Het commando Zit - Af en Blijf leren

Het commando Zit - Af en Blijf leren

Je hond zit blijf en af leren is van groot belang bij de opvoeding. Er zijn genoeg situaties waarbij deze commando's van pas komen. Maar hoe leer je de hond dit?
De handhaving van elementaire commando's als zit, af en blijf helpt je sowieso al bij het verkrijgen van je rol als roedelleider. Handhaving van het zit commando voor het geven van eten of wandelen toont dominantie aan ten opzichte van de hond. Zit af en blijf zijn ook grote alternatieve methoden om ongewenst gedrag bij de hond weg te krijgen. Hieronder volgt stap voor stap hoe je dit je hond kunt leren:

Zit
Zitten is het eerste wat je moet je hond leren. Voordat je verder gaat naar een andere gehoorzaamheidsactiviteiten, moet je hond zonder aarzeling gaan zitten als je dit commando geeft. Zorg ervoor dat je zo consistent mogelijk blijft tijdens de training. Zorg er ook voor de sessies kort te houden en laat je hond niet gefrustreerd worden. De hond moet het trainen zo leuk mogelijk vinden.

Om je hond te leren om te zitten heb je geduld nodig. Zorg voor een traktatie. Zachte traktaties hebben de voorkeur, aangezien de hond deze sneller op heeft.

Begin met je hond aan de lijn te doen en zorg dat er geen afleidingen zijn. Hou een traktatie net boven de neus van je hond en zeg "zit." Vervolgens verplaats je het lekkers boven zijn hoofd in de richting van zijn staart. Je hond zal proberen om zijn ogen op het lekkers gericht te houden en dit dwingt hem te gaan zitten. Als hij wil springen om het lekkers te pakken dan hou je het te hoog. Als je hond gaat zitten, geef hem het lekkers en beloon hem. Doe dit ongeveer vijf tot tien minuten, twee of drie keer per dag.

Af
Zodra je hond gaat zitten telkens als je "zit" zegt en niet telkens een beloning hiervoor nodig heeft, kun je overgaan tot het leren van “af”. Laat je hond eerst zitten en geef een traktatie. Terwijl hij zit, houdt dan een nieuwe traktatie tussen zijn voorpoten en zeg 'af’. Als hij gaat staan, zeg hem dan weer te gaan zitten en probeer het opnieuw. Als hij naar beneden kijkt terwijl je de nieuwe traktatie tussen de voorpoten heeft, verplaats deze traktatie dan over de grond naar je toe. Dit moet hem verleiden tot een neerwaartse positie. Zodra hij beneden is, geef je de hond het lekkers.

Als je hem op deze manier niet kan lokken probeer de hond dan niet fysiek te dwingen om te gaan liggen. Ga op de grond zitten met je benen languit en je knieën iets gebogen. Er moet net genoeg ruimte zijn voor je hond om er onder door te kruipen. Laat hem zitten bij je gebogen knieën. Houd het lekkers tussen zijn voorpoten en zeg "af" terwijl je zijn traktatie onder je knieën door schuift. Je hond zal onder de benen door gaan kruipen om zijn lekkers te pakken. Het moment dat hij onder de knieën ligt, zeg dan " af," en geef hem het lekkers en beloon hem. Doe dit ongeveer vijf tot tien minuten, twee tot drie keer per dag. Vergeet niet om te blijven werken aan het zitten..

Blijf
Blijf is een erg fijn commando als je hond deze kent. Tijdens het eten kan hij dan netjes op zijn plaats blijven zonder te bedelen om eten, tijdens het uitlaten blijft hij netjes aan de kant wachten voor hij over mag steken.

Om je hond te leren om te “blijven”, geef je hem het commando “af”. Nadat hij gaat liggen, zeg dan: "blijf." Wacht een seconden, zeg dan "goed zo, blijf " en geef hem een traktatie en veel lof. Zorg ervoor dat je alleen wat lekkers geeft als hij nog steeds ligt. Als je niet snel genoeg reageert, dan beloon je hem voor het opstaan.

Doe dit een paar keer en wacht dan twee seconden voordat je hem het lekkers geeft. Nadat hij consequent twee seconden blijft, wacht dan drie seconden. Als hij opstaat voordat je bij drie seconden bent, ga dan weer terug naar 2 seconden. Bouw dit zo geleidelijk aan op. Doe dit vijf à tien minuten lang en twee tot drie keer per dag. Probeer het niet te snel te verplaatsen, anders zal het langer duren.

Uiteindelijk probeer je de hond in een kamer te laten blijven terwijl jij zelf naar een andere ruimte loopt. Als hij bereid is om daar te blijven, zelfs wanneer jij de kamer uit bent, beloon hem dan uitbundig. Blijf ook werken aan zit en af, dit zit immers nog vers in zijn geheugen.

Sommige honden zullen dit allemaal snel onder de knie hebben terwijl het bij andere honden erg lang kan duren. Pas het leerschema aan je hond aan, probeer zo rustig mogelijk te blijven en beloon als hij het goed doet. Niet iedereen is immers even snel met leren. Het belangrijkste is, dat je hond er plezier in moet houden. Vergeet niet dat honden uiterst gevoelig zijn voor onze stemmingen, dus wees geduldig en raak niet gefrustreerd.

Eva

geplaatst op 2 maart 2021 | 21:09

Amy,een pup van 3 maanden aanvallen?? Grom maar terug dat snappen ze wel..doet de moeder ook..

Amy

geplaatst op 26 juli 2020 | 12:10

Ik heb sinds gisteren een puppy in huis van 3 maandjes. Ik heb alleen een klein probleempje.. als ik aan het spelen ben met haar wilt ze soms wel eens gaan grommen, op een andere site heb ik gelezen dat dat betekend dat ze wilt gaan aanvallen. Ook bijt ze me soms, dit is wel spelende wijs. Ook kan ze haar aandacht er niet bijhouden als ik haar deze trucjes wil aanleren. Ik ben vaak veel te lief voor dieren, is wat anderen mensen zeggen. Ik weet nu niet Zo goed hoe ik mijn hond deze dingen kan afleren. Sommige mensen zeggen dat ik gewoon een tikje op de neus moet geven maar ik kan het gewoon niet over m’n hart verkrijgen om haar een fysieke straf te geven.. weet iemand een andere optie om haar mijn grenzen aan te tonen?

van westenbrugge

geplaatst op 27 maart 2016 | 12:03

Wij hebben een ruwharige teakel van2jaar als we met een aantal weggaan is hij luidkeels aanwezig door luid te blaffen (geen gehoor)als we sen weg gaan doet hij dit niet hoe moet ik dit bestraffen?

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto