Hond rijdt tegen benen of op andere honden

Hond rijdt tegen benen of op andere honden

Het zogenaamde beenrijden door honden wordt vaak niet erg goed begrepen. Er is één ding dat vast staat en dat is dat de baas het vaak erg gênant vindt als zijn hond dit doet. We hebben dat ongemakkelijke moment allemaal wel een keer meegemaakt dat je hond besluit om op een andere hond te rijden of tegen iemand anders zijn been. Dit gedrag wordt meestal afgedaan met wat gegrinnik, of met luchtige opmerkingen of grapjes, terwijl de werkelijke reden waarom de hond dit doet niet bekend is bij de baas.
Waarom rijdt de hond op andere honden?
Om te begrijpen waarom de hond rijdt, moet men naar de verschillende omstandigheden in zijn totaliteit kijken als dit gedrag plaatsvindt. Er zijn veel verschillende redenen waarom de hond dit doet en elke situatie is gebaseerd op natuurlijk gedrag van de hond.

De grootste misvatting is dat de hond dit enkel doet voor seksuele bevrediging. Dit leidt tot ergernissen bij het uitlaten als de ene reu de andere berijdt. Bazen die denken dat de hond zijn hiermee zijn homoseksualiteit uit naar de andere hond zitten er volledig naast.

Wanneer een volwassen hond een andere hond rijdt is het vaak een uiting van dominantie. Het is een beproeving van grenzen en een uiting dat de hond die rijdt hoger in de rang staat dan de hond die bereden wordt. Als de hond die bereden wordt het toestaat, dan accepteert hij de andere als hoger in rang. Als hij of zij gaat vechten met de andere hond, ontstaat een strijd om dominantie. Dit met inbegrip van staren, houding en vechtpartijen. Deze knokpartijtjes zijn zelden gewelddadig. De bazen vrezen echter vaak dat het tot een zeer lelijk gevecht uit gaat lopen, met name vanwege het gegrom en het ontbloten van de tanden.

Sommige honden zijn meer geïnteresseerd in het zoeken naar het dominantie niveau dan anderen. Een groot deel is te wijten aan het hormoon testosteron. Dit testosteron zorgt er ook voor dat niet gecastreerde reuen meer geneigd zijn tot agressief gedrag en meer territoriaal zijn en dus meer stimulans krijgen/hebben tot dominantie.

Honden hunkeren naar leiderschap, het zijn roedeldieren en een spel van ‘volg de leider’ zit diep geworteld in hun psyche.
Hormonen kunnen verklaren waarom teven rijden op reuen. Rijden wordt beschouwd als een seksueel gedrag. Echter, sommige teefjes hebben een hoger niveau van androgene hormonen hetgeen resulteert in hogere niveaus van agressie en een sterkere drang naar dominantie. Dit wordt verder verergerd bij gesteriliseerd teefjes omdat zij over een onvoldoende remmend effect van oestrogeen beschikken.

Waarom rijdt de hond op mensen?
Wanneer honden op mensen rijden, dan verteld de hond dat hij zichzelf hoger in rang ziet dan de persoon. Indien een hond op zijn eigen baas rijdt, moet men dit zien als een teken dat er een gebrek aan evenwicht is tussen de hond en de baas. Een baas moet beschouwd worden als de alfahond, de leider van de roedel. Als een hond zijn eigenaar berijdt, dan is dit een teken dat de hond de baas van zijn roedel wil worden. Dit gebeurt vaak om twee redenen:
  1. De hond heeft een te dominant karakter.
  2. De andere reden kan zijn dat de baas niet zijn alfa rol duidelijk heeft gemaakt aan de hond. Honden hunkeren naar leiderschap, het zijn roedeldieren en een spel van ‘volg de leider’ zit diep geworteld in hun psyche. Als de baas zich dan niet gedraagt als de alfa, dan ondervindt de hond hier hinder van. Hij heeft een leider nodig en als hij die niet heeft, dan neemt hij zelf het leiderschap over. Een roedel heeft nu eenmaal een leider nodig, dus als de eigen baas dat niet is, dan doet hij het.
Als je hond jou berijdt, dan geeft hij aan dat hij de baas is en dit moet worden gecorrigeerd.

Andere oorzaken van rijden
Rijden kan ook een symptoom van een heel ander probleem. Het onophoudelijk rijden, in het bijzonder het constant rijden op speelgoed, of “lucht rijden”, de bank en andere willekeurige objecten kan een manifestatie zijn van extreme stress, een obsessieve stoornis of angst. Sommige honden rijden ook op kussens en diverse levenloze objecten als gevolg van irritatie in het genitale gebied. Als je hond onophoudelijk rijdt, ga dan even naar je dierenarts om te checken of de hond lichamelijk en geestelijk gezond is.

Rijden bij puppy's
Jonge pups die rijden is een totaal ander iets. Jonge honden spelen samen om zo de sociale interactie te leren. De meeste pups zullen om de beurt een spel van dominantie spelen en verplaatsen zich daarna in de onderdanige rol. Dit zodat ze samen kunnen leren hoe de socialisatie in een roedel werkt.

Het rijden stoppen
Een manier om te proberen het rijden in te perken bij reuen is om ze te laten castreren. Er zijn tal van voordelen aan het laten castreren van een reu. Voor wat betreft het laten castreren om het rijden tegen te gaan: onderzoek heeft aangetoond dat castratie rijden kan verminderen bij maar liefst 60% van de reuen.

Sterilisatie of castratie zal echter niet altijd een verschil maken. Het rijden kan een gewoonte zijn geworden. Je kunt deze gewoonte doorbreken door consequent het rijden te onderbreken. Veel hondenbezitters maken de fout door hun rijdende hond te laten stoppen met rijden door ze af te leiden met een koekje of een speeltje. Hiermee realiseren de bazen zich niet dat ze het rij gedrag juist belonen. In plaats daarvan geef je je hond een commando die je hem hebt geleerd, bijvoorbeeld “Plaats” of "Af". Pas als hij dat heeft gedaan, beloont je hem met een koekje. Op deze manier heb je het rijden onderbroken (dit was het doel) en beloon je hem voor het uitgevoerde commando.
Vraag hem te gaan zitten, laat hem een poot geven, of geef een andere commando die je hond kent. Hij kan namelijk niet het uit te voeren commando en het rijden tegelijk uitvoeren en hij weet dat als hij het commando opvolgt hij dan wat lekkers krijgt. Dus als de traktatie lekker genoeg is, zal hij stoppen met rijden.
Onderzoek heeft aangetoond dat castratie rijden kan verminderen bij maar liefst 60% van de reuen.
Dit moet de gewoonte van het rijden doorbreken als het niet een kwestie van een dominantie strijd, zoals tussen twee reuen bij het uitlaten.

J van dessel

geplaatst op 28 oktober 2020 | 12:05

Je baseert je kennis over dominantie op onderzoeken al tijdens de 2e wereldoorlog gedaan. Al jaren toont wetenschappelijk onderzoek aan dat je het helemaal mis hebt met al je veronderstellingen.

Yvonne

geplaatst op 19 november 2019 | 19:23

Dominantie??? Een hond die rijdt is of zwaar gestresst of zwaar overprikkeld en waarschijnlijk moe en dan wordt hier geschreven over streng corrigeren??? Als men nou echt wil dat het vertrouwen van de hond in de baas geschaad wordt, moet men vooral zo doorgaan. Het zou fijn zijn als die dominantie theorie van voor de oorlog eens afgeschaft zou worden. Dan zouden veel honden een beter leven hebben met meer respect.

Joke

geplaatst op 6 november 2018 | 01:00

Mijn border (reu van bijna 14 jaar) piept nu veel. Wat kan dit betekenen?

Maikel

geplaatst op 21 mei 2018 | 19:40

Hallo Mijn hond heeft vanmiddag gebeten ook mij in mijn hand nu probeert hij steeds te rijden op mijn wat moet /kan ik doen

Yvan

geplaatst op 5 februari 2018 | 16:10

Dag allemaal, Je moet proberen je hond ten allen tijde onder controle te houden. Afwijkend gedrag past niet en moet je je hond corrigeren. Maar pas op dat je niet de hele dag altijd corrigeert. Voor elke correctie die je doet moet je 5 keer belonen voor goede dingen. Als je niets vind voor de beloning verzin je maar iets. Das flinke sta of zit of lig. De bedoeling is dat je meer beloont dan corrigeert ( straft). Zeker het eerste levensjaar, daar kun je gemakkelijk iets aanleren of afleren, later is het moeilijker om iets af te leren. Denk er aan "een pup koop je, een hond maak je". Veel succes!!

Lilith

geplaatst op 18 januari 2018 | 04:09

Ik merk hetzelfde als in de comments bij hondenbaasjes. Er wordt om gelachen en mensen vinden me flauw als ik het niet wil hebben. Een hele tijd geleden was ik 18 (overigens erg bang voor honden en in therapie voor misbruik) en een labrador kwam toen naar mij toegerend. Het baasje riep van veraf; 'Hij doet niets!' en terwijl ik stilstond, begon de hond tegen me aan te rijden. Ik probeerde mijn been weg te trekken (het baasje lachte zich slap) en toen ik mijn been terugkreeg zat er wit-doorzichtig slijm overheen. Het baasje zei; 'Dat kan je eraf wassen' en liep verder met haar vrienden en de hond. Ik zou iedereen willen vragen, accepteer dit gedrag alsjeblieft nóóit van je hond. Het is inmiddels bijna 10 jaar geleden en ik weet nóg hoe beschamend en vernederend dit was voor me.

Kj

geplaatst op 25 april 2017 | 12:15

Heb mijn Golden retriever alles geleerd zonder snoepjes en zonder pijn te doen. Veel liefde geven elke dag ver wandelen en in de wij loslaten en met de bal gooien. Kordaat en streng en ook heel veel liefde geven en veel met bezig zijn. Heeft nooit koekjes of snoepjes nodig gehad hij loopt los naast mij en luistert echt heel goed als hij dan aan een andere hond begint te snuffelen negeer ik hem wandel ik door en na een meter of 6 fluit ik en komt onmiddelijk . Echt zalig (golden retriever)

ietsme

geplaatst op 24 januari 2017 | 22:24

Flink corrigeren is de beste oplossing probeer dat wel onmiddelijk te doen en niet als de hond al bezig is. lok het gedrag ook uit door je zelf in een positie te plaatsen dat rijen uitlokt zodat je onmiddelijk een correctie kan uitvoeren. Castratie heeft effect maar waarom zou je een fysieke ingreep bij je hond laten doen terwijl dit gedrag ook eenvoudig te corrigeren is zonder operatie.

Theu

geplaatst op 23 juni 2016 | 22:06

Beste Ronnie, de meeste hondenbezitters zijn ook niet normaal. Zaten laatst in een restaurant komt être zo,n groot kalf van de tafel naast ons op ons af en legt zijn gore kwijlkop op onze tafel. ...hij doet niks hoor...roepen de baasje?????

Pj

geplaatst op 22 juni 2016 | 08:52

Vind het vervelend tijdens het wandelen dat een ander los lopende hond op mijn aangelijnde hond (pup) probeert erop te rijden. wat een gezellige leuke wandeling. pfff

Gonnie

geplaatst op 20 december 2015 | 09:45

Het is inderdaad echt zo dat mensen er lacherig om doen. Ik wordt daar echt wel eens boos om. Ik probeer dan altijd uit te leggen dat dit echt niet normaal is, maar dan nog wordt je aangekeken als "doe eens normaal joh, dit is toch komisch!"

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto