Baknijd. Hoe leer je dit af

Baknijd. Hoe leer je dit af

Baknijd is agressie bij het af willen pakken van eten of in de buurt komen van het eten van de hond. Hoe je dit aan kunt pakken en op kunt lossen lichten wij toe.

Het probleemgedrag baknijd kan voorkomen worden met een goede opleiding van de pup of volwassen hond en moet onmiddellijk worden aangepakt bij honden die reeds agressief gedrag vertonen. Baknijd is niet iets waar honden over heen groeien en als we het gedrag toegestaan zal het alleen maar erger worden. Honden die agressief zijn bij hun eten, zijn zich niet bewust van hun plaats in de familie. Het proces van trainen van je pup tegen baknijd of van volwassen honden die baknijd hebben is in principe hetzelfde. Als je hond voortdurend gromt of hapt naar wie dan ook in de familie, is het allereerst een goed idee om je dierenarts te bezoeken om er zeker van te zijn dat er fysiek niets mis is met de hond (Denk bijvoorbeeld aan problemen met het gebit). Mocht je bij jezelf twijfelen of je dit probleem wel aan durft te pakken is het raadzaam om een professionele trainer te contacteren om je te helpen om dit probleem op de meest veilige manier mogelijk te overwinnen.

Afzonderlijk voeren
Allereerst, als je meer honden in huis hebt, kan de concurrentie tussen de honden bijdragen aan voedsel agressie, dus ons advies is om de honden in verschillende kamers eten te geven en ook individueel te trainen met ze.

Het doel
Honden die agressief zijn tijdens het eten zien mensen en andere dieren als een bedreiging voor hun voedsel. Het doel is dat je hond leert dat iedereen binnen de familie de baas is en dat jullie bepalen wanneer er gegeten wordt. De hond moet door hebben dat hij mensen nodig heeft om eten te kunnen krijgen. Als je klaar bent met de training dan zal de hond jullie als baas associëren met het positieve gevoel dat hij door jullie van eten wordt voorzien.

In het wild moeten honden wachten tot de roedelleider klaar is met eten; Maak gebruik van dit instinct en neem de rol als leider van de groep over.
Uit de hand
Om te beginnen haal je een paar weken lang de voerbak van de hond weg. Ga rustig zitten bij je hond op het moment dat je hem normaal gesproken eten zou gaan geven en geef hem een handje vol brokken uit de hand. Betrek iedereen van de familie hierbij. Op deze manier krijgt de hond een positieve ervaring bij het krijgen van eten met iedereen binnen de familie. Voordat je hem een handvol eten geeft, laat hem eerst zitten of liggen. Hij weet dat hij moet werken voor zijn voedsel.

De controle
Als je dit een paar weken lang hebt gedaan heb je een betere controle over wanneer en hoe je hond eet. Nu kun je gaan beginnen met het voeden uit een kom, weer op dezelfde vooraf vastgestelde tijden. Maar, voordat je de bak neerzet moet je de hond eerst laten zitten en wachten. Zet vervolgens de bak neer, wacht een seconde en dan dan 'oke'. Als hij al wil gaan eten voordat jij toestemming hebt gegeven, dan pak je de bak weg en probeer je het opnieuw. Jij bepaalt wanneer hij gaat eten en niet andersom. Een hongerige hond zal hard werken om erachter te komen wat hij moet doen om het eten te krijgen, dus vaak duurt het slechts een paar pogingen om hem te laten wachten.

De test
Terwijl je hond aan het eten is blijf je bij hem, praat je tegen hem en aai je hem zachtjes. Als hij reageert met enige vorm van aanstellerij of grommen, haal dan de bak weer weg. Geef hem de rest van de maaltijd weer uit de hand en laat hem weer werken voor zijn eten. Hou dit weer enkele dagen zo vol. Probeer na een paar dagen weer of hij weer normaal wil eten uit zijn bak met ondertussen weer praten en aaien. Herhaal dit proces net zolang totdat de hond accepteert en door heeft dat hij normaal moet blijven eten zonder grommen. Belangrijk om te onthouden is dat je als baas altijd rustig moet blijven en niet gefrustreerd moet reageren naar de hond. De hond heeft dit door en zal hierdoor zelf ook van slag raken. Actie -> reactie. Dit zal de situatie alleen maar doen escaleren.

De baknijd overwonnen
Zodra je hond de baknijd heeft overwonnen (dus je mag hem aanraken als hij eet), loop dan af en toe voorbij als hij aan het eten is en geef hem even wat lekkers. Dit zal je hond helpen om in te zien dat het best leuk is als je in de buurt bent bij hem en dat eten dus best leuk kan zijn.

Bij agressieve honden, en met name bij reuen, zal het kunnen helpen als je de hond laat castreren. Tevens is een gehoorzaamheidscursus aan te bevelen. Beide maatregelen zullen resulteren in een meer evenwichtige, relaxtere hond. Zorg ook voor voldoende beweging bij de hond; Dagelijks ten minste twee mooie, lange wandelingen. Een hond die lekker heeft kunnen wandelen en spelen is veel makkelijker om mee te werken en is over het algemeen gewoon gelukkiger. Handhaving van een goede wandelpatroon helpt jou en je hond ook om hem te laten zien dat jij de leider van het huis.

Duw en trekspelletjes met je hond
Zorg ervoor dat je niet agressief bent tegen je hond en doe geen machtsstrijdspelletjes. Als je een grote luidruchtige hond hebt die graag een ruw spel speelt ka da natuurlijk prima, maar wacht tot je hond een solide basis heeft en goed zijn plaats weet in de familie. Vermijd trekspelletjes met je hond totdat hij begrijpt dat jij de roedelleider bent. En zelfs dan is het belangrijk dat je altijd wint, dus zorg er dan voor dat hij het commando los kent. Jij moet altijd winnen.

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.
NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup
Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.
Hondencentrum Kwispel Enzo moet per direct stoppen
De fokker Hondencentrum Kwispel enzo uit het Brabantse Eersel moet van de voorzieningenrechter per direct stoppen met de fokkerij.
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test