Lichaamstaal van de hond

Lichaamstaal van de hond

Weet jij wat je hond probeert te zeggen middels zijn houding? Je hond 'praat' niet alleen middels blaffen, zijn lichaamshouding is vele malen belangrijker.
De manieren waarop je hond staat, kijkt, kwispelt of ligt vertelt alles over hoe je hond zich op dat moment voelt. Het is als baas niet alleen fijn om te weten wat er door je hond heen gaat, maar het kan ook nare situaties voorkomen. Denk hierbij aan eventuele gevechten voorkomen of je hond helpen als hij het allemaal even niet meer weet.

Als je de lichaamstaal begrijpt van je hond dan zal de band tussen jullie alleen maar sterker worden. Je hond weet dat je hem snapt. Hij krijgt bijvoorbeeld niet ten onrechte een correctie als hij zich onderdanig opstelt of je bent situaties voor door je hond te behoeden voor te agressief gedrag. Je hond zal je meer en meer gaan vertrouwen en de band zal alleen maar sterker worden.

Het welzijn van je hond moet van primair belang zijn. En dit houdt niet op bij eten geven en een onderdak bieden. Het houdt ook in dat je met je hond moet kunnen communiceren. Hieronder hebben wij diverse houdingen van de hond uitgelicht.

Ontspannen en benaderbaar


Bron foto: Petcloud, Tekening door: Emma Trithart
Deze hond is ontspannen en tevreden. De hond maakt zich niet druk om dingen die er in zijn omgeving gebeuren en is meestal benaderbaar. Raadzaam is natuurlijk altijd om het de baas te vragen of de hond geaaid kan en mag worden.

Alert, onderzoeken


Bron foto: Petcloud, Tekening door: Emma Trithart
Als de hond iets interessants, of iets onbekends heeft gezien laat deze houding zien dat hij alert is en de aandacht erbij houdt. De hond hond is de situatie aan het analyseren om te bepalen of er sprake is van een bedreiging of dat er actie ondernomen moet worden.

Dominant, agressief


Bron foto: Petcloud, Tekening door: Emma Trithart
Dit is een zeer dominante en zelfverzekerde hond. Hier laat de hond niet alleen sociale dominantie zien, maar hij laat ook zien dat hij agressief zal handelen als hij zal worden uitgedaagd.

Angstig agressief


Bron foto: Petcloud, Tekening door: Emma Trithart
Deze hond is bang maar niet onderdanig en en kan tot een aanval overgaan als hij uitgedaagd wordt.

Gespannen, in nood


Bron foto: Petcloud, Tekening door: Emma Trithart
Deze hond is gestrest door personen of dieren of door de omgeving waar hij zich in bevindt. Dit is een algemene uitstraling van zijn gemoedstoestand en is niet specifiek gericht op iemand.

Angstig en bezorgd


Deze hond is een beetje bang en laat tekenen van onderdanigheid zien. De hond laat dit gedrag zien om conflicten te voorkomen en toont de andere hond dat hij weet dat die hond de meerdere is.

Extreme angst en onderdanig


Bron foto: Petcloud, Tekening door: Emma Trithart
Deze hond geeft zich totaal over, is erg onderdanig. De hond laat op deze manier zien dat hij zijn lagere status aanvaard en absoluut geen bedreiging zal vormen.

Speels


Bron foto: Petcloud, Tekening door: Emma Trithart
Deze hond laat zien dat hij de andere hond uit wil nodigen om te spelen. Deze uitnodiging kan worden versterkt door blaffen en speelse aanvallen en terugtrekkingen. Deze signalen tonen aan dat eventueel eerder ruw gedrag niet bedoelt was als bedreiging of uitdaging.

Kantelen van de kop

Bron foto: Alan Levine, Felix, CC BY-SA 2.0
De meest leuke filmpjes en foto's van honden die constant hun koppie kantelen vind je terug op het web. De reden dat de hond dit doet is omdat hij iets niet begrijpt of nieuwsgierig is naar iets.

Gapen


Als mensen gapen is dit vaak een teken dat we moe zijn. Maar bij honden kan dit meer dingen betekenen. Een hond kan gapen om stress kwijt te raken of om iemand (mens of dier) te laten zien dat hij geen kwaad zal doen.

Het is best lastig om de signalen van de hond te begrijpen. Vaak gaan dingen zo snel dat je het gewoon mist. Wat wellicht leuk is om te doen is filmen, tegenwoordig erg makkelijk aangezien bijna iedereen wel een mobiel heeft tegenwoordig. Als je weer eens met je hond naar een park of het bos gaat en je laat hem lekker los, film dan eens zodra hij bijvoorbeeld andere honden tegenkomt. Je kunt dan later als je terug bent de film weer afspelen en terugkijken wat en welke signalen je hond af heeft gegeven aan andere honden. Niet alleen leuk voor jezelf, maar ook heel leerzaam!

NovaNov

geplaatst op 10 december 2019 | 21:52

Mijn hond geeft echt een mix van signalen af als we andere honden tegenkomen. Ze trekt, rughaar staat overeind, kwispelt, gromt, maar nooit tanden bloot/lippen opgetrokken..in de 4jr dat ze bij me is, zijn er slechts een handjevol honden waar ze goed mee kan...maar oh wee als ze samen is met een van deze vriendjes en er komt een andere bij...dan gaat het mis en is ze echt klaar voor de aanval..:(

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto