Giardia bij de hond

Giardia

Giardia is een eencellige parasiet en leeft in de darm van de hond. Honden van alle leeftijden kunnen geïnfecteerd worden door de parasiet, maar pups worden er het meeste mee geïnfecteerd. De infectie vindt plaats door opname van de parasiet. Dit kan plaatsvinden tijdens het eten of door het likken. Ook door het drinken van besmet water of het eten van besmette ontlasting kan Giardia optreden.
Hoe komt mijn hond aan Giardia?
Vaak zijn honden geïnfecteerd maar zijn ze er niet ziek van. Diarree is vaak het meest belangrijke symptoom, af en toe gepaard met braken. Bij een infectie die chronisch is, kan Giardia samen gaan met vermageren, een matige conditie en bij ernstige gevallen sterfte. Jonge en verzwakte dieren krijgen vaak last van klinische giardiase en terugkerende diarree is hierbij een kenmerk. De eetlust blijft bijna altijd in stand.
De symptomen bij volwassen dieren zijn vaak minder. Ze kunnen wel af en toe eitjes uitscheiden en daarmee kunnen ze andere dieren weer besmetten.

Symptomen van giardia bij de hond

Het is niet bekend wat de symptomen zijn van Giardia bij de hond. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Diagnose van giardia bij de hond

Het aantonen van de parasiet in de ontlasting. Op deze manier kan de diagnose worden bevestigd. Makkelijk is het niet, omdat een geïnfecteerd dier niet altijd eitjes uitscheidt. Voor raad en advies moet u uw dierenarts raadplegen.

Behandeling van giardia bij de hond

Een kuur Panacur. De dosering is 50 mg/kg lichaamsgewicht, 1x per dag, gedurende 3 op één volgende dagen.

Belangrijk. Het schoonmaken en desinfecteren van de vacht, de muren, de vloeren en de materialen e.d. is heel belangrijk om herbesmetting te voorkomen.

Prognose van giardia bij de hond

Het is niet bekend wat de prognose is van Giardia bij de hond. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Preventie van giardia bij de hond

Belangrijk is het dat de hond regelmatig (min 4x per jaar) wordt behandeld met Panacur. Dit  werkt niet alleen tegen Giardia, maar ook tegen vele andere wormsoorten. Hygiëne het woord bij Giardia.

Bron foto: Joel Mills, Giardia cyst, CC BY-SA 3.0
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Prachtige labmaraner pups

De Labmaraner is een kruising tussen een labrador en een weimaraner. In dit geval is de vader een zi

Prachtige korthaar collie pups zoeken nog een nieuw baasje

Deze prachtige Korthaar Collie pups, Schotse herdershonden met korte vacht, zijn nog op zoek naar ee