Tips voor het omgaan met een blinde hond

Tips voor het omgaan met een blinde hond

Zien zonder ogen: praktische tips voor je blinde hond

Het nieuws te horen krijgen dat je hond blind is, of blind zal worden kan een behoorlijke schok zijn voor jou als baas. Maar voor de hond is dit minder erg dan je denkt. Het gezichtsvermogen bij de hond is namelijk niet zijn primaire zintuig.

Door een paar kleine aanpassingen in de manier waarop je omgaat met je hond, kan een visueel gehandicapte hond zich goed aanpassen aan het huishouden.

"Een persoon die een blinde hond heeft moet zijn eigen leven aanpassen om de gehandicapte hond te helpen, maar hele ingrijpende of uitdagende dingen zijn dit helemaal niet. Ze zijn eigenlijk best makkelijk en ook wel leuk voor de baas", aldus Gayle M. Irwin, onder andere auteur van vier boeken over blinde honden.  

In dit artikel delen vier experts hun tips over hoe je je visueel gehandicapte hond kunt helpen.

Tip 1: Bekijk alles vanuit zijn hoogte

Als je hond plotseling zijn gezichtsvermogen verliest, kan hij in eerste instantie verward zijn over zijn omgeving. Bekroonde hondentrainer en auteur Caroline D. Levin adviseert om je hond in het begin te begeleiden, bijvoorbeeld bij de trap. Zorg ervoor dat eventuele gevaren weggenomen worden en verwijder objecten die de hond kunnen verwonden. Begeef je op dezelfde hoogte van je hond en kijk uit voor gevaarlijke objecten zoals diepe kuilen, en zorg dat de tuin afgezet is.

Tip 2: Verplaats zo min mogelijk

Probeer om de meubels niet te verplaatsen, omdat honden een mentale kaart hebben en hun omgeving in kaart kunnen brengen zolang deze constant is. De hond zal snel doorhebben hoe hij moet lopen en waar hij voorzichtig moet zijn om zich niet te stoten. "De hond zal heel snel leren hoe hij ontspannen door het huis kan lopen zonder bang te zijn om telkens ergens tegen aan te lopen. Doe de hond daarom een groot plezier en verplaats zo min mogelijk," aldus Irwin,

Tip 3: Verander de manier van communiceren

Miki Saito, een gespecialiseerde hondentrainer met als specialisme blinde honden, benadrukt het belang dat de manier van communiceren met hond veranderd op het moment dat de hond blind wordt. "Terwijl een hond zijn gezichtsvermogen verliest, is de kans erg groot dat de hond veel gevoeliger wordt voor aanrakingen en geluiden." Nieuw gedrag wordt vooral geleerd door het gebruik van geluiden en aanrakingen. Gebruik bepaalde geluiden en woorden als leidraad om je blinde hond te laten weten waar hij heen moet gaan of wat er gaat gebeuren. Op deze manier kan de hond zich veiliger voelen en helpen bij het aanpassen aan de nieuwe situatie.

Tip 4: Stem af op andere zintuigen

Het gebruik van geur en textuur kan ook een snelle manier zijn om je hond te helpen bij het oriënteren. Geuren zijn een geweldige manier om gevaar aan te geven, zoals bijvoorbeeld een luchtverfrisser bij de trap. Verschillende texturen kunnen je hond ook helpen om makkelijk in huis en de tuin te navigeren. Gebruik bijvoorbeeld een ruw kleed op de plek waar hij naar buiten kan en houtsnippers op de plek waar hij niet mag komen.

Tip 5: Leer je hond nieuwe commando's

Het is van essentieel belang voor de eigenaar van de hond om wat tijd door te brengen met het trainen van de hond nadat deze zijn zicht heeft verloren. Commando's als "blijf" worden bijvoorbeeld erg belangrijk. Ook kun je bijvoorbeeld het woord "trap op" of "trap af" leren. Dit is niet alleen nuttig in huis, maar ook bij bijvoorbeeld stoepranden. 

Een andere belangrijke vaardigheid om opnieuw te trainen is wat de hond moet doen als je hem roept. "Als de hond blind is en je hem niet kan zien, dan is de hond afhankelijk van geluid. Slechts eenmaal de naam roepen is dus niet genoeg. De hond moet het geluid meerdere keren horen om te weten welke kant hij op moet gaan. Je kunt hier in huis bijvoorbeeld je stem voor gebruiken, maar buiten zou je ook gebruik kunnen maken van een belletje of fluitje", aldus Irwin.

Tip 6: Speel met de hond

Wanneer een hond haar gezichtsvermogen verliest, is er een risico dat ze zich gaat terugtrekken. Het gebruik van speelgoed is een geweldige manier om je hond te vermaken en bezig te houden. "Vaak is het zo dat wanneer een hond niet meer kan zien, ze stoppen met de interactie met hun omgeving, alleen omdat het makkelijker voor hen is.

Zorg ervoor dat je hond actief blijft en dat het leuk is om te spelen met speelgoed of met andere honden, ook al kan ze niets zien", zegt Dr. Caryn Plummer, veterinaire oogarts. Experimenteer met verschillende soorten speelgoed om te zien wat jouw hond het leukste vindt, zoals een piep-bal, een bal met een belletje of speelgoed waar ze hun neus voor moeten gebruiken. Het actief houden van je hond en het blijven wandelen met de hond is echt van groot belang. Niet alleen blijft ze dan goed haar zintuigen gebruiken, ze komt ook nog steeds in contact met soortgenoten en het is goed voor de gezondheid.

Over het algemeen geldt dat je als baas gewoon geduld moet hebben en je hond positief moet blijven belonen. Dit zal je hond helpen om zich sneller aan te passen aan de nieuwe situatie.

"Honden leren ons lessen in moed, doorzettingsvermogen, loyaliteit, medeleven, vriendelijkheid en vreugde en ze hoeven niet al hun zintuigen of ledematen te hebben om dat te doen", aldus Irwin

Het verliezen van het zicht kan een uitdaging zijn voor honden en hun baasjes, maar met deze tips kan je je blinde hond helpen om te gaan met deze nieuwe situatie. Door kleine aanpassingen te maken in je dagelijkse routine kan je hond nog steeds genieten van zijn leven en kan jullie band zelfs sterker worden. Blijf geduldig en geef je blinde hond de aandacht en liefde die hij verdient.

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test