Rasbeschrijving van de Mechelse Herdershond

De Mechelse Herdershond is beschermend, sterk en territoriaal en het is een hond waarmee het geweldig is om mee te werken of gehoorzaamheidscursussen te doen. Ze worden ook gebruikt als een waakhond en dit ras is zeer alert en loyaal en heel liefdevol. Dit ras moet worden vermaakt.

Karakter

Het is een werkend ras dat graag wil werken, ze zijn zeer energiek, waaks en beschermend voor hun familie, alsmede hun grondgebied. De Mechelse Herdershond vereist een uitgebreide socialisatie in de puppy-tijd.

Temperament

De Mechelse Herdershond is zeer intelligent en dit ras kan goed met kinderen en andere huisdieren. Ze worden wel aanbevolen bij grotere en minder passieve huisdieren en oudere en meer respectabele kinderen. De Mechelse Herdershond (Malinois) is erg gehoorzaam, staat te popelen om te behagen en is een goede werkhond.

Verzorging

Dit kortharige ras is relatief gemakkelijk te verzorgen. Regelmatig borstelen met een stevige borstel verwijdert overtollige haren en houdt de vacht mooi. Wassen moet alleen gedaan worden wanneer dat nodig is, aangezien dit kan zorgen voor uitdrogen van de huid en vacht. Deze rashond verhaard tamelijk licht, maar tijdens de rui verhaard hij zwaar.

Vacht

De Mechelse Herdershond ( Malinois ) is een kortharig ras die niet veel onderhoud nodig heeft. Hij heeft iets van een grove en harde vacht die sterk genoeg is om weerbestendig zijn. De haren in de nek zijn iets langer en hij heeft een dichte ondervacht.

Trainen en opvoeden

Dit ras is vrij makkelijk te trainen en de Mechelse Herdershond (Malinois) staat te popelen om te behagen, te werken en is zeer intelligent. Ze doen het goed in gehoorzaamheidscursussen indien de baas verenigbaar, stevig op kan voeden en ervaren is. Als de Mechelse Herdershond (Malinois) niet op de juiste wijze opgevoed wordt, kan het een moeilijk ras zijn.

Activiteit en bewegen

De Mechelse Herdershond zal het goed doen in een appartement, als hij maar voldoende beweging krijgt. Echter wordt het aanbevolen dat dit ras een middelgrote tot grote tuin tot hun beschikking hebben. Het is een zeer actief ras dus regelmatige lichaamsbeweging is noodzakelijk.

Kenmerken

Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
Leeftijd: 12 - 13 jaar
Schofthoogte: Reu: 62 cm, Teef: 58 cm
Gewicht: 27,5 kg - 28,5 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

liz

geplaatst op 31 augustus 2020 | 23:17

ik heb ook hetzelfde ras hond luistert goed, ja ja zodra naar buiten is zo enthousiast, wil hij niet meer luisteren, dat mag niet want gevaar, bijv... auto...en hij is sterk ras..dus moeten luisteren....lukt wel alleen goed vasthouden en opletten zijn gedraagt

puck

geplaatst op 26 maart 2020 | 20:28

Mechelse herder, super hond, gek met 1 ba ,luisterd ook goed, zelf niet opgevoed ,heb haar nu 2 jaar zei is nu 5 jaar het gedrag is twee weken terug begonnen trillen in huis deuren willen open maken ,wil alleen naar de slaapkamer rustig liggen, overdag gaat ze met mijn mee naar het land of naar de kas niets aan de hand zodra ik tegen haar zeg we gaan huis of in de auto begint het trillen en stress, ben er we l achter gekomen dat ze bij de vorige eigenaar wel boven op de slaapkamer mocht liggen.wie heeft hier een oplossing voor gr puck

Els

geplaatst op 23 december 2016 | 07:48

Ik gebruik een nylon leiband in één stuk (gekocht bij zooplus: http://www.zooplus.nl/shop/honden/halsband_lijn/looplijn/wurglijn/197702). Een hond heeft geen trekkracht als je de leiband hoog in de hals draagt en dus ook kort achter de oren. Een hond van 30 kg weegt dan plots maar 5 kg :). Veel mensen op de hondenschool bij ons zijn daar heel tevreden over. Het voordeel van deze leiband is ook dat je hem kan vastzetten hoog in de hals door de stop die erop gezet is. Alles begint voor je op wandeling vertrekt. Probeer elke opwinding te vermijden en zet je hond op voorhand onder bevel. De leiband doe je pas aan als de hond rustig is (zelfs de staart mag niet meer kwispelen). Heeft hij de leiband aan en staat de hond te springen gelijk zot, dan blijf je staan tot hij rustig is. Je zegt niets, maakt geen oogcontact en doet ook niets, want anders wek je het enthousiasme vaak nog meer aan. Gewoon geduldig wachten. Geduld is een mooie deugd, want het kan soms lang duren eer hij het door zal hebben en zich zet of neerlegt. Dan pas beloon je de rustige staat van de hond door te gaan wandelen en stap jij eerst buiten met de hond achter jou. De leider stapt altijd voorop!! Van het moment dat de hond één stap voor jou loopt, draai je onverwachts van richting. Dit doe je elke keer opnieuw tot hij aandacht voor jou krijgt. Het kan intensief zijn, ik spreek van ondervinding :), en je komt er ook niet verder mee dan een meter of 5, maar het leert je hond om aandacht te krijgen voor jou en daar gaat het om bij het wandelen want jij beslist waarheen gewandeld wordt en dat kan alleen als je hond je volgt ipv voor je loopt. Veel succes!!

sara

geplaatst op 15 december 2016 | 22:25

binnen luistert hij perfect en ligt hij ook rustig in zijn bench ( met deur open) wat in de nacht ook het geval is. maar eens ik met hem buiten kom gaat hij idd met mij wandelen inplaats van ik met hem. hij draagt een harnas en ik gebruik ook slipketting. maar helaas helpt het niet veel :(

Jeannie

geplaatst op 14 december 2016 | 20:17

hoi ik weet niet wat je op dit moment gebruikt bij het uitlaten? maar als ik je goed begrijp laat de hond jou uit in plaats van andersom! dat betekend dat hij jou de baas is en dat hoort niet.

sara

geplaatst op 13 december 2016 | 22:02

hey iedereen, ik heb even een vraagje ik heb een mechelaar van 1 jaar en 8 maand oud. echt een super hond zeer goed karakter heel lief tegen mijn dochtertje van 5 en zoon van 7. ook een zeer goede waakhond, ook als we gaan wandelen en hij vertrouwt het niet dan laat hij zich even horen. ben er altijd mee naar de hondenschool geweest maar ben er mee gestopt aangezien hij daar steeds tegen de grond geduwd werd met zijn kop als hij even zijn kuurtjes begon te krijgen en niet wou doen wat er gevraagd werdt. nu heb ik al vanalles geprobeerd slipketting enz aangezien ik dus niet met hem kan gaan wandelen na 2 huizen verder ben ik helemaal uitgeput door het getrek en bijna op de grond lig. kan iemand mij helpen of tips geven zodat ik met hem op een plezante manier en rustige manier zou kunnen gaan wandelen?

S

geplaatst op 13 september 2016 | 16:13

Ja dan heb ik u echt een pb gedaan. Gefilterde berichten misschien? Misschien niet te zien op de telefoon. Moet u even naar fb via google Ik ben niet te vinden ivm mijn ex vandaar. Sharon bos-overweel.

Jeannie ter Heide

geplaatst op 13 september 2016 | 14:49

hoi mijn naam is Jeannie ter Heide Brugmans,en er is iets mis gegaan ik heb geen bericht! mag ik de naam van jou de probeer ik het.

S

geplaatst op 13 september 2016 | 14:32

Als het goed is heb ik u een pb gedaan. Kan in overige staan.

Jeannie ter Heide

geplaatst op 13 september 2016 | 14:11

hoi zodra ze blaft of reageert op geluiden of voertuigen een rukje aan de riem geven ! en belonen met een hondenkoekje of brokje.stuur maar een pb naar fasebook

S

geplaatst op 13 september 2016 | 13:54

Hallo. Ze is 6 maanden. Maar ze loopt verder wel prettig rond, ze is wel op de gemak. Hoe kan ik dat blaffen en overal op te reageren het beste afleren? Groeten S

Jeannie ter Heide

geplaatst op 13 september 2016 | 13:49

hoi hoe oud is ze nu? dat ze buiten niet wil poepen is een teken dat ze het niet veilig voelt,de tuin is haar veilige teratorium. het blaffen en overal op reageren is heel makkelijk te corrigeren

S

geplaatst op 13 september 2016 | 10:14

Hallo iedereen. Ik heb een Mechelaar, maar die wilt/durft niet te poepen als ik met haar wandel. Ze houd het op en doet het vervolgens in de tuin. We hebben haar mee mogen nemen toen ze 7 weken oud was, die boer wilde er vanaf blijkbaar. Gelukkig gaat het verder prima. Je merkt dat se aan mij hangt, ik heb de strakke hand, maar mijn man heeft ze lak aan, springt constant tegen ons zoontje op van 4, maar zijn verder wel hele dikke vriendjes, m'n middelste dochter vond der eerst eng omdat ze zo druk is, en van m'n oudste dochter word kayra erg rustig. Maar ook als we buiten lopen gaat ze heel erg tekeer tegen auto's fietsers en andere honden en mensen, maar komen die honden en mensen dichterbij dan kwispelt ze wel en geeft ze zich over. Maar het is soms echt beschamend om met haar te lopen. Wat kan ik doen met der.

Alex

geplaatst op 2 mei 2016 | 14:40

Hallo ik heb een mechelse herder teef van 2 jaar die helemaal panisch wordt bij het zien van andere honden en de 2 andere kleinere honden die ik heb extreem beschermt buiten. Los van die andere twee gilt ze ook alles bij elkaar, zeker als de hond drukker doet of op haar af komt. Mijn hond zit standaart aan de lijn na wat incidentjes. Ze sleurt me altijd mee achter men andere 2 honden aan omdat ze daar bij moet zijn. Wat kan ik hier aan doen? Alvast bedankt voor het meedenken. :)

Myrthe

geplaatst op 17 april 2016 | 11:37

Hallo, Wij hebben een prachtig mooie kruising boxer x mechelse herder van 9 maanden overgenomen van een gezin. Het is echt een hele lieve hond, maar qua opvoeding laat er wat te wensen achter. Ze springt veel bij mensen op, is erg bijterig (tijdens het spelen), maar vooral tijdens het wandelen vliegt ze nog alle kanten op. Hoe kunnen we haar het beste aanpakken. Wat me al wel opvalt is dat wanneer we onze stem verheffen ze helemaal in elkaar krimpt. Dit werkt dus niet zo goed voor haar. Gr Myrthe

esther

geplaatst op 14 november 2015 | 21:47

Heb een mechelse herder van 7 maanden nu .mijn vraag is ze blijft springen en ik krijg dat niet afgeleerd.heb alles al geprobeert.iemand tips.gr esther

Dominique

geplaatst op 25 oktober 2015 | 23:28

Ik heb mechelse herder Toen in hem met 10 weken ging hallen Doet die veel van de grond eten Zoals steentjes eet die nu niet meer Maar hij doet alleen poep eten Hij is nu 6 maanden en hoe lang duurd dat die niet meer doet Kunnen hun ziek van worden als die poep eet

frans

geplaatst op 6 juli 2015 | 11:34

Beste Figen, Bijt hij alleen op zijn staart of verder ook op andere plekken? Als het op meerdere plekken is zouden het vlooien kunnen zijn, Wat ook kan is dat het iets dwangmatigs is, frustratie kwijt zeg maar. Door bijvoorbeeld niet genoeg beweging ( te korte einden lopen) kom het ook voor, onze herder heeft dat ook gehad. We liepen 5 x per dag een blokje maar dat was niet genoeg. Nu is dit nog steeds 5x per dag waarvan 2x minimaal een half uur/ 45 minuten. Als dat het niet is zou ik gewoon de dierenarts raadplegen, die kunnen je dan vast helpen

figen

geplaatst op 6 juli 2015 | 11:20

mijn hond is wel een kruising van een duitse en megelse heder. hij heeft op zijn staart een soort kale plek of baal agtig iets hij maakt het steeds open en hetgaat ook niet weg. deze heeft ie pijn denk ik want dit is de eerst x dat hij met ze staart tussen zijn benen loopt en eigelijk niemand in zijn buurt wil wat kan het zijn

Jeannie ter Heide

geplaatst op 4 juni 2015 | 08:32

Hoi Frans bedankt voor je reactie! Sita is inmiddels eenn zeer mooie en ontstuimige puber, het bijten doet ze niet meer. we hebben heel veel geduld met haar gehad want de eerste 5 maanden was ze echt een monsterpup.

frans

geplaatst op 4 juni 2015 | 00:27

Jeannie, Je eigen pup heeft je echt gebeten?, of was ze speels. Gezien de leeftijd zou ze ondehand loops kunnen worden, kan mee spelen. Zijn ze vaak wat minder sociaal. Gewoon rustig blijven, niet je stem verheffen etc maar op een duidelijke toon kenbaar maken dat je dit niet wilt zien van haar.

