Zindelijk maken van je pup

Zindelijk maken van je pup

Een pup zindelijk maken is niet de meest eenvoudige klus. Er zijn pups die het heel snel onder de knie krijgen, maar het kan ook zijn dat je maanden bezig bent met de zindelijkheidstraining.
Het enige wat ontzettend belangrijk is, is geduld. Wees niet boos als hij een keer een foutje heeft gemaakt. Beloon hem als hij het goed heeft gedaan. Dit kan met een koekje, maar enthousiast tegen hem praten en even een aai over zijn bolletje kan net zo goed werken. Hieronder enkele tips die wellicht kunnen helpen bij het zindelijk maken van je pup.

Wees consequent
Kies een plek in huis waar je wilt dat je pup zijn behoefte moet doen en zet hem daar telkens neer. Op het moment dat je de pup daar neerzet, zeg dan wat je doet tegen hem. Bijvoorbeeld “plas doen”. Op het moment dat de pup zijn behoefte doet op de aangewezen plek, dan beloon je hem.

Verlies de pup niet uit het oog
Je zult erg snel doorhebben welke signalen de pup af gaat geven als hij zijn behoefte moet doen. Denk bijvoorbeeld aan rondjes draaien en of onrustig worden. Je zult merken dat je de pup beter leert ‘lezen’.

Totdat de pup ongeveer drie maanden oud is, mag je van hem niet verwachten dat hij zijn behoefte langer dan twee uur op kan houden.
Begrijp de signalen
Elke hond, oud of jong, geeft signalen af als hij zijn behoefte moet doen. Cruciale momenten voor de pup die zijn behoefte moet doen zijn na het slapen of na het spelen. Zodra je door hebt dat de hond moet plassen, dan til je hem voorzichtig op met je hand op zijn buikje.

Time goed
Timing van belonen is erg belangrijk. Beloon de pup op het moment dat hij zijn behoefte gaat doen. Doe je dit pas op het moment dat hij klaar is en wegloopt, dan is het te laat.

Blijf even buiten
Als de pup de behoefte heeft gedaan, ga dan niet gelijk naar binnen. Blijf even lekker buiten met hem en ga desnoods even spelen. Je pup zal dan door krijgen dat hij zodra hij buiten is en gelijk even zijn behoefte gaat doen, hij daarna lekker kan spelen met de baas.

Geen hoge verwachting
Totdat de pup ongeveer drie maanden oud is, mag je van hem niet verwachten dat hij zijn behoefte langer dan twee uur op kan houden. Heb je een pup die inderdaad ’s nachts niet zindelijk wil worden, zet hem dan om de twee uur naar buiten of op de door jou aangewezen plek. Word vooral niet boos als je merkt dat hij het niet op heeft kunnen houden. De hond kan er niks aan doen.

Regelmaat
Voer de pup op regelmatige tijden. Je zult merken dat je pup dan ook op regelmatige tijden zijn behoefte moet doen. Neem je pup altijd onmiddellijk mee naar buiten als hij wakker is geworden of na het spelen/trainen. Doe dit ook voor je gaat slapen

Aparte ruimte
Maak een aparte ruimte voor hem waar hij ongestoord kan spelen. Dit geeft je even de vrije hand en je hoeft niet bang te zijn dat hij spullen kapot gaat maken Er zijn speciale kleedjes te krijgen die als “plas-plek” gebruikt kunnen worden. Dit is handig als je bijvoorbeeld geen tuin beschikbaar heeft.

Geduld
Heb geduld, neem de tijd én geef je pup de tijd om zindelijk te worden. Een jonge hond heeft moeite met lang de ontlasting op te houden, zijn blaas en darmen moet getraind worden.

Mays vulker

geplaatst op 21 mei 2021 | 16:25

Mijn vlinderhondje is 3.5 maand overdag zo goed als zinfelijk op af en toe een ongelukje na snachts al zindelijk en slaapt snachts netjes door ben heel trots op hem het is best veel qerk zeker

Daniëlla

geplaatst op 24 november 2020 | 12:49

Een telefoonnummer? Wat is daar de bedoeling van?

Lucrece

geplaatst op 24 november 2020 | 09:00

0496387969

Daniëlla

geplaatst op 21 juli 2020 | 13:06

Hallo Deborah, Dat jouw pup naar je voeten loopt is een vorm van steun zoeken bij je. Dit betekent dat je pup de wereld buiten je woonst te beangstigend vind of te overweldigend vind. Best steun bieden door een rustigere omgeving op te zoeken, je pup te dragen en/of kortere wandelingen maken. Negeer je deze hulp aan je pup, dan is de kans groot dat je een probleemgedrag in de hand werkt waardoor je pup op latere leeftijd aan de lijn gaat trekken, blaffen naar verschillende dingen rondom hem,... Veel succes!

deborah

geplaatst op 15 juli 2020 | 17:54

ik heb sins een week een shih tzu van 9 weken . aleen als we gaan wandelen wil ze naar iedereens voeten toe en als dat dan niet kan gaat ze piepen. wat kan dit zijn of wat kan je er tegen doen ?

Daniëlla

geplaatst op 1 april 2020 | 10:18

Is je puppy jonger dan 6 maanden en zou je een (gratis!) gesprek willen over zindelijkheid, puppybijten of niet alleen kunnen zijn? Ik studeer voor hondengedragsdeskundige en ben voor mijn stage op zoek naar mensen zoals jij. Wat houdt dit precies in? Je kan bij mij terecht voor een puppyconsultatie van maximum 1,5u. In deze coronatijden is dit uiteraard niet aan huis, maar via Skype of Zoom. Heb je interesse of wil je meer informatie? Stuur een mailtje naar dolfijntje55@yahoo.com Tot gauw?

fleur

geplaatst op 30 maart 2020 | 19:22

wij hebben sinds 2 weken een engelse cocker spaniël van 4 maanden oud. hij is zo goed als zindelijk... plast en poept niet meer binnen. hij doet alles in de tuin. hoe kan ik er voor zorgen dat hij op straat zijn behoefte gaat doen? het maakt niet uit hoe lang ik met hem loop, hij doet het in de tuin.. wie heeft de gouden tip?

M HENDRIKS

geplaatst op 30 mei 2019 | 12:33

onze cocker spaniel is 7maanden oud zo goed als zinderlijk als wij bij hem zijn , maar als ik ga werken 6uurtjes is hij dan alleen dan moet hij inde bench dan doet hij daar zelfs zijn plas en poepje terwijl ik hem heb uirgelaten een stukje lopen dan doet hij ook zijn poepje en plasje en snachts blijft hij droog ook in de bench van alles al geprobeerd kunt u mij raad geven

Yoran

geplaatst op 24 maart 2019 | 19:46

Hoelang mag een hond alleen zijn

iemand

geplaatst op 7 februari 2019 | 17:04

ik heb een een pup van 5 maanden gekocht in een asiel met 5 andere beagle pups nu wilt mijn hondje niet buiten zijn behoefte doen zodra we buiten zijn geweest 2 min later olst hij binne ook al zijn we anderhalf uur aant wandelen ?? wat moet ik doen ook begind hij alles kapot tebijte nieuwe bank en vandaag kapot gebeten helpp ????

jeurissen

geplaatst op 21 oktober 2017 | 21:12

hoi ik hb een vraag we heben een mini pomeriaan,helaas zijn we met zijn 14wkn al de vierde eigenaar.nu heben we echter een probleem als ik hm mee na bed neem dan vervuilt hij het bed,zetten we hm snachts in de beng vervuilt hij de beng,nu heben we hm los in de keuken en vervuilt hij de hele keuken trots dat we hm om half twaalf nog uitlaten en om zeven uur smorgens de eerste keer na buiten doen .ook huilt hij de hele nacht maakt niet uit waar we hm doen.nu zijn we na twee weken dat hij bij ons is totaal uitgeput en ten einde raad kan u ons helpen

Carl Demets

geplaatst op 1 oktober 2016 | 20:07

Hoe hoog moet een tuinafsluiting zijn voor een maltheser hond?

Guns Hendrik

geplaatst op 7 september 2016 | 13:43

Dit zou een mogelijkheid zijn , de hond went wel aan de benchmark maar ook dat vraagt even , bij ons word de bench evenzeer als nest gebruikt. Dat bevuilen ze niet en overdag kan hij vrij in en uit. We hebben totaal geen spijt dat we hem op deze manier groot brengen. Geen geblaf erin , niets .... En moest hij bij gewenning blaffen negeer het .... Beloon hem als hij flink is

Van Rompaey Danny

geplaatst op 12 maart 2016 | 22:09

mijn bouvier was van pup af aan al zindelijk na 2 weken,op zijn 8 maanden kreeg hij een lichte blaasontsteking.Van die tijd af doet hij 's nachts weer wat behoefte in de veranda waar hij de nacht ook doorbrengt...Ik krijg het kennelijk niet voor mekaar hem terug 's nachts zindelijk te krijgen.Zou de aanschaf van een bench voor hem dan een oplossing kunnen zijn?Hij is dit wel niet gewend.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto