Baknijd. Hoe leer je dit af

Baknijd. Hoe leer je dit af

Baknijd is agressie bij het af willen pakken van eten of in de buurt komen van het eten van de hond. Hoe je dit aan kunt pakken en op kunt lossen lichten wij toe.
Het probleemgedrag baknijd kan voorkomen worden met een goede opleiding van de pup of volwassen hond en moet onmiddellijk worden aangepakt bij honden die reeds agressief gedrag vertonen. Baknijd is niet iets waar honden over heen groeien en als we het gedrag toegestaan zal het alleen maar erger worden. Honden die agressief zijn bij hun eten, zijn zich niet bewust van hun plaats in de familie. Het proces van trainen van je pup tegen baknijd of van volwassen honden die baknijd hebben is in principe hetzelfde. Als je hond voortdurend gromt of hapt naar wie dan ook in de familie, is het allereerst een goed idee om je dierenarts te bezoeken om er zeker van te zijn dat er fysiek niets mis is met de hond (Denk bijvoorbeeld aan problemen met het gebit). Mocht je bij jezelf twijfelen of je dit probleem wel aan durft te pakken is het raadzaam om een professionele trainer te contacteren om je te helpen om dit probleem op de meest veilige manier mogelijk te overwinnen.

Afzonderlijk voeren
Allereerst, als je meer honden in huis hebt, kan de concurrentie tussen de honden bijdragen aan voedsel agressie, dus ons advies is om de honden in verschillende kamers eten te geven en ook individueel te trainen met ze.

Het doel
Honden die agressief zijn tijdens het eten zien mensen en andere dieren als een bedreiging voor hun voedsel. Het doel is dat je hond leert dat iedereen binnen de familie de baas is en dat jullie bepalen wanneer er gegeten wordt. De hond moet door hebben dat hij mensen nodig heeft om eten te kunnen krijgen. Als je klaar bent met de training dan zal de hond jullie als baas associëren met het positieve gevoel dat hij door jullie van eten wordt voorzien.

In het wild moeten honden wachten tot de roedelleider klaar is met eten; Maak gebruik van dit instinct en neem de rol als leider van de groep over.
Uit de hand
Om te beginnen haal je een paar weken lang de voerbak van de hond weg. Ga rustig zitten bij je hond op het moment dat je hem normaal gesproken eten zou gaan geven en geef hem een handje vol brokken uit de hand. Betrek iedereen van de familie hierbij. Op deze manier krijgt de hond een positieve ervaring bij het krijgen van eten met iedereen binnen de familie. Voordat je hem een handvol eten geeft, laat hem eerst zitten of liggen. Hij weet dat hij moet werken voor zijn voedsel.

De controle
Als je dit een paar weken lang hebt gedaan heb je een betere controle over wanneer en hoe je hond eet. Nu kun je gaan beginnen met het voeden uit een kom, weer op dezelfde vooraf vastgestelde tijden. Maar, voordat je de bak neerzet moet je de hond eerst laten zitten en wachten. Zet vervolgens de bak neer, wacht een seconde en dan dan 'oke'. Als hij al wil gaan eten voordat jij toestemming hebt gegeven, dan pak je de bak weg en probeer je het opnieuw. Jij bepaalt wanneer hij gaat eten en niet andersom. Een hongerige hond zal hard werken om erachter te komen wat hij moet doen om het eten te krijgen, dus vaak duurt het slechts een paar pogingen om hem te laten wachten.

De test
Terwijl je hond aan het eten is blijf je bij hem, praat je tegen hem en aai je hem zachtjes. Als hij reageert met enige vorm van aanstellerij of grommen, haal dan de bak weer weg. Geef hem de rest van de maaltijd weer uit de hand en laat hem weer werken voor zijn eten. Hou dit weer enkele dagen zo vol. Probeer na een paar dagen weer of hij weer normaal wil eten uit zijn bak met ondertussen weer praten en aaien. Herhaal dit proces net zolang totdat de hond accepteert en door heeft dat hij normaal moet blijven eten zonder grommen. Belangrijk om te onthouden is dat je als baas altijd rustig moet blijven en niet gefrustreerd moet reageren naar de hond. De hond heeft dit door en zal hierdoor zelf ook van slag raken. Actie -> reactie. Dit zal de situatie alleen maar doen escaleren.

De baknijd overwonnen
Zodra je hond de baknijd heeft overwonnen (dus je mag hem aanraken als hij eet), loop dan af en toe voorbij als hij aan het eten is en geef hem even wat lekkers. Dit zal je hond helpen om in te zien dat het best leuk is als je in de buurt bent bij hem en dat eten dus best leuk kan zijn.

Bij agressieve honden, en met name bij reuen, zal het kunnen helpen als je de hond laat castreren. Tevens is een gehoorzaamheidscursus aan te bevelen. Beide maatregelen zullen resulteren in een meer evenwichtige, relaxtere hond. Zorg ook voor voldoende beweging bij de hond; Dagelijks ten minste twee mooie, lange wandelingen. Een hond die lekker heeft kunnen wandelen en spelen is veel makkelijker om mee te werken en is over het algemeen gewoon gelukkiger. Handhaving van een goede wandelpatroon helpt jou en je hond ook om hem te laten zien dat jij de leider van het huis.

Duw en trekspelletjes met je hond
Zorg ervoor dat je niet agressief bent tegen je hond en doe geen machtsstrijdspelletjes. Als je een grote luidruchtige hond hebt die graag een ruw spel speelt ka da natuurlijk prima, maar wacht tot je hond een solide basis heeft en goed zijn plaats weet in de familie. Vermijd trekspelletjes met je hond totdat hij begrijpt dat jij de roedelleider bent. En zelfs dan is het belangrijk dat je altijd wint, dus zorg er dan voor dat hij het commando los kent. Jij moet altijd winnen.

Veer

geplaatst op 5 januari 2021 | 19:45

Dag.. Wij hebben onze lieve dober, 4 weken geleden moeten laten inslapen ivm botkanker. Ze is 11.5 jaar geworden. Onze Jack russel had toen net pups. Ze is 6. Beide honden waren goed gesocialiseerd en er zijn nooit problemen met eten andere honden of wat dan ook. Nu begint onze J.R ineens last te krijgen van voernijd naar haar pups. Ze gromt als ze een pensstaafje heeft of aan 't eten is. Zo ken ik haar helemaal niet. Nu vermoed ik dat het komt omdat onze grote lobbes er niet meer is. Naar ons gromt ze niet. Alleen naar de pups. De roedel is niet meer compleet denk ik. En zij weet even niet wat te doen. Iemand dit al een keer meegemaakt? Of een tip hoe ik haar kan helpen dat dit niet hoeft? Ze is erg van slag geweest door het gemis en nu mist haar nu nog. Bedankt voor het lezen

ab0801

geplaatst op 15 juli 2020 | 14:45

Van jongs af aan hebben wij onze Duitse herder geleerd dat wij onze handen in zijn etensbak mogen doen terwijl hij eet door bijv. steeds meer brokken met de hand toe te voegen in de bak en erbij te zitten. Nu kunnen wij hem aaien, etensbak afpakken en terug zetten en onze handen erin wroeten zonder dat hij zich defensief gedraagt of bedreigt voelt. Hij eet ook voordat wij gaan eten, dat is dan wel een foute gewoonte want hij kan ons nu ook irriteren terwijl wij avond eten.. Maar goed, dit hadden wij dus ondervonden over de jaren heen. Op veel gebieden hebben wij hem gefaald kwa opvoeding en niet het meeste uit hem kunnen halen, maar dit is dan toch wel mooi. Uiteindelijk draait het om respect en dat heeft hij goed geleerd.

Georges

geplaatst op 7 juli 2020 | 00:21

Helemaal onmogelijk kan het worden als de hond naast baknijd, zijn kastje waar zijn voeding staat, gaat verdedigen. Wat gedaan als het etenstijd is, de hond je verhindert zijn eten in een bakje te kieperen en hem te geven ? Het gaat zelfs zover als je te dicht in de buurt van zijn kastje komt, hij je voeten aanvalt en niet aarzelt er in te bijten. Als de hond geen zin heeft alles in één maal op te eten, blijft hij zijn bakje verdedigen, blijft in de buurt en is zeer agressief als baasje te dicht komt. Dat is een bijna onoverkomelijk probleem vrees ik.

toni

geplaatst op 20 januari 2020 | 16:09

Ik vraag me af wat het probleem is met die honden? Als je ze moet muilkorven omdat ze elkaar bijten over het eten, dan lijkt me toch dat er wat mis is en je beter eens advies kunt gaan vragen aan een (positief opvoedende) gedragsdeskundige. Zoveel bak nijd is echt heel erg. Je kunt misschien al beginnen met de honden niet bij elkaar te laten als 1 van beiden nog aan het eten is. Tenminste...als ze buiten etenstijd geen agressie hebben naar elkaar.

Andre ten Dam

geplaatst op 16 januari 2020 | 18:48

onze honden staan afzonderlijk te eten een in de garage en 1 in de gang als degene uit de garage binnen komt met muilkorf om wil ze de andere hond nog bijten terwijl ze het eten op heeft.

E.W.

geplaatst op 5 februari 2019 | 09:21

Wie heeft dit artikel geschreven? Bak weghalen is het ergste wat je kan doen!!! Als je zelf wil gaan 'dokteren', doe dan een paar brokjes in de bak, WACHT tot de hond alles op heeft en doe er dan weer een paar brokjes erbij. Dan leert de hond: mensen/hand bij mijn bak = eten. Nooit de bak weghalen, want dan versterk je juist de angst van de hond. Raadpleeg aub een goede gedragstherapeut bij agressieproblemen, want de adviezen die hier gegeven worden zijn achterhaald of gewoon onzin. (dominantietheorie, je moet altijd winnen met een spelletje, castreren bij agressie?!! Vaak is agressie een uiting gebaseerd op angst. Als je dan gaat castreren ('stoere' hormonen weghalen) maak je de hond juist angstiger!

Kieper Zwiepstaart

geplaatst op 28 december 2018 | 15:09

Bak weghalen bij het eten: ultieme vorm v machtsstrijd. Hoe vindt een mens het, als zijn bord wordt weggehaald? Vroeger overkwam dit kleine kinderen, als ze ergens voor gestraft werden. Eigenlijk is ook aaien tijdens het eten (om de hond gerust te stellen) storend: hond is aan het eten! Dan laat ik hem gewoon met rust. Voor de grap leid ik hem wel eens af (even met hoge stem zijn naam noemen), omdat hij zo lekker smakelijk staat te knagen. Dan kijkt hij gehaast op en kauwt snel verder. Juist hond met rust laten biedt veiligheid: 'niemand zal mijn eten afpakken.' Wat wel aanspreekt: voeden met de hand en bij hem gaan zitten, als er probleemgedrag is. Maar goed, Kieper eet v jongsaf zijn voedsel op het tuinterras: brokjes her&der in hoopjes snuffelt hij bij elkaar. Alleen vleesplak in bak.

toni

geplaatst op 28 december 2018 | 01:23

Ik vraag me af in welk jaar deze artikelen eschreven zijn. ? Er staan opvoedingstips die nog horen bij het heel oude denkbeeld van dat honden altijd bezig zijn om dominant te zijn en dat dit vooral de kop in gedrukt moet worden door de "leader of the pack" en dat is dan de mens...alsof de mens ineens een hond kan nadoen? Laten we nou gewoon mensen blijven en onze hond ook hond laten blijven. ieder met ons eigen eigenschappen en wederzijds respect . Lees eens een paar boeken waarin duidelijk wordt dat honden niet dominant zijn en gewoon samen willen werken met de mens.

H de Vries vd Molen

geplaatst op 29 januari 2016 | 19:08

onze hondholandse herder pup van nu 9 maanden heeft altijd gewacht voordat hij mocht eten met spelletjes ook altijd als ik zei los liet ze los de laatste tijd wil ze niet dat ik in de buurt van haar voedsel bak kom ze gromt dan vreselijk en nu als ze bij me op de bank ligt kan ze zonder voorafgaandiets zomaar grommen we denken dat we naar een dierenarts moeten want dit is toch te gekof zou ze verkeerd voedsel krijgen?

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto