het eten rust te geven, aangezien honden met een grote borstkas een verhoogd risico hebben op een maagtorsie (maagdraaiing).

De rottweiler is een ras dat gevoelig is voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals elleboogdysplasie, heupdysplasie, aandoeningen van de wervelkolom en de knieën. Hierdoor kan de hond op jonge leeftijd al moeite hebben met bewegen en inspanning. De behandelingen hiervoor zijn vaak kostbaar en kunnen veel geld kosten. Het is belangrijk om te realiseren dat alle kosten van voeding, medicijnen, operaties en verzorging bij grote honden veel hoger liggen dan bij kleinere rassen. Bovendien hebben grote honden vaak een kortere levensduur. Uit Engels onderzoek blijkt dat de eigenaar van een rottweiler gemiddeld € 640,- per jaar aan dierenartskosten besteedt.

Naast deze fysieke gezondheidsproblemen, is er ook een DNA-test beschikbaar voor larynxparalyse (JLPP - juveniele larynx paralyse en polyneuropathie), wat een verlamming van de stembanden kan veroorzaken. Het is dus belangrijk om bij de aanschaf van een rottweiler te letten op de gezondheid van de ouderdieren en eventuele DNA-testen die zijn uitgevoerd. Zo kan er een gezonde pup worden gekozen en kan veel leed worden voorkomen.

Vacht van een Rottweiler

De Rottweiler heeft een buitenste laag die is kort, recht, dicht en van gemiddelde lengte. De vacht moet altijd ruw aanvoelen. De vacht mag nooit golvend of krullend zijn. De Rottweiler heeft een van de meest opvallende vachten met de duidelijke zwarte en lichte roest kleur langs hun benen, onderbuik en snuit.

Trainen en opvoeden van een Rottweiler

Een goede socialisatie is van groot belang voor alle honden, dus ook voor de Rottweiler. Het is belangrijk om de pup aan allerlei nieuwe situaties te laten wennen, zoals het ontmoeten van andere mensen en dieren. Zorg ervoor dat de pup deze nieuwe ervaringen op een rustige manier kan opdoen en dat hij positieve ervaringen opdoet. Het is ook belangrijk dat de pup voldoende rust krijgt om alles te verwerken.

Bij de opvoeding van uw Rottweiler is het belangrijk om vanaf het begin duidelijk en consequent te zijn. Het ras is gevoelig voor rangverhoudingen, dus zorg ervoor dat je de leiding neemt en dat je hond weet wat er van hem wordt verwacht. Een harde aanpak werkt niet, omdat de hond dan in verzet gaat en geen respect meer voor je heeft. Een goede Rottweiler eigenaar hoeft niet heel sterk te zijn, maar moet vooral geestelijk overwicht hebben op de hond. Het is belangrijk om een goede relatie met de hond op te bouwen, maar laat ongewenst gedrag niet door de vingers zien.

Rottweilers zijn slimme honden en hebben een uitstekend geheugen. Ze hebben herhalingen nodig om nieuwe dingen te leren, maar als ze het eenmaal onder de knie hebben, zullen ze het niet snel vergeten. Het is dan ook aan te raden om met de Rottweiler pup naar een puppycursus te gaan en vervolgcursussen te volgen. Zo leert hij andere honden kennen en leert hij op de baas te letten terwijl jij leert hoe je de hond iets bij kunt brengen. Bovendien is het goed voor de band om samen actief bezig te zijn.

Activiteit en bewegen van een Rottweiler

Rottweilers hebben regelmatig beweging nodig en vinden het heerlijk om buiten te zijn. Je kunt ze daarom het beste regelmatig meenemen voor een wandeling. Ook spelen is belangrijk voor de Rottweiler, ze blijven namelijk tot op hoge leeftijd speels. Daarnaast zijn zwemmen en naast de fiets lopen goede manieren om ze te laten bewegen. Hierdoor bouwen ze spieren op en helpen ze heupproblemen te voorkomen. Let er wel op dat Rottweilers snel dik kunnen worden als ze te weinig beweging krijgen, wat kan leiden tot probleemgedrag.

Rottweilers zijn zeer geschikt voor allerlei hondensporten en activiteiten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld goed getraind worden in gehoorzaamheid, apporteren, speuren, reddingswerk of africhting. Het is leuk om samen met jouw Rottweiler actief bezig te zijn en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Hierdoor ontwikkel je niet alleen een goede band met de hond, maar blijft hij ook fysiek en mentaal gezond.

Kenmerken van een Rottweiler

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 10-11 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 56-68 cm. Teef: 56-68 cm
  • Gewicht: Reu: 45-50 kg. Teef: 40-42 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Rottweiler

De Rottweiler is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Rottweiler is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test