Bijten afleren bij de pup

Bijten afleren bij de pup

Bijten is een leerproces voor de pup, hoe leer je dit af?

Bijten is een gedrag dat volkomen normaal is bij honden, met name bij pups, en heeft veel te maken met het leerproces van een puppy. Bijten is een vorm van communicatie, interactie, exploratie en een spel.

Puppy's hebben geen handen om de wereld om hun heen te verkennen dus moeten zij gebruik maken van hun bek. Ze bijten/happen en sabbelen op hun moeder en nestgenoten om te communiceren en te spelen. De pups leren hier iets van, namelijk beet-remmingen. Als de pup zijn nestgenoten of moeder te hard bijt, reageren deze met een gil/kreet, en de moeder zal dan waarschuwen met een correctie. Op deze manier leert de puppy wat te hard bijten is en wat aanvaardbaar is. Puppy's die gespeend zijn en/of te vroeg zijn weggehaald bij hun nestgenoten krijgen niet de kans om deze bijt- remming te leren. Dit heeft als gevolg dat het lastiger is dit bijt/hap gedrag af te leren.

De pup moet leren van zijn fouten

Vergeet niet dat bijten geen agressief gedrag is, dus reageer hier niet op met een harde aanpak. Je pup is speels en test zijn grenzen door te spelen. Net als bij kleine kinderen leert een pup van de fouten die het maakt. Belangrijk is om geduldig te blijven en vooral consequent en je puppy zal het gedurende de training steeds beter gaan doen.

Begin met het geven van een luide "auw!" Of geef een gil wanneer je puppy BIJT. Het is belangrijk dat je dit doet als de tanden van je puppy in contact is met je huid. Dus niet alleen als ze te hard bijt. Honden begrijpen het concept "soms" namelijk niet, ze begrijpen enkel het begrip “nooit”. Je moet je pup leren dat het nooit goed is om met zijn tanden contact te hebben met je huid. Leer de pup het commando “rustig” of “zachtjes” om de hem te vertellen dat hij moet voorzichtig zijn. Vergeet niet dat bijten geen agressief gedrag is, dus reageer hier niet op met een harde aanpak.

Trainen is herhalen

Als je wilt gaan trainen met je puppy zorg er dan voor dat je kleine hapklare traktaties bij de hand hebt. Als je de pup namelijk te grote traktaties geeft, dan heeft hij zijn aandacht er niet meer bij als hij de traktatie op heeft.

Houd een traktatie in een gesloten vuist en pak met uw andere hand de pup in zijn nek vast. Als hij wil gaan bijten in je hand zeg je: "auw!" Trek hem weg van de hand waar de traktatie in zit en zeg: "nee, zachtjes."

Het is belangrijk dat je hem weg trekt met de hand die vrij is, dus niet met de hand waar je de traktatie in hebt zitten, want dan moedig je hem aan om de traktatie te pakken. Bied hem wederom je gesloten hand aan met de traktatie en als hij gaat snuffelen of likken in plaats van happen dan zeg je "goedzo, zachtjes " en geef je hem de traktatie.

Sociaal isolement

Als je aan het spelen bent met je hond en hij door opwinding begint te bijten stop het spel dan onmiddellijk. In zijn nest zal hij namelijk ook als hij te hard bijt op dat moment buitengesloten worden door de andere pups.

Gebruik het concept van sociaal isolement in uw voordeel.

Als je consequent genoeg bent dan zal de pup leren dat hij zijn speelkameraadje verliest als hij te hard speelt en dat vindt hij niet leuk. Vermijd ook de spelletjes met je handen, bijvoorbeeld boxen of worstelen. Wanneer je met je pup speelt, probeer dit dan altijd met een speeltje te doen, zodat hij leert waar hij wel in mag bijten en waarin niet. Leer de hond vooral geen achtervolgspelletjes aan. Als ze klein zijn is het heel erg leuk dat ze je achterna rennen en in je enkels bijten, maar als de hond eenmaal volwassen is wordt dit zeer gevaarlijk.

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test