Bijten afleren bij de pup

Bijten afleren bij de pup

Bijten is een gedrag dat volkomen normaal is bij honden, met name bij pups, en heeft veel te maken met het leerproces van een puppy. Bijten is een vorm van communicatie, interactie, exploratie en een spel.
Puppy's hebben geen handen om de wereld om hun heen te verkennen dus moeten zij gebruik maken van hun bek. Ze bijten/happen en sabbelen op hun moeder en nestgenoten om te communiceren en te spelen. De pups leren hier iets van, namelijk beet-remmingen. Als de pup zijn nestgenoten of moeder te hard bijt, reageren deze met een gil/kreet, en de moeder zal dan waarschuwen met een correctie. Op deze manier leert de puppy wat te hard bijten is en wat aanvaardbaar is. Puppy's die gespeend zijn en/of te vroeg zijn weggehaald bij hun nestgenoten krijgen niet de kans om deze bijt- remming te leren. Dit heeft als gevolg dat het lastiger is dit bijt/hap gedrag af te leren.

Hij moet leren van zijn fouten
Vergeet niet dat bijten geen agressief gedrag is, dus reageer hier niet op met een harde aanpak. Je pup is speels en test zijn grenzen door te spelen. Net als bij kleine kinderen leert een pup van de fouten die het maakt. Belangrijk is om geduldig te blijven en vooral consequent en je puppy zal het gedurende de training steeds beter gaan doen.

Begin met het geven van een luide "auw!" Of geef een gil wanneer je puppy BIJT. Het is belangrijk dat je dit doet als de tanden van je puppy in contact is met je huid. Dus niet alleen als ze te hard bijt. Honden begrijpen het concept "soms" namelijk niet, ze begrijpen enkel het begrip “nooit”. Je moet je pup leren dat het nooit goed is om met zijn tanden contact te hebben met je huid. Leer de pup het commando “rustig” of “zachtjes” om de hem te vertellen dat hij moet voorzichtig zijn.

Vergeet niet dat bijten geen agressief gedrag is, dus reageer hier niet op met een harde aanpak.
Trainen is herhalen
Als je wilt gaan trainen met je puppy zorg er dan voor dat je kleine hapklare traktaties bij de hand hebt. Als je de pup namelijk te grote traktaties geeft, dan heeft hij zijn aandacht er niet meer bij als hij de traktatie op heeft. Houd een traktatie in een gesloten vuist en pak met uw andere hand de pup in zijn nek vast. Als hij wil gaan bijten in je hand zeg je: "auw!" Trek hem weg van de hand waar de traktatie in zit en zeg: "nee, zachtjes." Het is belangrijk dat je hem weg trekt met de hand die vrij is, dus niet met de hand waar je de traktatie in hebt zitten, want dan moedig je hem aan om de traktatie te pakken. Bied hem wederom je gesloten hand aan met de traktatie en als hij gaat snuffelen of likken in plaats van happen dan zeg je "goedzo, zachtjes " en geef je hem de traktatie.

Sociaal isolement
Als je aan het spelen bent met je hond en hij door opwinding begint te bijten stop het spel dan onmiddellijk. In zijn nest zal hij namelijk ook als hij te hard bijt op dat moment buitengesloten worden door de andere pups.

Gebruik het concept van sociaal isolement in uw voordeel.

Als je consequent genoeg bent dan zal de pup leren dat hij zijn speelkameraadje verliest als hij te hard speelt en dat vindt hij niet leuk. Vermijd ook de spelletjes met je handen, bijvoorbeeld boxen of worstelen. Wanneer je met je pup speelt, probeer dit dan altijd met een speeltje te doen, zodat hij leert waar hij wel in mag bijten en waarin niet. Leer de hond vooral geen achtervolgspelletjes aan. Als ze klein zijn is het heel erg leuk dat ze je achterna rennen en in je enkels bijten, maar als de hond eenmaal volwassen is wordt dit zeer gevaarlijk.

Mays vulker

geplaatst op 7 mei 2021 | 11:32

Ik heb een papillon reutje can 12 weken erg lief alleen hij wil steeds wst lekkers als ie naar buiten moet om te plassen of te poepen dat kreeg ie bij de fokker hie krijg ik dat er weer uit verder moeilijk zindelijk te krijgen doet ie wat buiten beloon ik hem wel maar doet ie het binnen wil ie ook beloont worden mooi niet dud

Ella

geplaatst op 8 september 2020 | 19:57

ik heb een teckeltje in huis, maar nu ben ik voor het eerst werken en de teckel heeft het behang van de muren gehaald en de zetel afgebeten.... hoe kan ik dat oplossen?

poedelke

geplaatst op 21 juni 2019 | 10:55

Ik heb een koningspoedel puppie van bijna 14 weken, het enige probleem is het continu bijten, iedere keer als ik hem wil aaien bijt hij, als ik ga wandelen gaat het goed en in eens begint hij te bijten en op te springen of je zit gewoon in de zetel begint hij in voeten, knieeen, handen te bijten hij is nu 5 weken thuis en heeft niets anders gedaan, ik heb al verschillende puppies gehad maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Wie kan mij helpen??

EllyScheffer

geplaatst op 26 december 2018 | 11:14

geen achtervolgingsspelletje !? maar mijn pup van 6 maanden daagt ons uit en blijft blaffen en bijten als je wil dat ze komt rent ze hard weg en lukt het alleen haar in een hoek te drijven dat ze geen kant meer op kan dan geeft ze zich over. Negeren helpt niet want dan springt ze tegen je op en begint alles opnieuw!

Marja Carnal

geplaatst op 20 oktober 2018 | 21:17

Probeer eens een tuigje/ harnas ipv halsband. Bij onze hond werktdat prima tegen trekken.

chris

geplaatst op 16 december 2016 | 10:12

Onze ODH is bijna 2 jaar en mijn trouwste vriend. Hij luistert vrij goed. Het enige probleem dat we nog hebben is dat hij enorm aan de leiband trekt tijdens de wandeling. We trainen nu met zijn lievelingssnoepjes en dat gaat iets beter. Ook speel ik met hem 10 minuten voor we wandelen. Dan is hij al een beetje energie kwijt. Telkens hij trekt tijdens het wandelen blijf ik staan tot hij opnieuw naast mij komt. Hij doet dit uitstekend maar 1 m. verder is hij opnieuw vertrokken. Ik beloon hem telkens hij flink is. Op de terugweg naar huis loopt hij mooi naast mij omdat hij moe is en de hele weg door beloond wordt maar bij het vertrek is het nog erg. Hoe pak ik dit het beste aan.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto