Ataxie / Incoördinatie bij de hond

Ataxie / Incoördinatie

Cerebellaire ataxie - dronkemansgang

Indien er verlies van coördinatie (ook wel ataxia genoemd) optreedt, is dit het signaal dat er iets mis kan zijn met het zenuwstelsel van het dier. De hond of kat kan last hebben van ongecoördineerde bewegingen van bijvoorbeeld de kop, de ledematen, poten of romp. Het is net alsof het dier ontzettend dronken is en totaal geen controle meer heeft over de spieren. Indien men ataxie waarneemt bij een dier, kunnen dit de eerste tekenen zijn dat er iets mis is met het zenuwstelsel. Oorzaken van ataxia kunnen onder meer zijn:

Problemen van het ruggenmerg:

 1. "Hernia" (aandoening tussenwervelschijf)
 2. Bloedprop (embolie) in het ruggenmerg
 3. Kanker
 4. Trauma
 5. Misvorming van het ruggenmerg

Problemen in de hersenen:

 1. Aandoeningen van het cerebellum (kleine hersenen), het deel van de hersenen dat de normale bewegingen van het lichaam regelt en coördineert
 2. Infecties, zoals hondenziektevirus of het infectieuze peritonitis (buikvliesontsteking) virus van de kat
 3. Kanker
 4. Ontsteking, zoals encefalitis (hersenvliesontsteking)
 5. Onderontwikkeling van de hersenen

Problemen van het perifere zenuwstelsel:

 1. Infectie van het binnenoor (otitis interna)
 2. Trauma
 3. Kanker
 4. Aandoening van het evenwichtsorgaan
 5. Infecties, zoals virussen of door teken overdraagbare ziekten
 6. Hypothyreoïdie (verminderde productie van schildklierhormoon door de schildklier)

Overige oorzaken:

 1. Bloedarmoede
 2. Een te lage bloedsuikerspiegel (hypoglycemie)
 3. Onevenwichtigheden in de vocht-en elektrolytenbalans
 4. Sommige medicijnen, zoals antihistaminica of anti-epilepsie middelen.

Symptomen van ataxie / incoördinatie bij de hond

symptomen die zich vaak voordoen bij deze aandoening:

 1. Afwijkende spierspanning
 2. Ataxie, Incoördinatie, vallen
 3. Abnormale positionering van ledematen
 4. Zwakte, gedeeltelijke verlamming, verlamming beide achterpoten
 5. Pijnlijk bij bepaalde bewegingen
 6. Abnormale reflexen

Diagnose van ataxie / incoördinatie bij de hond

Om de juiste diagnose te kunnen stellen zal er, vanwege de vele verschillende oorzaken van ataxie, een grondige diagnostische evaluatie moeten plaatsvinden. Ook aandoeningen van andere lichaamssystemen (zoals hart, longen, spieren of beenderen) kunnen invloed hebben op de manier van lopen van een patiënt. Hierdoor ontstaan er signalen die lijken op ataxie. Een dierenarts zal een ""neurologische ataxie"" moeten differentiëren van andere ziekteprocessen. Als eerste zal de dierenarts vragen naar de ziektegeschiedenis van het dier. Daarna zal er een lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Onder andere een onderzoek van het zenuwstelsel om te bepalen welke lichaamssystemen betrokken zijn. Tevens zal een compleet urine- en bloedonderzoek gedaan worden om te achterhalen of er ook andere aandoeningen zijn (zoals bloedarmoede). Indien nodig kunnen CT-scans en/of MRI of röntgenfoto's worden uitgevoerd. Het kan nuttig zijn om een analyse van het hersenvocht te nemen bij het bepalen van aandoeningen van het zenuwstelsel die ataxie veroorzaken.

Behandeling van ataxie / incoördinatie bij de hond

De behandeling van ataxie hangt volledig af van de ernst en de oorzaak. Bij verdenking van een probleem van het ruggenmerg of wanneer de ataxie ernstig genoeg is waardoor het dier zou kunnen vallen moet men de bewegingen van de hond of kat zo veel mogelijk beperken. Veroorzakers zoals bijvoorbeeld bepaalde geneesmiddelen dienen vermeden te worden. Bij dieren die juist met anti-epilepsie middelen (kunnen ataxie geven) worden behandeld om epileptische aanvallen te voorkomen is dit niet altijd mogelijk. Totdat de oorzaak van ataxia is achterhaald moeten andere medicijnen zoveel mogelijk worden vermeden.

Progonose van ataxie / incoördinatie bij de hond

De prognose voor de hond of kat die ataxie heeft varieert en is afhankelijk van de oorzaak. Ataxie kan een aanwijzing zijn van potentieel ernstige en levensbedreigende ziekten. Het resultaat van de behandeling is volledig afhankelijk van de vraag of de aandoening effectief kan worden behandeld. Indien er sprake is van een aandoening van het ruggenmerg dan kan ataxie overgaan van zwakte naar een verlamming. Daar waar ataxie een gevolg is van een lage bloedsuikerspiegel (hypoglycemie) dan kunnen epileptische aanvallen een groot gevaar betekenen.

Preventie van ataxie / incoördinatie bij de hond

Als een hond eenmaal ataxie heeft, is er weinig wat je kunt doen. Het is dan afwachten hoe de ziekte zich zal ontwikkelen. Echter, het is mogelijk om ataxie te voorkomen door niet te fokken met dieren die de aandoening hebben. Bij sommige rassen, zoals de American Staffordshire Terriër en de Jack Russell, is het cruciaal om vooraf op de aanwezigheid van het gen te testen, omdat deze rassen vaker te maken krijgen met ataxie.

Welke rassen zijn vatbaar voor ataxie / incoördinatie

Van de volgende rashonden is bekend dat ze aanleg hebben of gevoelig zijn voor ataxie / incoördinatie

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Bronnen:

Dierenkliniek Ossenhoofd, Wikipedia, Dier en Recht

Anderen bekeken ook