Giardia bij de hond

Giardia

Giardia is een eencellige parasiet en leeft in de darm van de hond. Honden van alle leeftijden kunnen geïnfecteerd worden door de parasiet, maar pups worden er het meeste mee geïnfecteerd. De infectie vindt plaats door opname van de parasiet. Dit kan plaatsvinden tijdens het eten of door het likken. Ook door het drinken van besmet water of het eten van besmette ontlasting kan Giardia optreden.
Hoe komt mijn hond aan Giardia?
Vaak zijn honden geïnfecteerd maar zijn ze er niet ziek van. Diarree is vaak het meest belangrijke symptoom, af en toe gepaard met braken. Bij een infectie die chronisch is, kan Giardia samen gaan met vermageren, een matige conditie en bij ernstige gevallen sterfte. Jonge en verzwakte dieren krijgen vaak last van klinische giardiase en terugkerende diarree is hierbij een kenmerk. De eetlust blijft bijna altijd in stand.
De symptomen bij volwassen dieren zijn vaak minder. Ze kunnen wel af en toe eitjes uitscheiden en daarmee kunnen ze andere dieren weer besmetten.

Symptomen van giardia bij de hond

Het is niet bekend wat de symptomen zijn van Giardia bij de hond. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Diagnose van giardia bij de hond

Het aantonen van de parasiet in de ontlasting. Op deze manier kan de diagnose worden bevestigd. Makkelijk is het niet, omdat een geïnfecteerd dier niet altijd eitjes uitscheidt. Voor raad en advies moet u uw dierenarts raadplegen.

Behandeling van giardia bij de hond

Een kuur Panacur. De dosering is 50 mg/kg lichaamsgewicht, 1x per dag, gedurende 3 op één volgende dagen.

Belangrijk. Het schoonmaken en desinfecteren van de vacht, de muren, de vloeren en de materialen e.d. is heel belangrijk om herbesmetting te voorkomen.

Prognose van giardia bij de hond

Het is niet bekend wat de prognose is van Giardia bij de hond. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Preventie van giardia bij de hond

Belangrijk is het dat de hond regelmatig (min 4x per jaar) wordt behandeld met Panacur. Dit  werkt niet alleen tegen Giardia, maar ook tegen vele andere wormsoorten. Hygiëne het woord bij Giardia.

Bron foto: Joel Mills, Giardia cyst, CC BY-SA 3.0
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.
Anderen bekeken ook
Fokker Engelse buldoggen bestraft, snuiten zijn te kort
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een fokker van Engelse buldoggen gestraft voor het fokken met honden waarbij de snuit te kort was.
NVWA neemt honden in bewaring bij hondenfokker Kwispel Enzo
Inspecteurs van de NVWA hebben op donderdag 22 december bij een hondenfokker in Brabant rond de 30 honden in bewaring genomen.
Welke honden hebben het guiness book of records gehaald?
Er zijn veel honden die het Guinness Book of Records hebben gehaald en wij hebben de 5 meest bijzondere voor je opgezocht
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.

Te koop springer spaniel pups

Te koop nog 1 reutje van springer spaniel nu 5 weken oud

Lief Retromops teefje

Herplaatser! Gefokt volgens de wetregelgeving van kortsnuiten. Uit geteste ouderdieren. Teefje is F