Help, mijn hond rent overal achteraan

Help, mijn hond rent overal achteraan

Auto's, eekhoorns, fietsers, skaters, katten en joggers - het zijn allemaal doelwitten voor je hond. Deze achtervolgingen kunnen niet alleen heel veel frustraties bij jou als baas teweegbrengen, maar het kan ook zeer gevaarlijke situaties opleveren. En wat dacht je van de vijandige reacties van bijvoorbeeld de fietser of de jogger die achtervolgt wordt door je hond. Maar wat kun je er nou aan doen?

Laten we allereerst niet vergeten dat eigenlijk elke hond een prooi-instinct heeft. Als ze dit instinct namelijk niet zouden hebben dan zouden honden in het wild niet overleven. Maar de honden die wij als trouwe viervoeter in huis hebben genomen hebben dit instinct niet meer nodig. Ze krijgen elke dag hun voedsel en worden van vers water voorzien. Maar hoe krijg je dan een instinct die er ingebakken zit onder controle? Wat moet je doen en wat moet je laten?

We moeten in ieder geval gebruik maken van het voordeel dat je je hond echt alles aan kunt leren wat jij maar wilt. Bij het ene ras zal dit veel sneller gaan dan bij het andere ras, maar niets is onmogelijk. Het enige wat je als baas nodig hebt is geduld, consequent zijn en blijven en blijven oefenen en trainen.


Hoe moet je het probleem aanpakken?


Sommige rassen zijn van nature meer prooi gedreven dan anderen - Windhonden en terriërs zijn beruchte achtervolgers. Maar dit betekent niet dat hun instinct om er achteraan te gaan niet kan worden afgeleerd.

Om dit achtervolgen onder controle te krijgen kost veel tijd en energie. Mocht je merken dat je het niet alleen redt, vraag dan hulp van een hondentrainer. Volg onderstaande stappen op om het jachtinstinct van de hond onder controle te krijgen.

  1. Net zoals bij andere gedragsproblemen is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de hond zowel mentaal als geestelijk genoeg uitdaging krijgt. Dit voorkomt dat de hond zelf op zoek moet gaan naar de energiedump.
  2. Presenteer alternatieve methoden voor het instinct van jagen / achtervolgen. van de release. Behendigheidscursussen zijn leuke en effectieve manieren om het intense verlangen van je hond om te jagen te benutten. Leer je hond bijvoorbeeld frisbee of het terugbrengen van een bal en beloon haar pas als ze het juiste doel achtervolgt. Met andere woorden, train je hond dat iets achterna jagen alleen mag als jij dat voorwerp weg hebt gegooid.
  3. Leer haar het commando 'hier. Dit verbetert de impulscontrole.
  4. Als de hond een truc of commando heeft geleerd, hou dan niet op moet leren. Blijf de hond mentaal uitdagen met nieuwe trucjes of commando's. Dit verbeterd de impulscontrole en geeft de nodige mentale stimulatie. Op deze pagina staan diverse commando's die je de hond aan kunt leren.
  5. Leer haar een beloningswoord. Dit wil zeggen dat als je bijvoorbeeld het woord 'koekje' leert, dat ze dan weet dat ze iets ontzettend lekkers krijgt en dus ook meteen komt. Hou deze beloning echt speciaal, dus geef alleen dat ene hele lekkere als ze iets goeds heeft gedaan.

Hoe kun je het probleem voorkomen?


Een goede gehoorzaamheidsopleiding is van cruciaal belang. Dit zorgt niet alleen voor een hond die de baas respecteert, maar je kunt hiermee als baas veel problemen voorkomen. Probeer er ook voor te zorgen dat je het jachtinstinct onbewust bevordert. Stel dat je hond je schoen te pakken heeft en er mee wegrent, ren er dan niet achteraan. Hiermee beloon je het gedrag, want je speelt het spelletje.

Conclusie


De prooidrift is een instinctief gedrag bij honden. De meeste honden krijgen echt een kick van het proberen te pakken van hun 'prooi'. Belangrijk is dus om het gedrag onder controle te krijgen en het alleen toe te staan als jij dat wilt en wanneer jij dat wilt (frisbee, balletje gooien). Vroege, uitgebreide opvoeding en voldoende lichaamsbeweging zijn de twee meest effectieve methodes.

margreeth

geplaatst op 2 mei 2021 | 14:30

Ik heb ook een adoptiehond, uit griekenland een Engelse setter van bijna 4. En herken je probleem, heb haar nu ruim 3 maanden en ben steeds naar een groot omheind stuk hei gegaan, met plakjes worst en lever. Begin thuis al met eertse plakje en roep haar regelmatig terug met het woord kijk erbij, dat is kijk een hapje. Voor een koekje of id kwam ze niet, sowieso eerst alleen wanneer zij zin had. Nu gaat het beter, nog niet perfect en gaan we naar een open plek waar ik haar goed kan zien, en zij vrij is. weer de hapjes en kijk, werkt redelijk goed nu, en idd ook een tracker. Nu moeten we nog gaan lopen, en ik hoop dat zij meeloopt dan en niet wegloopt. Maar de lever was echt een oplossing. Een andere rustige hond erbij helpt, niet 100 % maar ze zijn een roedel samen en "verdedigen elkaar".

Margreet Hagen

geplaatst op 4 mei 2020 | 10:49

Ik heb een kruising friese stabij uit Portugal nu 2 jaar oud.nu 4 maanden bij ons.heel lief en trouw aan ons.1 probleemwe gaan met hem naar de hei daar rent en ravot hij halverwege neemt hij de kuierlatten en verdwijnt.Komt wel naar huis. maar dit is super vervelend ik heb al een tracker gekocht dus weet wel waar hij dan uithangt.Hoe leer ik hem dit af.Helaas liggen de trainingen plat vanwege corona.Wie kan mij hier bij helpen.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto