Opvoedingstips bij honden

Opvoedingstips bij honden

Op het moment dat je de hond moet gaan opvoeden (of dat het nou van pup af aan is, of indien er een volwassen hond in je familie op wordt genomen) dan zijn er een paar basisregels die je wellicht kunnen ondersteunen bij het opvoeden.
Wij hebben hier enkele basisregels op papier gezet. Hopelijk kun je hiermee de opvoeding van je hond leuk maken, voor zowel de hond als voor jezelf. Uiteindelijk zullen jullie beiden er baat bij hebben. Jullie kunnen genieten van de hond en de hond geniet van een blije baas.

Consistent zijn
Iedere keer als je regels aanpast dan breng je de hond in de war. Honden kunnen niet omgaan met “soms mag het wel, soms mag het niet”. Dus als je bijvoorbeeld in je thuiskloffie zit en je vind het niet erg als de hond tegen je opspringt, dan mag je het ook niet er vinden als je je nette kleding aan hebt getrokken. Of iets mag wel, of iets mag niet. Je kunt je hond het schooien niet afleren als hij toch af en toe wat krijgt van je. Blijf dus bij de regels die je de hond aangeleerd hebt.

Geduldig zijn
Op het moment dat je merkt dat je gefrustreerd of geïrriteerd bent, dan merkt de hond dat ook. Dieren, en dan met name honden, zijn uiterst gevoelig voor emoties. Als u frustraties of irritaties uit tijdens het opvoeden, dan merkt je hond dat en dat zal de opvoeding niet ten goede komen. Als je je ongelukkig voelt, dan zal het je niet lukken om het opvoeden van de hond goed tot een einde te brengen. Je hond voelt jouw emotie. Hou de trainingssessies licht en kort en zorg dat jullie er beide plezier in hebben. Plezier is de sleutel tot een succes, zowel bij de hond als bij de baas.

Stop, ook al gaat het nog leuk
Als je hond moeite heeft om iets wat je hem wilt leren las dan een pauze in. Als je namelijk wel doorgaat, dan zal er op een gegeven moment een gevoel van frustratie bij je opwellen die de hond meekrijgt. Stop met het gene wat je hem wilde leren en ga terug naar iets wat de hond al wel kan. Jij hebt er dan weer lol in en belangrijker nog, de hond ook. Beloon hem nadien en stop dan. Hij heeft de trainingssessies dan met plezier afgerond en zal de volgende keer weer met enthousiasme beginnen.
Plezier is de sleutel tot een succes, zowel bij de hond als bij de baas.
Zorg voor socialiseren
Vanaf het moment dat je een pup (of volwassen hond) in huis neemt, begin dan met het socialisatieproces. Socialiseer je hond met andere honden en bij andere mensen en kinderen. Als je hond zich helemaal prettig voelt in deze situaties, dan ben je een stap verder als het gaat om diverse opvoedingsmethoden.

Beloon op het juiste moment
Zorg ervoor dat je nooit het verkeerde gedrag te beloont. Als je de hond “af” aan het leren bent, zeker in het begin en hij wordt per ongeluk beloont bij het opstaan, in plaats van het liggen, dan associeert je hond op dat moment dus “kom maar” in plaats van “af”. Timing is essentieel.

Keur ongewenst gedrag niet goed
Als je hond telkens springt als je binnenkomt en je wilt dit niet hebben, neem hem dan niet gelijk mee naar buiten. Je beloont hem dan namelijk voor het springen, hij mag lekker mee naar buiten! Wacht tot je hond rustig is en bij voorkeur zit vóórdat je de hond positieve aandacht geeft. Of dit nu eten is of uitlaten.

Geef geen commando’s bij ongewenste actie
Gebruik nooit een herhaalcommando om je hond in bad te krijgen of om zijn nagels te knippen. Straf je hond ook nooit als hij zojuist heeft gereageerd op je herhaalcommando. Als je hond elke opdracht die je aan hem geeft geeft associeert met negatieve gevolgen, dan is de kans groot dat hij het gaat negeren.

Commando’s zijn voor je hond slechts klanken
Af en toe uit de hand voeren
Een manier om ervoor te zorgen dat je hond onthoudt dat jij de controle hebt over het eten én om ervoor te zorgen dat er zich geen voedsel agressie ontwikkelt, is het af en toe uit de hand voeren goed. Het is tevens een leuke manier om tijd te besteden met je hond.

Speel regelmatig met uw hond
De tijd die je doorbrengt met je hond mag niet allemaal uit trainingstijd bestaan. Maak ook tijd vrij om lekker te spelen met hem. Dit is een geweldige manier om je relatie te verbeteren.

Wees niet bang om (professionele) hulp te zoeken
Indien je gedrag constateert bij je hond die onwenselijk is en die je niet af kunt leren, dan is het geen schande om op zoek te gaan naar professionele hulp.

Commando’s zijn voor je hond slechts klanken
We weten allemaal dat honden geen Nederlands verstaan, maar soms vergeten we dit als we willen dat een hond moet luisteren. Elke opdracht die we van de hond verwachten is voor de hond slechts een reeks van geluiden om hem heen. Zorg er dus voor dat de commando’s voor hem te onderscheiden zijn

Gebruik zachte kleine traktaties voor het belonen
Als je aan het trainen bent met de hond om nieuwe dingen te leren, maak dan gebruik van kleine zachte traktaties voor het belonen. Als een hond te lang bezig is met de traktatie, dan is hij zijn aandacht kwijt. Kleine, zachte, gemakkelijk traktaties zijn het meest wenselijke tijdens de training.

Neem kleine stappen
Als je wilt dat uw hond iets nieuws leert, verdeel dit dan in meerdere sessies. Stel dat je de hond “af” wilt leren, leer hem dan eerst de tussenstap 'zit'. Als een hond op een bepaald moment moeite heeft, neem een stapje terug, ga weer iets doen wat de hond al wel kent. Jij blijft er dan rustig onder en de hond is blij want hij doet weer iets wat goed gaat en krijgt weer een traktatie.

Wandel met je hond
Wandel minstens tweemaal per dag totdat hij moe is. De hond is voldaan en daardoor vaak minder vervelend. Als je de hond uit gaat laten, laat hem eerst zitten, doe dan pas zijn halsband om en ga dan lopen. Jij gaat eerst de deur uit en dan pas de hond.

Maak goed schoon
Een van de redenen dat sommige honden zoveel moeite hebben met zindelijkheidstraining is dat als ze per ongeluk wat gedaan hebben in huis, het niet goed schoongemaakt wordt. De geur van urine of ontlasting blijft achter in het tapijt of in de naden van de houten vloer. Deze geur zal je hond stimuleren om weer gebruik te maken van die plek.

Jo

geplaatst op 18 juli 2019 | 18:18

Mooshond van 1 jaar kan goed n 8 uur alleen zijn alleen laatste week heeft ze gepoept in huis, zijn er blaadjes vd plant en verbield ze laminaat plinten. Waar komt dat ineens vandaan?

C

geplaatst op 9 december 2017 | 13:11

Hoi. Ik heb een volwassen Amerikaanse stafford pocket in huis genomen van 3 jaar.. ze zeiden dat hij veel geleerd had van hun maar dit blijkt helemaal niet zo.. hij trekt als een malle aan de lijn.. hier ben ik nu mee bezig.. bijt alle luiers kapot. Luisterd maar half.. is schrikachtig als ik boos word en heeft nooit genoeg eten. Natuurlijk ligt t nu bij mij ook dat hij dit nog steeds doet maar ik zoek tips om dit te verbeteren. Loslopen kan hij niet want dan rent hij weg en met andere honden kan hij niet omdat andere honden hem niet moeten. Heel raar.. op een of andere manier.. denk ik.. heeft hij een geur bij zich waardoor andere honden met hem willen vechten. Terwijl hij niks doet. Persoonlijk denk ik dat hij doorgefokt is.. ligt het dan daaraan? Ik ben een enorme dierenliefhebber

Danielle

geplaatst op 13 februari 2017 | 16:44

hallo, binnenkort krijg ik weer mijn duitse herder hond terug (wegens omstandigheden tijdelijk bij iemand ander geweest) en mijn hond kan niet met andere honden omgaan, maar op het adres waar ik momenteel verblijf hebben ze een stepherd/ labrador, hoe pak ik de situatie aan als de honden elkaar leren kennen? Mvg, Danielle

Maris

geplaatst op 29 november 2016 | 19:04

Hallo, wij hebben een pitbull van bijna 9 maanden. We zijn vanaf het begin heel druk bezig geweest om hem te socialiseren met andere honden/mensen/kinderen. Nu lopen wij tegen een probleem aan, als er mensen over de vloer komen is onze pit zo overenthousiast dat hij niet luistert, super druk doet, springen janken enz. Heeft iemand tips hoe hier mee om te gaan?

Nicole

geplaatst op 29 september 2016 | 20:20

Beste ik heb uw bericht gelezen over de hond van uw zoon de labradoodel ,wel bij Kristin Boyle in Leest zij is een elite grooming trimster en is echt een ware schat voor de dieren. Ik weet bijna zeker dat het bij haar met uw hond zal lukken echt waar ze is geweldig en heeft meerdere probleem honden die elders niet getrimd kunnen worden . Groetjes Nicole

Bieke

geplaatst op 14 september 2016 | 14:27

wij hebben net een american stafford in huis gehaald van 4 maanden, dat beestje heeft daarvoor altijd binnen in een appartement gezeten, nooit niet buitengeweest, gaan wandelen en noem maar op. Het beestje is nochthans aanhankelijk en lief en speels maar het grootste probleem dat we hebben is als we moeten gaan wandelen, hij gaat mee tot aan de deur en gaat ook buiten , zijn leiband aandoen is geen probleem maar het grootste probleem is het wandelen, in het begin was het helemaal niets, ging meer zitten dan wandelen, vooral angstig voor alles rondom hem, aangezien hij constant binnen zat. Af en toe wandelt hij kleine stukjes mee maar dan klapt hij in een keer dicht en wandelt hij niet meer voort, dan blijft hij staan waar staan en beweegt niet meer, wat kan ik daar best aan doen? Hebben het al geprobeert met een beloning maar niets helpt momenteel. Ook nog een vraagje, is een bench een goede oplossing , wij gaan soms al eens weg in den dag in het weekend, naar iets van de voetbal of naar familie en de hond kan niet altijd mee, is dit de beste oplossing omhem in te zetten , in een bench? hebben momenteel nog geen en het weekend dat gepasseerd is hebben we een hele dag weg geweest en haalt hij al men was van de wasdraad en legt dit bij hem op zen mat, hij haalt schoenen van men schoenrek af en legt dit bij hem, en voor de rest alles wat hij ook maar kan vastkrijgen heeft hij vast, karton en papier bijt hij allemaal kapot, durft het behang van de muren halen, speelgoed van de kindjes , wat kan ik daar het best aan doen? dit is normaal enkel als we een hele dag weg zijn, sinds vandaag doet hij dit ook als ik de kindjes van school ga halen.

Jan

geplaatst op 21 juli 2016 | 15:47

Hallo Julia, heb net uw bericht gelezen ten eerste zou ik een andere trimmer uitzoeken want een trimmer kan wel alles over de vacht en de huid van een hond weten maar die van u weet totaal niets over de opvoeding en reacties van een hond. Voor de verlating angst van uw zoons hond, probeer eens de truc met een oud ongewassen kledingstuk van uw zoon bij de hond te leggen als hij weg gaat, bij jonge pups werkt het perfect.

Wolf

geplaatst op 24 juni 2016 | 08:25

Beste Julia, Bij mij heeft een tweede hond goed geholpen. Eentje die wat meer gesocialiseerd was. Dan leren ze van elkaar. Verder vind ik het vreemd dat een hondenkapper gaat zeggen, dat de hond ingeslapen moet worden als ie niet geholpen wordt, ver buiten het boekje wat mij betreft. Dan zou ik eerder nog zelf de hond knippen.

Julia

geplaatst op 5 juni 2016 | 12:56

Goedemiddag , Onze zoon ( alleenstaand) heeft 12 jaar een labrador gehad, een schat van een hond, maar helaas werd hij ziek en heeft hij hem in laten slapen. Het was zijn maatje. Daar een pup onbetaalbaar was voor hem, heeft hij gekozen voor een asielhond. Onze dochter woont in Duitsland en daar in een adiel zat een 3 maand oude pup (labradoodle) onvoorstelbaar maar waar. Een schat van een hond maar totaal niet gesocialiseerd . Zat in hokje alleen, werd zo nu en natuurlijk wel uitgelaten. Er was gelijk een goede klik. Enfin het is een schat! Veel geleerd intussen. Erg intelligent. Maar nu is hij 9 maanden en moet hij geknipt worden. Hij is bij de hondenkApper geweest, maar volgens hem onbehandelbaar , en we zouden een therapeut moeten zoeken om hem de verlatingsangst etc moeten afleren. Als we dat niet deden dan zouden we hem in moeten laten slapen. Het schijnt een erg spektakel te zijn geweest. We zijn daar van geschrokken. Hij gaat nu goed met kinderen honden en mensen om. Is wel eigenwijs, maar hij is nog jong. Hij kN niet alleen in huis zijn want dan staan de buren op hun achterste poten! Wie geeft ons raad! Onze zoon heeft een hele kleine WAO . Hij kan niet veel betalen, hij wil graag advies . Alvast dank en groet, Julia

schirly

geplaatst op 1 april 2016 | 14:08

hallo, ik heb een Beagle en 2 andere honden. Als die moeten eten, slokt de Beagle alles op en maakt ruzie met de anderen. Wat kan ik hieraan doen? groetjes

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto