Coccidiose bij de hond

Coccidiose

Bij puppies kan diarree diverse oorzaken hebben, waaronder coccidiose. Deze ziekte-verwekker is bij de hond redelijk onbekend maar komt toch geregeld voor. Een Coccidie is een piepkleine parasiet die leeft in de darmcellen bij de hond en zich daar vermenigvuldigen.
Besmette darmcellen worden vernietigd, met als gevolg dat de darmfunctie minder wordt, wat weer als gevolg diarree heeft.

De 'eitjes' van de parasiet komen met de ontlasting van de besmette hond mee naar buiten, .
Deze eitjes zijn heel goed bestand tegen allerlei factoren, zoals bijvoorbeeld uitdroging. En dan zeker als ze worden beschermd door een hoeveelheid ontlasting. De besmetting vind plaats  door directe opname van de eitjes, uitgescheden door een andere hond en eventueel ook door het eten van knaagdieren die besmet zijn of rauw vlees.

Hoe ernstig de besmetting is, is direct afhankelijk van het aantal eitjes dat via de bek is opgenomen. Vaak zullen honden niet of nauwelijks ziek worden, met uitzondering van puppies of oude dieren of dieren waabrij de afweer niet goed functioneert.

Diarree en puppie sterfte
Waar zelden aan gedacht wordt en onderschat wordt  is coccidiose. Het komt overal voor, bij dieren en mensen. Het is een parasiet die roofvogels en reptielen als eindgastheer heeft. Bij honden komen vaak coccidiose canis, coccidiose ohioensis en coccidiose burrowsi voor. Over het algemeen verloopt een infectie met coccidiën bij honden  zonder symptomen. Toch zijn er gevallen als meest waarschijnlijke oorzaken van diarree, stevige groeiachterstand en sterfte bij puppies.
Als een hond besmet is, dan kan het tot 3 weken oöcysten uitscheiden en zo de infectie druk opbouwen.

Symptomen van coccidiose bij de hond

De symptomen zijn mogelijk gerelateerd aan de mate van beschadiging van het darmepitheel. Een eventuele secundaire ontstekingsreactie resulteert in diarree met of zonder bloedbijmenging. Hiermee samenhangende verschijnselen zijn koliek, anorexie, braken, dehydratie en soms pupsterfte. Groeivertraging zonder diarree komt ook voor.

De symptomen bij puppies zijn:
  1. (sterk) achterblijven in groei,
  2. diarree, bruin tot wit van kleur, soms met slijm en zelfs bloed,
  3. slechte eetlust,
  4. en heel soms braken

Diagnose van coccidiose bij de hond

Cysten kunnen aangetoond worden in de ontlasting. De diagnose kan gesteld worden door microscopisch ontlastingonderzoek. Onderzoek gedurende enkele dagen achter elkaar of van verzamelmonsters van enkele dagen als preventie. Bij faeces onderzoek wordt er niet stelselmatig naar oöcysten gekeken. Als er problemen zijn denkt men gemakkelijk aan giardia of aan parvovirus.

Bij hoge infectiedruk is het voorstelbaar dat tijdens de voor de pup stressrijke speenperiode de darmepitheel verloren gaat en de darmfunctie verstoord raakt met gevolg groeivertraging, diarree en zelfs sterfte. Verstandig is het om vroegtijdig uw dierenarts op de hoogte te brengen van diarreeproblemen of groeiachterstand.

Behandeling van coccidiose bij de hond

De therapie bestaat uit het 6-14 dagen toedienen van medicijnen aan de pups volgens advies van de dierenarts.
Heerst er coccidiose in een kennel dan is het zaak uiterst grondig te reinigen en vervolgens de kennels te desinfecteren het liefst met stoom, of heet water onder druk. Bedenk dat de eitjes zeer lang kunnen overleven zeker op vochtige plaatsen en/of ingebed in vuil. In de praktijk blijkt dat het praktisch onmogelijk is om een kennel weer volledig vrij van coccidiën te krijgen. Het werken met strenge hygiëne regels om de infectiedruk laag te houden helpt.

Zeer belangrijk is het regelmatig verwijderen van de ontlasting in het verblijf, de voer- en drinkbak bij voorkeur met stoom of met heet water en zeep reinigen. Als desinfecteer middel kan men het best een ammoniumverbinding gebruiken. Verder is het verstandig, het voeren van rauw vlees te vermijden.Speelweiden kunnen dus een blijvende bron van infectie zijn.

Desinfecteermiddelen maken weinig tot geen indruk op de eitjes.In de praktijk blijkt dat het praktisch onmogelijk is om een kennel weer volledig vrij van coccidiën te krijgen. Stress, overbevolking en minder goede hygiëne vergroten de kansen op ziekte door coccidiën. Onnodig dus te stellen dat deze zaken vermeden moeten worden.

Prognose van coccidiose bij de hond

De gevolgen zijn duidelijk, daarnaast zijn met coccidiose besmette pups extra vatbaar voor allerlei virusziekten zoals het parvo-virus. Stress, overbevolking en minder goede hygiëne vergroten de kansen op ziekte door coccidieën. Onnodig dus te stellen dat deze zaken vermeden moeten worden.

Kan de hond ook de kat infecteren? Nee, dat kan  niet. Een besmette hond  kan de infectie niet overdragen naar de kat en visa versa. Besmetting treedt alleen op na de opname van besmette hondenontlasting.

Belangrijk om te weten:
  1. Met name bij puppies  veroorzaken Coccidieën diaree,
  2. Honden infecteren zichzelf  door het doorslikken van aarde die besmet is of andere materialen die besmet zijn,
  3. Vaak de ontlasting weghalen van de plaatsen waar de uw hond vaak is is de beste voorzorg,
  4. Raadzaam is om puppies regelmatig te testen.

Preventie van coccidiose bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Coccidiose bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.
NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup
Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.
Hondencentrum Kwispel Enzo moet per direct stoppen
De fokker Hondencentrum Kwispel enzo uit het Brabantse Eersel moet van de voorzieningenrechter per direct stoppen met de fokkerij.
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.

Nova Scotia Ducktolling Retriever pups

Half december zullen wij pups hebben van ons teefje en onze reu.Beide zijn onze gezelschapshonden.Pu

Herplaatsing ,reeds getrainde border Collie

Isa een teefje ,10maanden ,heb ik weggehaald omdat er teveel Junior pups zaten ,ze is nu ongeveer 6