De Duitse Staande: gek op blaffen, erg lief en aanhankelijk

Alles wat je wilt weten over de Duitse Staande Hond

Over de Duitse Staande Hond

De Duitse Staande is een voorstaande hond die onmisbaar is voor jagers tijdens de jacht. Als de hond een vogel ruikt, sluipt hij er naartoe en stopt stokstijf wanneer hij vlakbij is. Zo wijst hij de jager aan waar de vogel zich bevindt, oftewel: voorstaan. Pas als de jager het bevel geeft, sprint de hond naar de vogel en apporteert deze na het neerschieten.

Je zou denken dat de Duitse Staande uit Duitsland komt, gezien zijn naam, maar niets is minder waar. Dit ras komt oorspronkelijk uit het zuiden, de landen rondom de Middellandse Zee. Hier werd de hond gebruikt voor de valkenjacht. Later kwam de Duitse Staande naar Duitsland, waar de rasstandaard aan het einde van de 19e eeuw werd bepaald. De Duitse Staande Hond is in staat om de geur van wild op te vangen en het snel en efficiënt op te sporen.

De Duitse Staande Hond heeft een kort, dicht vacht die in verschillende kleuren voorkomt, zoals zwart en bruin, leverkleurig, en gestroomd. Ze hebben een atletische bouw en zijn energiek en krachtig. Het zijn veelzijdige honden die graag bezig zijn en actief willen blijven.

Wat kost een Duitse Staande Hond

De kosten voor een Duitse Staande Hond kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Duitse Staande Hond ergens tussen de € 600 en de € 1.000 zal liggen.

Karakter van een Duitse Staande Hond

De Duitse Staande is een veelzijdige jachthond, maar kan ook prima als gezinshond worden gehouden. Het is een levendige en speelse hond die snel leert en zijn huis en erf goed zal beschermen. Het is belangrijk om te beseffen dat de Duitse Staande een werkhond is en veel beweging nodig heeft. Als je niet gaat jagen met hem, kun je bijvoorbeeld gaan fietsen en lange wandelingen maken.

Omdat werkhonden intelligente en zelfstandig werkende dieren zijn, is het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen en de hond zowel fysiek als mentaal uit te dagen om ongewenst gedrag te voorkomen. Over het algemeen kan de Duitse Staande goed overweg met kinderen en andere huisdieren, maar het is wel belangrijk om de hond goed te socialiseren en te trainen.

Temperament van een Duitse Staande Hond

De Duitse Staande hond is een zeer energieke en intelligente hond die graag hun baasjes tevreden stellen. Ze hebben een vriendelijke en vrolijke persoonlijkheid en zijn over het algemeen goed met kinderen. Ook kunnen ze goed opschieten met andere huisdieren, maar het is belangrijk dat ze hiermee op jonge leeftijd zijn opgegroeid. Het ras staat erom bekend graag te blaffen en ze zijn loyaal en beschermend jegens hun gezin. Ze voelen zich vaak het meest comfortabel binnenshuis bij hun familie.

Verzorging van een Duitse Staande Hond

De Duitse Staande Hond is zeer gemakkelijk te verzorgen. Zij moeten regelmatig geborsteld worden met een stijve borstel.

De Duitse staande hond, draadhaar heeft helaas een hoog risico op heupdysplasie, een aandoening die zich vaak al op jonge leeftijd manifesteert. Behandelingen en operaties voor deze aandoening kunnen kostbaar zijn, vooral omdat het een grote hond betreft. Naast heupdysplasie worden ook oogaandoeningen, epilepsie en bloedstollingsaandoeningen bij dit ras waargenomen. Het is belangrijk om regelmatig dierenartscontroles uit te voeren om deze aandoeningen vroegtijdig op te sporen. Helaas is er nog weinig wetenschappelijk onderzoek bekend over de Duitse staande hond. Ze zijn over het algemeen gezond, maar kunnen gevoelig zijn voor problemen zoals oorontstekingen en huidkanker

EIC bij de Duitse Staande, ofwel Instorting door inspanning

Er zijn DNA-testen beschikbaar voor de Duitse Staande Hond, draadhaar, om aandoeningen zoals Exercise Induced Collapse (EIC) te detecteren. EIC is een aandoening waarbij de hond kan instorten tijdens het sporten of het spelen. Deze testen kunnen helpen om vroegtijdig potentiële gezondheidsproblemen op te sporen en behandeling mogelijk te maken. Het is belangrijk om te weten dat DNA-testen geen garantie bieden voor de gezondheid van de hond, maar wel kunnen helpen om verantwoorde fokprogramma's op te zetten en gezondere honden te produceren.

Vacht van een Duitse Staande Hond

De Duitse Staande hond, draadhaar heeft een harde, ruwe vacht met dichte, stugge haren die goed beschermen tegen water en kou. De vacht moet regelmatig worden geborsteld om klitten te voorkomen. De kleur van de vacht kan variëren van lichtbruin tot donkerbruin en zwart, met witte aftekeningen op de borst en/of poten. Sommige exemplaren hebben ook een schimmelpatroon op de vacht, wat erg geliefd is bij sommige eigenaren. Over het algemeen heeft de Duitse Staande hond, draadhaar een natuurlijk ogende, stoere uitstraling

Trainen en opvoeden van een Duitse Staande Hond

De Duitse Staande Hond is een slimme hond die snel kan leren en goed te trainen is. Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen en consequent te zijn in de opvoeding van deze hond. Ze hebben veel beweging nodig en vinden het leuk om mentaal uitgedaagd te worden. Daarnaast is socialisatie met andere mensen en dieren van jongs af aan belangrijk, zodat de hond leert omgaan met verschillende situaties. Het gebruik van positieve trainingsmethoden en beloningstechnieken werkt het beste bij dit ras. De Duitse Staande Hond kan goed opschieten met kinderen en andere huisdieren als ze hiermee zijn opgegroeid.

Ze blinken uit in gehoorzaamheid, behendigheid, tracking, jacht en flyball. 

Activiteit en bewegen van een Duitse Staande Hond

De Duitse Staande Hond is een ras dat van nature veel energie heeft en graag in beweging is. Dit ras gedijt goed bij regelmatige lichaamsbeweging en heeft minimaal een uur lichaamsbeweging per dag nodig om gezond en gelukkig te blijven. Wandelen, hardlopen en zwemmen zijn geweldige manieren om dit ras in beweging te houden. Als je de mogelijkheid hebt om deze hond te laten jagen, zal hij hier ook erg van genieten. Het is belangrijk om te onthouden dat dit een ras is dat veel beweging nodig heeft, dus als je niet de tijd of ruimte hebt om deze hond voldoende lichaamsbeweging te geven, kun je beter op zoek gaan naar een ander ras dat beter bij je levensstijl past.

Kenmerken van een Duitse Staande Hond

  • Rasgroep: Voorstaande honden
  • Leeftijd: 12-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 62-64 cm. Teef: 58-66 cm
  • Gewicht: Reu: 23-35 kg. Teef: 23-35 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Duitse Staande Hond

De Duitse Staande Hond is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Duitse Staande Hond is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


Image source: Bonnie van den Born, http://www.bonfoto.nl, Duitse staande korthaar 10-10-2, CC BY-SA 3.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test