Help, mijn hond rent overal achteraan

Help, mijn hond rent overal achteraan

Auto's, eekhoorns, fietsers, skaters, katten en joggers - het zijn allemaal doelwitten voor je hond. Deze achtervolgingen kunnen niet alleen heel veel frustraties bij jou als baas teweegbrengen, maar het kan ook zeer gevaarlijke situaties opleveren. En wat dacht je van de vijandige reacties van bijvoorbeeld de fietser of de jogger die achtervolgt wordt door je hond. Maar wat kun je er nou aan doen?


Laten we allereerst niet vergeten dat eigenlijk elke hond een prooi-instinct heeft. Als ze dit instinct namelijk niet zouden hebben dan zouden honden in het wild niet overleven. Maar de honden die wij als trouwe viervoeter in huis hebben genomen hebben dit instinct niet meer nodig. Ze krijgen elke dag hun voedsel en worden van vers water voorzien. Maar hoe krijg je dan een instinct die er ingebakken zit onder controle? Wat moet je doen en wat moet je laten?

We moeten in ieder geval gebruik maken van het voordeel dat je je hond echt alles aan kunt leren wat jij maar wilt. Bij het ene ras zal dit veel sneller gaan dan bij het andere ras, maar niets is onmogelijk. Het enige wat je als baas nodig hebt is geduld, consequent zijn en blijven en blijven oefenen en trainen.


Hoe moet je het probleem aanpakken?


Sommige rassen zijn van nature meer prooi gedreven dan anderen - Windhonden en terriƫrs zijn beruchte achtervolgers. Maar dit betekent niet dat hun instinct om er achteraan te gaan niet kan worden afgeleerd.

Om dit achtervolgen onder controle te krijgen kost veel tijd en energie. Mocht je merken dat je het niet alleen redt, vraag dan hulp van een hondentrainer. Volg onderstaande stappen op om het jachtinstinct van de hond onder controle te krijgen.

  1. Net zoals bij andere gedragsproblemen is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de hond zowel mentaal als geestelijk genoeg uitdaging krijgt. Dit voorkomt dat de hond zelf op zoek moet gaan naar de energiedump.
  2. Presenteer alternatieve methoden voor het instinct van jagen / achtervolgen. van de release. Behendigheidscursussen zijn leuke en effectieve manieren om het intense verlangen van je hond om te jagen te benutten. Leer je hond bijvoorbeeld frisbee of het terugbrengen van een bal en beloon haar pas als ze het juiste doel achtervolgt. Met andere woorden, train je hond dat iets achterna jagen alleen mag als jij dat voorwerp weg hebt gegooid.
  3. Leer haar het commando 'hier. Dit verbetert de impulscontrole.
  4. Als de hond een truc of commando heeft geleerd, hou dan niet op moet leren. Blijf de hond mentaal uitdagen met nieuwe trucjes of commando's. Dit verbeterd de impulscontrole en geeft de nodige mentale stimulatie. Op deze pagina staan diverse commando's die je de hond aan kunt leren.
  5. Leer haar een beloningswoord. Dit wil zeggen dat als je bijvoorbeeld het woord 'koekje' leert, dat ze dan weet dat ze iets ontzettend lekkers krijgt en dus ook meteen komt. Hou deze beloning echt speciaal, dus geef alleen dat ene hele lekkere als ze iets goeds heeft gedaan.

Hoe kun je het probleem voorkomen?


Een goede gehoorzaamheidsopleiding is van cruciaal belang. Dit zorgt niet alleen voor een hond die de baas respecteert, maar je kunt hiermee als baas veel problemen voorkomen. Probeer er ook voor te zorgen dat je het jachtinstinct onbewust bevordert. Stel dat je hond je schoen te pakken heeft en er mee wegrent, ren er dan niet achteraan. Hiermee beloon je het gedrag, want je speelt het spelletje.

Conclusie


De prooidrift is een instinctief gedrag bij honden. De meeste honden krijgen echt een kick van het proberen te pakken van hun 'prooi'. Belangrijk is dus om het gedrag onder controle te krijgen en het alleen toe te staan als jij dat wilt en wanneer jij dat wilt (frisbee, balletje gooien). Vroege, uitgebreide opvoeding en voldoende lichaamsbeweging zijn de twee meest effectieve methodes.

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.
NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup
Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.
Hondencentrum Kwispel Enzo moet per direct stoppen
De fokker Hondencentrum Kwispel enzo uit het Brabantse Eersel moet van de voorzieningenrechter per direct stoppen met de fokkerij.
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test