MAG test, wat is het?

MAG test, wat is het?

Mag staat voor Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag. Er zijn diverse rasverenigingen die gebruik maken van deze test om te zien of de hond wel geschikt is als huisdier of geschikt is om mee te fokken. Als een hond tijdens deze test overmatig angstig reageert, of agressief, dan zal de hond ongeschikt bevonden worden. De MAG test kan uitgevoerd worden om het karakter cq. Gedrag van de hond te testen, maar ook om van een groep rashonden de balans op te maken.
Hoe werkt de MAG test nu eigenlijk?
De Mag test duurt ongeveer 20 minuten en bestaat uit in totaal 16 onderdelen, waarvan er 8 testen worden uitgevoerd met de baas erbij en 8 testen zonder de baas erbij. Aangezien er uitgebreide omschrijvingen bestaan voor eventuele mogelijke reacties op bepaalde prikkels, kunnen de keurmeesters het gedrag van een hond goed in kaart brengen en op een objectieve manier. Op deze manier kan de keurmeester het gedrag die hij waarneemt bij de hond scoren, en hangt er geen persoonlijk oordeel aan.

Waar mag de baas bij aanwezig zijn
Als de test gaat beginnen dan krijgt de hond een flexlijn om zich vrijer te kunnen bewegen. De baas mag niet proberen om de hond onder controle te krijgen, aangezien de dienst geïnteresseerd is in hoe de hond reageert, wat de aard van de hond is. Men is bang dat de ‘ware aard’ wellicht niet genoeg naar boven komt als de baas de hond onder appel houdt.

 1. Onderdeel 1. De passieve vriendelijkheids test
 2. De baas gaat begroet worden en met een kunstarm wordt de hond aangehaald.

 3. Onderdeel 2. Testen van angst
 4. De baas zal de hond naar een pion moeten leiden, waar een witte doek op de grond ligt. Als ze bij de pion aankomen, dan wordt de witte doek omhoog getrokken en daarna zal deze weer op de grond vallen. De baas mag de hond even de tijd geven om de doek te onderzoeken. Daarna zal de baas met de hond door moeten lopen naar de tweede pion, alwaar het onderdeel eindigt.

 5. Onderdeel 3
 6. Wederom leidt de baas de hond naar een pion. Bij de pion wordt er een nepkat langs getrokken. De hond krijgt hier ook kort de tijd om de situatie op te nemen. De baas zal met de hond verder lopen naar de tweede pion.

 7. Onderdeel4
 8. Ook hier moet de baas weer met de hond naar een pion lopen. Een begeleider zal naast de pion staan en zal 10 seconden lang een alarmsignaal ten gehore brengen. De hond krijgt ook hier kort de tijd om de situatie op te nemen, waarna de baas weer verder zal lopen met de hond naar de tweede pion

 9. Onderdeel 5
 10. Bij dit onderdeel loopt de baas weer met de hond naar een pion. Bij de pion zullen een paar blikken gevuld met steentjes op de grond vallen.

 11. Onderdeel 6
 12. De hond en de baas zullen bij een muur moeten gaan staan. Er zullen 3 personen in een normaal tempo op zowel de hond als de baas af lopen en deze personen zullen de hond en baas insluiten. Terwijl ze dit doen zullen de drie personen oogcontact houden met de hond. De drie personen zullen na 10 seconden weer doorlopen

 13. Onderdeel 7
 14. Nog steeds staat de hond met de baas bij de muur. Drie personen zullen nu in versnelde pas op hen aflopen en zullen de hond aan blijven kijken terwijl ze baas en hond insluiten. Deze insluiting zal ook 10 seconden duren.


De onderdelen zonder de baas
Als de baas niet bij de hond in de buurt is, dan voelt de hond zich vaak een stuk onzekerder. Hierdoor is de kans aanwezig dat de hond anders zal reageren. Hoe de hond dan zal reageren zal afhangen per hond. Ook is dit stuk van de test zonder de baas erbij, zodat men zeker weet dat er niet van te voren is getest door de baas.

 1. Onderdeel 8
 2. Met een riem van 2 meter lang zal de hond aan een hek worden vastgemaakt. De hond heeft dus nog bewegingsvrijheid naar links en rechts. Echter is een ‘vlucht’ naar achteren hierdoor uitgesloten. De hond zal benaderd worden door een persoon die ook een hond heeft van hetzelfde geslacht. De persoon zal met de hond op twee meter afstand blijven staan gedurende 20 seconden staan.

 3. Onderdeel 9
 4. De hond zit nog vast aan het hek en zal benadert worden door een persoon die de hond vriendelijk begroet met behulp van een kunstarm.

 5. Onderdeel 10
 6. Een persoon zal naar de vastgebonden hond toelopen met een bel en op 2 meter afstand zal hij beginnen te bellen.

 7. Onderdeel 11
 8. Een persoon zal nu met een paraplu naar de hond toelopen en op 2 meter afstand zal de persoon diverse malen gedurende 20 seconden de paraplu open en dichtklappen.

 9. Onderdeel 12
 10. Een kunst kind zal naar de vastgebonden hond worden getrokken en zal vlakbij de hond voor 20 seconden stil worden gehouden. Daarna zal het kunst kind voorbij de hond getrokken worden.

 11. Onderdeel 13
 12. Een persoon zal met het kunstkind naar de hond lopen en de hond zal door het kunstkind geaaid worden. Hierna zal de persoon met kunstkind verder lopen.

 13. Onderdeel 14
 14. En persoon zal op de hond afsluipen en zal de hond strak aan blijven kijken gedurende 20 seconden. Indien de hond de kop wegdraait, dan zal de persoon de blik volgen van de hond.

 15. Onderdeel 15
 16. Dezelfde persoon als hierboven zal de hond nu vriendelijk benaderen en zal de hond aaien met een kunstarm.

 17. Onderdeel 16
 18. De baas zal nu terugkomen en zal het hierboven genoemden kunstkind in zijn hand hebben en deze meenemen naar de hond en zal de hond kennis laten maken met de pop.
Wat mogen de resultaten zijn met baas
Bij onderdeel 1 t/m 7 en nummer 16 maar de hond maximaal 7x grote angst vertonen.
Hiervan mag hij maximaal 2x in paniek raken. Echter mag paniek alleen geaccepteerd worden bij de onderdelen 1,3,4,5 en 7.

Wat mogen de resultaten zijn zonder baas
Bij de onderdelen 8 t/m 15 mag de hond in totaal maximaal 5x grote angst vertonen. Hiervan mag hij slecht 2 keer in paniek raken. Hier wordt paniek alleen geaccepteerd bij de onderdelen 10,11 en 13.

In totaliteit mag de hond maximaal 12 keer grote angst vertonen bij de MAG test! Bijten zal nooit worden geaccepteerd.

Is de test wel eerlijk?
Zal deze test een echt beeld geven van de hond? Immers wordt de hond binnen een tijdbestek van 20 minuten blootgesteld aan allemaal nieuwe niet geringe prikkels. De kans is groot dat een hond zich sowieso al anders gaat gedragen aan het einde van de test, hij heeft al behoorlijk wat te verduren gehad. Onderdeel 14 is discutabel. De hond doet het immers hartstikke goed als hij zijn kop afwent. Hij gaat een dreigende situatie uit de weg!

Meningen zijn in ieder geval verdeeld over de MAG-test.

Vd berg

geplaatst op 28 februari 2019 | 10:37

Mag test, ik heb gebeld over de mogelijkheid, nu, degene die de telefoon opneemt heeft al haar of zijn vooroordeel klaar voor hij of zij weet waarvoor ik bel, lijkt mij NIET helemaal geschikt om een agressie bij honden vast te stellen. Lijkt mij dat deze persoon éérst zelf getest "mag" worden, mijn ervaring met deze persoon is zeer slecht. Hoop dat hier snel wat aan gedaan wordt

Jacob

geplaatst op 24 maart 2017 | 06:16

Hoi Linda, Ik raad je aan om even contact op te nemen met het Mag-Gedragstest-Centrum. ( http://www.mag-gedragstest-centrum.nl ) In de agenda op de website staat 26 maart als eerstvolgende datum. Van wat ik heb begrepen is dit de enige plaats in Nederland waar de MAG-test afgenomen wordt. Succes ermee in ieder geval. Groeten, Jacob

linda

geplaatst op 24 maart 2017 | 00:05

hoi ik heb een dringende vraag ben in het bezit van pitbull kruising stafford van bijna 3 jaar ik wil hem graag laten testen op agressie maar weet eigenlijk niet waar ben al in kontakt geweest met politie in verband met bijt incident maar was op eigen grond heb navraag gedaan voor plaatsing asiel maar agressietest verplicht vandaar ik woon rotterdamzuid als iemand iets weet als hij overmatig agressie vertoont moeten we hem inlaten slapen

Gitje

geplaatst op 14 februari 2017 | 07:19

Ik kom uit België en ik heb juist gelezen wat de MAG test inhoud.Ik stel mij al direct bij de 1ste zinnen de vraag i.v.m 20minuten+ 16onderdelen en 8testen ?!?!?! Met wat houden ze dan nog allemaal rekening mee over de hond zelf ? Zijn achtergrond , zijn stamboom al dan niet,kijken ze naar de ouders,naar de leeftijd, naar wie er bij hem of haar is , waar hij is opgevoed, houden ze er rekening mee dat hij na het baasje de alpha rol overneemt of niet mag overnemen, zijn/haar dierenarts, zijn/haar broers en zussen, andere huisdieren in huis, naar voeding , naar omstandigheden die er zouden zijn gebeurd, etc etc.......En voor welke rassen geld dit voornamelijk?! Want ik stel me de vraag of er vooral naar grotere rassen wordt gezien of is het evenredig met kleinere tot medium grote honden? Enz.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto