5 slaaphoudingen van honden en hun betekenis

5 slaaphoudingen van honden en hun betekenis

De taal van de hondenslaap, 5 slaaphoudingen uitgelegd

Opgekruld liggen als een donut, op de rug met de poten in de lucht of volledig uitgestrekt op de vloer. Slapen, onze honden doen het graag! Maar wat betekenen deze slaaphoudingen?

Honden zijn niet alleen dol op rennen en spelen, maar ook op slapen. Gezonde volwassen honden brengen gemiddeld twaalf tot veertien uur per dag slapend door, terwijl puppy's, oudere honden en honden met gezondheidsproblemen nog meer rust nodig hebben. 

Als trotse eigenaar van een hond tref je jouw trouwe viervoeter vast regelmatig aan in bizarre slaaphoudingen. Van opgekruld als een donut, op de rug met de poten in de lucht tot volledig uitgestrekt op de vloer: honden hebben er een handje van.

Maar wat betekenen deze slaaphoudingen eigenlijk? Sommige posities hebben echt een betekenis, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Hieronder worden de vijf meest voorkomende slaaphoudingen voor honden toegelicht.

1. De leeuwenhouding

De leeuwenhouding, slaapgedrag bij de hond

De leeuwenhouding, waarbij de hond met zijn poten naar voren gestrekt en zijn hoofd rustend op zijn voorpoten ligt, is vaak een teken dat de hond aan het rusten is en niet in een diepe slaaptoestand verkeert.

De uitleg van de leeuwenhouding komt van Dr. Stanley Coren. Coren is emeritus hoogleraar psychologie aan de Universiteit van British Columbia.  Ook is Coren een auteur van talrijke boeken, waaronder "Do Dogs Dream?"

2. De zijslaper

De zijslaper, slaapgedrag bij de hond

De zijslaper is de meest voorkomende houding waarin honden slapen aldus Coren. Hierbij ligt de hond op zijn zij met gestrekte benen, wat betekent dat hij ontspannen en comfortabel is en vertrouwen heeft in zijn omgeving. Vaak rollen honden zich in deze houding om in een diepere slaap te vallen.  Coren legt uit dat een hond vaak eerst in de leeuwenhouding begint en zich dan op zijn zij laat rollen om zo in een diepere slaap te vallen.

"Zodra de hond begint te dromen, ontspannen zijn spieren en rolt hij uit de leeuwenhouding in de normale slaaphouding", aldus Coren.

3. De Donut

De donut, slaapgedrag bij de hond

Een andere veelvoorkomende slaaphouding bij honden is de 'Donut', waarbij de hond zich op krult tot een klein bolletje. Deze houding zorgt ervoor dat de hond zichzelf zo klein mogelijk maakt en helpt ook bij het reguleren van de lichaamstemperatuur volgens Dr. Katherine Houpt. Houpt is emeritus hoogleraar gedragsgeneeskunde aan het College of Veterinary Medicine van de Cornell University.  Dr. Houpt voltooide een studie waarin werd gekeken naar honden in asielen en hoe ze slapen.  Dr. Houpt legt uit dat honden dit doen om zichzelf zo klein mogelijk te maken en dat het hen tegelijkertijd ook helpt om de lichaamstemperatuur te reguleren. "Als honden het erg warm hebben, strekken ze zich uit op koele oppervlakken, maar meestal krullen ze op", zegt ze. "Ik denk dat het hen het gevoel geeft dat ze minder kwetsbaar zijn."

4. De Superman

De Superman, slaapgedrag bij de hond

Misschien zie je sommige honden wel eens slapen in een houding dat ze compleet uitgerekt op de grond liggen. Zowel de voor als achterpoten zijn dan helemaal uitgestrekt. Dit wordt ook wel de 'Superman-positie' genoemd. Hoewel onderzoekers niet 100 procent zeker weten waarom honden zo slapen hebben Dr. Coren en Dr. Houpt een aantal ideeën over deze slaaphouding van honden. Dr. Coren is van mening dat deze positie ook betrekking heeft op de lichaamstemperatuur van de hond.

"De vacht aan de onderkant van de hond is niet zo dicht en isolerend als de rest van de vacht", aldus Coren. "Wat je de 'Superman-positie' noemt - met gestrekte ledematen en buik tegen de vloer - kan een reactie zijn op een warme omgeving, maar komt meestal voor in situaties waarin het oppervlak waarop de hond ligt relatief koeler is dan de lucht om hem heen." Dr. Houpt zegt dat deze slaaphouding bij kleinere honden en puppy's vaker voorkomt dan bij grotere rassen. "Je ziet het vaak bij chihuahua's en terriërs", zegt ze. "Ik denk dat het voor een grotere zwaardere hond moeilijker is om zo te liggen."

5. De rugslaper

De rugslaper, slaapgedrag bij de hond

De hond ligt hierbij op zijn rug met de buik omhoog en de benen in de lucht. Deze positie lijkt misschien ongemakkelijk en is tegelijkertijd ook een grappige slaaphouding, maar het is een van de meest comfortabele posities voor de honden. Honden die in deze houding slapen, suggereren dat ze je vertrouwen en bekend zijn met de omgeving. Ook is het voor de hond comfortabel, omdat ze op deze manier een maximale luchtstroming naar alle lichaamsdelen krijgen.

Het begrijpen van de slaaphouding van jouw hond kan je inzicht geven in hun huidige toestand en vertrouwen in hun omgeving. Of ze nu slapen als een leeuw of zich uitrekken als Superman, elke houding vertelt een verhaal over jouw hond.

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test