Jeannie

geplaatst op 19 maart 2015 | 13:49

hoi allemaal! wij hebben een mechelsteefje van 5 maanden maar ze bijt naar mij en mijn man heeft ze vanmorgen in het gezicht gebeten ik wwet het niet meer!!!!

Tanja Keulen

geplaatst op 26 februari 2015 | 10:53

Hallo.Ik ben een alleenstaande vrouw met een mechelse herder ( teefje) van 3 jaar oud.Ik was toen nog getrouwd toen ik haar particulier heb gekocht .een jaar later kwam ik met haar alleen te zitten ,van n eensgezinds woning met grote tuin ,naar een boven appartement met dakterras .Ik heb haar toen weg moeten doen omdat ze naar mij aggresief reageerde .ik had n feestje toendetijd en had n glaasje teveel op.dat voelde Luna natuurlijk ook aan .( Dit gedrag was ik geheel zelf schuld .maar 1 jaar eerder ,beet ze mn vriendin in de arm ,omdat ze Luna die met haar 2 honden begon te vechten,uitelkaar wilde halen.luna was amper 1 jaar oud...In t jaar wat ik met haar alleen kwam te zitten na de scheiding heeft ze me beschermd .en beet ze mijn oudste zoon die luna opdat moment wilde weg halen van n stuk vlees wat op tafel lag ,ook viel ze hem aan .en beet hem op diverse plaatsen in zn armen .Ik heb haar al 2 keer uit huis gedaan.Maar werd er vreselijk ziek van .ik belde altyd om te vragen hoe t ging met de hond .ze vrat nooit en bleef maar liggen ,dus had ik haar weer terug gehaald.brood mager..ging daarna heel goed ,Nu heb ik een nieuwe vriend sinds n jaar geleden en ook hem heeft ze weer inmiddels 4x gebeten .beschermend naar mij toe .dit is een weekend relatie wat ik heb met mn nieuwe vriend.dus zal zo zijn dat zei t ervaard als .dan ben ik alleen met t vrouwtje en dan moet ik haar weer delen .en gisteravond na weer n paar maanden geleden bijt ze naar mn jongste .terwijl hij 3 meter van mij vandaan was .gromde luna al.,mn zoon gaat op de 2 zitter zitten waar zei vaak op vertoefd.en roep de hond naar mij toe .(ik lag op de grote bank) mn zoon wilt zn kussen goed leggen .en ze sprong agresief naar de 2zitter en beet ook mn jongste weer..ik weet t niet meer.Ik hou heel veel van mn hond .na mij toe is ze leerzaam.luisterd goed en heeft noooit meer na dat eerste geval een lip naar mij opgetrokken .Ze beschermd mij dan ook tot en met..maar ik wil n muilkorf overwegen,dat als ik bezoek heb ze die gewoon om kan doen .maar is dit wel wijselijk?ik kan n curcus niet veroorloven aangezien ik in de steun terrecht ben gekomen .Heb ook al naar youtupe filmpjes gekeken ,van hoe t moet ,maar zo werkt t heleaas in de praktijk niet.want lekker en leuk wandelen is er ook niet bij .ze blaft nog steeds tegen elk verkeer terwijl ik er iedere dag mee te maken krijg .binnenshuis luisterd en doet zij alles wat ik vraag ,buiten is n andere wereld....kunt U mij meschien adviseren wat ik kan doen?Sorry voor dit zeer lange verhaal. mvg. Tanja Keulen

emj van drongelen

geplaatst op 27 augustus 2011 | 12:33

ik heb n mechelse heder van drie maanden oud hij waakt heel erg goed luistert naar de comando s hij weegt ongeveer18kilo het is n schatje ik ben een hondentraining aan het zoeken voor hem op te lijden en de trainig te geven want ik wil met hem op de hondensport gaan ik woon zelf in heerlen gr emj van drongelen

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test