Waarom ruikt de hond aan het kruis van de mens?

Waarom ruikt de hond aan het kruis van de mens?

De neus: het navigatiesysteem van de hond

Ooit dat redelijk gênante moment meegemaakt dat een hond zijn snuit in je kruis drukt en maar blijft ruiken? Alsof je een biefstuk in je onderbroek hebt verstopt? Waarom doet de hond dit eigenlijk?

Als zo'n moment van intensief 'kruisruiken' zich voordoet, dan probeer je de hond nonchalant weg te duwen, dek je je kruis af en kijk je een beetje ongemakkelijk om je heen. Sommige honden begrijpen de hint die je geeft en houden ermee op. Maar er zijn ook genoeg honden die zich er niks van aantrekken en maar door blijven ruiken. Hoe dan ook, het is voor de mens vaak een genante situatie en er zijn er velen die zich afvragen "Waarom doe je dat nou?" of "Waarom ik??"

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet we eerst een antwoord geven op een andere gerelateerde vraag namelijk: "Waarom ruiken honden bij elkaar aan de geslachtsdelen en kont?"

Dit is de manier waarom honden navigeren. Door middel van ruiken verzamelen ze informatie over de andere hond. "Zaken die honden waarnemen via het ruiken zijn onder andere het geslacht van de andere hond, hormonen, stress en zelf of de andere hond vriendelijk is ja of de nee", aldus honden gedragstherapeute Stella Ruffington. Tevens voegt ze er aan toe dat de kruis-ruikende hond deze zelfde informatie ook waarneemt bij de mens tijdens het ruiken.

Hond kan geuren verklaren

De neus van de hond is ontzettend goed ontwikkeld. De neus van de mens is in staat om 5.000.000-10.000.000 olfactorisch receptoren (vermogen van een organisme om stoffen in de lucht waar te nemen, eventueel ook in het water) waar te nemen. De neus van de hond aanzienlijk meer, namelijk 220 miljoen.

Maar hier houden de verschillen niet op. Volgens het American Museum of Natural History bezitten de hersenen van zowel de hond als de mens neocortex. (onder andere zintuiglijke waarneming en bewuste bewegingen.) Maar terwijl de menselijke neocortex aanzienlijk groter is dan die van een hond, zijn de geur-verwerkingsgebieden van de neocortex bij de hond ongeveer vier keer groter dan bij de mens. Dit stelt de hond daarom niet alleen in staat om geuren op te vangen, maar ook een verklaring geven van bepaalde geuren wat een mens niet kan.

Kan ik voorkomen dat mijn hond telkens aan kruizen gaat ruiken?

Als een hond niet te opdringerig aan een kruis gaat ruiken van een persoon is er niks aan de hand. Maar honden die dit zeer intensief doen en zich niet weg laten sturen kunnen best gecorrigeerd worden. Het als aan jou als baas om te bepalen "genoeg is genoeg". Leer de hond van pup af aan grenzen te stellen. Even ruiken is niet erg, maar dan is het klaar. Wees consequent genoeg en dan gaat het vast lukken om dit gedrag te beperken.

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test