Opvoedingstips bij honden

Opvoedingstips bij honden

Basisregels voor het opvoeden van de hond

Op het moment dat je de hond moet gaan opvoeden (of dat het nou van pup af aan is, of indien er een volwassen hond in je familie op wordt genomen) dan zijn er een paar basisregels die je wellicht kunnen ondersteunen bij het opvoeden.

Wij hebben hier enkele basisregels op papier gezet. Hopelijk kun je hiermee de opvoeding van je hond leuk maken, voor zowel de hond als voor jezelf. Uiteindelijk zullen jullie beiden er baat bij hebben. Jullie kunnen genieten van de hond en de hond geniet van een blije baas.

Consistent zijn

Iedere keer als je regels aanpast dan breng je de hond in de war. Honden kunnen niet omgaan met “soms mag het wel, soms mag het niet”. Dus als je bijvoorbeeld in je thuiskloffie zit en je vind het niet erg als de hond tegen je opspringt, dan mag je het ook niet er vinden als je je nette kleding aan hebt getrokken. Of iets mag wel, of iets mag niet. Je kunt je hond het schooien niet afleren als hij toch af en toe wat krijgt van je. Blijf dus bij de regels die je de hond aangeleerd hebt.

Geduldig zijn

Op het moment dat je merkt dat je gefrustreerd of geïrriteerd bent, dan merkt de hond dat ook. Dieren, en dan met name honden, zijn uiterst gevoelig voor emoties. Als u frustraties of irritaties uit tijdens het opvoeden, dan merkt je hond dat en dat zal de opvoeding niet ten goede komen. Als je je ongelukkig voelt, dan zal het je niet lukken om het opvoeden van de hond goed tot een einde te brengen. Je hond voelt jouw emotie. Hou de trainingssessies licht en kort en zorg dat jullie er beide plezier in hebben. Plezier is de sleutel tot een succes, zowel bij de hond als bij de baas.

Stop, ook al gaat het nog leuk

Als je hond moeite heeft om iets wat je hem wilt leren las dan een pauze in. Als je namelijk wel doorgaat, dan zal er op een gegeven moment een gevoel van frustratie bij je opwellen die de hond meekrijgt. Stop met het gene wat je hem wilde leren en ga terug naar iets wat de hond al wel kan. Jij hebt er dan weer lol in en belangrijker nog, de hond ook. Beloon hem nadien en stop dan. Hij heeft de trainingssessies dan met plezier afgerond en zal de volgende keer weer met enthousiasme beginnen.

Plezier is de sleutel tot een succes, zowel bij de hond als bij de baas.

Zorg voor socialiseren

Vanaf het moment dat je een pup (of volwassen hond) in huis neemt, begin dan met het socialisatieproces. Socialiseer je hond met andere honden en bij andere mensen en kinderen. Als je hond zich helemaal prettig voelt in deze situaties, dan ben je een stap verder als het gaat om diverse opvoedingsmethoden.

Beloon op het juiste moment

Zorg ervoor dat je nooit het verkeerde gedrag te beloont. Als je de hond “af” aan het leren bent, zeker in het begin en hij wordt per ongeluk beloont bij het opstaan, in plaats van het liggen, dan associeert je hond op dat moment dus “kom maar” in plaats van “af”. Timing is essentieel.

Keur ongewenst gedrag niet goed

Als je hond telkens springt als je binnenkomt en je wilt dit niet hebben, neem hem dan niet gelijk mee naar buiten. Je beloont hem dan namelijk voor het springen, hij mag lekker mee naar buiten! Wacht tot je hond rustig is en bij voorkeur zit vóórdat je de hond positieve aandacht geeft. Of dit nu eten is of uitlaten.

Geef geen commando’s bij ongewenste actie

Gebruik nooit een herhaalcommando om je hond in bad te krijgen of om zijn nagels te knippen. Straf je hond ook nooit als hij zojuist heeft gereageerd op je herhaalcommando. Als je hond elke opdracht die je aan hem geeft geeft associeert met negatieve gevolgen, dan is de kans groot dat hij het gaat negeren.

Commando’s zijn voor je hond slechts klanken

Af en toe uit de hand voeren

Een manier om ervoor te zorgen dat je hond onthoudt dat jij de controle hebt over het eten én om ervoor te zorgen dat er zich geen voedsel agressie ontwikkelt, is het af en toe uit de hand voeren goed. Het is tevens een leuke manier om tijd te besteden met je hond.

Speel regelmatig met uw hond

De tijd die je doorbrengt met je hond mag niet allemaal uit trainingstijd bestaan. Maak ook tijd vrij om lekker te spelen met hem. Dit is een geweldige manier om je relatie te verbeteren.

Wees niet bang om (professionele) hulp te zoeken

Indien je gedrag constateert bij je hond die onwenselijk is en die je niet af kunt leren, dan is het geen schande om op zoek te gaan naar professionele hulp.

Commando’s zijn voor je hond slechts klanken

We weten allemaal dat honden geen Nederlands verstaan, maar soms vergeten we dit als we willen dat een hond moet luisteren. Elke opdracht die we van de hond verwachten is voor de hond slechts een reeks van geluiden om hem heen. Zorg er dus voor dat de commando’s voor hem te onderscheiden zijn

Gebruik zachte kleine traktaties voor het belonen

Als je aan het trainen bent met de hond om nieuwe dingen te leren, maak dan gebruik van kleine zachte traktaties voor het belonen. Als een hond te lang bezig is met de traktatie, dan is hij zijn aandacht kwijt. Kleine, zachte, gemakkelijk traktaties zijn het meest wenselijke tijdens de training.

Neem kleine stappen

Als je wilt dat uw hond iets nieuws leert, verdeel dit dan in meerdere sessies. Stel dat je de hond “af” wilt leren, leer hem dan eerst de tussenstap 'zit'. Als een hond op een bepaald moment moeite heeft, neem een stapje terug, ga weer iets doen wat de hond al wel kent. Jij blijft er dan rustig onder en de hond is blij want hij doet weer iets wat goed gaat en krijgt weer een traktatie.

Wandel met je hond

Wandel minstens tweemaal per dag totdat hij moe is. De hond is voldaan en daardoor vaak minder vervelend. Als je de hond uit gaat laten, laat hem eerst zitten, doe dan pas zijn halsband om en ga dan lopen. Jij gaat eerst de deur uit en dan pas de hond.

Maak goed schoon

Een van de redenen dat sommige honden zoveel moeite hebben met zindelijkheidstraining is dat als ze per ongeluk wat gedaan hebben in huis, het niet goed schoongemaakt wordt. De geur van urine of ontlasting blijft achter in het tapijt of in de naden van de houten vloer. Deze geur zal je hond stimuleren om weer gebruik te maken van die plek.

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test