Zindelijk maken van je pup

Zindelijk maken van je pup

Een pup zindelijk maken is niet de meest eenvoudige klus. Er zijn pups die het heel snel onder de knie krijgen, maar het kan ook zijn dat je maanden bezig bent met de zindelijkheidstraining.

Het enige wat ontzettend belangrijk is, is geduld. Wees niet boos als hij een keer een foutje heeft gemaakt. Beloon hem als hij het goed heeft gedaan. Dit kan met een koekje, maar enthousiast tegen hem praten en even een aai over zijn bolletje kan net zo goed werken. Hieronder enkele tips die wellicht kunnen helpen bij het zindelijk maken van je pup.

Wees consequent
Kies een plek in huis waar je wilt dat je pup zijn behoefte moet doen en zet hem daar telkens neer. Op het moment dat je de pup daar neerzet, zeg dan wat je doet tegen hem. Bijvoorbeeld “plas doen”. Op het moment dat de pup zijn behoefte doet op de aangewezen plek, dan beloon je hem.

Verlies de pup niet uit het oog
Je zult erg snel doorhebben welke signalen de pup af gaat geven als hij zijn behoefte moet doen. Denk bijvoorbeeld aan rondjes draaien en of onrustig worden. Je zult merken dat je de pup beter leert ‘lezen’.

Totdat de pup ongeveer drie maanden oud is, mag je van hem niet verwachten dat hij zijn behoefte langer dan twee uur op kan houden.
Begrijp de signalen
Elke hond, oud of jong, geeft signalen af als hij zijn behoefte moet doen. Cruciale momenten voor de pup die zijn behoefte moet doen zijn na het slapen of na het spelen. Zodra je door hebt dat de hond moet plassen, dan til je hem voorzichtig op met je hand op zijn buikje.

Time goed
Timing van belonen is erg belangrijk. Beloon de pup op het moment dat hij zijn behoefte gaat doen. Doe je dit pas op het moment dat hij klaar is en wegloopt, dan is het te laat.

Blijf even buiten
Als de pup de behoefte heeft gedaan, ga dan niet gelijk naar binnen. Blijf even lekker buiten met hem en ga desnoods even spelen. Je pup zal dan door krijgen dat hij zodra hij buiten is en gelijk even zijn behoefte gaat doen, hij daarna lekker kan spelen met de baas.

Geen hoge verwachting
Totdat de pup ongeveer drie maanden oud is, mag je van hem niet verwachten dat hij zijn behoefte langer dan twee uur op kan houden. Heb je een pup die inderdaad ’s nachts niet zindelijk wil worden, zet hem dan om de twee uur naar buiten of op de door jou aangewezen plek. Word vooral niet boos als je merkt dat hij het niet op heeft kunnen houden. De hond kan er niks aan doen.

Regelmaat
Voer de pup op regelmatige tijden. Je zult merken dat je pup dan ook op regelmatige tijden zijn behoefte moet doen. Neem je pup altijd onmiddellijk mee naar buiten als hij wakker is geworden of na het spelen/trainen. Doe dit ook voor je gaat slapen

Aparte ruimte
Maak een aparte ruimte voor hem waar hij ongestoord kan spelen. Dit geeft je even de vrije hand en je hoeft niet bang te zijn dat hij spullen kapot gaat maken Er zijn speciale kleedjes te krijgen die als “plas-plek” gebruikt kunnen worden. Dit is handig als je bijvoorbeeld geen tuin beschikbaar heeft.

Geduld
Heb geduld, neem de tijd én geef je pup de tijd om zindelijk te worden. Een jonge hond heeft moeite met lang de ontlasting op te houden, zijn blaas en darmen moet getraind worden.

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.
NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup
Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.
Hondencentrum Kwispel Enzo moet per direct stoppen
De fokker Hondencentrum Kwispel enzo uit het Brabantse Eersel moet van de voorzieningenrechter per direct stoppen met de fokkerij.
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test