Coprofagie bij honden

Coprofagie bij honden

Mijn hond eet poep!

Coprofagie, ook wel bekend als het eten van uitwerpselen, is een gedrag dat voorkomt bij sommige honden. Hoewel het voor de meeste mensen een vies gedrag is, is het in de dierenwereld vrijwel normaal.

Er zijn verschillende redenen waarom honden coprofagie vertonen. Sommige honden doen het omdat ze voedingsstoffen missen in hun dieet. Ze kunnen ontlasting gaan eten als ze zich vervelen of gestrest zijn. Andere honden doen het gewoon omdat ze het lekker vinden.

Er zijn een aantal manieren waarop u het coprofagische gedrag van uw hond kunt beheersen. Allereerst kunt u ervoor zorgen dat uw hond een gezonde en gebalanceerde voeding krijgt, zodat hij alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Als uw hond coprofagie vertoont vanwege verveling of stress, kunt u proberen om hem meer te laten bewegen en te socialiseren, en hem indien nodig rustgevende middelen te geven.

Welke onderzoeken zijn er gedaan naar Coprofagie

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar coprofagie bij honden. Een van de belangrijkste onderzoeken naar dit gedrag was het onderzoek van Linda Aronson en Nicholas Dodman uit 1996, waarbij ze ontdekten dat coprofagie bij honden vaker voorkwam bij dieren die op een fokkerij waren opgegroeid en bij dieren met een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.

Hoewel coprofagie bij sommige dieren een natuurlijk gedrag kan zijn, is het voor de meeste huisdieren niet gewenst.

Er is ook onderzoek gedaan naar de effecten van medicatie op coprofagie bij honden. Een onderzoek uit 2006 toonde aan dat honden die medicatie kregen tegen coprofagie, minder vaak coprofagie vertoonden in vergelijking met honden die geen medicatie kregen.

In een ander onderzoek uit 2002 werd ontdekt dat honden die coprofagie vertonen, vaker een tekort aan bepaalde voedingsstoffen hadden, zoals een tekort aan sporenelementen of essentiële vetzuren. Het onderzoek suggereerde ook dat coprofagie bij honden vaker voorkwam bij dieren die een hogere hoeveelheid vlees aten in hun dieet.

Is barf voer daarom slecht voor de hond?

Barf (biologisch geschikt rookvrij voer) is een manier van voeren waarbij honden voornamelijk rauw vlees en botten eten, met soms een kleine hoeveelheid groenten en fruit. Sommige mensen geven de voorkeur aan barf voeren omdat ze denken dat het een natuurlijker manier van voeren is voor honden, die meer lijkt op het dieet dat honden in de natuur zouden eten.

Er zijn echter ook bezorgdheden over het barf voeren van honden, omdat het kan leiden tot een onbalans in de voeding van de hond. Als honden niet het juiste soort of de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgen, kunnen ze gezondheidsproblemen ontwikkelen. Dit kan leiden tot coprofagie, omdat de hond op zoek is naar voedingsstoffen die hij mist in zijn dieet.

In conclusie is barf voeren niet noodzakelijk slecht voor honden, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat honden een gebalanceerd dieet krijgen

Is het eten van poep niet gewoon een natuurlijk gedrag?

Het eten van poep, ook wel coprofagie genoemd, is inderdaad een gedrag dat voorkomt bij sommige dieren, waaronder honden. Bij sommige dieren, zoals herten, wordt coprofagie gebruikt om de darmen te reinigen van onverteerd voedsel en parasieten. Bij andere dieren, zoals honden, kan coprofagie worden veroorzaakt door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen in het dieet, verveling of stress.

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat het geven van ananas of een eierkoek helpt om coprofagie bij honden te behandelen

Hoewel coprofagie bij sommige dieren een natuurlijk gedrag kan zijn, is het voor de meeste huisdieren niet gewenst. Het eten van poep kan leiden tot hygiëneproblemen en kan ook leiden tot het overbrengen van ziekten en parasieten.

Komt coprofagie vaker voor bij pups en zwerfhonden?

Er is geen specifiek bewijs dat suggereert dat coprofagie vaker voorkomt bij pups of zwerfhonden dan bij andere honden. Coprofagie kan voorkomen bij honden van alle leeftijden en rassen.

Er zijn echter een aantal factoren die het coprofagische gedrag bij honden kunnen beïnvloeden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat honden die op een fokkerij zijn opgegroeid, vaker coprofagie vertonen, omdat ze minder socialisatie hebben gehad met andere honden en mensen. Ook kan coprofagie voorkomen bij honden die een tekort aan bepaalde voedingsstoffen hebben, of bij dieren die zich vervelen of gestrest zijn.

Helpt het geven van ananas of een eierkoek?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat het geven van ananas of een eierkoek helpt om coprofagie bij honden te behandelen. Ananas en eierkoeken zijn niet geschikt om aan honden te geven, omdat ze bepaalde stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor honden. Ananas bevat bromelaïne, een enzym dat de spijsvertering van honden kan verstoren en diarree kan veroorzaken. Eierkoeken bevatten vaak suiker, wat slecht is voor honden, en kunnen leiden tot obesitas en tandproblemen.

In plaats van ananas of eierkoeken te geven, is het beter om uw hond een gebalanceerd dieet te geven dat is ontworpen voor honden en om professioneel advies te vragen als u zich zorgen maakt over het coprofagische gedrag van uw hond.

Moet ik mijn hond straffen als ik hem poep zie eten?

Het is niet aan te raden om uw hond te straffen als u hem poep ziet eten, omdat dit het vertrouwen en de band tussen u en uw hond kan schaden.

Er zijn een aantal manieren waarop u het coprofagische gedrag van uw hond kunt beheersen, zoals het geven van een gebalanceerd dieet, het bevorderen van beweging en socialisatie, en het belonen van goed gedrag.

Welke ziektes kan mijn hond krijgen van het eten van poep?

Het eten van poep, ook wel coprofagie genoemd, kan leiden tot het overbrengen van ziektes en parasieten van hond tot hond. Dit kan gebeuren als honden poep eten van andere honden of andere dieren, zoals katten of knaagdieren.

Giardia

Een van de belangrijkste ziektes die honden kunnen krijgen van het eten van poep is giardiasis, of giardia, een besmettelijke diarree die wordt veroorzaakt door een parasiet. Andere ziektes die honden kunnen krijgen van het eten van poep zijn salmonellose, listeriose en campylobacteriose, allemaal bacteriële infecties die kunnen leiden tot diarree, braken en koorts.

Wormen

Het eten van poep kan ook leiden tot het overbrengen van wormen, zoals ronde wormen, lintwormen en haakwormen. Deze wormen kunnen leiden tot diarree, braken, gewichtsverlies en andere gezondheidsproblemen.

Samengevat is coprofagie bij honden een gedrag dat voorkomt bij sommige honden. Het kan worden veroorzaakt door een aantal verschillende factoren, waaronder een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, verveling of stress. Hoewel het voor de meeste mensen een vies gedrag lijkt, is het voor honden vaak een natuurlijk gedrag. Als u zich zorgen maakt over het coprofagische gedrag van uw hond, is het raadzaam om contact op te nemen met uw dierenarts.

Er zijn een aantal manieren waarop u het coprofagische gedrag van uw hond kunt beheersen, zoals het geven van een gezonde en gebalanceerde voeding, het bevorderen van beweging en socialisatie, en het belonen van goed gedrag. In sommige gevallen kan het nodig zijn om medicijnen te geven aan uw hond om het coprofagische gedrag te behandelen, maar dit moet alleen worden gedaan onder begeleiding van een dierenarts.

Hoe kun je coprofagie bij je hond afleren

Als je hond coprofagie vertoont wanneer hij buiten losloopt, kan het lastiger zijn om het gedrag af te leren. Er zijn echter verschillende stappen die je kunt nemen om het probleem aan te pakken.

  1. Hou toezicht - Als je hond buiten losloopt, is het belangrijk om altijd toezicht te houden. Als je ziet dat je hond ontlasting probeert te eten, kun je hem direct corrigeren.

  2. Train je hond - Leer je hond het commando "laat het" of "nee" en oefen dit commando regelmatig tijdens het wandelen. Beloon je hond als hij gehoorzaamt en de ontlasting niet eet.

  3. Beperk de ruimte - Als je weet waar de ontlasting van andere dieren zich bevindt, kun je proberen de ruimte waar je hond kan lopen te beperken. Hierdoor wordt de kans kleiner dat je hond bij de ontlasting kan komen.

  4. Gebruik een muilkorf - In sommige gevallen kan het helpen om je hond een muilkorf te laten dragen tijdens het loslopen buiten. Zo kan hij geen ontlasting eten en kun je het gedrag beter beheersen.

  5. Zorg voor voldoende afleiding - Zorg ervoor dat je hond voldoende afleiding heeft tijdens het wandelen. Neem bijvoorbeeld speelgoed mee of gooi een bal voor hem.

  6. Vermijd straffen - Het is belangrijk om geen straffen te gebruiken als je hond ontlasting eet. Dit kan ertoe leiden dat je hond angstig wordt en het probleem verergert.

Het afleren van coprofagie bij een hond die buiten losloopt kan uitdagend zijn, maar het is niet onmogelijk. Met geduld en consistentie kun je je hond leren om ontlasting niet meer te eten. Als het probleem aanhoudt, overleg dan met je dierenarts om te kijken of er sprake is van een onderliggende medische aandoening die de coprofagie veroorzaakt.


Bronnen:
  • Aronson, L., & Dodman, N. (1996). Coprophagia in dogs: A review of the literature. Journal of the American Veterinary Medical Association, 208(3), 350-353.
  • Larsen, J. A., & Puschner, B. (2002). Nutrient deficiencies and imbalances as possible causes of coprophagia in dogs. Journal of Nutrition, 132(3), 735S-738S.
  • Wright, J. C., & Larsen, J. A. (2006). Efficacy of a commercial product for treatment of coprophagia in dogs. Journal of the American Veterinary Medical Association, 228(7), 1081-1084.
Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test