Schurft bij de hond

Schurft

Schurft

Scabies of schurft. Dit is een hele besmettelijke huidziekte bij de hond. De veroorzaker is de schurftmijt Sarcoptes scabei en dit is een microscopisch kleine mijt die zich in de bovenste huidlagen graaft. Hier schraapt hij huidcellen af. Dit is zijn voedsel. Op plaatsen waar het niet al te schoon is, komt het voor.

Het is wat anders dan jeugdschurft of besmetting met de mijt demodex. Deze zijn vaak gelijk aan de ziektetekens, echter zijn deze niet besmettelijk. De schurftmijt kan ook bij de mens nare symptomen geven. Ze kunnen alleen niet overleven bij ons, zodat bij ons de symptomen vanzelf weggaan.

Symptomen van schurft bij de hond

Jeuk, hele erg jeuk. Dit zijn de symptomen. Tot bloedens aan toe bijten en krabben de honden zich. De huid raakt hierdoor erg geïrriteerd en hierdoor wordt de huid warm en rood. Door het teveel bijten, krabben en likken ontstaat korstvorming en kaalheid. Een verdikking van de huid gebeurd ook, en dat sowieso als men niet op tijd begint met behandelen. Ze zitten met name onder de oksel, op de buik en in de liesplooi. Daar zullen dan ook de voornaamste tekens te zien zijn, maar het hele lichaam kan aangetast zijn.

Diagnose van schurft bij de hond

Als gesteld wordt dat er schurftmijten in de huid zitten. dan zal er een afkrabsel gemaakt worden. Ze zijn niet altijd eenvoudig te zien. Er zijn maar weinig mijten nodig om heftige jeuk te veroorzaken, en daardoor kan het zijn dat er niks gevonden wordt in de afkrabsel. Het kan zijn dat men dan een proefbehandeling opstart om te kijken hoe de hond erop reageert.

Behandeling van schurft bij de hond

Het geven van medicatie die de mijt doodt. Afhankelijk van het soort medicijn, met de hond gewassen worden met een schurftmijt dodende shampoo. Ook kan het met vloeistof in de nek. Tevens bestaat er medicatie die men moet inspuiten.

Progonose van schurft bij de hond

Als er snel ingegrepen wordt, reageren de dieren goed en zullen ze snel herstellen

Preventie van schurft bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Schurft bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Anderen bekeken ook